Forum PCLab.pl: Fucha dla 16 latka na wakacje. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Fucha dla 16 latka na wakacje. Praca na wakacje. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   janek113 Ikona

• Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 03 Grudzień 2011 - 22:46

Witam we wakacje w 2012 roku będę miał 16 lat i chciałbym zatrudnić się przy zbiorach czegokolwiek np truskawek.Jakie są stawki w tej branży? ile za koszyk i przeciętnie się ich uzbiera przy dobrym tempie?Ile godzin dziennie się robi i czy weekendy są wolne?Chcę pracować przez około miesiąc.Ile mogę zarobić gdybym pracował bardzo intensywnie?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Pawciodebest Ikona

• MTB & Rock
  • PipPipPipPipPip

Napisany 03 Grudzień 2011 - 22:51

Dołączam sie do pytania :D W styczniu mam 16 :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   drjudym Ikona

• Komputery już mnie nie kręcą.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 00:15

http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90439,5258241,Sezon_na_pracownika_sezonowego.html

zapraszam do lektury. w skrócie 1,5-3,5 zł za 2kg truskawek. jak jesteś szalony, to podają, że nawet 200 zł dziennie. takie coś to się przepłaca zdrowiem (nogi i kręgosłup siada).

#4 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 00:20

W McDonaldach co roku na wakacje przyjmują także nieletnich od chyba 16 roku życia. Może tym się zainteresujcie.

Ten post był edytowany przez ShadowMan dnia: 04 Grudzień 2011 - 00:20

#5 Użytkownik jest niedostępny   ŚLEDŹ Ikona

• 25.02.09 J.P 05.03.09 M.B 21.05.09 M.S [*]
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 00:23

Zobacz postShadowMan, o 04 Grudzień 2011 - 00:20, napisał(a):

W McDonaldach co roku na wakacje przyjmują także nieletnich od chyba 16 roku życia. Może tym się zainteresujcie.

McD to dla studentów zostaw.

#6 Użytkownik jest niedostępny   drjudym Ikona

• Komputery już mnie nie kręcą.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 00:58

McD to dla studentów zostaw.

słusznie prawisz, przyjacielu !:thumb:

#7 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 01:02

Jak wolicie. Ja bym tam wolał pracować w McDonaldzie jak zapierdziel pod gołym niebem w ziąb, upały i deszcz na jakichś uprawach. ;)

Ten post był edytowany przez ShadowMan dnia: 04 Grudzień 2011 - 01:03

#8 Użytkownik jest niedostępny   peelen Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 12:47

Zobacz postShadowMan, o 04 Grudzień 2011 - 01:02, napisał(a):

Jak wolicie. Ja bym tam wolał pracować w McDonaldzie jak zapierdziel pod gołym niebem w ziąb, upały i deszcz na jakichś uprawach. ;)

Ale jak to ma być opcja na miesiąc wakacji to w MC nie zarobi tyle co np jakieś sprzątanie na budowie czy zbieranie czegokolwiek.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Rynn Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 12:59

Przeczytałam "fura dla 16latka" :E

A co do pytania.

Truskawki.
Start pracy tak o 4-5 rano. Sezon zaczyna się od pierwszej połowy czerwca, więc jest już jasno o tej porze. Pracuje się gdzieś tak do 14.00. W międzyczasie zabierają samochodami uzbierane przez ludzi kobiałki i wywożą na sprzedaż po mieście. Za dnień można zarobić nawet ok. 100 zł. Za kobiałkę płacą różnie, im więcej jest owoców, tym dają mniej pieniędzy. Nie wiem jak będzie w 2012, ale ostatnio było tak 1-3 zł za kobiałkę, zależnie od właściciela pola. Truskawki można zbierać także we wrześniu i październiku, ale w szklarniach.

Jak kończy się sezon na truskawki, są jeszcze inne owoce: porzeczki, borówki, jabłka, wiśnie, czereśnie... Jest w czym wybierać.

Inna praca to ulotki, roznoszenie gazet lub praca w ochronie. Za ulotki można mieć tak 500 zł miesięcznie. Ochrona nawet do 2000 zł, zależnie ile się weźmie godzin na klatę, tyle że jest to poniżająca, mozolna i niewdzięczna praca.

Zobacz postdrjudym, o 04 Grudzień 2011 - 00:15, napisał(a):

zapraszam do lektury. w skrócie 1,5-3,5 zł za 2kg truskawek. jak jesteś szalony, to podają, że nawet 200 zł dziennie. takie coś to się przepłaca zdrowiem (nogi i kręgosłup siada).

Można chodzić na czworaka i nic nie siada. Albo w kucki. To nie jest praca niewolnicza i jak ktoś chce sobie zrobić 10-15 min. przerwy, to nie będzie problemu. U mnie przynajmniej były luzy (Szczecin-Płonia).

Ten post był edytowany przez Rynn dnia: 04 Grudzień 2011 - 13:02

#10 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 13:15

Do ochrony chyba nie biorą nieletnich. No sorry ale jakby mi taki 16-letni szczyl(bez urazy, jeśli są tu jacyś nieletni ;)) wyskoczył i zaczął się rzucać, bo bramka zapiszczała, czy coś, to by miał pozamiatane i on by potrzebował ochrony. A do tego zabawnie by to wyglądało jakby takie dziecko paradowało w mundurku ochroniarskim. :P I gdzie ty jako ochroniarz bez licencji 2 tys wyciągniesz? :hmm:

Ten post był edytowany przez ShadowMan dnia: 04 Grudzień 2011 - 13:22

#11 Użytkownik jest niedostępny   Rynn Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 13:39

Zobacz postShadowMan, o 04 Grudzień 2011 - 13:15, napisał(a):

Do ochrony chyba nie biorą nieletnich. No sorry ale jakby mi taki 16-letni szczyl(bez urazy, jeśli są tu jacyś nieletni ;)) wyskoczył i zaczął się rzucać, bo bramka zapiszczała, czy coś, to by miał pozamiatane i on by potrzebował ochrony. A do tego zabawnie by to wyglądało jakby takie dziecko paradowało w mundurku ochroniarskim. :P I gdzie ty jako ochroniarz bez licencji 2 tys wyciągniesz? :hmm:

Ja pracowałam w przeszłości, w czasach kryzysu finansowego, w kilku firmach ochroniarskich, na monitoringu, na galerii, przy informacji i kasach, bez licencji :E Niektóre osoby w wieku 16 wyglądają bardzo poważnie. I nie jest powiedziane, że malec musi być narwany ;) Jest masa młodzików, które mają więcej oleju w głowie niż takie trzydziestoparolatki :P Wyciągnąć te 2000 zł można jak najbardziej, np. pracując miesięcznie po 20 dni/12h, gdzie za godzinę jest na rękę z 8 zł (8X12X20=1920 zł). Ograniczeniem będzie jednak wiek, bo tak młodej osobie zabronią tyle stać. Jednak po co 16.latkowi 2000 zł? 700-800 na wakacje to bardzo porządne pieniądze w tym wieku.

Gdzieś był temat w tym dziale o pracy osób poniżej 18 roku życia. Nie pamiętam jak z tym było, ale chyba można za zgoda rodziców.

#12 Użytkownik jest niedostępny   TehZodiac Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 13:53

Chyba pomoc na budowie byłaby lepsza. Ewentualnie spróbuj nad morzem, jakaś gastronomia czy coś. Tylko może być ciężko na jeden miesiąc. Wyrób sobie książeczkę w sanepidzie i przyjmą Cię z otwartymi ramionami :E
Do zbiorów trzeba mieć szczęście, czyli dużą stawkę.

#13 Gość_GPUfan_*

• Grupa: Goście

Napisany 04 Grudzień 2011 - 17:44

polecam jagody jak masz gdzieś niedaleko las i skup. w 2011 dostawałem 12zł/kg. co prawda potrzeba w tym doświadczenia i różny urodzaj się trafia. ja potrafiłem dziennie zarobić 150zł.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Zarun Ikona

• водка 33%
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 17:46

Lol. Tyle hajsu za jagody? 12zł/kg? Gdzie Ty żyjesz i ile dziennie zbierałeś? :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   peelen Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 17:49

Zobacz postGPUfan, o 04 Grudzień 2011 - 17:44, napisał(a):

polecam jagody jak masz gdzieś niedaleko las i skup. w 2011 dostawałem 12zł/kg. co prawda potrzeba w tym doświadczenia i różny urodzaj się trafia. ja potrafiłem dziennie zarobić 150zł.

Z jagodami to zalewne jak z grzybami. Jak wiesz gdzie szukać czyli znasz las to ok. I jak wiesz kiedy zazwyczaj owocują.

Zobacz postZarun, o 04 Grudzień 2011 - 17:46, napisał(a):

Lol. Tyle hajsu za jagody? 12zł/kg? Gdzie Ty żyjesz i ile dziennie zbierałeś? :E

150 / 12 = około 12,5 kg

Sporo.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Zarun Ikona

• водка 33%
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 18:00

Tak właśnie myślę, że urodzajna okolica albo w nocy z latarką biegał ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Kowal_jr Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 18:10

Kolega sobie załatwił robotę na weekendy - przebiera się za jakiegoś kurczaka czy coś i po prostu chodzi po chodnikach w określonych miejscach (musi niestety dojeżdżać, ale wszędzie dojedzie autobusem jednym biletem za 1,40) :E i reklamuje różne rzeczy. Chodzi tak sobie przez 6 godzin (od 10 do 16), wraca i dostaje 5 dyszek :) Praca przez cały rok.

#18 Gość_GPUfan_*

• Grupa: Goście

Napisany 04 Grudzień 2011 - 18:14

Zobacz postZarun, o 04 Grudzień 2011 - 18:00, napisał(a):

Tak właśnie myślę, że urodzajna okolica albo w nocy z latarką biegał ;)

warmińsko-mazurskie. wydajność zależy od urodzaju. nawiecej czasu traci sie na przemieszaniu sie pomiedzy kolejnymi skupiskami jagód. orientacja w terenie bardzo cenna. 12.5 kilo to zaden wyczyn. stare babcie tyle dziennie potrafia uzbierac :)
nie mam pojecia jak to jest z urodzajem jagod w innych rejonach polski. wiem, ze jeszcze na podlasiu sa dobre. moze na podkarpaciu, czy w borach tucholskich.

Ten post był edytowany przez GPUfan dnia: 04 Grudzień 2011 - 18:17

#19 Użytkownik jest niedostępny   lukaso100 Ikona

• Don't stop me now!
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 18:26

Gdzie dokładnie na war-maz ? Jaka miejscowość?

#20 Użytkownik jest niedostępny   peelen Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Grudzień 2011 - 18:31

Zobacz postGPUfan, o 04 Grudzień 2011 - 18:14, napisał(a):

warmińsko-mazurskie. wydajność zależy od urodzaju. nawiecej czasu traci sie na przemieszaniu sie pomiedzy kolejnymi skupiskami jagód. orientacja w terenie bardzo cenna. 12.5 kilo to zaden wyczyn. stare babcie tyle dziennie potrafia uzbierac :)
nie mam pojecia jak to jest z urodzajem jagod w innych rejonach polski. wiem, ze jeszcze na podlasiu sa dobre. moze na podkarpaciu, czy w borach tucholskich.

Wiec jestes stara babcia:D Bo ty zbierałeś 12.5 kg dziennie( zeby te 150 zł mieć).

Niestety orientacja w lesie to podstawa. I wiedzieć kiedy zaczynają sie jagody/ grzyby. Inaczej babcie zbiorą wszystko.

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2