skuszony testem urządzenia sprawiłem sobie taki dysk pod choinkę. Pierwszy fakt, że ciężko je w ogóle znaleźć w Polsce.
Dysk wygląda fajnie - system przeniósł się nie bez problemów (dysk po podłączeniu nie był widoczny w systemie). GHOST jakoś sobie poradził - system się przetransferował (WIN7 64bit SP1).
Pierwsze uruchoemienie nastąpiło po 45s. Mega szybko zważywszy że stary talerzowiec 7200rpm dawał radę zrobić to samo dopiero po 1:52. Wskażnik wydajności dysku w systemie skoczył z 6.2 do 7.7 więc system go widzi.
Po tym jednak pojawiły się problemy. Z każdym uruchomieniem wydajność dysku spadała. Ustabililzowała się na poziomie 2:12 start systemu i ogólna wydajność NIŻSZA niż talerzowiec
Fakt że korzystam ze starszego laptopa z pierwszą generacją SATA - ale byłem przygotowany że moje transfery nie będą chwilowo (do momentu wymiany kompa) tak kosmiczne jak te testowe, jednak zakładam że poprawa w stosunku do sterego HDD i tak powinna być na wyrost.
Mały test w HD TACH pokazuje że SEQ READ SPEAD trzyma się na równym poziomie.... 7 MB/s
Czy ktoś ma może pomysł dlaczego tak się dzieje?
Narzędzie SAMSUNGA skutecznie zoptymalizowało system wyłączając niepotrzebne usługi. Drivery wszystkie aktualne za pomocą DRIVERMAX.com.
macie jakiś pomysł poza wymianą egzemplarza?
z góry dzięki
Niestety nie mogę edytować swojego posta używając PEŁNEGO EDYTORA więc dodaję obrazki tutaj:
to jest ten z HD TACH 3.0.4
to jest ATTO
niby pokazuje przy dużych plikach że działa szybciej.... ale małe ma tak wolne że system się wlecze mimo kilku restartów.
może to Wam szanowni koledzy coś podowie żeby mnie poratować.
Ten post był edytowany przez Mizgal dnia: 30 Grudzień 2011 - 12:45

Zaloguj się

ASUS OC School
Ostatnio dodane tematy
Nowe artykuły
Najnowsze pliki

Wróć do góry
Multi cytowanie