Forum PCLab.pl: AMD FX-6100. Coś na ten temat :). - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD FX-6100. Coś na ten temat :).

#1 Użytkownik jest niedostępny   szymonokon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 425
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:03

Co powiecie na temat Procesora AMD FX-6100 X6 3,3 GHZ. Wart swej ceny? Wybór przyszłościowy? Może wypowie się jakiś użytkownik tego procka?:) No i jaka płyta do tego? :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   BloodyStorm Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2981
  • Dołączył: Wt, 01 Lis 11

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:08

A do czego ma być ten procesor?

#3 Użytkownik jest dostępny   BuShMaN Ikona

  • o(ړײ)o
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 10382
  • Dołączył: Pn, 16 Lis 09

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:09

Wolałbym dołożyć 100 zł do i5 na LGA1155.

#4 Użytkownik jest niedostępny   szymonokon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 425
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:16

Jak na razie to procesor ma być do takich gier jak Batllepield 3 czy MW3. Obojętnie gdzie napisze to wszyscy piszą dołóż trochę i kup i5. Ale do i5 muszę jeszcze kupić płytę główną więc wątpię że bym się zmieścił poniżej 1200/1250zł. Nie wiem tylko na jak długo wystarczy ten procesor(FX-6100). Nie chce, że by było tak, że za rok wyjdą gry których ten proc nie będzie ogarniał.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Walther Ikona

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:22

Zobacz postszymonokon, o 07 Grudzień 2011 - 18:16, napisał(a):

Jak na razie to procesor ma być do takich gier jak Batllepield 3 czy MW3. Obojętnie gdzie napisze to wszyscy piszą dołóż trochę i kup i5. Ale do i5 muszę jeszcze kupić płytę główną więc wątpię że bym się zmieścił poniżej 1200/1250zł. Nie wiem tylko na jak długo wystarczy ten procesor(FX-6100). Nie chce, że by było tak, że za rok wyjdą gry których ten proc nie będzie ogarniał.



Procesor jest mniej wydajny od i5 szczególnie w grach. Nie jest jednak tak źle jak go ludzie malują :)

W grach będziesz miał zamiast 120 klatek jak u intela np. 100 :)


Jestem w podobnej sytuacji jak TY liczyłem na coś więcej a mam już całą platformę AMD i w żadnym wypadku nie będę tego się pozbywał... Dla 10 / 30 klatek gdzie nie poczuje różnicy w grach. Nie kupie również procka od intele za cenę płyty i procka od AMD jeszcze nie oszalałem.

Ja czekam tylko na nową rewizje :)

Ten post był edytowany przez Walther dnia: 07 Grudzień 2011 - 18:25


#6 Użytkownik jest niedostępny   szymonokon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 425
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:29

Czyli nie taka duża różnica :). A czy duża różnica jest między Phenomem II 955 i FX-6100. Bo kolega chce sprzedać Phenoma II 955 z płytą ASUS M4N98T za 500zł.? Dużo taniej bo FX-6100 kosztuje 620zł a z płytą pewnie ponad 800zł.
Jak najbardziej się z tobą zgadzam WALTHER ! :) A jakiego masz procka?

Ten post był edytowany przez szymonokon dnia: 07 Grudzień 2011 - 18:30


#7 Użytkownik jest niedostępny   BloodyStorm Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2981
  • Dołączył: Wt, 01 Lis 11

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:32

A ile kolega wykręcił tego Phenoma. Jak na 4.0Ghz + to lepiej tego Phenoma.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Walther Ikona

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:35

Zobacz postszymonokon, o 07 Grudzień 2011 - 18:29, napisał(a):

Czyli nie taka duża różnica :). A czy duża różnica jest między Phenomem II 955 i FX-6100. Bo kolega chce sprzedać Phenoma II 955 z płytą ASUS M4N98T za 500zł.? Dużo taniej bo FX-6100 kosztuje 620zł a z płytą pewnie ponad 800zł.
Jak najbardziej się z tobą zgadzam WALTHER ! :)



Sam posiadam 955 i jestem bardzo zadowolony :) W połączeniu z radeonem 6950 mi wszystko lata w rozdzielczości 1680x1050 jak tralala :)

FX zegar w zagar jest słabszy od Phenoma II ale w aplikacjach wielowątkowych phenom jest gorszy ( w niektórych grach również )

Jestem przekonany ,że z obu CPU będziesz zadowolony oczywiście jeśli nie grasz w benchmarki :)

Zobacz postBloodyStorm, o 07 Grudzień 2011 - 18:32, napisał(a):

A ile kolega wykręcił tego Phenoma. Jak na 4.0Ghz + to lepiej tego Phenoma.



Tak z ciekawości do czego ma kręcić tego phenoma????

Jeżeli w grach starczy mu standardowe taktowanie.... No tak najważniejszy jest wynik w 3dmarku ;)

Ten post był edytowany przez Walther dnia: 07 Grudzień 2011 - 18:36


#9 Użytkownik jest niedostępny   szymonokon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 425
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:40

Więc z uwagi na atrakcyjną chyba cenę Phenoma II 955 z płytą ASUS może go wziąć :)? A na ile mniej więcej wystarczy mi ten procesor bo nie chcę go zmieniać w przyszłym roku :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   Walther Ikona

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:43

Zobacz postszymonokon, o 07 Grudzień 2011 - 18:40, napisał(a):

Więc z uwagi na atrakcyjną chyba cenę Phenoma II 955 z płytą ASUS może go wziąć :)? A na ile mniej więcej wystarczy mi ten procesor bo nie chcę go zmieniać w przyszłym roku :)


To zależy do jakich gier go potrzebujesz??? A sądzę ,że tworzysz platformę dla gier :)

Jeżeli grasz w gierki ,które również są na konsolach to wystarczy pewnie do wyjścia nowych konsol.

Jeżeli w strategie i rożnego rodzaju mmo to spokojnie sobie poradzi również w przyszłości ;)

Pamiętaj ,że w większości przypadków liczy się tu karta graficzna....

Ten post był edytowany przez Walther dnia: 07 Grudzień 2011 - 18:44


#11 Użytkownik jest niedostępny   szymonokon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 425
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:47

Interesują mnie tylko i wyłącznie takie gry jak Battlefield 3 albo Modern Warfare 3. W nic innego nie chcę grać :). Jak konsole wyjdą za około 1,5/2 lata to chyba go wezmę. A ty grywasz na tym swoim 955 w Batllefielda 3 lub Call of duty? Jak tak to jak sobie radzi z tym? A o co ci chodziło z tym "nie grasz w benchmarki " :)?

Ten post był edytowany przez szymonokon dnia: 07 Grudzień 2011 - 18:49


#12 Użytkownik jest niedostępny   Walther Ikona

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:51

Zobacz postszymonokon, o 07 Grudzień 2011 - 18:47, napisał(a):

Interesują mnie tylko i wyłącznie takie gry jak Battlefield 3 albo Modern Warfare 3. W nic innego nie chcę grać :). Jak konsole wyjdą za około 1,5/2 lata to chyba go wezmę. A ty grywasz na tym swoim 955 w Batllefielda 3 lub Call of duty? Jak tak to jak sobie radzi z tym?



Powiedz jeszcze jaką gafę chcesz kpić i w jakiej rozdzielczości zamierzasz grać?? Battlefield na PC jest wymagającą grą i tutaj akurat fajnie podkręcić cepa do przynajmniej 3,6 jezli planujesz grać z detalami na maxa.

Call of duty pójdzie bez zająknięcia :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   darolo1 Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6457
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:56

Zobacz postszymonokon, o 07 Grudzień 2011 - 18:47, napisał(a):

[...]A o co ci chodziło z tym "nie grasz w benchmarki " :)?


Chodziło o nie podniecanie się punktami w programie testującym 3DMark, tylko o realne osiągi w grach :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   szymonokon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 425
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 07 Grudzień 2011 - 18:57

Na razie posiadam kartę graficzną: Geforce GTS 250. A zastanawiam się nad kupnem GTX 550. Z tego co słyszałem to ten 955 da się podkręcić nawet prawie do 4GHZ. Zamierzam grać w rozdzielczości 1366x768 albo 1280x720. Ale na maxa detale nie muszą być :)
A czy na gry będzie miał wpływ ram? Bo mam dobry :D 2X4GB Corsair

Ten post był edytowany przez szymonokon dnia: 07 Grudzień 2011 - 19:00


#15 Użytkownik jest niedostępny   Walther Ikona

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 07 Grudzień 2011 - 19:00

Zobacz postszymonokon, o 07 Grudzień 2011 - 18:57, napisał(a):

Na razie posiadam kartę graficzną: Geforce GTS 250. A zastanawiam się nad kupnem GTX 550. Z tego co słyszałem to ten 955 da się podkręcić nawet prawie do 4GHZ. Zamierzam grać w rozdzielczości 1366x768 albo 1280x720. Ale na maxa detale nie muszą być :)


GTX 550 nie kupuj to szmelc :) Jak już to 560 /460...

250 w tych rozdzielczościach spokojnie będzie jeszcze dawać radę... Jeżeli masz zmienić gafę to sobie uzbieraj do przynajmniej geforca 460 lub radeona 5850/6870

#16 Użytkownik jest niedostępny   szymonokon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 425
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 07 Grudzień 2011 - 19:05

To pozbieram i kupię 460 albo ten 560 Jakoś w połowie przyszłego roku. To fajnie że GTS 250 jeszcze przez pewien czas se poradzi. Dzięki za poświęcony mi czas :).
A jak z tym Ramem?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Walther Ikona

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 07 Grudzień 2011 - 19:09

Zobacz postszymonokon, o 07 Grudzień 2011 - 19:05, napisał(a):

To pozbieram i kupię 460 albo ten 560 Jakoś w połowie przyszłego roku. To fajnie że GTS 250 jeszcze przez pewien czas se poradzi. Dzięki za poświęcony mi czas :).
A jak z tym Ramem?


Ram jest teraz bardzo tani więc spokojnie możesz kupić nawet 8gb .. Kieruj się prędkością(wyższa lepiej - 1600 polecam) oraz timingami czyli wartością CL (im mniejsza tym lepiej)

Najlepiej jak wejdziesz na stronę producenta płyty głównej i tam będziesz miał wypisaną listę polecanych pamięci do przyszłej płyty.

Ten post był edytowany przez Walther dnia: 07 Grudzień 2011 - 19:11


#18 Użytkownik jest niedostępny   szymonokon Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 425
  • Dołączył: So, 03 Gru 11

Napisany 07 Grudzień 2011 - 19:14

No dobra to by było chyba tyle. Dzięki za pomoc! Bardzo pomogłeś. Wezmę tego Phenoma II 955 i myślę że spotkamy się na polu bitwy o ile grasz w BF3 lub MW3 :) :).

#19 Użytkownik jest niedostępny   Walther Ikona

  • Zakamuflowana opcja Niemiecka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: So, 25 Wrz 04

Napisany 07 Grudzień 2011 - 19:17

Zobacz postszymonokon, o 07 Grudzień 2011 - 19:14, napisał(a):

No dobra to by było chyba tyle. Dzięki za pomoc! Bardzo pomogłeś. Wezmę tego Phenoma II 955 i myślę że spotkamy się na polu bitwy o ile grasz w BF3 lub MW3 :) :).



Strzelanki w sieci dla mnie skończyły się na Quake'u :) Jeżeli za to kiedyś będziesz wgrał w Diablo ,starcrafta , dawn of war bądź world of tanks to na pewno ;)

#20 Użytkownik jest niedostępny   henus7 Ikona

  • ...:::The Last Airbender:::...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7542
  • Dołączył: Pn, 02 Sie 10

Napisany 09 Grudzień 2011 - 19:22

Lub w cenie 560 poszukaj okazji używanego z gwarancją GTX470 ;)

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych