Galvatron, o 24 Styczeń 2012 - 21:46, napisał(a):
W Debianie masz łącznie ok. 5 gałęzi repozytoriów: "Experimental", "Unstable", "Testing", "Stable" + jakieś nieoficjalne. Chcąc dodawać nowsze/niestandardowe wersje pakietów musisz zacząć "mieszać" i jeszcze pamiętać co dokładnie jest z spoza standardowych repo, bo nie żadnego mechanizmu który robiłby to za Ciebie. Przy większych modyfikacjach systemu robi się więc problem. Natomiast w Ubu są tylko 2 gałęzie: oficjalne i społecznościowe (PPA), służące właśnie do nowszych/niestandardowych/nieoficjalnych wersji. Do tego programik ppa-purge, który automatycznie odkręca zmiany dokonane przez PPA (np. sudo ppa-purge ppa:xorg-edgers/ppa). Właśnie to miałem na myśli pisząc o przewadze Ubuntu w dziedzinie repozytoriów - o wiele łatwej go modyfikować i równocześnie zachowywać pełną kontrolę nad zmianami.
No w Ubuntu tylko 2 rodzaje repozytoriów, ale burdel taki sam. I przy większych modyfikacjach systemu i korzystaniu z nieoficjalnych repo, zgubić się można tak samo. No ja korzystam z 11.10 i po instalacji najpierw gnome shell odinstalowaniu własnościowych sterowników, potem instalacji MATE, odinstalowaniu gnome shella i kilku aktualizacjach Unity już nie wstaje (a właściwie wstaje, ale ogranicza się do obszaru pulpitu; docka, dasha ani panelu górnego nie uświadczysz). W sumie wszystko mi jedno - i tak tego nie używałem, ale przykład dobitnie obrazuje twoje "lepsze zarządzanie repozytoriami." Nie wspominając o tak ułomnym narzędziu jak apt-get, nie pozwalającym nawet na reinstalację pakiety bez naruszania zależności, a więc pozbawiające użytkownika często jedynego sposobu jego naprawienia.
A co do problemu użytkownika Scorpions.B - stary weź może na początek Mandrive? Też łatwa. Mark Shuttleworth (jest ktoś w stanie zapamiętać pisownie tego nazwiska?) ma swoją wizje rozwoju Ubuntu, tworząc z niej coraz bardziej ociężała krowę, w której wygląd, możliwe zbliżony do Mac OS X, bierze górę nad wszystkim. A jeśli masz wątpliwości pobierz VirtualBox czy VMWare Player i przetestuj wszystko sam.
Ten post był edytowany przez gregory003 dnia: 25 Styczeń 2012 - 16:40