Forum PCLab.pl: MSI U270 - netbook - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

MSI U270 - netbook

#1 Gość_Evelan_*

  • Grupa: Goście

Napisany 18 Grudzień 2011 - 12:20

WSTĘP


Po większe zdjęcia zapraszam jak ktoś chce większe zdjęcia to zapraszam tu
Jeśli znajdziecie jakieś błędy będę wdzięczny za PMkę

CPU: E350 1,6GHz
GPU: AMD Radeon HD 6310 384mb/512mb (zależy od wersji biosu)
RAM: standardowo - 2GB DDR3-1333 (u siebie posiadam 2x2GB DDR3-1333)
HDD: 320GB 5400rpm
Matryca: 12,1'' 1366x768, LED, Glare
Złącza: D-SUB, HDMI, 2xUSB2.0, USB3.0, blokada Kensington, wejście słuchawkowe, wyjście mirofonowe, czytnik kart SD/MMC, MS/MS Pro, xD, Ethernet + WIFI
Napęd optyczny: brak
Waga: ~1,3kg

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek










WYGLĄD I OBUDOWA

Netbook wygląda schludnie i prosto, szybko łapie odciski palców. Jeśli przyjrzymy się jego obudowie zauważymy że jest ona pokryta wzorkiem półprzeźroczystych niebieskich kwadracików, które całkiem przyjemnie wyglądają. Przy zamkniętej pokrywie gdy naciśniemy na matrycę plastik wygina się ale nie na tyle żeby przy mocniejszym uderzeniu od razu się połamać. Klapka przykrywająca dostęp do dysku twardego, pamięci ram i wolnego slotu również nie wygląda na wytrzymałą, na szczęście nie będziemy musieli jej często ściągać. Wszystko jest ze sobą dobrze spasowane oprócz akumulatora, który wygląda jakby był podróbą z innego komputera (niestety nie jest podróbą z innego komputera i muszę się pogodzić z tą myślą, że nie kupię sobie lepiej wyglądającego) Bateria dość mocno podnosi tył netbooka ale rekompensuje nam to dłuższą pracą. Można też ją wyjąć i korzystać z zasilacza (albo nie korzystać wcale co daje -7 do opłaty za prąd) Krótko mówiąc... szału nie ma. (Chyba że zobaczymy specyfikację razem z ceną to szał będzie ale o tym dalej)

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek









KLAWIATURA, TOUCHPAD i inne klawisze

Bardzo wygodna klawiatura nie ma problemów z pisaniem. Klawisze są nie wiele mniejsze niż normalne i rozłożone wyspowo dzięki czemu łatwiej nam się pisze i rzadko zdarzają się błędy z klikanie dwóch przycisków na raz.

Dodaj obrazek



Dodaj obrazek
Zauważyliście coś dziwnego?







Dodaj obrazek



Dwa? i kto w ogóle wpadł na pomysł żeby umieścić ten przycisk obok spacji w netbooku? Na swojej klawiaturze od stacjonarnego komputera również mam dwa takie klawisze ale tu nie trzeba oszczędzać miejsca. Mogli zrobić normalny Enter lub dłuższą spację ewentualnie jedno i drugie a ten klawisz dokupowałoby się osobno na usb.

Dodaj obrazek


Oprócz głównego celu jakim było się pochwalenie 10gr jest pokazanie jakiej wielkości są klawisze, dla jasności.

Jak w każdym laptopie mamy klawisz funkcyjny dzięki któremu uzyskamy dostęp do: przełączanie trybów ekranu (klonowanie, tylko inny ekran, tylko ekran netbooka), wyłączenie touchpada (bardzo przydatne), jeden wolny klawisz aby można było ustawić tam własny program, tryb ECO (oszczędzanie energii), wł/wyłącznik kamery, wł/wyłącznik wifi, bluetooth (niedostępny w Polskiej wersji netbooka), sieć komórkowa (nie ma w zestawie, trzeba dokupić moduł), usypianie, numlock, scroll lock i standardowo regulacja jasności ekranu wraz z regulacją dźwięku + opcja wyciszenia.

Przycisk do włączania i wyłączania komputera trochę ciężko wcisnąć, zaletą jest to, że szybko pisząc nie wyłączymy sobie komputera natomiast wadą jak łatwo się domyślić ciężkie wciśnięcie kiedy trzeba. Nie będę zagłębiać się w szczegóły i mechanikę włączania, ale jest on za wąski aby można było to komfortowo zrobić jak ktoś ma grubsze palce to radzę zapatrzeć się w długopis albo patyczek od loda.

Dodaj obrazek

Touchpad standardowo nie obsługuje multitoucha (co ładnie po polsku nazywa się: wielodotykiem) myślę że nie muszę nikomu już dziś tłumaczyć do czego to może być wykorzystywane. Po zainstalowaniu sterowników możemy już używać tego niebywale funkcjonalnego gadżetu. (Sterownik ELAN v8.0.5.4 inne nawet nowsze wersje nie będą działać) Przyciski chodzą dość głośno i wydają charakterystyczny dźwięk. Dobrze jest najpierw skonfigurować sobie touchpada. Moim zdaniem działa on bardzo dobrze.

Dodaj obrazek
(tutaj widzimy wzorek z kwadracikami)



Dodaj obrazek
a tutaj widzimy 6zł i w tle mniej ważny touchpad










ZŁĄCZA

Myślę, że nie ma tu się nad czym rozpisywać więc po prostu dam zdjęcia.

Dodaj obrazek
Od lewej: 2x audio, jakaś zaślepka nie wiem do czego, może antena do sieci komórkowej? 2x USB 2.0, czytnik kart, ethernet, i blokada




Dodaj obrazek
Od lewej: gniazdo zasilania, D-SUB, HDMI, USB 3.0 które nie wiem czy w ogóle wykorzystam za kadencji tego netbooka




Dodaj obrazek
Od lewej: Bluetooth, WiFi, uśpienie, bateria, aktywność dysku twardego, NumLock, CapsLock, ScrollLock
Niebieskie :) Tylko bateria podczas ładowania jest na pomarańczowo.



Dodaj obrazek
Podczas gdy netbook jest uśpiony odpowiednia dioda miga dość szybko, dla mnie minus. Może to słabe porównanie ale w VAIO dioda powoli gaśnie i powoli zapala się. No cóż ale ciężko mi było wydać dodatkowe 700zł na taki sam sprzęt tylko z taką fajną diodą :)



Dodaj obrazek
Jak mówi producent kamera nagrywa w 720p i 30kl/s, nie wiem w programie dostarczonym do laptopa nie ma możliwości wyboru rozdzielczości. Pozostaje wierzyć producentowi, obraz jest dobry, bez rewelacji. Natomiast naprawdę nigdy nie sądziłem, że można zrobić źle mikrofon. Ciężko się rozmawia przez skype'a (na szczęście nie używam) Jest bardzo cichy, krótko podsumowując: brak słów (albo ich po prostu nie słychać) Pozostaje mieć nadzieję że zostanie to jakoś naprawione.








WYDAJNOŚĆ

Z Windowsem 7 Ultimate + Aero radzi sobie bez problemów. Myślałem, że nie będę na nim grać jedynie jakieś bardzo stare gry ale jak zobaczyłem na YouTube jak sobie radzi z kilkoma nowszymi tytułami to nie mogłem się powstrzymać żeby samemu nie sprawdzić. Jak na netbooka z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć że jest to bardzo wydajna maszyna. Niżej jest krótka lista tytułów w które spokojnie można zagrać, ustawienia grafiki na najniższe i rozdzielczość 1366x768
  • Left 4 Dead 2
  • Portal
  • Anno 1404
  • Anno 1701
  • Dead Space
  • Call of Duty Modern Warfare - 4gb ramu



Do tego dochodzą starsze tytuły jak, np.: Original War, Knights and Merchants, Heroes III itp. każdy ma swoje ulubione stare gry. :) Więcej nie sprawdzałem ale można sobie teraz łatwo wyobrazić moc tego urządzenia.




http://www.youtube.com/watch?v=dk9zudZqZr4&feature=player_embedded
Widać jak działa i nawet liczbę FPS można odczytać

Filmy w FullHD działają bez problemów na YouTube (nawet jak się do końca nie załadowały) i te odtwarzane z dysku twardego. Potwór wśród netbooków. Bateria trzyma około 7h bez obciążenia a z włączonym WiFi 4h.






PODSUMOWANIE

Jeśli szukacie czegoś więcej niż standardowy netbook i czegoś mniejszego od laptopa to będzie to dobry wybór. Ja zostałem w pełni usatysfakcjonowany produktem MSI, pomimo drobnych wad, jak słaby mikrofon , czy dwa takie same klawisze (own3d). Coraz częściej wolę sobie usiąść gdzieś i poprzeglądać ulubione strony albo zagrać niż używać stacjonarnego komputera. Do minusów (to nie wady, ale minusy :) ) można zaliczyć brak Bluetootha w Polskiej wersji netbooka. Wszystko to rekompensuje nam świetna wydajność i sporych rozmiarów ekran 12,1'' (ja na netbooka to spory) z rozdzielczością HD. Komputer do wszystkiego, mały i wydajny. Polecam, koniec kropka.

Ten post był edytowany przez Evelan dnia: 18 Grudzień 2011 - 12:21


#2 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3250
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 25 Styczeń 2012 - 00:09

powiedz gdzie go kupiłes i kiedy, że masz matryce 12.1"? Z tą matrycą był sprzedawane chyba tylko w wersji z e350? Niedawno kupilem swojego winda z e450, ale ma matryce 11.6", szukalem w wielu sklepach 12.1" ale wszedzie był tylko mniejszy rozmiar, oczywiscie z tą samą rozdzielczością.




Na plus w nowszej wersji bluetooth, nawet nie wiedzialem ,ze jest bo na stronie sklepu nie bylo zadnej informacji, instlaujac system odkrylem, ze po wlaczeniu z klawisza system wykryl nowe urzadzenie i sam znalazl do niego sterowniki. Wiec bluetooth jest.




Z różnic to jeszcze np w mojej wersji nie ma gniazdka pcie pod klapką serwisową od spodu, jest wikeszy dysk i inna dioda zasialnia, pisales ,ze u Ciebie jest pomaranczowa, a u mnie jest zielona :E




no i oczywiscie lekko drażniąca np o tej porze głośność wentylatora i dysku, który w dodatku często parkuje swoją głowicę.



#3 Użytkownik jest niedostępny   zombol 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 27 Styczeń 2012 - 22:13

Witam
Jestem użytkowniekiem tego netbooka od paru dni i mam problem. Wyczytałem tutaj, że można zainstalować odpowiedni sterownik i mozna się cieszyć z multitoucha. Niestety nie działa to u mnie. Mogę prosić Was o jakieś porady jak to zrobić ? Jest to mój pierwszy w karierze komputer przenośny i nie mam jeszcze obycia z takim sprzętem :) Przy próbie odpalenia instalatora pojawia mi się komuinikat, że ten sterownik nie pasuje do mojego touch-pada.
Mam nadzieję, że nie wybrałem złego tematu. Jeżeli coś źle zrobiłem to z góry przepraszam :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3250
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 28 Styczeń 2012 - 11:48

Zobacz postzombol, o 27 Styczeń 2012 - 22:13, napisał(a):

Witam
Jestem użytkowniekiem tego netbooka od paru dni i mam problem. Wyczytałem tutaj, że można zainstalować odpowiedni sterownik i mozna się cieszyć z multitoucha. Niestety nie działa to u mnie. Mogę prosić Was o jakieś porady jak to zrobić ? Jest to mój pierwszy w karierze komputer przenośny i nie mam jeszcze obycia z takim sprzętem :) Przy próbie odpalenia instalatora pojawia mi się komuinikat, że ten sterownik nie pasuje do mojego touch-pada.
Mam nadzieję, że nie wybrałem złego tematu. Jeżeli coś źle zrobiłem to z góry przepraszam :)


ja nie instalowałem tego poniważ multitouch na touchpadzie moim zdaniem jest zbedny, działa to zbyt topornie w każdym laptopie wiec wole zostac przy oryginalnym sterowniku i przewijaniu w wierzchołkach pola.

#5 Użytkownik jest niedostępny   berger6630 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1127
  • Dołączył: Pn, 17 Wrz 07

Napisany 28 Styczeń 2012 - 11:59

dobra recka - niedługo będę kupował coś dla córek do neta i na pewno wezmę twoje spostrzeżenia pod uwagę :thumbup:
fakt - możesz dopisać cenę,będzie jako punkt odniesienia np za miesiąc czy dwa 

Ten post był edytowany przez berger6630 dnia: 28 Styczeń 2012 - 12:02


#6 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3250
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 28 Styczeń 2012 - 15:35

Zobacz postberger6630, o 28 Styczeń 2012 - 11:59, napisał(a):

dobra recka - niedługo będę kupował coś dla córek do neta i na pewno wezmę twoje spostrzeżenia pod uwagę :thumbup:
fakt - możesz dopisać cenę,będzie jako punkt odniesienia np za miesiąc czy dwa

i różnice, bo teraz nie ma nig wersji 12.1, jest 11.6, za to na nowszych podzespołach etc, juz pisalem wczesniej :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   zombol 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 28 Styczeń 2012 - 22:52

Zobacz posta_corum, o 28 Styczeń 2012 - 12:48, napisał(a):

ja nie instalowałem tego poniważ multitouch na touchpadzie moim zdaniem jest zbedny, działa to zbyt topornie w każdym laptopie wiec wole zostac przy oryginalnym sterowniku i przewijaniu w wierzchołkach pola.


Przewijanie w wierzchołku pola ? Nie rozumiem :) Moźesz napisać coś wicej o tym ?
Co do ceny, to ja swój kupiłem w sieci X-Kom za 1599 zł, wersja 11.6 cala, 8GB RAM

Ten post był edytowany przez zombol dnia: 28 Styczeń 2012 - 22:52


#8 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3250
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 28 Styczeń 2012 - 23:18

przeplaciles, na cholere Ci 8 gb ram?




Przeiwjanie w wierzchołku, czyli w rogach masz jakby strzałki do przewijania (domyślnie), klikając w dolnym prawym rogu klikasz palcem i przewijasz strone w dół, jezeli klikasz w górnym prawym to przewijasz do góry, analogicznie w poziomie.

Moj w xkomie kosztował 1449zł wersja z 2gb ram, bateria 4400mAh i bez systemu. Dołożyłem 2 gb ramu bo akurat mialem w domu i smiga az milo.



#9 Użytkownik jest niedostępny   zombol 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 29 Styczeń 2012 - 08:36

8GB RAM to akurat mało mnie interesowało. Bardziej mnie interesowała wysoka rozdzielczość ekranu, a ta była tylko w tej wersji.

Ja nie mam takiej opcji. Trzeba wgrać jakieś konkretne sterowniki ? Prosiłbym o łopatologiczne wyjaśnienie :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3250
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 29 Styczeń 2012 - 11:29

Zobacz postzombol, o 29 Styczeń 2012 - 08:36, napisał(a):

8GB RAM to akurat mało mnie interesowało. Bardziej mnie interesowała wysoka rozdzielczość ekranu, a ta była tylko w tej wersji.

Ja nie mam takiej opcji. Trzeba wgrać jakieś konkretne sterowniki ? Prosiłbym o łopatologiczne wyjaśnienie :)

ja wgrywalem te sterowniki ktore są na płycie, jedynie sbara wywaliłem bo strasznie mulił przy odpalaniu i chyba coś tam ze strony amd do apu. Jak nie działa przewijanie ze sterownikami z plyty to spróbuj ze strony msi może.

#11 Użytkownik jest niedostępny   zombol 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 29 Styczeń 2012 - 21:07

Dzięki za pomoc :) Ściągnąłem sterowniki ze strony MSI i mam takie przewijanie stron o jakim mówisz. W sumie to do szczęścia mi dużo więcej nie trzeba :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Lukines 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 01 Lut 12

Napisany 01 Luty 2012 - 16:02

Witam
Posiadam tego netboka od 3 dni i męczę się nad sterownikami do grafiki. Jak chcę coś uruchomić wyskakuje ze nie mam Shader 2.0 jako błąd DirectX i pisze żebym zaktualizował sterowniki.. Robiłem już aktualizacje kilkakrotnie ale nic nie pomaga. Mozecie podać linka do sterów które wy macie :D ?

#13 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3250
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 01 Luty 2012 - 20:03

nie pamietam dokladnie jakiej wersji uzywam, ale pewnie ze strony ati albo msi (kolejnosc nie przypadkowa) odinstaluj wszystkie stery i zainstaluj na nowo, najpierw chipset, pozniej apu i reszte. ja tak zrobiłem i wszystko smiga. napisz cos wiecej, jaka masz wersje i swoje odczucia :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   Lukines 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 01 Lut 12

Napisany 01 Luty 2012 - 20:56

co to sterowników reinstalacja nie pomogła razem z winda. piszesz o apu i tych wszystkich sterach a ja mam tylko vga folder i instaluje mi się to wszystko chyba razem waży 250 mb ten jeden sterownik.
Co do modelu posiadam tę wersje . Ogólnie to sprawuje się dobrze na tyle co na nim robiłem zero zacinek przy otwartych 10/15 zakładkach na chromie. Podłanczałem go pod TV obraz bardzo dobry filmy płynnie chodzą. Jest cichy,lekki i nawet bateria trzyma długo. Ma dobre wifi w porównaniu do mojego lapka. Kamerka także chodzi dobrze.
Wracając do sterowników to pisze na necie że mam Pixel Shaders 5.0 a błąd wywala że nie mam 2.0 dziwne trochu.

#15 Użytkownik jest niedostępny   mateusz232 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 460
  • Dołączył: Cz, 22 Maj 08

Napisany 16 Maj 2012 - 17:39

Posiadam, polecam. Pytanie jaki ram ma i ile wejść ? bo chce dokupić: 2GB DDR3 SODIMM. Z tego co czytałem gwarancji podczas wymiany samemu się nie traci :)

#16 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3250
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 21 Maj 2012 - 17:50

Zobacz postmateusz232, o 16 Maj 2012 - 18:39, napisał(a):

Posiadam, polecam. Pytanie jaki ram ma i ile wejść ? bo chce dokupić: 2GB DDR3 SODIMM. Z tego co czytałem gwarancji podczas wymiany samemu się nie traci :)


są 2 sloty, z czego jeden zapewne wolny (jak masz 2 gb), Przy wymianie gwary nie tracisz, co prawda jest plomba od spodu, ale to na potrzeby transportu i mozesz ją zerwac. 4gb to aż za dużo dla tego netka, wiec wiecej nie ma sensu pakować.

#17 Użytkownik jest niedostępny   a_corum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3250
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 29 Maj 2012 - 07:26

Ostatnio netbook mnie bardzo pozytywnie zaskoczyl. Wzialem go na cwiczenia z informatyki i wytrzymal 4,5h ciaglej pracy w accessie, z operą z kilkoma zakładkami i otwartymi kilkoma plikami pdf/word. Po wszystkim zostało mu jeszcze 21%! Bez wifi oczywiscie, jasność zmneijszona, tryb turbo battery, ale mimo to i tak wynik bardzo zadowalający :)

#18 Użytkownik jest niedostępny   conbhp 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pt, 21 Gru 12

Napisany 21 Grudzień 2012 - 12:09

Ja też polecam,jeszcze mnie nigdy nie zawiódł ani w szkole ani w pracy. :thumbup:

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych