Forum PCLab.pl: Internet ( kabel ethernet ) - Złączka na dwa kable. istnieje cos takiego ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Internet ( kabel ethernet ) - Złączka na dwa kable. istnieje cos takiego ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   harash Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Wed, 03 Sie 11

Napisany 15 Październik 2011 - 11:54

witam

wytłumacze o co mi chodzi. do mojego mieszkania mam poprowadzony kabel ethernet. zalezy mi zebym mogl sie polaczyc na dwoch komputerach bez ciaglego "odpinania kabla". czy jest moze taka zlaczka, ktora rozgalezila by mi to na dwa takie "kable". nie wiem czy mnie rozumiecie. oczywiscie adres ip z modemu bedzie taki sam i bedzie mozna np rownoczesnie korzystac z dwoch cpu ?

pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Camis Ikona

  • Android Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3592
  • Dołączył: So, 09 Kwi 05

Napisany 15 Październik 2011 - 11:58

Nie da sie, musisz miec albo switcha albo router, a co dokladnie nie napisze bo nie wiem w jakiej technologi internet.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Lektor Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 456
  • Dołączył: Cz, 14 Lip 11

Napisany 15 Październik 2011 - 12:03

Kup sobie od razu ruter Wi-Fi, zawsze będziesz mógł jak nie na kablu to bezprzewodowo korzystać z netu, oczywiście jak masz bezprzewodowe karty sieciowe w kompach

#4 Użytkownik jest niedostępny   harash Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Wed, 03 Sie 11

Napisany 15 Październik 2011 - 12:05

ale ja mam router. wlasnie ten kabel idzie z niego... nei da sie nic zrobic ? odnosze sie do kontekstu pierwszej wypowiedzi, nie wiem co to switch, ale router mam

internet 802.11g . neostrada 2mb/s

Ten post był edytowany przez harash dnia: 15 Październik 2011 - 12:07


#5 Użytkownik jest niedostępny   Loofah Ikona

  • Inkwizytor
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 9670
  • Dołączył: So, 05 Kwi 08

Napisany 15 Październik 2011 - 12:08

Eeee Kabel idzie z niewiadomoskad do Twojego routera i z routera do kompa? TO kup drugi kabel podłącz do routera i z routera na drugi PC - router może obsłużyć zwykle bez problemu 4 kompy. Chyba ze masz na myśli MODEM.... Tak czy siak switch to coś ala "rozgałeźnik" i dzięki niemu można i 8 kompów kablem podłączyć, a router jest trochę bardziej rozbudowanym switchem - bardziej łopatologcznie wyjaśnić nie mogę.

#6 Użytkownik jest niedostępny   harash Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Wed, 03 Sie 11

Napisany 15 Październik 2011 - 12:10

Zobacz postLoofah, o 15 Październik 2011 - 12:08, napisał(a):

Eeee Kabel idzie z niewiadomoskad do Twojego routera i z routera do kompa? TO kup drugi kabel podłącz do routera i z routera na drugi PC - router może obsłużyć zwykle bez problemu 4 kompy. Chyba ze masz na myśli MODEM....


tak. dziwnie to zabrzmi, ale router ma na pewno wiecej niz 3 wejscia. interesuje mnie aby z jednego jego wejscia zrobic sobie "rozdzielacz" na dwa. Ten ktos o tym nie moze sie dowiedziec O_o wlasnie^^. nie da rady nic takiego kupic :E?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Loofah Ikona

  • Inkwizytor
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 9670
  • Dołączył: So, 05 Kwi 08

Napisany 15 Październik 2011 - 12:11

Tak się nie da. Musisz wykorzystać 2 kable.
Albo z tego wyjscia pociagnąć kabel, kupić switch i gdzieś go podłączyć po drodze i znów ze switcha na jeden komp i na drugi. Koszt - switch + 2 kable - czyli niezbyt duży.

#8 Użytkownik jest niedostępny   harash Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Wed, 03 Sie 11

Napisany 15 Październik 2011 - 12:14

ile taki switch kosztuje ? koszty nie graja roli interesuje mnie , aby to tylko dzialalo. najtanszy, sprawdzony sprzet w jakiej cenie ? oczywiscie bede sie mogl wtedy polaczyc na dwoch komputerach ?

Czyli tak w skrocie : router = > jedno wejscia => podlaczamy kabel => przeciagamy do mnie ( już jest ) => kupujemy switch => i przeciagamy dwa kable do pomieszczen

taki algorytm sie zgadza? nie wiem na jakiej zasadzie ip bedzie sie tworzylo bo kabel wychodzi z jednego gniazda

#9 Użytkownik jest niedostępny   Camis Ikona

  • Android Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3592
  • Dołączył: So, 09 Kwi 05

Napisany 15 Październik 2011 - 12:15

Zobacz postLoofah, o 15 Październik 2011 - 13:11, napisał(a):

Tak się nie da. Musisz wykorzystać 2 kable.
Albo z tego wyjscia pociagnąć kabel, kupić switch i gdzieś go podłączyć po drodze i znów ze switcha na jeden komp i na drugi. Koszt - switch + 2 kable - czyli niezbyt duży.


Ale jak podlaczy sie switchem to admin bedzie wiedzial.

W tym wypadku tylko router.

#10 Użytkownik jest niedostępny   harash Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Wed, 03 Sie 11

Napisany 15 Październik 2011 - 12:19

Zobacz postCamis, o 15 Październik 2011 - 12:15, napisał(a):

Ale jak podlaczy sie switchem to admin bedzie wiedzial.

W tym wypadku tylko router.


nie rozumiem tej wypowiedzi ? on sie duzo nie zna, zalezy mi aby to tylko dzialalo. nic u niego konfigrowal nie eMUSIAL bede ?

co router :E?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Loofah Ikona

  • Inkwizytor
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 9670
  • Dołączył: So, 05 Kwi 08

Napisany 15 Październik 2011 - 12:20

IP będzie takie samo na tych wszystkich kompach w końcu inaczej być nie może, skoro przed routerem masz 1 kabel "który łączy się z internetem".
Dokładniej to będzie wyglądać tak:
mamy router, ma on 4 wyjścia i 1 wejście (zwykle). Do wejścia idzie główny kabel "od internetu" który łączy się z modemem czyli z neostradą. Z wyjścia rutera wychodzi 1 kabel ethernet. CIagniesz go gdzie chcesz, następnie podłączasz ten kabel do switcha. Ze switcha wychodzą już 2 kable - i one moga iść do kompów. Zatem z routera będzie wychodził jeden kabel, ale już ze switcha i tak musza wychodzić dwa.

Nie wiem czy da się inaczej...

Zobacz postCamis, o 15 Październik 2011 - 13:15, napisał(a):

Ale jak podlaczy sie switchem to admin bedzie wiedzial.

W tym wypadku tylko router.


Ta, ale jak już napisał autor to raczej ta osoba znać się na tym nie będzie, będzie widziała jeden kabel z routera i jeden kabel idący do jego kompa i internet będzie działał - czego chcieć więcej? Oczywiście nie wiem dokładnie jak to ma wyglądać więc tylko przypuszczam.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Camis Ikona

  • Android Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3592
  • Dołączył: So, 09 Kwi 05

Napisany 15 Październik 2011 - 12:22

Jak admin lama i nie bedzie zagladal w konfig routera u siebie to wystarczy switch.

Koszt okolo 15-30zl.

Zobacz postLoofah, o 15 Październik 2011 - 13:20, napisał(a):

IP będzie takie samo na tych wszystkich kompach w końcu inaczej być nie może, skoro przed routerem masz 1 kabel "który łączy się z internetem".


Nie nie bedzie miec tego samego IP.

Router przydzieli tyle ip ile podlaczonych kompow do switcha.

Ten post był edytowany przez Camis dnia: 15 Październik 2011 - 12:24


#13 Użytkownik jest niedostępny   harash Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Wed, 03 Sie 11

Napisany 15 Październik 2011 - 12:24

Bardzo Wam dziękuję :) . moglibyscie podeslac link z allegro najtanszego,sprawdzonego takiego switcha ?

p.s admin nie wie co to config :)

Zobacz postLoofah, o 15 Październik 2011 - 12:20, napisał(a):

Ta, ale jak już napisał autor to raczej ta osoba znać się na tym nie będzie, będzie widziała jeden kabel z routera i jeden kabel idący do jego kompa i internet będzie działał - czego chcieć więcej? Oczywiście nie wiem dokładnie jak to ma wyglądać więc tylko przypuszczam.


dokladnie tak :thumbup:

#14 Użytkownik jest niedostępny   Loofah Ikona

  • Inkwizytor
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 9670
  • Dołączył: So, 05 Kwi 08

Napisany 15 Październik 2011 - 12:25

Zobacz postCamis, o 15 Październik 2011 - 13:22, napisał(a):

Jak admin lama i nie bedzie zagladal w konfig routera u siebie to wystarczy switch.

Koszt okolo 15-30zl.



Nie nie bedzie miec tego samego IP.

Router przydzieli tyle ip ile podlaczonych kompow do switcha.


IP w sieci będzie inne, ale na zewnątrz to samo... to w sieci nie ma zbytnio znaczenia dla osób nieobeznanych.

Do autora - masz tutaj rysunek jak to wygląda - narysowany przeze mnie w paincie wykorzystując wszelkie moje zdolności:
http://imageshack.us...opatologia.jpg/

Jak więc to pasuje to kupuj switcha i tyle :) Jaki nie wiem, nie znam się, ale chyba wszystkie drozsze niż 2 złote działają.

#15 Użytkownik jest niedostępny   baster Ikona

  • Poranny prowokator
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1621
  • Dołączył: Cz, 15 Cze 06

Napisany 15 Październik 2011 - 12:25

http://allegro.pl/sw...1875311457.html

Oczywiście to tylko przykład.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Camis Ikona

  • Android Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3592
  • Dołączył: So, 09 Kwi 05

Napisany 15 Październik 2011 - 12:26

Switch jest prostym urzadzeniem ja do swoich siecie biore na dach zawsze uzywane i najtansze.


LINK

Zobacz postLoofah, o 15 Październik 2011 - 13:25, napisał(a):

IP w sieci będzie inne, ale na zewnątrz to samo...


No to wiadomo, pisalem o wewnetrznym.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Lektor Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 456
  • Dołączył: Cz, 14 Lip 11

Napisany 15 Październik 2011 - 12:27

A switcha nie trzeba autoryzowac tak jak rutera u usługodawcy?

Cytuj

Nie nie bedzie miec tego samego IP.

Zewnętrzne będzie to samo wewnętrzne inne, EDIT: Up. :cool:

Ten post był edytowany przez Lektor dnia: 15 Październik 2011 - 12:27


#18 Użytkownik jest niedostępny   maz00r Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 212
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 07

Napisany 15 Październik 2011 - 12:28

http://allegro.pl/switch-tp-link-tl-sf1005d-5-portow-promocja-wys24-i1875311457.html


kup coś takiego, generalnie polecam tp-linka, jest tani i raczej niezawodny.

#19 Użytkownik jest niedostępny   harash Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Wed, 03 Sie 11

Napisany 15 Październik 2011 - 12:29

A więc jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc ;)

Pozdrawiam i ponowne thx :thumbup:

do zamknięcia

#20 Użytkownik jest niedostępny   Camis Ikona

  • Android Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3592
  • Dołączył: So, 09 Kwi 05

Napisany 15 Październik 2011 - 12:30

Zobacz postLektor, o 15 Październik 2011 - 13:27, napisał(a):

A switcha nie trzeba autoryzowac tak jak rutera u usługodawcy?


Jak admin ustawil filtrowanie mac to trzeba.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych