Forum PCLab.pl: Sandy Bridge za 170zł czyli Celeron G530 (2C/2T) 2,4GHz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (85 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Sandy Bridge za 170zł czyli Celeron G530 (2C/2T) 2,4GHz

#1 Użytkownik jest niedostępny   adamiakadam00 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Wed, 12 Paź 11

Napisany 08 Listopad 2011 - 16:06

nie chce mi sie tego przepisywac wiec właźcie na

http://www.g530.yoyo.pl/

#2 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10440
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 08 Listopad 2011 - 17:05

Ortografia/interpunkcja/składnia leży. Ale duży plus za ilość testów.

Gdyby te proce pozwalały się podkręcać. Wyobrażacie sobie takiego Cielaka @ 4,5GHz? :thumbup:
No i koszt platformy bardzo fajny.

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 08 Listopad 2011 - 17:07


#3 Użytkownik jest niedostępny   Lasarus 

  • user #489306
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2223
  • Dołączył: Nd, 04 Lut 07

Napisany 14 Listopad 2011 - 10:33

Dokładnie, szkoda że zablokowali oc :kwasny:.

#4 Użytkownik jest niedostępny   prz3m3k96 

  • hehe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3046
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 14 Listopad 2011 - 17:47

Pozostaje tylko liczyć na to, że uda się jakoś obejść tą blokadę oc. ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   miomol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4842
  • Dołączył: Wed, 11 Mar 09

Napisany 16 Listopad 2011 - 23:49

Czytałem że nad tym pracują, ale wątpię żeby to się udało ;)

Myślę że to będzie kolejny procesor który będę miał w swoim władaniu :E

#6 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 17 Listopad 2011 - 01:27

cze wszystkim, wlasnie go odebrałem z sklepu razem z znakomita wrecz micro płyta [ 17x22cm ] gigabyte wszytskie kondziory polimer, w sumie razem 353zl z wysylka, jutro tj dzis w dzien zamontuje reszte sprzetu i zobacze jak to chodzi, troche sie przerazilem ze nie podzialaja na nim pamieci 1333 i przy okazji pytanie:

lepiej kupic 1066 bo je obsluguje proc, czy brac 1333 ? 2x1gb 66zl, 2x2gb 1333 kingston blue edition 89zl

jak platforme zloze podziele sie slowem, az mnie koorci zeby na pytanie: jaki masz proc.. odpowiadac: Celeron... i patrzec na reakcje zdziwienia,zdumienia itp .... mam tylko nadzieje ze faktycznie jeste lepszy od athlonów II

#7 Użytkownik jest niedostępny   bubzon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 17 Listopad 2011 - 04:15

Jest jeszcze taki dostępny z zegarem 2,6 z tego co widzę, ale cena już nie taka atrakcyjna. Ale i tak cenowo fajnie to wychodzi więc chyba sobie coś takiego złożę na próbę chociaż jako ciekawostkę taką.

#8 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 18 Listopad 2011 - 17:45

i juz zainstalowany
obroty ok 1000 wiatraka
temp 22-30st C
3dmark06 2400pkt, oc grafiki na 1200mhz: 2720pkt - taki Gatling Gears idzie na medium na 1024x728 bez zaciec
w dalszym ciagu nie wiadomo czy ma grafike hd 1000 czy hd 2000 gdyz gpuz pokazuje gt1 czyli hd1000, a sandra pokazuje gt2 czyli hd2000
zrobilem test passmark pod XP, ok 2000pkt, na stronce www ten procesor jest oznaczony wynikiem 2374pkt wiec nie wiem skad roznica:(
ogolnie system wstaje z 10-15 sek czyli szybciej niz swierzy na athlonie II 255 ktory mialem
testy pamieci potwierdzam:)
jako ze sie nie znam, nie wiedzialem ze tego proca nie mozna wogole podkrecic na chipsecie H61, a mialem nadzieje na te 5%, ktore tak reklamuja:(

montaz procka to bieda, tak samo wentylator - przyzwyczailem sie do amd

ogolnie kupiłem bo tanio i lepiej niz najtanszy zestaw AII + plyta z integra, ale te ograniczenia intela to kpina, jedna wielka kpina

zestaw z pamieciami 2x2GB 1333 kosztował dokladnie 424zl

PZDR

#9 Użytkownik jest niedostępny   ottonIII 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1135
  • Dołączył: Pt, 16 Wrz 11

Napisany 28 Listopad 2011 - 09:08

Nigdy nie montowałem proca LGA 1155. Można poprosić o wyjaśnienie z czym są największe trudności? Sam się przymierzam do tego Celka ;)

Wiem, że piny są w płycie, ale co jest na procku? Jakieś dziurki czy co? Ze zdjęć ciężko coś wywnioskować.

Zawsze montowałem AMD gdzie piny są w CPU.

#10 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 28 Listopad 2011 - 20:54

Zobacz postSorento, o 28 Listopad 2011 - 09:08, napisał(a):

Nigdy nie montowałem proca LGA 1155. Można poprosić o wyjaśnienie z czym są największe trudności? Sam się przymierzam do tego Celka ;)

Wiem, że piny są w płycie, ale co jest na procku? Jakieś dziurki czy co? Ze zdjęć ciężko coś wywnioskować.

Zawsze montowałem AMD gdzie piny są w CPU.


w intelu odwrotnie, strasznie to dziwne i to zapiecie coolera, tragedia, ale jak sie juz zamknie to trzyma na szczescie

- co do sprzetu, z zamontowana karta 5770 gralem juz na ultra w cod mw3 pieknie idzie bez zaciec (1280x1024) procesor jeszcze nie przekroczyl 35st nawet po graniu, jutro odpale wiedzmina 2, ale to musi byc trafione cacko, skoro jego cena rosnie z dnia na dzien, kupowalem za 168zl 2 tyg temu, morele juz maja za 188, a arest za 189zl, na swiecie same z zaskoczenia dobre opinie czyt. newegg;
tego oc wciaz szkoda ale ta cisza i zimno w budzie a gry i tak hulaja:)
- z radeonem 5770 bez oc karty: 13073pkt w 3dmarku 2006

Update

- dziś został zainstalowany win7 64 ultimate, system dostał kopa przysłowiowego
- BTF3 ustawienia high bez anizon 1280x1024 - gra płynnnnna bez zacięc :)
- nowy wynik Passmark: 2507pkt, w xp mial tylko 1989pkt

Co tu duzo mowic, co prawda pewnie ogranicza karte 5770 ale jak na celerona!!! to jest kawal pozytywnego zaskoczenia

- wynik w vantage performance cpu - 5970pkt, calosc z hd 5770 8900, wynik grafiki 9980
wciaz niezle jak na budzetowy komp

jutro wymiana zasilacza na tacens radix, moglem w tej cenie kupic z allegro corsaira 450W ale wole na miejscu cos co da rade tak czy siak:)

pzdr i nie zakurzajcie tematu tego fajnego procka

PS: chcialby to wsadzic na te male plyty IPX 17x17cm i do malej obudowy, mysle ze zrobilby sie prawie notebook:)

Ten post był edytowany przez oneman dnia: 30 Listopad 2011 - 02:35


#11 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 30 Listopad 2011 - 02:37

Zobacz postbubzon, o 17 Listopad 2011 - 04:15, napisał(a):

Jest jeszcze taki dostępny z zegarem 2,6 z tego co widzę, ale cena już nie taka atrakcyjna. Ale i tak cenowo fajnie to wychodzi więc chyba sobie coś takiego złożę na próbę chociaż jako ciekawostkę taką.

mysle ze ten celeronik jest nieco lepszy do twojego leciwego athlona, ciesze sie ze kupilem za 168zl, juz cena przekroczyla 189 i rosnie

#12 Użytkownik jest niedostępny   ottonIII 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1135
  • Dołączył: Pt, 16 Wrz 11

Napisany 30 Listopad 2011 - 09:34

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
O ten Wam chodziło? Jest nawet tańszy,a kupuje właśnie w morele bo mam na miejscu. To na pewno Celek? Powinno pisać w tytule, a nie samo oznaczenie :hmm:

Jak na razie wychodzi mi 365 z mobo :thumbup:

Ten post był edytowany przez Sorento dnia: 30 Listopad 2011 - 09:35


#13 Użytkownik jest niedostępny   Mikrowirus 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2718
  • Dołączył: Cz, 29 Kwi 10

Napisany 30 Listopad 2011 - 09:57

Fajny cep. :E

Mam pytanie do właścicieli. Jest możliwość undervolting'u proca pod biosem/EFI? Trochę przejrzałem, ale chcę potwierdzenia. :P

Ten post był edytowany przez Mikrowirus dnia: 30 Listopad 2011 - 09:57


#14 Użytkownik jest niedostępny   mr.x0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Wed, 23 Lis 11

Napisany 30 Listopad 2011 - 11:41

Zobacz postSorento, o 30 Listopad 2011 - 09:34, napisał(a):

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
O ten Wam chodziło? Jest nawet tańszy,a kupuje właśnie w morele bo mam na miejscu. To na pewno Celek? Powinno pisać w tytule, a nie samo oznaczenie :hmm:

Jak na razie wychodzi mi 365 z mobo :thumbup:

tak to jest to

Zobacz postMikrowirus, o 30 Listopad 2011 - 09:57, napisał(a):

Fajny cep. :E

Mam pytanie do właścicieli. Jest możliwość undervolting'u proca pod biosem/EFI? Trochę przejrzałem, ale chcę potwierdzenia. :P

w mojej MSI nie mozna w ogole zmieniac napiec :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   rcicho 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1563
  • Dołączył: Wt, 21 Sty 03

Napisany 30 Listopad 2011 - 17:28

Zobacz postoneman, o 18 Listopad 2011 - 17:45, napisał(a):

i juz zainstalowany
obroty ok 1000 wiatraka
temp 22-30st C
3dmark06 2400pkt,

W 3DMarku 06 test CPU wynik podobny do niekreconych intel e5300, e5400 czy e7300. Rowniez Athlon II 250 ma 2404 pkt w tym teście. Nowy Celeron na ich tle wypada dobrze ale bez rewelacji. Takiego e5300 mozna kupic za ok 100-130zł a Athlona 145-170zł. Do tego obydwa kręcą się średnio 3.6-3.9Ghz i wtedy rozkładają Celerona na łopatki.

#16 Użytkownik jest niedostępny   mr.x0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Wed, 23 Lis 11

Napisany 30 Listopad 2011 - 18:31

Zobacz postrcicho, o 30 Listopad 2011 - 17:28, napisał(a):

W 3DMarku 06 test CPU wynik podobny do niekreconych intel e5300, e5400 czy e7300. Rowniez Athlon II 250 ma 2404 pkt w tym teście. Nowy Celeron na ich tle wypada dobrze ale bez rewelacji. Takiego e5300 mozna kupic za ok 100-130zł a Athlona 145-170zł. Do tego obydwa kręcą się średnio 3.6-3.9Ghz i wtedy rozkładają Celerona na łopatki.

no co Ty gadasz za herezje, w grach celeron SB 2,4 = E5200@3,6 , w programach typowo obliczeniowych (3d render, konwertowanie video) G530= e5200 @ 3,0-3,3, w obrobce grafiki 2d (np. photoshop) g530>E5200@3,6

G530 mozna porownac do E8300 lub E8400 ale do niekreconego e5200?? eh

na innych serwisach to sa testy porownawcze G620 vs E5200@4,0 .............i wychodzi remis

http://en.inpai.com....ont.asp?id=7976


a zobacz roznice wydajnosci testu photoworxx

Cytuj

This benchmark stresses the integer arithmetic and multiplication execution units of the CPU and also the memory subsystem. Due to the fact that this test performs high memory read/write traffic, it cannot effectively scale in situations where more than 2 processing threads used. For example, on a 8-way Pentium III Xeon system the 8 processing threads will be “fighting” over the memory, creating a serious bottleneck that would lead to as low scores as a 2-way or 4-way similar processor based system could achieve.

CPU PhotoWorxx test uses only the basic x86 instructions, and it is HyperThreading, multi-processor (SMP) and multi-core (CMP) aware.



E5200 @ 4,2GHz = 9750 pts http://benchit.pl/ra...scores/3093.jpg

G530 @ 2,4GHz = 17761 http://img207.images.../photoworxx.jpg


to jest procesor przeznaczony dla niewymagajacych uzytkownikow ktorzy uzywaja kompa do gier, video, audio a nie do kompilacji divix czy zastosowan profesjonalnych, w tym do czego jest przeznaczony radzi sobie nadspodziewanie dobrze , czego chciec wiecej za 160zl?


tu jest swietny chinski test g530 vs g620 vs e7200 vs e5200 vs x2 260 vs C2D-extreme X6800


http://www.techbang....party-to?page=2



Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazekDodaj obrazekDodaj obrazek

moim zdaniem g530 jest szybszy od wszystkich athlonow ii x2


i zeby nikt nie pisal wiecej bzdur ze jakis tam stary athlon ii x2 w stocku czy tez e7200 w stocku jest lepszy od g530


Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez mr.x0 dnia: 30 Listopad 2011 - 19:05


#17 Użytkownik jest niedostępny   rcicho 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1563
  • Dołączył: Wt, 21 Sty 03

Napisany 30 Listopad 2011 - 19:36

mr.X0 - przyznaje Ci racje. Ja odnosiłem sie tylko do wyniku testu 3DMarka 06 test CPU.

#18 Użytkownik jest niedostępny   mr.x0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Wed, 23 Lis 11

Napisany 30 Listopad 2011 - 19:50

Zobacz postrcicho, o 30 Listopad 2011 - 19:36, napisał(a):

mr.X0 - przyznaje Ci racje. Ja odnosiłem sie tylko do wyniku testu 3DMarka 06 test CPU.

Dzieki :) . Ja wiem ze w niektorych testach te tanie SB takie jak g530 i g620 ktore maja niski zegar dostaja po doopie ale powiedzmy ze nowe oprogramowanie lepiej wykorzystuje nowe architektury. Tak samo jest w GPU. U mnie dla zabawy wlozylem sobie HD4850 i w battlefield 3 okazala sie slabsza od HD6670 DDR3 ktora to w starszych produkcjach HD4850 by rozniósł.

#19 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 01 Grudzień 2011 - 01:51

Zobacz postSorento, o 30 Listopad 2011 - 09:34, napisał(a):

Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
O ten Wam chodziło? Jest nawet tańszy,a kupuje właśnie w morele bo mam na miejscu. To na pewno Celek? Powinno pisać w tytule, a nie samo oznaczenie :hmm:

Jak na razie wychodzi mi 365 z mobo :thumbup:

ta dokladnie, mnie z mobo wynioslo jw 353 z wysylka:) ale wolalbym zmienic plyte

Ten post był edytowany przez oneman dnia: 01 Grudzień 2011 - 01:56


#20 Użytkownik jest niedostępny   bubzon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 01 Grudzień 2011 - 02:43

Zobacz postoneman, o 30 Listopad 2011 - 02:37, napisał(a):

mysle ze ten celeronik jest nieco lepszy do twojego leciwego athlona, ciesze sie ze kupilem za 168zl, juz cena przekroczyla 189 i rosnie



Już i5 2500k siedzi tylko update nie zrobiłem :)

  • (85 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych