Forum PCLab.pl: IIYAMA ProLite X2377HDS - nowość, czy warto? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

IIYAMA ProLite X2377HDS - nowość, czy warto?

#1 Użytkownik jest niedostępny   adam_r Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 10 Listopad 2011 - 00:41

Cały czas myślałem żeby kupić słynnego LG E2370V-BF ale ostatnio masa osób ma w nich problemy z bad pikselami, nierównomiernym podświetleniem itp. Poszukałem więc trochę i wpadł mi taki monitorek - IIYAMA ProLite X2377HDS. Premiera była bodajże w październiku. Tańszy, szybki czas reakcji 5 ms, no i ma głośniki które mnie nie obchodzą. Oto porównanie - http://www.skapiec.p...20-3253066.html

Zastanawiam się czy nie zaryzykować (ten LG też ryzyko) i go nie kupić. Jest jednak jedna nie wiadoma, jak to w nim będzie ze smużeniem w szybkich grach, bo we wspomnianym LG takowego problemu podobno nie ma. Ma ktoś tego iiyamę? Jakieś opinie?

#2 Użytkownik jest niedostępny   gieksiarz88 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Listopad 2011 - 08:47

Podepnę się pod temat gdyż także jestem zainteresowany tym monitorem. Szukam monitora do gier wybór padł na X2377HDS lub LG E2370V. Czy ktoś wie jak to jest z tym X2377 czy występuje smużenie i czy nadaje się do szybkich gier? Pełno jest tematów na temat tego LG jednak Iiyame ma od reki dostępna, LG musiałbym zamawiać.

Ten post był edytowany przez gieksiarz88 dnia: 10 Listopad 2011 - 08:48

#3 Użytkownik jest niedostępny   Never_mind Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Listopad 2011 - 09:55

osobiście wybrałbym model znany i psrawdzony, zwłaszcza jeśli ten LG jest objęty gwarancją Punkt Honoru.

#4 Użytkownik jest niedostępny   gieksiarz88 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Listopad 2011 - 13:30

Zakupiłem dzisiaj tą Iiyame i jestem bardzo zadowolony, zero smużenia przy szybkich grach (mw3 i bf3) kolory soczyste (dla mnie wystarczające jednak nie jestem żadnym wymagającym grafikiem), ładny design naprawdę jestem zadowolony.

#5 Użytkownik jest niedostępny   yankesmgn Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Listopad 2011 - 13:44

gieksiarz88

Mógłbyś napisać coś więcej o tym monitorze ? Jakieś plusy i minusy twoim zdaniem ? Jak z podswietlaniem ? Nie ma problemu backlight bleeding jak w tym wymienionym modelu LG ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   gieksiarz88 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Listopad 2011 - 14:20

Monitor dopiero mam od 3h wiec nie mogę za dużo napisać. Podświetlenie jest równomierne, poczytałem o tym całym backlight bleeding ale nic takiego u siebie nie widzę. Na czarnym tle wszystko jest podświetlone jak powinno nic się nie dzieje takiego jak w tematach o e2370. Matryca jest podświetlona dość równomierne. Wcześniej miałem http://www.skapiec.p.../12/comp/883429 i od tego LG, IIyama świeci mocniej, a także kolory są bardziej nasycone. W grach jak już napisałem nie widzę żadnego smużenia. Co do kątów widzenia wcześniej na TN musiałem leżąc na łóżku dopasować matryce do odpowiedniej wysokości gdyż w filmach gdzie główne tło było czarne za dużo nie widziałem, tu nie mam tego problemu monitor stoi w 1 pozycji i wszystko widać idealnie. Nie wiem co jeszcze napisać, jeżeli masz jakieś pytanie chętnie odpowiem, jutro może wrzucę jakieś fotki jak by była potrzeba. Ogólnie z każdą chwilą jestem coraz bardziej zadowolony, szczególnie że monitor tańszy od e2370 i jak powiedzieli mi w Prolinie gdzie zakupiłem ma lepsza gwarancje od LG. Zero bad pixeli. Minusy to na pewno podstawka, niby monitor stoi sztywno i pewnie jednak w LG podstawki były większe i byłem spokojniejszy. No i kwestia wyglądu, wczoraj będąc w MM patrzyłem na tego LG i jednak trochę ładniej, gustowniej wyglądał, Iiyamie też niczego nie brakuje, świecący się plastik wygląda całkiem nieźle (nic nie trzeszczy). To chyba tyle jak już pisałem w razie pytań postaram się odpowiedzieć.

Ten post był edytowany przez gieksiarz88 dnia: 10 Listopad 2011 - 14:27

#7 Użytkownik jest niedostępny   czarny1910 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Listopad 2011 - 18:23

Kolego, w jakim sklepie kupowałeś ? Z tego co widzę, calkiem nieźle prezentuje się na papierze ten monitorek ;) Właśnie coś takiego szukam do PC mojej kobiety, głownie internet, trochę Photoshop i filmy ;) IPS punktuje. Chciałbym zapytać jeszcze, jak z gwarancją ? Obejmuje martwe piksele i w jakim zakresie ? Z tego, co pisales wyzej jest objeta ta gwarancja 0 martwych tak ;) ? Pzdr

Ten post był edytowany przez czarny1910 dnia: 10 Listopad 2011 - 18:52

#8 Użytkownik jest niedostępny   gieksiarz88 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 11 Listopad 2011 - 00:52

Monitor zakupiłem w Prolinie. Gwarancja obejmuje ale na jakiej zasadzie Ci nie powiem ponieważ nie mam tego problemu i oby nie było :)
Teraz wróciłem z pracy wiec jest okazja trochę dłużej go przetestować :thumbup:

Ten post był edytowany przez gieksiarz88 dnia: 11 Listopad 2011 - 00:55

#9 Użytkownik jest niedostępny   adam_r Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 11 Listopad 2011 - 11:33

Daj jakieś fotki

#10 Użytkownik jest niedostępny   mati9423 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Listopad 2011 - 14:30

No właśnie jak kolory i kąty widzenia ? Czy IPS jest naprawdę tak wspaniałe jak to wszyscy mówią ?
Widziałeś może jakie kolory ma te LG ? Jeżeli tak to czy są lepsze od iiyamy.
+ prośba o jakieś fotki ;)

#11 Użytkownik jest niedostępny   gieksiarz88 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 11 Listopad 2011 - 15:32

Jeżeli nic mi dzisiaj nie wypadnie to wieczorem wrzucę parę fotek.

#12 Użytkownik jest niedostępny   kuel Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 12 Listopad 2011 - 00:09

A jak z błyszczeniem obudowy i matrycy? Da sie wytrzymać?

#13 Użytkownik jest niedostępny   be3 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 12 Listopad 2011 - 01:19

Zobacz postadam_r, o 10 Listopad 2011 - 00:41, napisał(a):

Cały czas myślałem żeby kupić słynnego LG E2370V-BF ... Poszukałem więc trochę i wpadł mi taki monitorek - IIYAMA ProLite X2377HDS. Premiera była bodajże w październiku. Tańszy, ...
Oto porównanie - http://www.skapiec.p...20-3253066.html

Zobacz postgieksiarz88, o 10 Listopad 2011 - 08:47, napisał(a):

Szukam monitora do gier wybór padł na X2377HDS lub LG E2370V.

"Odpowiednikiem" w/w iiyamy spośród monitorów LG byłyby serie IPS1 i IPS6 (np. IPS236V), a jest już dostępny ich następca: IPS5.
E2370V choćby pod względem zastosowanych rozwiązań (przynajmniej dla graczy) stoi "klasę" wyżej.

#14 Użytkownik jest niedostępny   czarny1910 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 12 Listopad 2011 - 09:08

klasę wyżej? argumenty jakieś ?
Czytałem tematy z monitorami LG i szczerze mówiąc odstrasza mnie ilość osób, które miały z nimi problemy.
Ile tych zastosowańdla graczy maja ? 1 Thru mode? A czy przy 5ms iiyama sądzisz, że bedzie gorsza ? POdaj jakieśargumenty, bo pod koniec miesiąca też chcę coś kupić ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   gieksiarz88 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 12 Listopad 2011 - 11:24

Tak na szybko obiecane fotki http://imageshack.us.../dsc00485k.jpg/ jakoś mocno średnia ale jak mówiłem na szybko, a i za dobrym fotografem nie jestem. LG widziałem tylko w MM na wystawie pewnie wszystkie ustawienia standardowe jednak obraz na Iiyamie bardziej mi się podoba. Nie wiem jak się LG spisuje w grach, ja ze swojego monitora jestem bardzo zadowolony, bardzo wyraźnie widać w ciemnych miejscach, zero smużenia, kolorki też bardzo dobre, szczególnie jak wczoraj odpaliłem film 1080p naprawdę zrobił na nie monitor wrażenie. Dla moich potrzeb naprawdę monitor jest świetny. Nie chce go polecać innym aby nie było, że nie spełnił kogoś oczekiwań ale nie żałuje. Za niedługo pokażą się pewnie fachowe recenzje to wszystko wyjdzie. Potem dodam parę zdjęć z gier i filmów.

#16 Użytkownik jest niedostępny   mati9423 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 12 Listopad 2011 - 12:05

Można go ustawić pionowo ?
Kolory są piękne ;)

Ten post był edytowany przez mati9423 dnia: 12 Listopad 2011 - 12:06

#17 Użytkownik jest niedostępny   3tana Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 12 Listopad 2011 - 12:23

Gratuluje Ci jednej rzeczy:) Tego, że zaufałeś własnemu instynktowi! Jestem przekonany, że większość z tych co tak polecają LG E2370 nawet na oczy go nie widziała. Szkoda, że obecnie większość towarów jest na zamówienie, bo chętnie bym zobaczył obok siebie, w takich samych warunkach LG E2370V, IPS226 czy tam jakiś nowszy, tą iiyame i Dell 2312HM:) A tak to ciężko stwierdzić, który lepszy. Hmm ktoś napisał o klasę wyżej lepszy E2370, dlaczego? Bo ma pilocik i bajery dla graczy, których założę się, że większość nie zauważa (tak jak smużenia) dopóki ktoś im o tym nie powie! Ta iiyama bardzo ładna, a ile za nią zapłaciłeś?
Pozdrawiam

#18 Użytkownik jest niedostępny   mati9423 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 12 Listopad 2011 - 12:28

Dokładnie ! Również uważam że bajery LG to zwykłe bzdety. Game mode ? Bez przesady. Najbardziej mnie smucą te ich obrazki z innowacyjnymi technologiami- ale co zrobić, to też przyciąga klientów. Mam zamiar kupić tą iiyame w styczniu, przy okazji składania komputera. Mam nadzieję że to będzie dobry zakup.
Cena na proline to; 799 zł
Taniej można kupić m. in. na mc comp gdynia za 748 zł.

#19 Użytkownik jest niedostępny   gieksiarz88 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 12 Listopad 2011 - 12:40

Zaraz wrzucę jeszcze parę fotek z gier. Możliwości zamontowania w pionie niestety nie ma. Co do tych bajerów w LG może coś naprawdę dają jednak w IIyamie nie są mi potrzebne ponieważ żadne smużenie ani inne rzeczy związane z przeszkadzaniem w szybkich grach nie występują.
http://imageshack.us...dsc00500lk.jpg/ fotki z MW3. Występują jeszcze profile specjalnie z ustawieniami obrazu pod gry jednak kolory są za "zimne" jak dla mnie choć potem pewnie też jeszcze jakieś 2 w tym profilu oraz zrzut z menu niestety brak polskiego.
Wieczorem wrzucę foty czerni.

Ten post był edytowany przez gieksiarz88 dnia: 12 Listopad 2011 - 12:45

#20 Użytkownik jest niedostępny   3tana Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 12 Listopad 2011 - 12:44

mati To podobnie jak ja:) Może jakiś Samsung wyjdzie do tego czasu.

Zastanawiam się czy matrycę IPS są produkowane tylko i wyłącznie przez LG? Bo jak tak to raczej niezależnie jaki się monitor weźmie, panel będzie podobny raczej?

gieksiarz można też prosić o fotkę czerni? Chciałbym zobaczyć porównanie do screenów z tematu o e2370:)

Zobaczymy jak będzie z cenami, na razie się rozglądam hehe i bardzo mi ta iiyama się podoba. LG nigdy nie lubiłem w kompie, mam tylko nagrywarkę od nich xD tak to mam też lodówkę i odkurzacz i są świetne:) a tak to wolę Samsunga niż LG:) Dell też mi się podoba, więc raczej o te dwa się rozchodzi chyba, że coś nowego jeszcze się pojawi:)
Pozdrawiam

EDIT: Dziękuje - widzę, że kolory bardzo ładne w tym MW3:)
mati - chodzi Ci o pivot? Dell go ma, a jeśli chodzi o iiyame to ma go mieć model XB2374HDS - jednak według mnie jest brzydszy:) Też nad tym myślałem, ale zauważyłem, że związku z pivotem nóżka monitora jest zawsze dużo większa - musi przecież na czymś to się opierać takie obracanie, także nie wiem czy z tego nie zrezygnuje:)
gieksiarz a jaki miałeś poprzedni monitor? 

Ten post był edytowany przez 3tana dnia: 12 Listopad 2011 - 13:05

• (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »