Forum PCLab.pl: Komputer długo się uruchamia. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Komputer długo się uruchamia. System długo się ładuje. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   llawrysz Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 03

Ikona postu  Napisany 08 Luty 2005 - 17:50

Witam.
Może na początek mała specyfikacja techniczna mojej maszyny : mb -Asus p4s533-vm 256 DDRAM, 1,7GHz intel celeron, gee force II (nawet nie wiem jakiej firmy) Segate 40 Gb, a problem wygląda mniej , więcej tak- Po power on, szybki self-testing, wybieranie master bot, i czekam... czekam od 15 sec. zanim pojawi się boot screen windowsa, i nast 15 aż się załaduje. Logowanie, i też czekam, czekam nawet do 5min!!! (mam service packa, ponoć niepotrzebny, też prosze o komentarz do tego) a w autostart mam skrót do połaczenia z neostradą, i po 5 minutach dopiero mi się ładuje neostrada i komp jest zdatny do użytku.

Nie mam za wiele rzeczy które mi się ładują z systemem, raptem gg, sterownik neostrady, antywirus, ... wsio.

Jak myślicie, a może poprostu się domyślacie czym jest to spowodowane i co można zaradzić?? Już komp mojego brata celeron 364Mhz 64ram 3,2Gb WIN98 się ładował DO 15 seknund z zalogowaniem. ... ? :question: :kwasny:

-Pozdro. :mad2:

#2 Użytkownik jest niedostępny   januzi Ikona

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 33633
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 08 Luty 2005 - 17:53

a jak wywalisz z autostartu sterowniki od telebandytow ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   llawrysz Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 03

Napisany 08 Luty 2005 - 17:56

oj, wierz mi próbowałem :D

#4 Użytkownik jest niedostępny   aWaKeN Ikona

  • _awakened.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1531
  • Dołączył: So, 26 Kwi 03

Napisany 08 Luty 2005 - 17:56

j.w. +

1. Uzyj narziedzia BootVis - stąd . Menu/Trace/Optimize system.
2. Zdefragmentuj partycje systemowa.


Edit: Zmienilem kolejnosc. :cool:

Ten post był edytowany przez aWaKeN dnia: 08 Luty 2005 - 17:58


#5 Użytkownik jest niedostępny   llawrysz Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 03

Napisany 08 Luty 2005 - 18:04

m'kay. Spróbuje.

#6 Użytkownik jest niedostępny   aWaKeN Ikona

  • _awakened.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1531
  • Dołączył: So, 26 Kwi 03

Napisany 08 Luty 2005 - 18:18

Aha, najlepiej zanim zrobisz defragmentacje, BootVisem mozesz sprawdzic dokladnie co i jak dlugo sie laduje - w menu BootVis: "Trace/Next Boot'. Po restarcie beda wykresiki czasowe. :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   llawrysz Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 03

Napisany 08 Luty 2005 - 18:39

Driver init time :11.02sec ; prefetching 15.62 sec ; Registry + pagefile 1.28 ; video 1,42 ; shell 2,22 sec.

Wszystkie procesy uruchomily sie w 128 sec. 5 minut lekka przesada, zdatnosc do swobodnego uzycia - max 3 minut

dzieki za progsa, ale to nie rozwiązuje problemu :D

#8 Użytkownik jest niedostępny   januzi Ikona

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 33633
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 08 Luty 2005 - 18:44

mozesz obejrzec ktory sterownik laduje sie najdluzej (masz wykres czasowy)

#9 Użytkownik jest niedostępny   cebit Ikona

  • Zyskuje przy bliższym poznaniu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2367
  • Dołączył: Nd, 10 Sie 03

Napisany 08 Luty 2005 - 18:53

Moze masz zasmiecony autostart???
Sprawdz jeszcze jakie uslugi wlączają sie wraz ze startem systemu.

Pozdro

#10 Użytkownik jest niedostępny   Cone Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2757
  • Dołączył: So, 25 Gru 04

Napisany 08 Luty 2005 - 21:10

A może masz poprostu bad sektory na dysku. :Up_to_s:

#11 Użytkownik jest niedostępny   llawrysz Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 03

Napisany 08 Luty 2005 - 21:39

Cone, o Feb 8 2005, 21:10, napisał(a):

A może masz poprostu bad sektory na dysku. :Up_to_s:

I co? Mam zrobić full scan ? A może nadinstalować windowsa? :hmm:

#12 Użytkownik jest niedostępny   Schipperke Ikona

  • Dyskutantka
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: So, 23 Paź 04

Napisany 09 Luty 2005 - 02:34

Zrób chkdsk zaznaczając obie opcje. Troszeczkę to potrwa ale może się coś poprawi.
Poza tym sprawdź czy masz tryb DMA i ile.
Katalog Prefetch wyczyść

#13 Użytkownik jest niedostępny   llawrysz Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 03

Napisany 09 Luty 2005 - 16:03

No, fajnie, po zalogowaniu juz nie czekam "pół godizny" :D Dzięk Schipperke, ale ten idle po ładowaniu BIOS i przed bootscreeem windowsa mnie denerwuje. Mam partycje systemową zajętą w 71% i wystaraczającą ilość miejsca żeby system mół pracować normalnie... chyba, nie wiem, czy to wina dysku, czy wadliwie zainstalowanego systemu. :/

-Pozdro

#14 Użytkownik jest niedostępny   Klimu Ikona

  • .
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3589
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 03

Napisany 09 Luty 2005 - 16:08

llawrysz, o Feb 9 2005, 16:03, napisał(a):

No, fajnie, po zalogowaniu juz nie czekam "pół godizny" :D Dzięk Schipperke, ale ten idle po ładowaniu BIOS i przed bootscreeem windowsa mnie denerwuje. Mam partycje systemową zajętą w 71% i wystaraczającą ilość miejsca  żeby system mół pracować normalnie... chyba, nie wiem, czy to wina dysku, czy wadliwie zainstalowanego systemu. :/

-Pozdro



A może to wina wolnego dysku???
Też mam seagate 40 GB i ten sam objaw i nic nie pomaga :(

#15 Użytkownik jest niedostępny   llawrysz Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 03

Napisany 09 Luty 2005 - 16:16

No, tylko, że on wcześniej działał poprawnie, a bechmarki pokazywały, że jest całkiem szybki, nie pamietam teraz ile rpm ma, ale wolny nie jest.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Klimu Ikona

  • .
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3589
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 03

Napisany 09 Luty 2005 - 16:22

llawrysz, o Feb 9 2005, 16:16, napisał(a):

No, tylko, że on wcześniej działał poprawnie, a bechmarki pokazywały, że jest całkiem szybki, nie pamietam teraz ile rpm ma, ale wolny nie jest.


No u mnie też niby wcześniej wszystko było ok testy prędkości są w normie, ale np speedfan wywala UltraATA CRC Error Rate :D ale oprócze tego wszystko jest ok, pliki nie giną partycje się trzymają :D

#17 Użytkownik jest niedostępny   llawrysz Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 45
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 03

Napisany 09 Luty 2005 - 16:34

Klimu, o Feb 9 2005, 16:22, napisał(a):

No u mnie też niby wcześniej wszystko było ok testy prędkości są w normie, ale np speedfan wywala UltraATA CRC Error Rate :D ale oprócze tego wszystko jest ok, pliki nie giną partycje się trzymają :D

Speedfan ? A co to? Mi nigdy żadne błędy przekłamania danych z dysku nie występowały. Opisz dokładniej o co chodzi ? :]

Ten post był edytowany przez llawrysz dnia: 09 Luty 2005 - 16:35


#18 Użytkownik jest niedostępny   DanyY_RzG Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 721
  • Dołączył: Wt, 18 Sty 05

Napisany 09 Luty 2005 - 18:21

Moj kolega mial taki sam przypadek i musial formata dac bo to byl wirus (nie znam nazwy) jak chesz to sprobuj format bo antywir nie wykryl tego

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych