Forum PCLab.pl: Mysz i podkładka do MMO do 500 zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mysz i podkładka do MMO do 500 zł Coś pokroju Diamondback'a 3G + więcej klawiszy

#1 Użytkownik jest niedostępny   pociej Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 30 Styczeń 2012 - 23:16

Witam,
scroll zaczyna szwankować w starym i wysłużonym Diamondbacku więc przyszło pora na coś nowego.
Liczę na waszą pomoc w znalezieniu myszki dla mnie która nie wróci do pudełka po paru minutach, godzinach.
Wydaje mi się że poniżej są zawarte wszystkie potrzebne informację.
Sam obecnie wybrałem R.A.T. 7 bądź R.A.T. 9 jednak nie wiem czy jest to najlepszy wybór choć sądzę że spełnia ona większość moich wymagań oraz można ją spersonalizować.
Mam też dylemat w związku z bezprzewodowością, w ww. R.A.T. 9 akumulator starcza na 5-9h ciągłej pracy i to mnie też trochę zraża że czasami co dziennie będzie trzeba go zmienić albo i użyć obu jednego dnia.
Także proszę o skomentowanie R.A.T.a oraz własne sugestie w różnych cenach (nie przekraczając budżetu) oraz sugestię co do podkładki.

- obecna mysz: Razer Diamondback 3G
- rozdziałki w grach: 1920x1080
- DPI: 1800
- czułości w grach: 4.9 przy m_yaw i m_pitch 0,022
- czułość w Windows: 6/11 (środek)
- czułość w sterach myszki: 10
- pełny obrót: (nie mam w czym zmierzyć, raczej nie gram w FPSy)
- gram w: MMO, obecnie SWToR
- podkładka: Razer Destructor (do wymiany)
- ilość przycisków: 5+
- budżet: 500zł + podkładka
- chwyt: coś pomiędzy Fingertip Grip a Claw Grip
- uwagi: Chętnie bezprzewodowa, musi być niska (max 40mm) i nie za krótka, najlepiej bez zbędnych diód i świecidełek.

Ten post był edytowany przez nietopyrz dnia: 31 Styczeń 2012 - 02:08
Powód edycji: pkt 6 reg.

#2 Użytkownik jest dostępny   Mr. 3 Ikona

• FUTURE WORLD BOXING CHAMP
  • PipPipPipPipPip

Napisany 31 Styczeń 2012 - 12:32

Logitech G700 - najlepszy sensor laserowy i najlepsza opcja (jest o 6mm za wysoka i duża więc może nie podpasować do łapy)
Razer Naga - sensor nienadający się do gry w FPS'y, ale w to co ty grasz da radę (jest o 2 mm za wysoka, może nie podpasować do łapy; wersja Epic jest bezprzewodowa)
Logitech G300 - przewodowa, dosyć niska, ma więcej niż 5 klawiszy, o sensorze się nie wypowiadam, bo po prostu nie wiem

Jeśli zaś zdecydujesz, że może być mysz przewodowa 5 przyciskowa (2 główne, rolka i 2 boczne), to znajdzie się jeszcze lepsze rozwiązania.

Ten post był edytowany przez Mr. 3 dnia: 31 Styczeń 2012 - 12:37

#3 Użytkownik jest niedostępny   mushabelly Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 31 Styczeń 2012 - 13:01

Naga Epic ma dodatkowe nakładki na prawy bok myszki, któraś na pewno byłaby wygodna. Mam chwyt podobny do twojego i jak dla mnie to ta najszersza jest naprawdę wygodna. Palce mają podpórkę a jednocześnie dotykają podkładki. Myszka naprawdę dobrze wykonana, jak nie Razer :P. Jednak nie polecam ze względu na sensor, jakby kiedyś Ci się zachciało pograć w FPS-y to będą problemy. Chyba że wiesz że nigdy żadnego nie ruszysz to się nad nią poważnie zastanów. Tak jak Mr. 3 pisze, jakbyś zrezygnował z dużej liczby przycisków to są lepsze myszki. W przypadku Nagi, moim zdaniem, ciężko byłoby zapanować nad tą boczną klawiaturką, ciężko trafić w to co się chce. W przypadku G700 nie ma tego problemu, klawiszy też jest sporo ale są dobrze zaprojektowane i czuć który się wciska ale sama mysz jest ciężka, sensor ma z przodu, a nie każdemu to odpowiada i ładować trzeba ją codziennie, co drugi dzień.
Jest jeszcze nowa myszka od Corsair Vengeance M90 dużo przycisków, wydaje się że dobrze by się je rozpoznawało, dobry sensor. Tylko nie wiem jakie są wymiary, ma kabel i mysz jest nowa więc nie wiadomo czy nie ma jakiś ukrytych wad. Musisz poszukać jakiś recenzji.

Ten post był edytowany przez mushabelly dnia: 31 Styczeń 2012 - 13:03

#4 Użytkownik jest niedostępny   pociej Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 31 Styczeń 2012 - 13:20

Dzięki za odpowiedzi.
Mysz oczywiście może być przewodowa, brak kabla to miły dodatek ale nie konieczny.

Nage miałem w ręce i nie podpasowała mi, poza tym nie chce całej klawiatury pod kciukiem :]
G300 odpada ze względu że te dwa dodatkowe klawisze są pod wskazującej palcem, nie pod kciukiem.
G700 polegnie ze względu na wysokość, 46mm to dużo za dużo, niższe myszki jak Imperator, Naga czy podobne powyżej 40mm odpadły po wzięciu do ręki.
Vengeance M9 podobnie jak Naga, za dużo klawiszy po boku. 2-4 starczy.

Od wczoraj czytam też o tym Philipsie Twin Eye zamontowanym w R.A.T.ach i zastanawiam się czy problem z poruszaniem się kursora po podniesieniu myszy by mnie dotyczył skoro tylko czasami podnoszę ją na wysokość 0,5-1cm w celu przeniesienia na środek podkładki.
Oraz czy podkładka Razer Megasoma albo inna biała nie wyeliminowała by problemu zupełnie.
Niestety wciąż upieram się przy tej myszce gdyż na razie to najwygodniejsza jaką miałem.
Nadmienie też że w Imperatorze pierwszej generacji (z Twin Eyem) podczas chwilowego użytkowania nie zauważyłem problemu z osią Z przy podnoszeniu.

#5 Użytkownik jest dostępny   Mr. 3 Ikona

• FUTURE WORLD BOXING CHAMP
  • PipPipPipPipPip

Napisany 31 Styczeń 2012 - 15:23

Z tego co napisałeś na górze, to rozumiem, że bierzesz pod uwagę myszkę przewodową z dwoma dodatkowymi przyciskami.

Popatrz sobie na:
- A4Tech X-738K
- Logitech MX518
- ROCCAT Kova (nie Kova[+])
- Razer DeathAdder 3.5G / Black Edition
- Logitech G9x

Nie to, żebym Cię od tych R.A.T'ów odciągał, bo jego wad możesz nawet nie zauważyć, ale przynajmniej w tych siedzą bezproblemowe sensory.

Ten post był edytowany przez Mr. 3 dnia: 31 Styczeń 2012 - 15:24

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bisexual Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 23:30

Jeżeli zależy tobie na przewodowych polecam myszke Razer Mamba dobra optyczna myszka
jeżeli będziesz miał problemy z nią ściągnij sterowniki z http://www.a4tech.com/

#7 Użytkownik jest niedostępny   auxoffala Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 11:04

Zobacz postBisexual, o 02 Luty 2012 - 23:30, napisał(a):

Jeżeli zależy tobie na przewodowych polecam myszke Razer Mamba dobra optyczna myszka
jeżeli będziesz miał problemy z nią ściągnij sterowniki z http://www.a4tech.com/
n1 3 błędne informacje w jednym zdaniu :}

#8 Użytkownik jest niedostępny   pociej Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 13:36

Mamba odpadła na starcie.

Tak czy siak postanowiłem kupić R.A.T. 7 ze względu na komfort trzymania.

Teraz prosiłbym jeszcze o doradę w kwestii podkładki pod nią.
Preferuję precyzję nad szybkością.

Obecnie faworytem jest Razer Megasoma, jednak prosiłbym też o wasze propozycję oraz za i przeciw.

#9 Użytkownik jest niedostępny   mushabelly Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 18:00

Obojętnie jaka. Byle była twarda. Kieruj się ceną, wyglądem. Jak już zdecydowałeś się na R.A.Ta to weź jakąś jednolitą bez zbędnych rysunków bo nie wiadomo jak ten postrzelony sensor Philipsa będzie reagował.

Ten post był edytowany przez mushabelly dnia: 03 Luty 2012 - 18:00

#10 Użytkownik jest niedostępny   DragonNT Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 05 Luty 2012 - 21:07

Ja mam Rat'a 9, co prawda były problemy z precyzją, ale nowa podkładka wyeliminowała dla mnie w całości ten problem.Poza tym mysz IMO idealna.Powinieneś być zadowolony z siódemki.

#11 Użytkownik jest niedostępny   LegiaWarszawa Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 23:43

Zobacz postDragonNT, o 05 Luty 2012 - 21:07, napisał(a):

Ja mam Rat'a 9, co prawda były problemy z precyzją, ale nowa podkładka wyeliminowała dla mnie w całości ten problem.Poza tym mysz IMO idealna.Powinieneś być zadowolony z siódemki.

Pisze z telefonu wiec sory za bledy z gory. Po pierwsze nie kupowalbym na Twoim miejscu bezprzewodowej myszy. Po co Ci dodatkowy problem? Takie mychy sa dobre w pracy albo w podrozy, ewentualnie tam gdzie jest malo miejsca na biurku lub dla kogos kto ma wielki monitor i siedzi pare metrouw dalej. No kasa tez wieksza. Ogolnie raty ktore bierzesz pod uwage sa do fpsow. Jesli potrzebujesz duuzo guzikow do wowa czy star warsow to cos w rodzaju naga powinienes kupic, jesli tyle guzikow nie bedziesz uzywal, a dla mnie optimum to np 4 do 6 i juz to ciezko ogarnac to wez cos prostrzegi i tanszego. Moj kolega potrzebowal duzo guzikow bo ma jedna reke niesprawna i cos mu w naga nie pasowalo, ale to troche indywidualna kwestia. Mi jeszcze zadna mycha nie podpasowala marki razer, w kazdej cos bylo nie tak i doslownie zadna z tych ktorych probowalem dluzej uzywac nie byla dla mnie wygodna. Sa osoby ktore nie lubia z kolei ksztaltow logitecha:-) a ja do nich z pewnoscia nie naleze... Mam mx 518 i wiem, ze jesli starcza Ci 2 dodatkowe guziki to zarowno sensor jak i precyzja spokojnie Ci starcza do mmo. Ja na tym gralem w fpsy. Jesli potrsebujesz wiecej guzikow proponuje g500 sam ja kupie w ciagu max poltora miesiaca.
Mysle, ze wiecej nie potrzebujesz. Mam dwie podkladki, vespule i goliathusa controll i jak kupie 500 bede mogl sie wypowiedziec jaki typ podkladek jest odpowiedni dla mx518 i g500. Moge tez od tego kumpla wziac mambe i przetestowac jak chcesz, on ja bedzie sprzedawal.
Jesli koniecznie chcesz sie pozbyc kasy to popatrz jeszcze na nowosc razera naga hex, do doty w ktora gram moze byc.fajna ale ze wzgledu na fpsy biore g500. Mysle ze nie ma lepszej od tej myszki jakosciowo cenowo funkcyjnie w tej cenie do 200pln.

#12 Użytkownik jest niedostępny   kukisp Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 23:46

Zobacz nowego Genius DeathTaker, mysle ze mysz nienajgorsza. Co od podkladki nie mam pojecia.

@nie doczytalem ze juz wybrales takze moj post zbedny >.<

Ten post był edytowany przez kukisp dnia: 09 Luty 2012 - 23:47

#13 Użytkownik jest niedostępny   nietopyrz Ikona

•  
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy

Napisany 10 Luty 2012 - 15:23

Zobacz postkukisp, o 09 Luty 2012 - 23:46, napisał(a):

Zobacz nowego Genius DeathTaker, mysle ze mysz nienajgorsza. Co od podkladki nie mam pojecia.
Wygląda trochę jak Cyborg Saiteka. Duża (na taką wygląda na zdjęciach) i z ciężarkami do RTS i MMO mysz, to dobre rozwiązanie?

Strona 1 z 1