Forum PCLab.pl: Co to jest ROUTER ?????? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Co to jest ROUTER ?????? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   aro Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Pt, 15 Lis 02

Napisany 15 Listopad 2002 - 20:03

Cześć. Co to jest Router. Do czego on służy??
Słyszałme że można nim zastąpić serwer w małych sieciach np na 5 komputerów.
Jeśli tak to w jaki sposób mam go podłączyć do lini ISDN aby każdy miał internet??

POZDROWKA

#2 Użytkownik jest niedostępny   banan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 739
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 02

Napisany 15 Listopad 2002 - 21:16

Jeżeli serwer chcesz wykorzystywać tylko jako router to najlepiej będzie zainwestować w router sprzętowy. Nie musisz się martwić o nadmierną "konsumpcję" prądu, nie hałasuje, zajmuje mało miejsca. Po przerwie w zasilaniu sam łączy się z Internetem więc jest praktycznie bezobsługowy.

Polecałbym ASMAX IAS-660 za 599,- nie sprawia kłopotu, łatwa konfiguracja... miodzio ;)

pozdrowionka

#3 Użytkownik jest niedostępny   banan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 739
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 02

Napisany 15 Listopad 2002 - 21:20

A co do tego co to jest :D to :

Router jest to urządzenie zapewniające przenoszenie pakietów i kierowanie ruchu pomiędzy oddzielnymi sieciami na podstawie protokołu sieciowego lub informacji pochodzących z warstwy 3 modelu OSI. Routery operują na adresach IP w odróżnieniu od switchy które bazują na adresach MAC.

pozdrowionka

#4 Użytkownik jest niedostępny   aro Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Pt, 15 Lis 02

Napisany 15 Listopad 2002 - 21:40

Mi chodzi tylko aby udostępnic kazdemu internet w sieci. I czy ten router ASMAX to jest ze SWITCHEM.
W jaki sposób mogę podłączyć do niego ISDN.
Czy to wogole jest mozliwe z routerem
Nie znam sie bardzo na tym.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Endi Ikona

  • Naczelny obibok
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1878
  • Dołączył: Pt, 18 Paź 02

Napisany 15 Listopad 2002 - 22:41

Sa routery, ktore mozna podlaczyc do ISDN, ale sa raczej drogie. Mozna tez zamiast routera kupic serwerek (Pentium 60, 16MB ram, dysk 500MB), kupic modem ISDN oraz switcha i juz mamy kompletny zestaw sieciowy:) Serwer na linuksie postawi jakis student za 50zl...

#6 Użytkownik jest niedostępny   aro Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Pt, 15 Lis 02

Napisany 16 Listopad 2002 - 07:45

Ja na 100% kupię router bo to musi stać u mnie w domu i nie chcę serwera aby chałasował.
Także słyszałem że jest router z wbudowanym SWITCHEM.To juz wiem. Także pisze w opisie SWITCHA w sklepie mozliwość podłączenia do inter. przez SDI, ISDN a także zwykly modem. Czy to znaczy ze juz jest w nim modem ISDN. Czy może lepiej jesli kupię modem zew. ISDN i podłącze do routera, tylko jak. Ma router wej-wyj RS.

#7 Użytkownik jest niedostępny   banan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 739
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 02

Napisany 16 Listopad 2002 - 11:41

Oczywiście że są routery które można podłączyć do ISDN tak jak np ASMAX IAS-660 :D
Są również routery z wbudowanym switchem (ASMAX BR-804) ale sądzę że w Twoim przypadku rozsądniej będzie zastosować switch zewnętrzny w ten sposób uniezależniasz się od miejsca w którym stoi modem no i możesz podłączyć więcej komputerów.
Jest tylko jedno ale. Jeżeli chcesz zastosować router sprzętowy to będziesz musiał zaopatrzyć się w modem zewnętrzny :( który kosztuje w przypadku ISDN nawet 500,- albo i więcej...

pozdrowionka

#8 Użytkownik jest niedostępny   banan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 739
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 02

Napisany 16 Listopad 2002 - 11:42

Tak router ma wejście/wyjście RS

pozdrowionka

#9 Użytkownik jest niedostępny   aro Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Pt, 15 Lis 02

Napisany 16 Listopad 2002 - 12:06

Czyli jak wyzej wspomiales jest mozliwosc podlaczenia routera to ISDN (internet) czyli jak jest to w jaki sposob
1. przez kabelek RS czy jakis inny kabel (jesli przez inny to jaki) do modemu zew. ISDN???????
2. Czy ma wbudowany modem ISDN????

POZDRAWIAM

#10 Użytkownik jest niedostępny   banan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 739
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 02

Napisany 16 Listopad 2002 - 12:15

Ad. 1
Przez kabel RS. W routerze ASMAX'a jest port RS który może pracować z szybkością do 460 kbps

Ad.2
Niestety nie słyszałem o takich rozwiązaniach :(

pozdrowionka

#11 Użytkownik jest niedostępny   aro Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Pt, 15 Lis 02

Napisany 16 Listopad 2002 - 12:38

A czy może ktoś mi wyjaśnić w prostym języku co to jest ten router.
Wyżej banan napisał że '"jesli bede wykozystywal serwer jako router'. Ja myslalem ze router to taki prostszy serwer ktory udostepnia wszystkim uzytkowniko sieci dostep do internetu.
O co wogole tu chodzi.Co to jest router i do czego sluzy??? Proszę napiszcie "Po Polsku"

POZDR

#12 Użytkownik jest niedostępny   banan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 739
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 02

Napisany 16 Listopad 2002 - 13:45

No dobra postaram się :D

Router jest to urządzenie które przenosi dane pomiedzy sieciami. Ma sówj adres IP (np. 192.168.0.1) który jest adresem który wpisuje się w polu deafult gateway na komputerach użytkowników.
W routerze można zdefiniować reguły którymi będzie się kierował przy przekazywaniu danych pomiędzy sieciami.

Router sprzętowy (np. ASMAX IAS-660, CISCO 2500) to jest w gruncie rzeczy komputer tyle że bez klawiatury czy monitora. Aby można było na nim pracować/konfigurować należy się podłączyć do niego przez sieć (przeglądarka WWW) albo przez kabel RS/konsolowy.

Możesz też postawić serwer który będzie pracował jako router tzn: komputer będzie się zajmował tylko przekazywaniem ruchu z sieci wewnętrznej do Internetu.

Mam nadzieję że jest to w miarę jasne :)

Jeżeli nie to sorry i już się nie będę odzywał :D

pozdrowionka


[Edytowane: 16/11/2002 przez banan]

#13 Użytkownik jest niedostępny   aro Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Pt, 15 Lis 02

Napisany 16 Listopad 2002 - 14:16

Nie nie. Dziekuję Ci, bardzo mi pomogłeś i wkońcu wiem co to jest ten tajemniczy router.
Czyli uważam że taniej wyjdzie postawienie serwera (P350, 64 RAMU itp) niż kupowanie routera.
Bo tak jak właśnie napisałeś mi chodzi tylko o przekazywanie między siecią wew. a internetem. Do niczego więcej ten serwer ma nie słuzyc.

P.S. Czyli router jako użądzenie stosuje się własnie zamiast serwera, aby uzytkownicy sieci wew. mieli dostęp do internetu??? CZY DOBRZE TO ROZUMIEM????

pozdrawiam

#14 Użytkownik jest niedostępny   banan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 739
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 02

Napisany 16 Listopad 2002 - 14:30

Czyli uważam że taniej wyjdzie postawienie serwera (P350, 64 RAMU itp) niż kupowanie routera.

Jeżeli masz taki sprzęt albo możesz go załatwić poniżej 600 PLN to tak.
Jeżeli cenisz sobie ciszę, spokój i maksymalną "bezobługowość" to lepiej kupić sprzętowy.

Czyli router jako użądzenie stosuje się własnie zamiast serwera, aby uzytkownicy sieci wew. mieli dostęp do internetu??? CZY DOBRZE TO ROZUMIEM????

Jak najbardziej!

pozdrowionka

#15 Gość_Winter_*

  • Grupa: Goście

Napisany 16 Listopad 2002 - 14:51

ROUTER (według mnie) - gówno które zostało wyprodukowane przez lamerów by co 1 godzinę wieszać się i kupować nowe routery i chodzić do serwisu i tracić CENNY czas...


jeśli ktośnie wierz proszę dzwonić : 600226912 (proszę dzwonić w godzinach 8-14, po potem jestem na spotkaniach itp.)

:D:D:D

#16 Użytkownik jest niedostępny   banan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 739
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 02

Napisany 16 Listopad 2002 - 14:57

to jaki się tak wiesza :D skubaniec??

pozdrowionka

#17 Gość_Winter_*

  • Grupa: Goście

Napisany 16 Listopad 2002 - 15:55

mam w sieci lokalnej SDI ( Ruter Ericcsona , modelu nie pamiętam), ale wiesza się co godzinę a admin (mój kuzyn) nie zresetuje go bo GO NIE MA NIGDY PRAWIE!!!!!!

#18 Użytkownik jest niedostępny   banan Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 739
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 02

Napisany 16 Listopad 2002 - 16:00

Założyłem znajomemu ASMAX'a i od 1,5 roku (odpukać) nie ma najmniejszego problemu.

pozdrowionka

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych