Forum PCLab.pl: Do czego mi więcej niż 4GB ram ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (51 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Do czego mi więcej niż 4GB ram ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   HDR'o 

  • Już tylko 10,5 zarzutów na nowe forum z 11stu :P
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23454
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:10

No właśnie. Podajcie mi sens posiadania większej ilości. W czym to zauważę ? Jak czasem widzę sygnaturki typu: Phenom II X4@3.2Ghz, 12GB ram, radeon 4870 to aż mnie ciśnie by spytać: nie lepiej sprzedać z tego 8gb i kupić inne lepsze podzespoły ? Widziałem też u niektórych 24Gb ram. To już całkiem mnie rozwala :E No, ale pytam bo nie wiem, więc proszę o miłe odpowiedzi :P

Ten post był edytowany przez HDR'o dnia: 21 Sierpień 2011 - 11:11


#2 Użytkownik jest niedostępny   Krendzel 

  • nishagurlquanaybarack
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2926
  • Dołączył: Pt, 24 Paź 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:13

To zależy.. do gier 4GB to styka w zupełności ale np wirtualizacja systemów , obróbka video , 3d to ramu tutaj nigdy za mało.

#3 Użytkownik jest niedostępny   wuja 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: Wt, 26 Kwi 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:15

Można sobie np. pod Linuxem zrobić taki RAMdysk, by cały system z niego działał :D

#4 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15428
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:15

Pokaż mi taką sygnaturkę u kogoś bo jeszcze nie widziałem :E
A tak serio po co? Niektórym się przydaje :D Obecnie np DDR3 jest tani jak nie wiem więc czemu nie brać więcej? Ja rok temu za swoje gołe kingstony dałem coś koło 360 złotych a teraz można już kupić 4 GB za niecałe 100zł więc dlaczego by nie? Mój sprzęt nie jest jakiś imponujący ale wiesz z chęcią bym kupił jeszcze z 4GB mimo, że mi obecnie nie potrzebne ale jak tanie to brać póki są, a nóż może się kiedyś przydać :D
http://www.proline.p...600C9D3X2K2/8GX
Jako przykład 8GB za śmieszne pieniądze :D

#5 Użytkownik jest niedostępny   HDR'o 

  • Już tylko 10,5 zarzutów na nowe forum z 11stu :P
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23454
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:20

Zobacz postAtionx, o 21 Sierpień 2011 - 12:15, napisał(a):

Pokaż mi taką sygnaturkę u kogoś bo jeszcze nie widziałem :E

Może nie sygnaturka (bo tej na szybkiego nie mogę znaleźć, ale widziałem takowe wiele razy), ale http://forum.pclab.p...ost__p__9640465 <--- przeczytaj ten post

Cytuj

A tak serio po co? Niektórym się przydaje :D Obecnie np DDR3 jest tani jak nie wiem więc czemu nie brać więcej? Ja rok temu za swoje gołe kingstony dałem coś koło 360 złotych a teraz można już kupić 4 GB za niecałe 100zł więc dlaczego by nie? Mój sprzęt nie jest jakiś imponujący ale wiesz z chęcią bym kupił jeszcze z 4GB mimo, że mi obecnie nie potrzebne ale jak tanie to brać póki są, a nóż może się kiedyś przydać :D
http://www.proline.p...600C9D3X2K2/8GX
Jako przykład 8GB za śmieszne pieniądze :D

Ja tam bym wolał kupić lepszą grafę za kasę z tych ośmiu (mimo, że cena powala, oczywiście pozytywnie na korzyść klienta), a cztery sobie zostawić jako optimum, ale nie każdy też jest graczem, tyle, że czy to aby nie prędkość dysku i proc wpływają np na rendering ? :>

Ten post był edytowany przez HDR'o dnia: 21 Sierpień 2011 - 11:21


#6 Użytkownik jest niedostępny   Mayster 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4127
  • Dołączył: Wed, 30 Wrz 09

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:22

czy kazdy na komputerze tylko gra? nawet do kilku gier juz ponad 4gb jest wskazane, a w najblizszym czasie pojawi sie ich jeszcze kilka. kupno 2x2gb nie jest na dzien dzisiejszy nie jest jakos bardzo rozsadne, bo i 2x4 kosztuje grosze, i przy ewentualnym dokupieniu 2x2 moze byc problem z dzialaniem.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Krendzel 

  • nishagurlquanaybarack
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2926
  • Dołączył: Pt, 24 Paź 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:23

Zobacz postHDR'o, o 21 Sierpień 2011 - 12:20, napisał(a):

Może nie sygnaturka (bo tej na szybkiego nie mogę znaleźć, ale widziałem takowe wiele razy), ale http://forum.pclab.p...ost__p__9640465 <--- przeczytaj ten post

Ja tam bym wolał kupić lepszą grafę za kasę z tych ośmiu (mimo, że cena powala, oczywiście pozytywnie na korzyść klienta), a cztery sobie zostawić jako optimum, ale nie każdy też jest graczem, tyle, że czy to aby nie prędkość dysku i proc wpływają np na rendering ? :>


Wpływa owszem ale przykładowo w Premierce czy AE masz takie coś jak RAM Preview gdzie generuje tobie podgląd filmu do RAM'u przez co jest szybciej, ostateczny rendering to CPU + GPU + HDD

#8 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15428
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:25

Zobacz postHDR'o, o 21 Sierpień 2011 - 13:20, napisał(a):

Może nie sygnaturka (bo tej na szybkiego nie mogę znaleźć, ale widziałem takowe wiele razy), ale http://forum.pclab.p...ost__p__9640465 <--- przeczytaj ten post

Ja tam bym wolał kupić lepszą grafę za kasę z tych ośmiu (mimo, że cena powala, oczywiście pozytywnie na korzyść klienta), a cztery sobie zostawić jako optimum, ale nie każdy też jest graczem, tyle, że czy to aby nie prędkość dysku i proc wpływają np na rendering ? :>

Niby wpływają ale np RAM ma też swój udział w szybkości działania chociażby photoshopa ;) Ja osobiście jak kupowałem kompa rok temu to byłem nastawiony na gry. Teraz jakoś wydoroślałem i nie chce mi się grać. Wolę się pobawić w photoshopie albo innym programie graficznym i wolałbym kupić to 8GB niż dołożyć do grafy :) Za 100 złotych też wiele lepszej karty się nie kupi :D

#9 Użytkownik jest niedostępny   Anannke 

  • Mistyczny łuk elektryczny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3202
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:27

Zobacz postwuja, o 21 Sierpień 2011 - 12:15, napisał(a):

Można sobie np. pod Linuxem zrobić taki RAMdysk, by cały system z niego działał :D

A potem wyłączyć kompa :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   Krendzel 

  • nishagurlquanaybarack
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2926
  • Dołączył: Pt, 24 Paź 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:28

Zobacz postAtionx, o 21 Sierpień 2011 - 12:25, napisał(a):

Niby wpływają ale np RAM ma też swój udział w szybkości działania chociażby photoshopa ;) Ja osobiście jak kupowałem kompa rok temu to byłem nastawiony na gry. Teraz jakoś wydoroślałem i nie chce mi się grać. Wolę się pobawić w photoshopie albo innym programie graficznym i wolałbym kupić to 8GB niż dołożyć do grafy :) Za 100 złotych też wiele lepszej karty się nie kupi :D


Zawsze można kupić Quadro jakieś starsze ( po 600zł ) pod Adobe :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   HDR'o 

  • Już tylko 10,5 zarzutów na nowe forum z 11stu :P
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23454
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:29

Zobacz postMayster, o 21 Sierpień 2011 - 12:22, napisał(a):

czy kazdy na komputerze tylko gra? nawet do kilku gier juz ponad 4gb jest wskazane,

Że niby jakich ? :E Ani Metro, ani Crysisy, ani GTA 4 nie wykorzystały mi więcej niż 2,5Gb ram (to był max jaki widziałem i tylko w przypadku Crysisa Warheada). Zatem jakie gry jeszcze mi zostały ?

Cytuj

kupno 2x2gb nie jest na dzien dzisiejszy nie jest jakos bardzo rozsadne, bo i 2x4 kosztuje grosze, i przy ewentualnym dokupieniu 2x2 moze byc problem z dzialaniem.

A co z osobami wolącymi używać systemów 32 bitowych ? Ja mam W7, ale tylko i wyłącznie korzystam z 32 bitów. Fakt, że przez PAE, ale jednak

Ten post był edytowany przez HDR'o dnia: 21 Sierpień 2011 - 11:30


#12 Użytkownik jest niedostępny   Krendzel 

  • nishagurlquanaybarack
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2926
  • Dołączył: Pt, 24 Paź 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:32

Zobacz postHDR'o, o 21 Sierpień 2011 - 12:29, napisał(a):

Że niby jakich ? :E Ani Metro, ani Crysisy, ani GTA 4 nie wykorzystały mi więcej niż 2,5Gb ram (to był max jaki widziałem i tylko w przypadku Crysisa Warheada). Zatem jakie gry jeszcze mi zostały ?

A co z osobami wolącymi używać systemów 32 bitowych ? Ja mam W7, ale tylko i wyłącznie korzystam z 32 bitów. Fakt, że przez PAE, ale jednak


W7 x86 wspiera 4GB RAM, fakt że po zastosowaniu małego triku ale wspiera :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   HDR'o 

  • Już tylko 10,5 zarzutów na nowe forum z 11stu :P
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23454
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:33

Zobacz postAtionx, o 21 Sierpień 2011 - 12:25, napisał(a):

Niby wpływają ale np RAM ma też swój udział w szybkości działania chociażby photoshopa ;) Ja osobiście jak kupowałem kompa rok temu to byłem nastawiony na gry. Teraz jakoś wydoroślałem i nie chce mi się grać. Wolę się pobawić w photoshopie albo innym programie graficznym i wolałbym kupić to 8GB niż dołożyć do grafy :) Za 100 złotych też wiele lepszej karty się nie kupi :D

Po sprzedaży radka 5750 przy odpowiednich kombinacjach można mieć dwukrotnie szybszego (po mocnym OC oczywiście) GTX'a 460 768MB. Karta będzie wtedy dokładnie 2x szybsza niż ten radek a dołożysz właśnie 100zł

Zobacz postKrendzel, o 21 Sierpień 2011 - 12:32, napisał(a):

W7 x86 wspiera 4GB RAM, fakt że po zastosowaniu małego triku ale wspiera :)

Sam z tego triku korzystam :) Dla potwierdzenia: 4GB-7600.RTM.x86.04.08.2009 <-- proszę napisać to w googlach. Używam tego od premiery W7

Ten post był edytowany przez HDR'o dnia: 21 Sierpień 2011 - 11:33


#14 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15428
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:40

Zobacz postHDR'o, o 21 Sierpień 2011 - 13:33, napisał(a):

Po sprzedaży radka 5750 przy odpowiednich kombinacjach można mieć dwukrotnie szybszego (po mocnym OC oczywiście) GTX'a 460 768MB. Karta będzie wtedy dokładnie 2x szybsza niż ten radek a dołożysz właśnie 100zł

Wytłumacz mi jak mam to zrobić bo nie ogarniam :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   Lypton 

  • mainstreamowy hipster
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14527
  • Dołączył: Wt, 14 Gru 04

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:46

Powtórzę się: 64 bitowa wersja 3ds Max 2012 ma w zalecanych 8 GB ramu (a minimalne 4 GB). A lepiej mieć ciut więcej. I już wiadomo po co więcej ramu.

#16 Użytkownik jest niedostępny   HDR'o 

  • Już tylko 10,5 zarzutów na nowe forum z 11stu :P
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23454
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:56

Zobacz postAtionx, o 21 Sierpień 2011 - 12:40, napisał(a):

Wytłumacz mi jak mam to zrobić bo nie ogarniam :E

Sprzedajesz kartę za 250zł i kupujesz używanego GTX'a za 350zł od typa, który mocno potrzebuje kasy, a takich nie brakuje na pclabie :) Wystarczy przejrzeć 1 temat :P

Zobacz postLypton, o 21 Sierpień 2011 - 12:46, napisał(a):

Powtórzę się: 64 bitowa wersja 3ds Max 2012 ma w zalecanych 8 GB ramu (a minimalne 4 GB). A lepiej mieć ciut więcej. I już wiadomo po co więcej ramu.

A do czego potrzebna wersja 64 bitowa ? :P

#17 Użytkownik jest niedostępny   fajny Rafałek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7197
  • Dołączył: Cz, 03 Wrz 09

Napisany 21 Sierpień 2011 - 11:59

Niektórzy potrzebują, inni nie. Tobie może być do niczego nie potrzebne. Mi by się przydało na większy ramdisk, bo 7zip jest lewy i nie umie zdekompresować dużych archiwów, gdy przepełniają dysk z tempem - wywala błąd.

#18 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 21 Sierpień 2011 - 12:02

Cały ten temat jest bez sensu. Każdy kupuje to, na co ma kasę, albo to, co potrzebuje.

Po co się kupuje samochód zdolny jechać 230 km/h, skoro nie PL wolno jechać szybciej, niż 130 km/h?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15428
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 12:03

Zobacz postHDR'o, o 21 Sierpień 2011 - 13:56, napisał(a):

Sprzedajesz kartę za 250zł i kupujesz używanego GTX'a za 350zł od typa, który mocno potrzebuje kasy, a takich nie brakuje na pclabie :) Wystarczy przejrzeć 1 temat :P

Znajdź mi takiego typa i kupie nawet dzisiaj bo mam kasę i poszukuje tanio coś w stylu HD 6870/6850/GTX460/5770 itp :D

#20 Użytkownik jest niedostępny   HDR'o 

  • Już tylko 10,5 zarzutów na nowe forum z 11stu :P
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23454
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 12:05

Ja sprzedawałem za 350zł chyba z 3 razy gtxa 460 768mb. Wszystkie poszły w pierwszy dzień po wystawieniu na sprzedaż :E

  • (51 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych