Forum PCLab.pl: ASrock N68C-S UCC - czy jest taki zły jakim go tu malują ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASrock N68C-S UCC - czy jest taki zły jakim go tu malują ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 01 Październik 2011 - 19:10

ASrock N68C-S UCC

Wprowadzenie
ASrock N68C-S UCC to low-endowa płyta głowna formatu microATX oparta o gniazdo AM3 i układ sterujący NVIDIA GeForce 7025/NForce 630, wyposażony zarówno w kontroler DDR2 jak i DDR3.Ponadto dostajemy mozliwość odblokowywania rdzeni w procesorach AMD, na co nie aż tak zwykle stosowane w płytach typu entry-level. GeForce 7025 to stary chipset, wydany trzy lata temu, i byłem naprawdę zaskoczony że producent wydał na rynek nową płytę główną opartą na tym "przestarzałym" chipie. Głównym powodem dla którego ASRock wybrał takie rozwiązanie była oczywiście cena. Tym samym Asrock wypuścił niedrogą płytę główną dla użytkowników, którzy chcą zbudować niedrogi komputer przy jak najniższych kosztach własnych. 
Jak można oczekiwać od płyty typu entry-level, chipset posiada zintegrowaną kartę graficzną, w tym wypadku jest to GeForce 6150. Jednakże wadą takiego rozwiązania jest to że "kradnie" ona część pamięci systemowej z RAM DDR2/3b, która wtedy będzie używana jako pamięć wideo. 



Płyta główna

Chipset GeForce 7025 według specyfikacji NVidii oferuje jedno złącze PCI Express x16 i złącza trzy PCI Express x1. Opisywana tutaj płyta główna posiada jeden slot PCI Express x16, jeden PCI Express x1 i dwa standardowe gniazda PCI. Tak więc pokrywa sie to ze specyfikacją producenta chipsetu. Należy pamiętać, że wszystkie te gniazda PCI Express są typu 1.0, a nie PCI Express 2.0, więc w teorii oferują one połowę przepustowości konkurencyjnych produktów opartych na chipsetach obsługujących PCI Express 2.0. Innymi słowy, PCI Express x16 dostępny na tej płycie głównej jest równoznaczne z PCI Express 2.0 x8 (jednkaże nie ma to aż tak wielkiego znaczenia odnośnie wydajności). Jednakże mamy możliwość wyłączenia zintegrowanej karty wideo i zastąpienia jej każdą osobną niezintegrowaną. Oczywiście jeśli tego chcemy i mamy ku temu podstawy.




Obsługa pamięci
Procesory firmy AMD mają zintegrowany kontroler pamięci, co oznacza, że to procesor, a nie chipset, definiuje ilość pamięci którą maksymalnie można użyć. Płyta główna, jednak może mieć ograniczenia co do ilości pamięci którą można zainstalować. ASRock N68C-S UCC posiada dwukolorowe sloty pamięci. Jedne to gniazda niebieskie - dla ramów DDR3, drugie to żółte - dla DDR2. Bardzo ważne jest tutaj, aby pamiętać, iż przy konfiguracji naszego  zestawu musimy wybierać między jednym lub drugim typem pamięci. Nie można korzystać z modułów DDR2 i DDR3 w tym samym czasie, i nie można zainstalować pamięci typu DDR3  po zainstalowaniu w gnieździe procesora opartego o socket AM2 (np. Athlon 64 X2, Phenom I X3/X4) w tej płycie głównej. Poprostu po zainstalowaniu procesora AMD Socket AM2 lub AM2 +, ten nie rozpozna pamięci DDR3 a więc nie uruchomi komputera. Maksymalna szybkość pamięci którą można zainstalować zależy od konkretnego CPU. Aktualnie procesory AMD typu AM2, wspierają pamięci DDR2 do 1066 MHz, a starsze procesory mogą rozpoznawać tylko moduły 800 MHz, nawet po zainstalowaniu pamięci DDR2-1066. W chwili obecnej, zintegrowany kontroler pamięci w procesorach AM3/AM3+ obsługuje tylko pamięci DDR3 taktowane do 1333 MHz, jednak ASRock N68C-S obsługuje pamięci DDR3 UCC 1600 MHz (oczywiście tlyko w trybie podkręcania). Niniejsza płyta główna obsługuje dwukanałowe moduły RAM, więc należy zainstalować dwa identyczne moduły pamięci (albo DDR2, albo DDR3) w celu osiągnięcia maksymalnej wydajności. Płyta główna ma ponadto dwa gniazda DDR2 (żółty) i dwa DDR3 (niebieski), a w każdy moduł pamięci może zainstalowac do 4 GB pojemności, co pozwala maksymalnie zainstalować 8 GB (ponieważ jak wyżej juz była mowa nie można korzystać z gniazd DDR2 / DDR3 w tym samym czasie). Pierwszy i trzeci to gniazda niebieskie, więc zarezerwowane dla modułów pamięci DDR3, a drugi i czwarty - żółte, te są zarezerwowane dla modułów DDR2. 



Peryferia
Opisywany ASRock posiada cztery porty SATA-300 z obsługą trybu RAID 0, 1, 0 +1 i 5. Wsparcie dla RAID jest miłym dodatkiem od tego "starego" na papierze chipsetu, który jest przeznaczony na rynek low-end. Porty te są jednak ułożone na tej samej wysokości co gniazdo PCI Express x16, więc jeśli zdecydujemy się zainstalować "prawdziwą" kartę graficzną to możemy sobie poprostu zablokować część z tychże portów. ASRock N68C-S UCC posiada także także jeden równoległy port ATA (IDE). Kontroler stacji dysków także jest obecny i znajduje się w pobliżu ostatniego slotu PCI. Dodatkowo do wykorzystania mamy 10 portów USB 2.0 obsługiwanych przez chipset. Cztery z nich wlutowane są na tylnym panelu płyty głównej a sześć dostępne jest bezpośrednio na płycie głównej. 
Dźwięk generowany jest przez kodek VIA VT1705. Niestety, sama VIA nie publikuje pełnej specyfikacji dla tego kodeka na swojej stronie internetowej. Jedyne informacje, jakie sa dostepne to takie że jest to kodek typu 5.1. Płyta nie jest wyposażona w wyjście SPDIF, i niestety, nie można go także oddzielnie dodać, ponieważ te mobo nie zawiera kontrolera SPDIF.

ASRock N68C-S UCC ma tylko trzy analogowe gniazda audio, więc po zainstalowaniu zestawu 5.1, to możemy wyeliminować gniazdo odpowiedzialne za mikrofon. Kolejna wskazówka, że ​​mamy do czynienia z płytą główną typu low-end pochodzi od kontrolera portu sieciowego, którym to jest szybki model Ethernet (10/100 Mbps), jednak nie jest to model Gigabit Ethernet. Kontroler sieciowy jest właściwie osadzony w chipsecie, za pomocą chipa Realtek RTL8201BL.

Ta płyta główna posiada tylko jedno wyjście wideo, wspierające maksymalną rozdzielczość 1920 x 1440. Dziedzictwo portu szeregowego jest obecne na tylnym panelu, dodatkowo dano nam do dyspozycji port równoległy oznaczony jako "LPT1."Dodatkowe funkcje oferowane przez tą płytę to funkcja odblokowania rdzenia (UCC), która pozwala na odblokowanie fabrycznie wyłączonych rdzenii procesora w niektórych modelach procesorów AMD Athlon II bądź Phenom II.




Regulator napięć
ASRock N68C-S UCC posiada bardzo prosty trójfazowy regulator napięcia. Na tej płycie głównej kontroler napięcia pamięci (VDDNB) jest ściśle przywiązany do procesora głównego napięcia, co sprawia, że ​​jest to teoretycznie płyta główna typu AM2+. Płyty główne AM3 mają oddzielny regulator napięcia kontrolera pamięci CPU (czyli napięcie używane przez kontroler pamięci nie jest takie samo jak napięcie używane do zasilania reszty CPU). Dlatego, mimo że ta płyta ma pamięci DDR3, wciąż jest to jednak tylko gniazdo AM2+, a nie AM3. 

Większość kondensatorów elektrolitycznych stosowanych w obwodzie napięciowym regulatora jest typu zwykłego, jedynie trzy z nich są typu japońskiego. Wszystkie inne to kondensatory elektrolityczne typu OST. Kondesator "japoński" znajduje się obok gniazd pamięci RAM.




Opcje podkręcania
Mimo, że ASRock N68C-S UCC to płyta stricte budżetowa, to jendak kilka ciekawych opcji służących podkręcaniu naszego procesora. Zgłębmy to dokładniej: 

Zegar magistrali CPU: od 150 MHz do 500 MHz (co 1 MHz) 

zegar szyny PCI Express: od 75 MHz do 250 MHz (1 MHz) 

Napięcie pamięci:

DDR2 - od 1,794 V do 2,201 V

DDR3 - od 1,476 V do 1,883 V (DDR3) 

Napięcie chipsetu: 1,262 V, 1,327 V, 1,358 V lub 1,423 V 

Płyta ponadto daje nam do dyspozycji trzy profile podkręcania, co oznacza, że ​​można zapisać do trzech różnych niestandardowych konfiguracji przetaktowania. Pozwala także dostosować je do taktowania pamięci. 





Specyfikacja techniczna

Socket: AM2 +

Chipset: GeForce 7025 + wbudowany chipset nForce 630a

Super I / O: Winbond W83627DHG

Parallel ATA: Jeden ATA-133 portu kontrolowane przez chipset

Serial ATA: cztery porty SATA-300 kontrolowane przez chipset (RAID 0, 1, 0 +1 i 5)

External SATA: Brak

USB: 10 portów USB 2.0, cztery lutowane na tylnym panelu płyty głównej i sześć przez trzy nagłówki dostępny na płycie głównej

FireWire (IEEE 1394): Brak

zintegrowana karta wideo: GeForce 7025 o taktowaniu rdzenia 425 MHz (cztery rdzenie, dwie jednostki cieniowania pikseli i dwie jednostki vertex shadery)

kodek audio: VIA VT1705 kodek (sześć kanałów, dalsze
specyfikacje techniczne nie są dostępne)

On-board LAN: One Fast Ethernet (10/100 Mbps) kontrolowane przez chipset za pomocą Realtek RTL8201

Źródła zasilania: ATX 12V

Sloty: Jedno gniazdo PCI Express 1.0 x16, jedno PCI Express x1 i dwa standardowe gniazda PCI

Pamięć: dwa gniazda DDR2 (maksymalnie 8 GB pamięci DDR2-1066 z gniazedem AM2+) i dwa DDR3 (do 8 GB pamięci DDR3-1600 poprzez overclocking z gniazdem AM3)

złącza FAN: Jedno 4 pinowe (kontrola PWM) dla procesora idwa 3 pinowe bez kontroli obrotów PWN

Dodatkowe funkcje: Funkcja odblokowania Core (UCC), Instant Boot, port szeregowy, port równoległy

Dodaj obrazek




Ten post był edytowany przez adonim dnia: 08 Listopad 2011 - 18:03


#2 Użytkownik jest niedostępny   Realt 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1663
  • Dołączył: Pn, 31 Sty 11

Napisany 07 Październik 2011 - 21:45

Widzę troche powtórzeń i literówek błędów składniowych i typowo stylistycznych , brakuje wykresów i zdjęć płyty . Tak poza tym nawet ujdzie ;P

Ten post był edytowany przez Realt dnia: 07 Październik 2011 - 21:47


#3 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 07 Październik 2011 - 22:02

Da się na niej zrobić OC jak najbardziej... pytanie ile wytrzyma taka sekcja zasilania, że o kondziołkach nie wspomnę. ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7404
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 08 Październik 2011 - 22:38

Jestem ciekawy maksymalnego taktowania HTT i memów. Na jakich kościach masz GD?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Mroczny Nelu 

  • Makankosappo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14868
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 08 Październik 2011 - 23:19

Mały błąd retorycznymerytoryczny* :E - ta płyta nie posiada kontrolera RAM DDR2 i DDR3. Kontroler pamięci jest w procesorze.


* Nigdy nie piszcie postów, jak się wam powieki kleją 8:E

Ten post był edytowany przez Mroczny Nelu dnia: 09 Październik 2011 - 09:27


#6 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7404
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 09 Październik 2011 - 09:08

Chciałeś napisać - merytoryczny ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1467
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 16 Październik 2011 - 22:10

Osobiscie jestem pod sporym wrazeniem tej plyty, jak za ta cene to ROXi. Jeszcze udalo mi sie odblokowac proca przestawieniem jednej opcji. U kumpla 2x drozsza plyta gigabyte z 780 byla bardziej upierdliwa. Szkoda tylko ze nie zalapala sie na am3+ z czarnym socketem, coprawda bez usb3 czy sata3 zbytnio by sie tego nie wykorzystalo.

#8 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 16 Październik 2011 - 22:13

Co ma SATA3 i USB3 do AM3+ ? Bez jaj. Z taką słabą sekcją zasilania to na 100% by się nie załapała do buldków. Nie wspominając już, o starym chipsecie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   grzechotnik.d 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1423
  • Dołączył: Pt, 01 Lut 08

Napisany 16 Październik 2011 - 23:02

Co do płyty nie mam zastrzeżeń. Posiadam ją od około roku w zestawie z Phenom II x2 555BE @ Phenom II x4 B55. Do testów udało mi się podgonić cepa do 3,8GHz, na co dzień chodzi na stocku i jak narzie zero problemów. Co do Buldożerów to nie ma co się czepiać, stary chipset i słaba sekcja zasilania, ale są Buldożery z TDP 95W, co raczej nie stanowiłoby problemu dla tej płyty.

#10 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1467
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 17 Październik 2011 - 06:22

Zobacz postOmgCat, o 16 Październik 2011 - 23:13, napisał(a):

Co ma SATA3 i USB3 do AM3+ ? Bez jaj. Z taką słabą sekcją zasilania to na 100% by się nie załapała do buldków. Nie wspominając już, o starym chipsecie.


wiesz pisalem to dlatego ze wlasnie asrock wydal ta plyte(v. FX) w identycznej specyfikacji <95W, czyli bitka to samo co w tej plycie, tylko wlasnie z am3+(czany socket). Czyli jak widzisz to nie ma az takiego znaczenia, coprawda jest ograniczenie zasilania ale nawet 8core sie lapie przy tym.

Co do usb3 i sata3, pierwsze tak bardzo znaczenia nie ma, ALE taki nowoczesny sprzet to jednak do wykorzystyania potencjalu 8core dysk sata3 to koniecznosc. Wedlug niektorych 4core bez raida SATA2 to kotwica ktora chamuje dzialanie calej platformy. No i maja racje, caly komp musi byc szybki a nie tylko pojedyczne komponenty, bo tak to tylko pic.

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 17 Październik 2011 - 07:32


#11 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 17 Październik 2011 - 11:16

Wydać to oni sobie mogą, ale kto kupi do jakiegokolwiek FX'a płytkę, która nadaje się tak naprawdę do Athlonów II x2 ? To całkowity low-end więc nie ma szans. To tak, jakby brać intela 2500k i do niego najtańszą płytkę, żeby tylko działał. Ja w tym sensu nie widzę.

Co do SATA II i III to radzę sobie poczytać np. na wikipedii o ich przepustowości. Nie jest problemem przepustowość łącza, ale wydajność dysków. Wystarczy SATA II i SSD ze średniej półki, a zanim wykorzystamy SATA III minie jeszcze kupę czasu.

EOT

#12 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 08 Listopad 2011 - 17:24

Płyta była nawet ok za tę cenę (150zł). 

Na codzień 3.4GHz na procku Athlon X4 wytrzymała. Nawet i 3.5GHz.
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek
Choć faktycznie na dłużsą metę jednak nie polecam wysookiego OC. Sekcja zasilania az parzyła.

Max jakie uzyskałem w Windowsie to 3.8GHz 1.55V.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez adonim dnia: 08 Listopad 2011 - 18:04


#13 Użytkownik jest niedostępny   adamiakadam00 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 12 Paź 11

Napisany 08 Listopad 2011 - 18:57

Zobacz postadonim, o 08 Listopad 2011 - 17:24, napisał(a):

Płyta była nawet ok za tę cenę (150zł). 

Na codzień 3.4GHz na procku Athlon X4 wytrzymała. Nawet i 3.5GHz.


płytka jest bardzo fajna , mialem ja i................

1. nie nadaje sie do OC
2. czterordzeniowe procesory bez OC rozpalaja sekcje zasilania wiec raczej sklanialbym sie do 3 rdzeniowych na tej plycie
3. kontroler dysku twardego jest przestarzały

tak to jest to swietna plytka! polecam komu takie rzeczy nie przeszkadzaja

#14 Użytkownik jest niedostępny   ironek93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 12 Lis 10

Napisany 19 Styczeń 2012 - 10:50

Mam mało funduszy a właśnie padła mi moja stara płyta główna (gigabyte gam57sli-s4), chciałbym do mojego athlona x2 3,0ghz kupić właśnie tę płytkę, bo narazie tylko na to mnie stać. Czy poczuję jakiś lekki skok wydajności po zmianie?

#15 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 19 Styczeń 2012 - 12:45

Po zmianie samej płyty na inną płytę nie da się odczuć tak prosto jakiegoś skoku wydajności. Na to ma wpływ m.in. OC procesora czy karty graficznej. Jeśli będziesz chciał kręcić tego swojego Athlona (mniemam że jest to model X2 250) tak do 3.5 GHz to wtedy napewno odczujesz wzrost wydajności.

#16 Użytkownik jest niedostępny   ironek93 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Pt, 12 Lis 10

Napisany 19 Styczeń 2012 - 12:54

Adonim ja narazie nie będę kręcił procka, to jest athlon x2 6000+ jak coś nie nadaje się za bardzo do OC. I tak planuje wymianę na coś mocniejszego i przede wszystkim zmienię ram na ddr3.

#17 Użytkownik jest niedostępny   MaroX 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Nd, 08 Sty 12

Napisany 04 Czerwiec 2012 - 14:42

Ta płyta to złom już 2 raz z kolei nie działa mi na niej myszka i klawiatura zupełnie jakby były nie podłączone.Rozumiem że to low end ale bez przesady.Ona bez żadnego OC padła mi po 4 miesiącach.Wysłałem na gwarancję.Znowu upłynęło tyle samo czasu i dzisiaj znowu nie działa zarówno myszka jak i klawiatura.Co do tematu czy jest taki zły - nie mam żadnych wątpliwości , szkoda pieniędzy na to badziewie , nawet te 150 zł nie jest warte.

#18 Użytkownik jest niedostępny   DeadSleep 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 23 Paź 13

Napisany 23 Październik 2013 - 17:32

Witam mam na szybko pytanie mam procesor " Amd athlon 64x2 dual core +5200 "

W owej płycie i ram ddr2 2x po 1 GB i chciałbym zakupić 2x 2GB ddr3 czy mogę do tego procesora bo dziwnie jest napisane a własnie aukcja dobiega końca prosze o pomoc !!

Pozdrawiam

#19 Użytkownik jest niedostępny   kicek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 590
  • Dołączył: Wed, 04 Wrz 02

Napisany 23 Październik 2013 - 17:36

Nie możesz, bo procesor nie ma w sobie kontrolera DDR3

#20 Użytkownik jest niedostępny   DeadSleep 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 23 Paź 13

Napisany 23 Październik 2013 - 17:59

Cholera dzieki za pomoc ;/ to musze zakupic ddr2 eh

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych