Forum PCLab.pl: Jak zablokowac dostep przez Wi-Fi - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak zablokowac dostep przez Wi-Fi

#1 Użytkownik jest niedostępny   wychylylybym Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 11

Napisany 11 Grudzień 2011 - 19:59

Witam, chcialbym móc zablokowac dostep do sieci bezprzewodowej kolesiowi ze stancji (ja mu wynajmuje)
Mieszkam w domu jedno rodzinnym i wynajmuje stancje, udostepniam im internet (neo 6mb) nie pobierajac oplat wiec jak sciagaja to im odlaczam ;p ale wylaczajac cala siec bezprzewodowa aczkolwiek tutaj pojawia sie problem - jesli siostra korzysta z neta na laptopie to juz nie moge tego zbytnio robic (wtedy tylko rozlaczam i podlaczam ale jesli sciagaja torentami to pobierania sie wznawia ;/)

Gdzie wejsc w ustawienia zeby blokowac konkretnym uzytkownikom?? Znam oczywiscie strone 192.168.1.1 wiec tam moze da sie to zrobic (tam tez odlaczam neta).

wi-fi jest nadawane z LiveBoxa

#2 Użytkownik jest niedostępny   wwwariat Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1228
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 07

Napisany 11 Grudzień 2011 - 20:07

Zobacz postwychylylybym, o 11 Grudzień 2011 - 19:59, napisał(a):

Witam, chcialbym móc zablokowac dostep do sieci bezprzewodowej kolesiowi ze stancji (ja mu wynajmuje)
Mieszkam w domu jedno rodzinnym i wynajmuje stancje, udostepniam im internet (neo 6mb) nie pobierajac oplat wiec jak sciagaja to im odlaczam ;p ale wylaczajac cala siec bezprzewodowa aczkolwiek tutaj pojawia sie problem - jesli siostra korzysta z neta na laptopie to juz nie moge tego zbytnio robic (wtedy tylko rozlaczam i podlaczam ale jesli sciagaja torentami to pobierania sie wznawia ;/)

Gdzie wejsc w ustawienia zeby blokowac konkretnym uzytkownikom?? Znam oczywiscie strone 192.168.1.1 wiec tam moze da sie to zrobic (tam tez odlaczam neta).

wi-fi jest nadawane z LiveBoxa


Poblokuj im mac adres poprostu

#3 Użytkownik jest niedostępny   Marynarz Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 673
  • Dołączył: Pn, 19 Lip 10

Napisany 11 Grudzień 2011 - 20:11

Albo na odwrot zeby nie kombinowali zezwol tylko na adres MAC komputera siostry.

#4 Użytkownik jest niedostępny   wychylylybym Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 11

Napisany 11 Grudzień 2011 - 20:26

No wlasnie tak chcialem zrobic ale jak sprawdzilem adres mac na lapie to byl jakis taki dziwny, prawie same zera "0" a takowego na liscie nie bylo ;/ poza tym nie wiem ktore to ich adresy MAC :P mam na liscie z 10 adresow.

Czy jesli łączylem sie telefonem to tez jest juz jakis adres mac zapamietamy? bo ja i 2 siostry korzystamy rowniez z wi-fi na telefonach

#5 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3504
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 11 Grudzień 2011 - 20:31

Czy w tym boxie nie ma listy podłączonych urządzeń??
Coś podobnego jak tutaj
Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   wychylylybym Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 11

Napisany 11 Grudzień 2011 - 20:38

Dodaj obrazek

U mnie wyglada to tak.

Nie zaleznie czy wybiore opcje:
"zezwalaj na dostep...."
"odmawiaj dostepu...."

to i tak internet siostra na laptopie ma ;/ Czy moze po kazdej zmianie trzeba zapisac i uruchomic liveboxa ponownie? Bo to trwa ok.5min ;/

Czy jesli usune wszytkie adresy MAC to bede musial potem wszystkie urzadzenia podlacyzc ponownie (tzn, musze na liveboxsie nacisnac wyszukiwanie sieci i w tym momencie podlaczyc np. lapa/tel bo inaczej nie da rady wiec nie chodzi tutaj o zabezpiecznia - takowych nie posiadam)

Ten post był edytowany przez wychylylybym dnia: 11 Grudzień 2011 - 20:39


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych