Forum PCLab.pl: Samsung SSD 830 Series 256 GB - Problem z wydajnością - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Samsung SSD 830 Series 256 GB - Problem z wydajnością Spadająca wydajność dysku :( Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mizgal Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 30 Grudzień 2011 - 12:44

Witam,

skuszony testem urządzenia sprawiłem sobie taki dysk pod choinkę. Pierwszy fakt, że ciężko je w ogóle znaleźć w Polsce.

Dysk wygląda fajnie - system przeniósł się nie bez problemów (dysk po podłączeniu nie był widoczny w systemie). GHOST jakoś sobie poradził - system się przetransferował (WIN7 64bit SP1).

Pierwsze uruchoemienie nastąpiło po 45s. Mega szybko zważywszy że stary talerzowiec 7200rpm dawał radę zrobić to samo dopiero po 1:52. Wskażnik wydajności dysku w systemie skoczył z 6.2 do 7.7 więc system go widzi.

Po tym jednak pojawiły się problemy. Z każdym uruchomieniem wydajność dysku spadała. Ustabililzowała się na poziomie 2:12 start systemu i ogólna wydajność NIŻSZA niż talerzowiec :(((( Narzędzia dostarczone z SAMSUNGIEM w niczym mi niestety nie pomogły. Czysta instalacja również nie.

Fakt że korzystam ze starszego laptopa z pierwszą generacją SATA - ale byłem przygotowany że moje transfery nie będą chwilowo (do momentu wymiany kompa) tak kosmiczne jak te testowe, jednak zakładam że poprawa w stosunku do sterego HDD i tak powinna być na wyrost.

Mały test w HD TACH pokazuje że SEQ READ SPEAD trzyma się na równym poziomie.... 7 MB/s :(((( a RANDOM ACCESS to 9.4ms. To o wiele gorzej niż talerzowiec :(((((

Czy ktoś ma może pomysł dlaczego tak się dzieje?

Narzędzie SAMSUNGA skutecznie zoptymalizowało system wyłączając niepotrzebne usługi. Drivery wszystkie aktualne za pomocą DRIVERMAX.com.

macie jakiś pomysł poza wymianą egzemplarza?

z góry dzięki :(

Niestety nie mogę edytować swojego posta używając PEŁNEGO EDYTORA więc dodaję obrazki tutaj:

to jest ten z HD TACH 3.0.4
Dodaj obrazek

to jest ATTO
Dodaj obrazek

niby pokazuje przy dużych plikach że działa szybciej.... ale małe ma tak wolne że system się wlecze mimo kilku restartów.

może to Wam szanowni koledzy coś podowie żeby mnie poratować.

Ten post był edytowany przez Mizgal dnia: 30 Grudzień 2011 - 12:45

#2 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat Ikona

• uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip

Napisany 30 Grudzień 2011 - 13:00

Mam pewien domysł- czym formatowałeś/dzieliłeś na partycję system ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Mizgal Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 30 Grudzień 2011 - 13:07

Zobacz postTomcat, o 30 Grudzień 2011 - 13:00, napisał(a):

Mam pewien domysł- czym formatowałeś/dzieliłeś na partycję system ?

Tak mam cały czas. System i programy są na C: i mają drugie tyle wolnego miejsca. Reszta plików roboczych jest na D:.

ciekawa sprawa że po przeniesieniu systemu nie mogę zmniejszyć wielkości partycji narzędziem systemowym bo wywala mi brak usługi albo urządzenia. Muszę korzystać z EASUSA.

Także to zrobione :(

zaraz przetestuje SSD w innym komputerze i zobaczę czy działa szybciej.

#4 Użytkownik jest niedostępny   raximus Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 30 Grudzień 2011 - 13:11

Czy podłączyłeś pod odpowiedni port SATA w płycie? (ten z najniższym numerem)
Czy dysk jest w trybie AHCI?
Czy zainstalowałeś sterowniki?(skoro klonowałeś system)
Czy partycja jest wyrównana?

Najlepiej zainstaluj program AS SSD, zrób test, i wklej screen. On odpowiada na te wszystkie pytania wyżej.

Ten post był edytowany przez raximus dnia: 30 Grudzień 2011 - 13:13

#5 Użytkownik jest niedostępny   Mizgal Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 30 Grudzień 2011 - 15:23

Zobacz postraximus, o 30 Grudzień 2011 - 13:11, napisał(a):

Czy podłączyłeś pod odpowiedni port SATA w płycie? (ten z najniższym numerem)

To laptop. Mam tylko jedno możliwe wejście.

Czy dysk jest w trybie AHCI?

W BIOSie nie mam żadnej odpowiedzialnej za to opcji - ale lap ma 2 lata więc zakładam że domyślnie to działa (choć mogę się tu mylić).

Czy zainstalowałeś sterowniki?(skoro klonowałeś system)

Sterowniki instalują się od razu przy pierwszym uruchomieniu - i od razu chcą nowego restartu. Potem już działa wszystko normalnie. Żadnych specjalnych sterowników nie ma. Soft od producenta laptopa przy instalacji INTEL MATRIX STORAGE MANAGER pisze że instalowany driver jest starszy niż ten obecny. Jak się nic nie zmieni spróbuję jeszcze tego rozwiązania.

Czy partycja jest wyrównana?

Wyrównana? tzn? Za pomocą narzędzia systemowego odmawia mi dostępu - jak korzystam z EASUSA wszystko trwa strasznie długo.... ale zmienia to co chcę.

Pierwszy spadek wydajności zauważyłem właśnie po zmianie wielkości partycji EASUSEM - ale inaczej nie mam tego jak zrobić. Potem już nie udało mi się odzyskać początkowej wydajności (a przez 2-3 godziny zasuwał faktycznie jak rakieta). NIe wiem co może być powodem spowolnienia poniżej wydajności talerzowej...

Najlepiej zainstaluj program AS SSD, zrób test, i wklej screen. On odpowiada na te wszystkie pytania wyżej.

Właśnie to robię... test pokazuje
READ 221MB/s
WRITE 187.95MB/s

ale np
4K WIRTE waha się 0,65-0,75 MB/s i będzie jeszcze chwile trwało...

jak będzie gotowe to wrzucę zrzut.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 30 Grudzień 2011 - 15:37

Po prędkościach to raczej masz SATA2 niż SATA1

#7 Użytkownik jest niedostępny   Mizgal Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 30 Grudzień 2011 - 15:40

Tym bardziej w takim razie READ/WRITE powinny być wyższe...

test WRITE właśnie się skończył na 0.75MB/s

READ kręci się blisko 0.42MB/s

a oto wyniki.... nawet czas dostępu jest mega długi... skąd to się może brać kurde...

Dodaj obrazek

Narzędzie SAMSUNGA dostarczone razem z dyskiem pokazuje coś takiego po PERFORMANCE OPTIMIZATION.
Dodaj obrazek

załamka :(

Ten post był edytowany przez Mizgal dnia: 30 Grudzień 2011 - 16:41

#8 Użytkownik jest niedostępny   ficias Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 30 Grudzień 2011 - 16:28

Zainstalowałbym system od nowa tylko czystą instalkę, a nie obraz dysku, żeby wykluczyć uszkodzenie dysku. Jeśli na świeżym systemie będzie dobrze działać, to winowajcą jest klonowany windows. Tylko pamiętaj o sterownikach do chipsetu, kontrolera dysków itp.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Mizgal Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 30 Grudzień 2011 - 16:35

Zobacz postficias, o 30 Grudzień 2011 - 16:28, napisał(a):

Zainstalowałbym system od nowa tylko czystą instalkę, a nie obraz dysku, żeby wykluczyć uszkodzenie dysku. Jeśli na świeżym systemie będzie dobrze działać, to winowajcą jest klonowany windows. Tylko pamiętaj o sterownikach do chipsetu, kontrolera dysków itp.

To nie jest trudne bo WIN7 wszystko ma. Ściągam jeszcze drivery do dysku od producenta lapa i zobaczymy czy coś się zmieni.

Też coś czuję że z jakiegoś powodu klonowany WIN może być winowajcą - cieżko mi wyobrazić sobie tak losową usterkę - raz działa raz nie... jedno pokazuje że wolno - drugie że szybko...

Będę informował na bieżąco chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 30 Grudzień 2011 - 18:37

Jaki masz kontroler w lapku??
Miałem podobne cyrki kiedy klonowałem system przy flash FW na moim Samsungu, spróbuj postawić nową instalkę tak jak radzi kolega wyżej.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Mizgal Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 30 Grudzień 2011 - 23:23

Zobacz postBlacklio, o 30 Grudzień 2011 - 18:37, napisał(a):

Jaki masz kontroler w lapku??
Miałem podobne cyrki kiedy klonowałem system przy flash FW na moim Samsungu, spróbuj postawić nową instalkę tak jak radzi kolega wyżej.

No i dupa. Niestety instalacja systemu od zera przyniosła podobne efekty co klonowanie.

Nie wiem niestety nadal co zrobić żeby na SSD za pomocą narzędzia systemowego zarządzać partycjami - wyrzucami mi info o braku sterowników lub urządzenia. Sterowników żadnych specjalnych nie znalazłem - a urządzenie działą bo mogę zakładać te partycje. Zmniejszać lub usuwać już niestety nie.

Jak podpinam SSD pod swojego lapa jako zwykły napęd przez USB działa szybciej niż mi to wychodzi w testach kiedy działa na nim system.

FIRMWARE jest aktualny - nawet nie ma go jak nadpisać bo nigdzie nie można go pobrać.

Czy ktoś ma może jeszcze jakiś pomysł co może być nie tak?

#12 Użytkownik jest niedostępny   2000Mini Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 31 Grudzień 2011 - 05:46

Sprawdź na innym kompie, wtedy będzie jasne, czy dysk jest uszkodzony, czy też wina tkwi w tym laptopie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Mizgal Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 31 Grudzień 2011 - 12:32

Zobacz post2000Mini, o 31 Grudzień 2011 - 05:46, napisał(a):

Sprawdź na innym kompie, wtedy będzie jasne, czy dysk jest uszkodzony, czy też wina tkwi w tym laptopie.

Na próbę podpinałem dysk z zainstalowanym systemem pod inne komputery (ACER ASPIRE 7540G and HP PAVILION dv6) and results was the same.

Dysk więc pewnie musi wrócić do SAMSUNGA :((((

Dziwne tylko że systemowy BENCHMARK przy dysku mi podskoczył z 6.2 do 7.7 kiedy podpinam SSD.

No i przez pierwsze 2-3 godziny po podpięciu działał jak należy - dopiero po chwili przestał... a nie zmieniałem żadnej opcji. Za którymś restartem się poprostu pogniewał... i strzelił focha.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Mizgal Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 02 Styczeń 2012 - 10:56

Zobacz postMizgal, o 31 Grudzień 2011 - 12:32, napisał(a):

Na próbę podpinałem dysk z zainstalowanym systemem pod inne komputery (ACER ASPIRE 7540G and HP PAVILION dv6) and results was the same.

Dysk więc pewnie musi wrócić do SAMSUNGA :((((

Dziwne tylko że systemowy BENCHMARK przy dysku mi podskoczył z 6.2 do 7.7 kiedy podpinam SSD.

No i przez pierwsze 2-3 godziny po podpięciu działał jak należy - dopiero po chwili przestał... a nie zmieniałem żadnej opcji. Za którymś restartem się poprostu pogniewał... i strzelił focha.

No i witam po kolejnych testach. NIestety postawienie na czysto systemu nic nie zmieniło - kilkukrotne stosowanie opcji PERFORMANCE w oprogramowaniu dysku dawało tak różne wyniki że szkoda gadać - raz lepszy był zapis - raz odczyt - ale wyniki nigdy nie były powtarzalne.

SAMSUNG poprosił o odesłanie urządzenia do sklepu - co też dziś czynię. Mam alergie na takie akcje więc mam nadzieję, że sklep się spisze. Pochwalę ich jak dadzą radę.

Dzięki za uwagi... dam znać czy nowy dysk działać będzie prawidłowo.

#15 Użytkownik jest niedostępny   gregor1230 Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 05 Styczeń 2012 - 19:37

To nie wina dysku a trybu w jakim pracuje. U mnie jest to samo niestety tryb IDE tak się spisuje na tym dysku. W trybie AHCI mój lapek nie rozpoznaje go wogóle tak samo w RAID. Pozostaje mi tylko opcja IDE :(. Ale jakoś działa i nie zwracam uwagi na bencze . Widzę że najnormalniej chodzi szybciej od talerzy. System ładuje się w 14 sekund w porównaniu z około 30 s na barakudzie 7200 rpm. 500gb.

#16 Użytkownik jest niedostępny   M.a.R.e.K Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Styczeń 2012 - 20:48

Moze być jeszcze gorzej, ja na swoim OCZ Vertex 2 60GB na płycie Gigabyte EP31-DS3L v2.0 (nie ma AHCI) mam wynik:

Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   tomatow Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 05 Styczeń 2012 - 20:56

http://hardforum.com...d.php?t=1661892
Ciekawostka z sąsiedniego tematu.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Mizgal Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Styczeń 2012 - 14:24

Zobacz postgregor1230, o 05 Styczeń 2012 - 19:37, napisał(a):

To nie wina dysku a trybu w jakim pracuje. U mnie jest to samo niestety tryb IDE tak się spisuje na tym dysku. W trybie AHCI mój lapek nie rozpoznaje go wogóle tak samo w RAID. Pozostaje mi tylko opcja IDE :(. Ale jakoś działa i nie zwracam uwagi na bencze . Widzę że najnormalniej chodzi szybciej od talerzy. System ładuje się w 14 sekund w porównaniu z około 30 s na barakudzie 7200 rpm. 500gb.

Mój lap domyślnie działa na AHCI - nie mam opcji zmiany na IDE nawet w BIOSie.

U mnie na talerzowcu system startuje 1:30-1:50 - a na SSD startował 2:50-3:30. Przegięcie.

Nawet Wasze zrzuty pokazują że macie lepsze parametry (czas dostępu choćby).

Myślę, że wadliwa mogła być cała seria...

#19 Użytkownik jest niedostępny   Mizgal Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Styczeń 2012 - 14:57

Zobacz posttomatow, o 05 Styczeń 2012 - 20:56, napisał(a):

http://hardforum.com...d.php?t=1661892
Ciekawostka z sąsiedniego tematu.

Ciekawe ale nadal wydaje mi się że to wada urządzenia. Nigdzie nie ma informacji że dyski SSD są przeznaczone do takich a nie innych rozwiązań- i powinny się sprawdzać poprostu jako napędy. Jeśli jest inaczej to myślę też że w testach gdzieś na świecie by to zwyczajnie wyszło. Jeśli jednak dysk po czystej instalacji i formatowaniu ma tak żenującą wydajność - i to na 3 różnych komputerach - to nie mam wątpliwości że z dyskiem jest coś nie tak.

Przynajmniej tak myśleć nakazuje zdrowy rozsądek.

Dysk w wymianie. zobaczymy co się będzie działo dalej...

#20 Gość_ten który ma problemy_*

• Grupa: Goście

Napisany 06 Styczeń 2012 - 23:22

Ja z swoim 830 nie mam problemów. AHCI włączone w uefi, trim działa. Zresztą sami zobaczcie :

[pc]http://s5.ifotos.pl/...jpg_rhaqrhp.jpg[/img]

Ten post był edytowany przez =-Mav-= dnia: 19 Styczeń 2012 - 22:25

• (9 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »