Forum PCLab.pl: Połaczenie TV i komputera poprzez wifi jak to zrobic? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Połaczenie TV i komputera poprzez wifi jak to zrobic?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Frytejr0 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1967
  • Dołączył: So, 23 Lut 08

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 09:59

Witam. Posiadam smart TV i chce go "połaczyc" poprzez wi-fi z kompem swoim na zasadzie takiej zebym zamiast podpinac kompa kablem łaczyl sie poprzez wi-fi. W TV mam oczywiscie wbudowane wifi, a co potrzebuje miec w kompie? samo wifi usb wystarczy? czy musze miec jakis ruter wifi w kompie? :hmm: No i jak to podłaczyc bym mogl przeniesc ekran z komputera na TV za pomocą wifi. ? :hmm:

#2 Użytkownik jest niedostępny   agravator Ikona

  • jestem hejterem
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3957
  • Dołączył: Cz, 22 Paź 09

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 15:14

Zobacz postFrytejr0, o 07 Wrzesień 2011 - 10:59, napisał(a):

No i jak to podłaczyc bym mogl przeniesc ekran z komputera na TV za pomocą wifi. ? :hmm:

nie da się przez wifi, do tego trzeba ciągnąc HDMI.

Wifi w TV jest po to by oglądać Iplę, Youtuba i inne takie śmieci o ile twój model to obsługuje. Najlepiej zakupić jakiś router i podłączyć go do neta.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Frytejr0 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1967
  • Dołączył: So, 23 Lut 08

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 15:52

Ruter też mam i Dziala pełna przeglądarka w moim modelu. ten tv ma obsługę z innych urządzeń takich jak np telefon o ile posiada ruter wifi i widzi mi go jako dysk albo Dziala jak pilot. Komputer też mi znajduje jak podłącze do niego wifi. tylko właśnie nie mogę nim sterować.. przynajmiej na ta chwilę... kabel hdmi ok tyko komputer jest w drugim pokoju :D

#4 Użytkownik jest niedostępny   szymko Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3944
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 15:57

Musiałbyś coś z tego:
link
Co do sterowania, to po co jak byś chciał to rozwiązać?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Frytejr0 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1967
  • Dołączył: So, 23 Lut 08

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 21:07

Oooo to jest wypas.. drogi wypas ale o to mi wlansie chodzi.. aczkolwiek myslalem ze tylko jakis nadajnik w kompie by wystarczyl ;)

Co do sterowania to niedokonca o to mi chodzilo.. bardizej o to zeby puscic obraz z kompa na TV wlasnei bez kabla zapomoca wifi, badz jak tak sie nie da to tak jak w przypadku telefonu by telewizor widzial moj komputer i jego dysk jako dysk zewnetrzny z plikami audio/video i obrazami

#6 Użytkownik jest niedostępny   agravator Ikona

  • jestem hejterem
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3957
  • Dołączył: Cz, 22 Paź 09

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 21:46

Da się postawić na kompie serwer DLNA i wrzucić tam Pliki audio/wideo. Potem wystarczy że komp będzie w tej samej sieci co telewizor i powinno działać. Bawiłem się tym na jakimś tanim TV Samsunga.
W takim wypadku tv robi za odtwarzacz plików z kompa a nie przenoszenie obrazu 1:1 z pulpitu kompa.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Frytejr0 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1967
  • Dołączył: So, 23 Lut 08

Napisany 27 Wrzesień 2011 - 12:18

No i problem po części rozwiązałem oryginalnym narzędziem samsunga czyli allshare -stwarza to wirtualny ruter i smiga wszystko. Niestety temat bezprzewodowego hdmi ma ta chwilę odpuszczam

#8 Użytkownik jest niedostępny   grzesio969 Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wed, 26 Lut 14

Napisany 26 Luty 2014 - 16:09

Zobacz postFrytejr0, o 27 Wrzesień 2011 - 12:18, napisał(a):

No i problem po części rozwiązałem oryginalnym narzędziem samsunga czyli allshare -stwarza to wirtualny ruter i smiga wszystko. Niestety temat bezprzewodowego hdmi ma ta chwilę odpuszczam


A Windows 8.1 i Miracast ??
Mój link

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych