Forum PCLab.pl: Sandy Bridge za 170zł czyli Celeron G530 (2C/2T) 2,4GHz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (85 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Sandy Bridge za 170zł czyli Celeron G530 (2C/2T) 2,4GHz

#41 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12680
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 03 Styczeń 2012 - 19:47

Zobacz postkondzio777, o 03 Styczeń 2012 - 19:20, napisał(a):

Mam identyczny sprzęt i powiem rewelacja zarówno płyta jak i plocek. Zegar bazowy automatycznie na 103 i celek chodzi na 2.5 . W grach nie wiem bo grafy nie mam ale pewnie ok


Przyznam że nie siedze zbyt głęboko w temacie , to w końcu da się na H61 podnies trochę szyne czy nie ? Piszesz że udało Ci się ustawić szynę na 103Mhz co dało 2,5Ghz , myślałem że na takim mobo jak masz w sygnaturce czy jakie ja zamówiłem jakiekolwiek oc nie jest możliwe :)

Mr. Frost cieszy mnie Twoja opinia i utrwala w przekonaniu że dokonałem również dobrego wyboru :) Szczerze to nawet boxowy cooler na 1155 jest bardzo cichy i jak ta celinka ma ledwo ponad 40*C w stresie to do budowy cichego zestawu jak znalazł ;)






#42 Użytkownik jest niedostępny   l1pka 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 932
  • Dołączył: Pn, 14 Gru 09

Napisany 03 Styczeń 2012 - 21:06

a jak integra sie sprawuje ? pogra na niej w warcrafta 3?

#43 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 04 Styczeń 2012 - 00:31

Zobacz postRobert83, o 03 Styczeń 2012 - 15:21, napisał(a):

Dzięki.

Mnie najbardziej interesuje porównanie do procka z mojej sygnaturki :)

Ja zastanawiam się nad G840 ale może się wstrzymam i zobaczę co przyniesie ze sobą IB

juz z 2 tyg sie rozgladam i sklaniam sie ku A75 i x4 631 - na SB mysle ze najtansza dobra opcja jest h61 180zl i pentium g630 ok 250zl 10zl wiecej niz g620, amd 520zl intel 430zl ale na amd wsadzic porywajace w grach pamieci 1600 lub 1866mhz do pentiuma na h61 1066 to max:( i zero oc, a mysle ze nie ma na swiecie człenia ktory nie lubi miec cos do powiedzenia w sprzecie ktory kupuje:)

#44 Użytkownik jest niedostępny   bubzon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 04 Styczeń 2012 - 00:41

Zobacz postl1pka, o 03 Styczeń 2012 - 21:06, napisał(a):

a jak integra sie sprawuje ? pogra na niej w warcrafta 3?



Gram w dote (warcraft 3) śmiga aż miło na integrze 1280 x 1024.

#45 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 04 Styczeń 2012 - 00:43

Zobacz postkondzio777, o 03 Styczeń 2012 - 19:20, napisał(a):

Mam identyczny sprzęt i powiem rewelacja zarówno płyta jak i plocek. Zegar bazowy automatycznie na 103 i celek chodzi na 2.5 . W grach nie wiem bo grafy nie mam ale pewnie ok

udalo ci ustawic zegar n aplycie h61 na 103mhz? cholerka nie wiedzialem ze na h61 tez ta mozna:(

#46 Użytkownik jest niedostępny   rcicho 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1563
  • Dołączył: Wt, 21 Sty 03

Napisany 04 Styczeń 2012 - 09:33

Zobacz postoneman, o 04 Styczeń 2012 - 00:31, napisał(a):

... ale na amd wsadzic porywajace w grach pamieci 1600 lub 1866mhz do pentiuma na h61 1066 to max

A DDR3 1333 nie da rady? Na pewno?

#47 Użytkownik jest niedostępny   kondzio777 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 641
  • Dołączył: Nd, 26 Cze 11

Napisany 04 Styczeń 2012 - 20:52

Zobacz postAbove, o 03 Styczeń 2012 - 19:47, napisał(a):

Przyznam że nie siedze zbyt głęboko w temacie , to w końcu da się na H61 podnies trochę szyne czy nie ? Piszesz że udało Ci się ustawić szynę na 103Mhz co dało 2,5Ghz , myślałem że na takim mobo jak masz w sygnaturce czy jakie ja zamówiłem jakiekolwiek oc nie jest możliwe :)

Mr. Frost cieszy mnie Twoja opinia i utrwala w przekonaniu że dokonałem również dobrego wyboru :) Szczerze to nawet boxowy cooler na 1155 jest bardzo cichy i jak ta celinka ma ledwo ponad 40*C w stresie to do budowy cichego zestawu jak znalazł ;)







Zobacz postoneman, o 04 Styczeń 2012 - 00:43, napisał(a):

udalo ci ustawic zegar n aplycie h61 na 103mhz? cholerka nie wiedzialem ze na h61 tez ta mozna:(



Woala :D U mnie się napewno da się a na moją obronę mam dowody :D http://imageshack.us...eztytuugek.png/

i kto powie że ten zestaw nie jest hitem 2012?

Na integrze grałem w san andreas na full detalach i w mafię 2 800x600 na low da się grać (25 klatek)
Temperatury jakie zanotowałem to max 43 stopnie

A mam do was pilne pytanko czy podnoszenie tego zegara bazowego szyną BCLK szkodzi komputerowi?? Czy też można iść do oporu (107) bez żadnych strat?

Ten post był edytowany przez kondzio777 dnia: 04 Styczeń 2012 - 20:57


#48 Użytkownik jest niedostępny   adasikow 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1128
  • Dołączył: So, 13 Wrz 08

Napisany 04 Styczeń 2012 - 21:28

Zobacz postkondzio777, o 04 Styczeń 2012 - 20:52, napisał(a):

Na integrze grałem w san andreas na full detalach i w mafię 2 800x600 na low da się grać (25 klatek)
Temperatury jakie zanotowałem to max 43 stopnie

Podkręcałeś integrę?

#49 Użytkownik jest niedostępny   kondzio777 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 641
  • Dołączył: Nd, 26 Cze 11

Napisany 04 Styczeń 2012 - 21:41

Zobacz postadasikow, o 04 Styczeń 2012 - 21:28, napisał(a):

Podkręcałeś integrę?

Tak, z 1100 na 1250mhz. Ile ją można jeszcze pociągnąć??

#50 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 05 Styczeń 2012 - 00:07

Zobacz postkondzio777, o 04 Styczeń 2012 - 20:52, napisał(a):

Woala :D U mnie się napewno da się a na moją obronę mam dowody :D http://imageshack.us...eztytuugek.png/

i kto powie że ten zestaw nie jest hitem 2012?

Na integrze grałem w san andreas na full detalach i w mafię 2 800x600 na low da się grać (25 klatek)
Temperatury jakie zanotowałem to max 43 stopnie

A mam do was pilne pytanko czy podnoszenie tego zegara bazowego szyną BCLK szkodzi komputerowi?? Czy też można iść do oporu (107) bez żadnych strat?

a to z poziomu win, a z bios sie nie da?
moja plyta z sygn w biosie nie chce nic zmienic:(
w gigabyte jest pewnie ten easy tune od tego, na dniach to sprawdze:)

Ten post był edytowany przez oneman dnia: 05 Styczeń 2012 - 00:07


#51 Użytkownik jest niedostępny   kondzio777 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 641
  • Dołączył: Nd, 26 Cze 11

Napisany 05 Styczeń 2012 - 11:36

Zobacz postoneman, o 05 Styczeń 2012 - 00:07, napisał(a):

a to z poziomu win, a z bios sie nie da?
moja plyta z sygn w biosie nie chce nic zmienic:(
w gigabyte jest pewnie ten easy tune od tego, na dniach to sprawdze:)

da się też w biosie potem zapisujesz ustawienia i gotowe :-)

#52 Użytkownik jest niedostępny   bubzon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 05 Styczeń 2012 - 11:55

Według tej listy biosów do mojej płyty:
http://www.gigabyte....0/download/bios

wersja f4 wspiera podkręcanie bclk: "Support 6% bclk margin adjustment"

F6 wczoraj sobie z ciekawości wgrałem i nie mogę znaleźć tej opcji - chyba dalej zablokowane. Czyżby w kolejnym biosie usunęli?

#53 Użytkownik jest niedostępny   kondzio777 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 641
  • Dołączył: Nd, 26 Cze 11

Napisany 05 Styczeń 2012 - 12:25

Zobacz postbubzon, o 05 Styczeń 2012 - 11:55, napisał(a):

Według tej listy biosów do mojej płyty:
http://www.gigabyte....0/download/bios

wersja f4 wspiera podkręcanie bclk: "Support 6% bclk margin adjustment"

F6 wczoraj sobie z ciekawości wgrałem i nie mogę znaleźć tej opcji - chyba dalej zablokowane. Czyżby w kolejnym biosie usunęli?

hmm to już niewiem . Ty jaką w końcu nasz płytę ? Z gigabyte czy z asusa?

#54 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12680
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 05 Styczeń 2012 - 15:15

Zestaw złożyłem już wczoraj . Szczerze powiem że jak za taką kase to jestem bardzo zadowolony . Procesor zaskakująco szybki , wydajność oscyluje się spokojnie w okolicach E8400 a nawet trochę ponad . Do tego zimny i bierze śmieszne wartości prądu z gniazdka :)

Bad Company 2 które aktualnie męczę chodzi bardzo przyzwoicie , procesor utrzymuje fps w okolicach 50-60 fps z rzadkimi lekkimi spadkami w ostrej zadymie do 30 fps . Na i3 530 co prawda tego nie było ale on ma HT co daję wielkiego kopa w tej grze ;)

#55 Użytkownik jest niedostępny   cepek6 

  • Kraśnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 853
  • Dołączył: Pt, 18 Kwi 08

Napisany 05 Styczeń 2012 - 15:23

Nastała moda na te procki czy co?Dodaj obrazek

#56 Użytkownik jest niedostępny   bubzon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 05 Styczeń 2012 - 15:27

Zobacz postkondzio777, o 05 Styczeń 2012 - 12:25, napisał(a):

hmm to już niewiem . Ty jaką w końcu nasz płytę ? Z gigabyte czy z asusa?



Heh tego celerona mam na tym Gigabyte co podałem w linku z biosami, a na asusie mam i5. Celeronik w sygnaturce nie jest dodany stąd te zmyłki.

#57 Użytkownik jest niedostępny   cepek6 

  • Kraśnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 853
  • Dołączył: Pt, 18 Kwi 08

Napisany 05 Styczeń 2012 - 19:35

Ale oco kaman w ogóle,haha

#58 Użytkownik jest niedostępny   kondzio777 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 641
  • Dołączył: Nd, 26 Cze 11

Napisany 05 Styczeń 2012 - 19:50

Zobacz postcepek6, o 05 Styczeń 2012 - 19:35, napisał(a):

Ale oco kaman w ogóle,haha

haha widzę że i ty masz celerona :D
Podejrzewam że gigabyte jakąś ściemę puścił chodziaż możesz spróbować kombinacji w biosie : CTRL + F1
FN + F11
FN + F12
ALT + F1
SHFT + F1

#59 Użytkownik jest niedostępny   cepek6 

  • Kraśnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 853
  • Dołączył: Pt, 18 Kwi 08

Napisany 05 Styczeń 2012 - 20:14

Procek daje rade jak mój wcześniejszy PIIx4 955BE do moich multimedialnych zastosowań a pobór prądu to kilka wacików a różnice czuje tylko przy programach rozpakowywujących coś winrar,7zip itp ale to o kilka sekundDodaj obrazekchłód i zero prądu

#60 Użytkownik jest niedostępny   kondzio777 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 641
  • Dołączył: Nd, 26 Cze 11

Napisany 05 Styczeń 2012 - 22:04

Zobacz postcepek6, o 05 Styczeń 2012 - 20:14, napisał(a):

Procek daje rade jak mój wcześniejszy PIIx4 955BE do moich multimedialnych zastosowań a pobór prądu to kilka wacików a różnice czuje tylko przy programach rozpakowywujących coś winrar,7zip itp ale to o kilka sekundDodaj obrazekchłód i zero prądu

Podkręcałeś go? Mój chodzi na ekstremalnych 2.5 ghz :D

  • (85 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych