Forum PCLab.pl: Sandy Bridge za 170zł czyli Celeron G530 (2C/2T) 2,4GHz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (85 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Sandy Bridge za 170zł czyli Celeron G530 (2C/2T) 2,4GHz

#21 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 14 Grudzień 2011 - 04:01

CD DOKLADNIEJSZYCH TESTÓW

3dmark vantage wynik cpu dla Phenom x2 550 OC 3,7Ghz - 5823pkt (grafika 5770 1GB OC 939/1443MHZ) - Źródlo 3dmark.com
3dmark vantage cpu dla mojego celerona G530 - 5975pkt (grafika 5770 512MB OC 900/1250MHZ)

gry pod Win7 64
BTF 2 1600x1200 high anizo... ale bez aa - gra płynna , 1280x1024 high, anizo, aa - plynna rozgrywka w ferworze walki

BTF 3 1600x1200 high, hbao bez aa bez anizo - plynna ale czasem delikatne przeskoki, baaardzo rzadko ale zaobserwowalem
1280x1024 (ultra z zacinkami) ale high, anizo 4, post aa 2, hbao - w pelni plynna w ferworze walki

... z grafika 5770 512 bez OC, 2x2gb 1066 ram, dysk sata 2 320gb zasilacz 450W

i nikt mi nie powie ze ten procesor nie jest hitem tego roku

..inne obserwacje: zainstalowane 2 opsy -win 7 64, i xp pro sp3 - dzialanie komputerka widocznie szybsze i

sprawniejsze niz na poprzednich prockach athlonach x2 250 i x3 450 oba po OC

.. temperatury hehe az mi sie chce smiac, idle= filmy divx, inne operacje zwykle: procer oscyluje ok 20st C - 30 C , po 2

godz btf 3 ok 40st C

... passmark 7 wynik xp pro ogolny 1974pkt (obliczenia matematyczne 213pkt), wynik w win7 64 ogolny 2517 pkt!!! (obliczenia

matematyczne 838 pkt !!! )


Cinebench 11.5 - 1,87

wynik z wbudowanego testu WINRAR na pamieciach 1066mhz cl7 - 1419 kb/s


wentylator oscyluje caly czas ok 1000obr - cisza, szumik slaby jak sie przylozy ucho:)

wymienie go jedynie na g850 lub i3 2100, g620 za 75zl wiecej daje tylko niecale 10% przyrostu, a g850 teroetycznie wg anadtech.com 30% a cena jest 2x celeron, no seria g850 intela obsluguje juz pamieci ddr3 1333mhz:)

KUPUJESZ TANI KOMP DO POPYKANIA ANIE GIER FULL HD Z FAJERWERKAMI - NIE ZASTANAWIAJ SIE :) 160ZL CELERON - NAJTANSZY O WIELE MNIEJ WYDAJNY ATHLON 250 - OK 240ZL

Ten post był edytowany przez oneman dnia: 14 Grudzień 2011 - 04:07


#22 Użytkownik jest niedostępny   kedly 

  • Messiah
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1422
  • Dołączył: Nd, 31 Gru 06

Napisany 18 Grudzień 2011 - 12:28

Także mogę śmiało polecić! procesor naprawde zaskakująco wydajny. Przeszedłem już na nim kilka gier - jestem zachwycony, wcześniej miałem PhenomII 550BE.

#23 Użytkownik jest niedostępny   Mikrowirus 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2718
  • Dołączył: Cz, 29 Kwi 10

Napisany 21 Grudzień 2011 - 12:54

@kedly
Czuć zmianę proca? W czym jest wydajniejszy przy normalnym użytkowaniu kompa? Gdzie odczułeś największą różnicę? :hmm:

#24 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 24 Grudzień 2011 - 05:26

Zobacz postMikrowirus, o 21 Grudzień 2011 - 12:54, napisał(a):

@kedly
Czuć zmianę proca? W czym jest wydajniejszy przy normalnym użytkowaniu kompa? Gdzie odczułeś największą różnicę? :hmm:

odpowiem za kolege jesli mozna

... jw pisałem sys wstaje szybko, a poruszanie sie po kompie jest błyskawiczne, w porownaniu do kazdego amd athlona ll jakiego miałem itd, a mialem do tej pory tylko platformy amd od lat, celeron na SB jest 1 intelem u mnie, i jestemn wiecej niz zaskoczony:)

#25 Użytkownik jest niedostępny   mr.xxx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 12 Gru 11

Napisany 24 Grudzień 2011 - 14:13

powiem szczerze, w tej nizszej polce i sredniej to dwa najlepsze procesory to:

G530 - najbardziej oplacajacy sie dwurdzeniowiec 170zl
x4 631 - najbardziej oplacajacy sie procesor do gier 280zl

Sorry ale na G530 srednio sie gra w battlefield 3 - tam niestety trzeba 4 rdzenia, reszta - jak za ta kase - kosmos, dla mnie to najlepszy CPU jaki obecnie mozna kupic pod katem cena wydajnosc - moze i najlepszy w historii

mialem okazje nabyc x4 631 za 280zl z wysylka i to zrobilem - w battlefield 3 - max fps jest troche wyzszy niz g530 ale jak wpadniesz w zawieruche gdzie strzelaja z kazdej strony i duzo sie dzieje to niestety - dwurdzeniowy procesor to za malo, x4 631 ma wtedy dwa razy wyzszy framerate

nie mowie z G530 jest zly, w koncu to ja go ze tak powiem odkrylem bo ja napisalem pierwsza recenzje tego cpu w kraju - tak samo to ja pisalem pierwsza recke x4 631 ktore to przeczytaly razem ponad 20 tys. ludzi - znam te CPU dobrze i G530 jest swietny - ale ten AMDek tez super - do gier troche lepszy - oplaca sie dorzucic ta troche ponad stowke jesli sie bedzie gralo w BF3 - dla innych gier to na pewno nie bedzie widac roznicy (dla 2thread gier)

Ten post był edytowany przez mr.xxx dnia: 24 Grudzień 2011 - 14:19


#26 Użytkownik jest niedostępny   Premislaus 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 307
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 24 Grudzień 2011 - 15:43

Ano zwłaszcza ten Celeron jest spoko :thumbup:. Co do Athlona to trochę żre prądu, to ten model z uwalonym GPU? Są jakieś szanse na odblokowanie?

Co myślisz o najmocniejszym APU A-8 plus Radeon 6670?

#27 Użytkownik jest niedostępny   mr.xxx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 12 Gru 11

Napisany 24 Grudzień 2011 - 17:07

Zobacz postPremislaus, o 24 Grudzień 2011 - 15:43, napisał(a):

Ano zwłaszcza ten Celeron jest spoko :thumbup:. Co do Athlona to trochę żre prądu, to ten model z uwalonym GPU? Są jakieś szanse na odblokowanie?

Co myślisz o najmocniejszym APU A-8 plus Radeon 6670?

apu = bez sensu, lepiej kup x4 631 + 6750 ............ kupowanie apu specjalnie pod slaby crossfire to sory - bzdura, dwie slabe karty nie dadza jednej lepszej a dolozysz 50zl do 6670 i masz o jedna klase lepsza 6750 - NIEPOROWNYWALNIE lepsza

athlon w Idle bierze tyle pradu co celeron g530 - na serio! w battlefield 3 - g530 bierze 100W - x4 631 ok. 140W - ale nie ma zadnych spadkow wydajnosci (oba zestawy z ta sama karta, zasilaczami pamieciami itd itd.)

odblokowac sie nie da , nie ma opcji zadnych , nawet na sile jak uruchomilem bez grafiki to "ciemnosc widze"

mysle ze jak za 280 zl to jest to prawie rownie fenomenalny CPU co g620

#28 Użytkownik jest niedostępny   bubzon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 26 Grudzień 2011 - 10:38

Kupiłem sobie taki zestaw http://allegro.pl/in...2007917103.html smiga aż miło. Za taką cenę to strzał w 10 jak dla mnie.

#29 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12621
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 01 Styczeń 2012 - 18:43

Zamówiłem tego G530 razem z mobo i pamięciami w morele.net :)

Szukałem właśnie takiego złotego środka , niski pobór energii , względna wydajność i możliwość od czasu do czasu pogrania w jakąś gierke nie koniecznie przy wysokich detalach i 80 fps'ach :)

Zamówiłem taki zestawik :

Dodaj obrazek

Myślę że za ta kase nie było lepszego wyboru . Wszystko nowe na gwarancji :) Miałem wcześniej i3 530 i E8400 to ewentualnie podzielę się z Wami swoimi spostrzeżeniami.

#30 Użytkownik jest niedostępny   Robert83 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 05

Napisany 02 Styczeń 2012 - 20:26

Ja czekam na takie porównanie. Chętnie z niego skorzystam przy wymianie sprzętu :)

#31 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12621
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 03 Styczeń 2012 - 11:11

Zestaw bede mial najwcześniej w czwartek , ale z tego co wywnioskowałem po testach to G530 = E8400 bez oc . Jak za procek warty 160zł nie jest zle , za pare groszy więcej mamy G620 który już jest lepszy od E8400 :)

#32 Użytkownik jest niedostępny   Robert83 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 05

Napisany 03 Styczeń 2012 - 15:21

Dzięki.

Mnie najbardziej interesuje porównanie do procka z mojej sygnaturki :)

Ja zastanawiam się nad G840 ale może się wstrzymam i zobaczę co przyniesie ze sobą IB

#33 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12621
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 03 Styczeń 2012 - 15:32

Zobacz postRobert83, o 03 Styczeń 2012 - 15:21, napisał(a):

Dzięki.

Mnie najbardziej interesuje porównanie do procka z mojej sygnaturki :)

Ja zastanawiam się nad G840 ale może się wstrzymam i zobaczę co przyniesie ze sobą IB


Twojego proca nie opłaca sie zmieniać na te celerony .Co prawda po oc takim jak masz w sygnie będzie gdzies na poziomie G620 z tym że musisz go porządnie schłodzić no i pobór energii praktycznie 2 razy większy :)

Ciekawy test E8400 @4Ghz vs G620 i i3 2100 : http://en.inpai.com....977&pageid=8046

Ps. Ale biorąc pod uwagę że za 70zł masz 4GB nowych pamięci DDR3 a stare DDR2 można sprzedać za 150zł to przesiadka nie byłaby taka głupia , w sumie wyszedłbyś na 0 ;)


Tutaj test w BF 3 , G620 ponad E8400 zdecydowanie , G530 pewnie by miał pare fps mniej , stawiam że około 54 fps wynik byłby w rankingu ;)

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Above dnia: 03 Styczeń 2012 - 15:40


#34 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12621
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 03 Styczeń 2012 - 15:46

Kolejne wynalazki jakie udało mi się znaleźć . Test E5200 @ 4Ghz vs G620 :)

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Tutaj link : http://en.inpai.com....976&pageid=8045

Z testu wynika że G620 ma właśnie wydajke takiego E5200@4Ghz . Nie nie jest to piorunujący wynik ale biorąc pod uwagę różnice 1,4Ghz na korzyść E5200 to chyba nie ma co dyskutować że G620 to świetny procesor . Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę że mało który E5200 robi 4Ghz , potrzebne jest do tego nie najgorsze mobo i w miarę dobre chłodzenie a to koszta . Zestaw z G530 czy G620 możemy złożyć na najtańszej mobo i o wiele tańszych pamięciach DDR3 i bez zabawy w podkręcanie cieszyć się taką wydajnością . Już nie wspominam o poborze energii , zasilacz też nie musi być z najwyższej półki do takiego zestawu ;)

Ten post był edytowany przez Above dnia: 03 Styczeń 2012 - 15:55


#35 Użytkownik jest niedostępny   Robert83 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 05

Napisany 03 Styczeń 2012 - 16:10

"Gościu" jesteś niesamowity :E

Dzięki za wszystko.
W marcu na 99% łykam tego G840. Wezmę lepszą płytę główną, to jak coś zrobię podmiankę w przyszłości na i5. A mam też cichą nadzieję, że uda mi sie ustawić zegar bazowy na 105 Mhz. Teraz dyski i karta graficzna to znoszą, więc wszystko będzie zależeć od nowych podzespołów :Up_to_s:

Jeszcze raz Dzięki. Pozdro :)

#36 Użytkownik jest niedostępny   adasikow 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1128
  • Dołączył: So, 13 Wrz 08

Napisany 03 Styczeń 2012 - 16:18

Również kilka dni temu zamówiłem sobie zestaw z Celeronem G530. Do tego wziąłem płytę Asus P8H61-M LE oraz pamięć Goodram 4GB 1333 CL9. Zastąpi on podzespoły z sygnatury(E5200@3GHz, MSI P35 Neo-F, Goodram 4x1GB 800 CL5). Sprzęt będę mógł niestety zamontować dopiero w czwartek. Jak znajdę trochę czasu oraz uda mi się wszystko pomyślnie zainstalować, to podzielę się swoimi odczuciami po zmianie platformy :)

#37 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12621
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 03 Styczeń 2012 - 16:59

Zobacz postRobert83, o 03 Styczeń 2012 - 16:10, napisał(a):

"Gościu" jesteś niesamowity :E

Dzięki za wszystko.
W marcu na 99% łykam tego G840. Wezmę lepszą płytę główną, to jak coś zrobię podmiankę w przyszłości na i5. A mam też cichą nadzieję, że uda mi sie ustawić zegar bazowy na 105 Mhz. Teraz dyski i karta graficzna to znoszą, więc wszystko będzie zależeć od nowych podzespołów :Up_to_s:

Jeszcze raz Dzięki. Pozdro :)


No to jak chcesz trochę szynę dźwignąć to coś minimum na chipsecie P67 musi być ;) No i na przyszłość możliwość montażu procesorów z serii ivy bridge ;)

Swoja droga przy cenie G840 moim zdaniem jest to mało opłacalny zakup , już chyba lepiej dołożyć do i3 2100 ;)

#38 Użytkownik jest niedostępny   Mr.FrOsT 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7496
  • Dołączył: Nd, 29 Sty 06

Napisany 03 Styczeń 2012 - 17:46

Zobacz postAbove, o 03 Styczeń 2012 - 15:46, napisał(a):

Kolejne wynalazki jakie udało mi się znaleźć . Test E5200 @ 4Ghz vs G620 :)




Ja właśnie z takiego cpu się przesiadłem, cóż mogę powiedzieć 4ghz na e5200 udało mi się osiągnąć dopiero na asusie na p45. Sprzedając zestaw na 775 i kupując mobo z sygny na allegro, ram i cpu nowe wyszedłem praktycznie na zero lub nawet mały plus, z tym że miałem 2gd ddr2 a tutaj 4 ddr3 :lol2:
W codziennym użytkowaniu zdecydowanie wszytko na plus dla g620, i praktycznie można to schłodzić pasywnie colerkiem wartym obecnie z 40zł.
W gry poza trochę skyrimem nie grałem zbyt wiele, jednak tam gf 260gtx 192sp pokazywał 100% obciążenie gpu więc wygląda na to że ten cpu dawał rade i nie blokował karty, to samo w przypadku doty 2 rozdziałki 1600x1200 wszytko full + AA. Jak dla mnie 10\10 w tej cenie, długo czekałem na takie cpu.

Ten post był edytowany przez Mr.FrOsT dnia: 03 Styczeń 2012 - 17:47


#39 Użytkownik jest niedostępny   Robert83 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 05

Napisany 03 Styczeń 2012 - 18:37

Zobacz postAbove, o 03 Styczeń 2012 - 16:59, napisał(a):

No to jak chcesz trochę szynę dźwignąć to coś minimum na chipsecie P67 musi być ;) No i na przyszłość możliwość montażu procesorów z serii ivy bridge ;)

Swoja droga przy cenie G840 moim zdaniem jest to mało opłacalny zakup , już chyba lepiej dołożyć do i3 2100 ;)



Niestety to wiem :(
A jak myślę o i3 2100 to gdzieś tam w głowie słyszę "a może by tak i5", wiem kombinuję :E . Ale pewnie w marcu lub kwietniu wstrzelę się w środek i skuszę się właśnie na jakieś i3.

Pewnie przed zakupem trochę popytam tu na forum :P

Mam tylko nadzieję, że ceny nie pójdą w górę.

#40 Użytkownik jest niedostępny   kondzio777 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 641
  • Dołączył: Nd, 26 Cze 11

Napisany 03 Styczeń 2012 - 19:20

Zobacz postadasikow, o 03 Styczeń 2012 - 16:18, napisał(a):

Również kilka dni temu zamówiłem sobie zestaw z Celeronem G530. Do tego wziąłem płytę Asus P8H61-M LE oraz pamięć Goodram 4GB 1333 CL9. Zastąpi on podzespoły z sygnatury(E5200@3GHz, MSI P35 Neo-F, Goodram 4x1GB 800 CL5). Sprzęt będę mógł niestety zamontować dopiero w czwartek. Jak znajdę trochę czasu oraz uda mi się wszystko pomyślnie zainstalować, to podzielę się swoimi odczuciami po zmianie platformy :)

Mam identyczny sprzęt i powiem rewelacja zarówno płyta jak i plocek. Zegar bazowy automatycznie na 103 i celek chodzi na 2.5 . W grach nie wiem bo grafy nie mam ale pewnie ok

  • (85 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych