Forum PCLab.pl: ForceWare - czyli oficjalny wątek o sterownikach pod GeForce - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (125 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ForceWare - czyli oficjalny wątek o sterownikach pod GeForce Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   behemothxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2338
  • Dołączył: Nd, 14 Paź 07

Napisany 06 Sierpień 2012 - 20:30

Mam pytanie, ile powinien wynosić turbo boost w karcie gigabyte gtx 670? Wszędzie czytam że 1058mhz a mi hwinfo64 pokazuje 1175mhz (karty NIE kręciłem). Po grze w metro 2033 ze wszystkimi opcjami na full, tylko zamiast msaax4 miałem aaa ustawione, hwinfo pokazuje coś takiego: KLIKNIJ! w związku z tym, mam kilka pytań:

1.Dlaczego w polu total GPU power widnieje tylko 74,...%, dlaczego karta nie daje z siebie 100%?
2.Czemu zajęte było tylko 1gb pamięci? Przecież mietro to dość wymagająca gra.
3.Czemu taktowanie GPU geometry clock wynosi aż 1175mhz zamiast tych 1058mhz?
4.Dlaczego wentylator tylko na 41% się rozkręcił?

Ten post był edytowany przez behemothxx dnia: 07 Sierpień 2012 - 13:59


#42 Użytkownik jest niedostępny   grzybol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 199
  • Dołączył: Pt, 29 Gru 06

Napisany 29 Sierpień 2012 - 11:05

Czy ja coś pisałem o 775 i am3? Narzut jest globalny i wydajność wyrażnie spada ze stera na ster na 1155 , optymalizacje to są głównie po smt/ht. Dalej nie będę wnikał , wystarczy sprawdzić starsze i nowe stery w grach , gdzie cpu dostaje i widać duże różnice , dodaj tego kolejne 10-15% w dół na keplerze i masz masakre.

Ten post był edytowany przez grzybol dnia: 29 Sierpień 2012 - 11:09


#43 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32194
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 29 Sierpień 2012 - 11:09

To fakt, od czasu 275.33, no może od 285.xx w niektórych tytułach widać spadek wydajności

#44 Użytkownik jest niedostępny   LeeLoo_T 

  • Only balance is real
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6541
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 29 Sierpień 2012 - 12:29

Zobacz postAlejajca, o 29 Sierpień 2012 - 12:09, napisał(a):

To fakt, od czasu 275.33, no może od 285.xx w niektórych tytułach widać spadek wydajności

Premiera Windows 8 blisko. :lol2:

#45 Użytkownik jest niedostępny   grzybol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 199
  • Dołączył: Pt, 29 Gru 06

Napisany 29 Sierpień 2012 - 12:56

A co to ma wspólnego z windows 8? Na win8 jest nieco wyższe obciążenie cpu względem win7 , a sterowniki w zasadzie nie różnią od tych z win7 nie licząc wddm 1.2 , które i tak można olać.

#46 Użytkownik jest niedostępny   mlody_tarnow 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9409
  • Dołączył: Wt, 08 Maj 07

Napisany 03 Wrzesień 2012 - 21:44

Jakie stery Panowie polecają ? Najnowsze bety sypią mi artami w The Run - migające tekstury. Miałem pobierać 275.33, ale te są jeszcze gorsze z tego co widziałem na youtube - sypią w Bad Company 2, BF3, Crysisie 2 itp. Uprzedzam pytania - karta sprawna.

Ten post był edytowany przez mlody_tarnow dnia: 03 Wrzesień 2012 - 21:47


#47 Użytkownik jest niedostępny   adonim 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: Wt, 29 Maj 07

Napisany 03 Wrzesień 2012 - 21:52

ja mam 306.02 i zero problemu.



#48 Użytkownik jest niedostępny   mlody_tarnow 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9409
  • Dołączył: Wt, 08 Maj 07

Napisany 03 Wrzesień 2012 - 22:22

296.10 lekka poprawa, ale nadal bez szału - chyba ten typ tak ma :P Nawet na Play Station 3 sypie ludziom artami w tej grze :E

BTW. Pewnie odkryłem internet, ale ciekawe www znalazłem http://www.geforce.c...rce-GTX-260-OPS Wybiera się kartę i grę, a Ci podają przetestowane ustawienia graficzne dla średniego fps. Taka tam ciekawostka.

Update: Pobrałem demko Crysisa. W DX10 - zachowanie jak przy The Run. DX9 - bez problemów. Sleeping Dogs - bez problemów. Vantage - bez problemów. :hmm:
Update: 275.33 Crysis zachowanie w pełni normalne w DX10. The Run zgłasza "za stare" sterowniki. Na starszych sterach mocniejsze barwy niż na nowych.
Update: 285.38 specjalnie dla The Run. Lipa. Crysisa już mi się nie chciało włączać.

Chyba się tego nie pozbędę - film nie mój
http://www.youtube.com/watch?v=JrycKxrhx2s

a chciałem dokończyć tego gniota ;)

Ten post był edytowany przez mlody_tarnow dnia: 04 Wrzesień 2012 - 00:29


#49 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12614
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 08 Wrzesień 2012 - 08:12

Witam Nie jestem na bieżąco w temacie sterowników więc prosiłbym Was o pomoc :) Wgrałem na początku do swojego GTX 560 Ti najnowsze sterowniki 305.53 i ku mojemu zdziwieniu w BF3 były spore spadki fps . Z początku myślałem że to mój i3 2120 nie daje rady ale trochę mi nie pasowało żeby aż tak sobie nie radził. Zainstalowałem dla testu sterowniki 296.10 i ku mojemu zdziwieniu fps stał się stabilniejszy i minimalny znacznie wzrósł . Wychodzi na to że mit o nowych sterownikach bardziej obciążających cpu to prawda ?Jakie ewentualnie polecacie jeszcze sterowniki które nie będą miały dużego narzutu na cpu ?

#50 Użytkownik jest niedostępny   Shiroken 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 526
  • Dołączył: Pt, 13 Lip 12

Napisany 08 Wrzesień 2012 - 08:30

Sterowniki od nvidia mają jeden znaczący problem nie mozna zablokować maxymalnego odświerzania do rozdzielczości i w niektóre gry sie na crt nie zagra w cale bo wywali czrny obraz i nie obsługiwaną rozdzielczość i czestotliwośc bo sobie karta tak ustawi pod auto config gry, na amd nie ma z tym problemu ustawiam w sterowniku max refresh rate i w windowsie blokuje i zawsze mam 1024x768 85hz 85 fps z v-synchem w grach samochodowych ;)

#51 Użytkownik jest niedostępny   Niechluj 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 23 Wrzesień 2012 - 19:14

Cześć, chodzi o to że jak wejde w opcje "Dostruj rozmiar i pozycje pulpitu" w panelu sterowania nvidia i ustawie by obraz był skalowany po przez procesor graficzny to już nie moge ustawić odświerzania monitora na 75hz a gdy ustawie skalowanie przez monitor moge, sterowniki to oficjelne 306.23 WHQL i karta GTX560 (Non Ti).

#52 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32194
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 23 Wrzesień 2012 - 19:19

Było w wątku o problemach z serią 30x.xx - sprawdź starsze wersje sterowników.

#53 Użytkownik jest niedostępny   Raptorix 

  • Killing for Fun
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2177
  • Dołączył: Nd, 09 Lis 08

Napisany 25 Wrzesień 2012 - 16:35

Witam.
Podpiłem pod moje 2 gtx'y 3 monitory 2x samsunga t220 i jednego t220hd. Wszystkie współpracują na rozdzielczości 1680x1050, lecz po włączeniu opcji scalenia monitorów nie mam możliwości ustawienia rozdzielczości większej niż 3840x1024, w dodatku po przejściu ponownie na zwykłe wyświetlanie, ustawia mi na jednym monitorze mniejsza rozdzielczość 1280x1024 i 75hz jak by się z czymś gryzł i muszę ręcznie ją przestawić i to nie jest t220hd tylko 220 które mam dwie. Proszę kogoś w temacie o jaką pomoc bo nie wiem na czym stoję. Może być przyczyną tego że 2 monitory mają czas reakcji 2ms a trzeci 5? z góry dzięki za pomoc.

Dodaj obrazek

Mam tez coś takiego, widać tak jak by był jeszcze jeden monitor o takiej samej nazwie, ten z identyfikatorem 2.
Dodaj obrazek



Niby wszystkie monitory mają po 60hz ale t220hd ma 59mhz i po zmianie gdy wejdę z powrotem w te opcje to nadal jest 59, pewnie coś tutaj nie gra?

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Raptorix dnia: 25 Wrzesień 2012 - 19:22


#54 Użytkownik jest niedostępny   Raptorix 

  • Killing for Fun
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2177
  • Dołączył: Nd, 09 Lis 08

Napisany 30 Wrzesień 2012 - 11:49

Nikt panowie się nie orientuje by coś doradzić?

#55 Użytkownik jest niedostępny   Mathi93 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 618
  • Dołączył: Pt, 18 Wrz 09

Napisany 11 Październik 2012 - 14:18

Jaką byście polecili wersję sterowników pod mój konfig (w sygnaturce)? System to poczciwy XP 32bit. Słyszałem o serii 285.

#56 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32194
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 14 Październik 2012 - 13:29

Nowszych od 275.33 nie opłaca się instalować.

#57 Użytkownik jest niedostępny   BobStanley 

  • SEMPER FI
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1462
  • Dołączył: Wt, 16 Sie 11

Napisany 14 Październik 2012 - 17:58

To w takim razie najnowsze 306.97 - WHQL są złe ??? Jeżeli tak, to które polecacie zainstalować ?

#58 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32194
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 14 Październik 2012 - 18:07

To zależy pod jaką serię kart i do jakiej platformy.
Pod AM3 czy LGA775, dla FX serii 5 i starszych max to 275.33 ew. 285.xx, więcej może powiedzieć sideband.
Pod LGA1156 i nowszych Intela można dowolne, choć przy prockach 2C/2T mogą być spadki wydajności. Ale do I3/I5/I7 narzut sterownika na procesor nie stanowi aż tak dużego problemu.

#59 Użytkownik jest niedostępny   BobStanley 

  • SEMPER FI
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1462
  • Dołączył: Wt, 16 Sie 11

Napisany 14 Październik 2012 - 18:10

Sprzęt jak w sygnie.

#60 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32194
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 14 Październik 2012 - 18:13

Najnowsze oficjalne. Stery dostają coraz nowsze poprawki i optymalizacje dla serii 600, więc bądź na bieżąco z informacjami.

  • (125 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych