Forum PCLab.pl: Kiedy w końcu komputery stanieją ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Kiedy w końcu komputery stanieją ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Luki3213 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 01 Luty 2012 - 17:22

witam , tak jak w temacie , czemu wszystkie części kosztują tyle samo jak na wakacjach ? A raczej są jeszcze droższe niż sprzed wakacij/ lub wakacij , tyczy się to Monitorów , dysków , kart graficznych i ogólnie całego komputera . niby nowy rok miało wszystko potanieć tak pisali na pclabie a tu co ? jeszcze drożej albo tak samo , jak tak będzie to na kompa mi nie starczy ;( teraz chcę kupić monitor i dysk i zbyt kasy nie mam nie wiem czy się zmieszczę bo ceny z kosmosu szczególnie dyski .

#2 Użytkownik jest niedostępny   piteriou Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 17:35

trzeba czekac az wejda nowe serie podzespołow i liczyc na te jakies spadki cen, a co do dyskow to dopoki firma WD nie wyjdzie na prostą dopóty ceny dyskow bedą drogie

Ten post był edytowany przez piteriou dnia: 01 Luty 2012 - 17:35

#3 Użytkownik jest niedostępny   inprogs Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 17:35

Dyski są drogie bo fabryki im potopiło. Nie wież że prawdą jest jak ktoś napisze że za 62 dni 5 godzin i 7 minut procesory intela będą tańsze o 10 zł 20 gr bo nikt nie jest w stanie tego przewidzieć. Ale generalnie w stosunku do świąt wszystko potaniało i to dość dużo więc nie masz co narzekać aktualnie. Na ceny dysków nie masz co czekać bo mogą w ogóle nie spaść do znośnej ceny :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   BloodyStorm Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 17:48

Zobacz postpiteriou, o 01 Luty 2012 - 17:35, napisał(a):

trzeba czekac az wejda nowe serie podzespołow i liczyc na te jakies spadki cen, a co do dyskow to dopoki firma WD nie wyjdzie na prostą dopóty ceny dyskow bedą drogie

Wejście nowych serii nie spowoduje spadku cen. Weszły nowe radeony i co jakiś starsze serie nie potaniały. Zostaną tylko zastąpione przez nowe. A co ma do tego WD? Czy WD jest jedyną firmą robiącą dyski :o Masz jeszcze Segate, Samsung, LG.

Ceny wcale nie będą niższe póki nie zmienią się ceny paliwa. Wszystko jest drogie bo transport drogi. Możecie podziękować naszemu premierowi, że dzięki niemu 60% ceny paliwa stanowią podatki.

Ten post był edytowany przez BloodyStorm dnia: 01 Luty 2012 - 17:48

#5 Użytkownik jest niedostępny   piteriou Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 18:05

Jesli chodzi o dyski to WD ma duze znaczenie. Powodz zalala fabryke WD i hale produkcyjne podwykonawców dostarczających części do dysków twardych firmom Western Digital i Seagate. Potem sprzedaz opierala sie tylko na dyskach z nieuszkodzonych magazynow.Wszystko to sprawiło, że "twardziele" na całym świecie strasznie podrożały. Nastepnie sklepy komputerowe podbijały cen. Tak dziala rynek niestety.
A drugą rzeczą jest wlasnie ropa naftowa ktorej wskaznik ceny zamiast w doł pchnie sie do góry.

Ten post był edytowany przez piteriou dnia: 01 Luty 2012 - 18:07

#6 Użytkownik jest niedostępny   Baker Ikona

• Nie ma lipy
  • PipPipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 18:06

OStatnio z ciekawosci zaczalem przegladac stare tematy z tego dzialu:
i5 2500k w mniej wiecej od marca do sierpnia - 750 zl
potem drozal. mam nadzieje, ze i w tym roku potanieje bo zamierzam go kupic, a dziwno tak dawac za cos 850/900 jak roku temu bylo po 700+ :thumbdown:

Ten post był edytowany przez Baker dnia: 01 Luty 2012 - 18:08

#7 Użytkownik jest niedostępny   damwa Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 20:16

Na techplanet widziałem dyski twarde co prawda niedostępne ale 1tb za ok 200zł, pewnie jakiś błąd czy coś ale fajnie by było :D

#8 Użytkownik jest niedostępny   Ham3r Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 20:20

Sprzęt będzie teraz tanieć, ponieważ złotówka się umacnia. Nie zdziwię się, jeżeli euro będzie po 3.5 czy nawet 3 zł.

Proszę zobaczyć na ceny CPU: niedawno i5-2500K kosztował 899 na morele, teraz 833.
Tak samo SSD: dawniej Crucial M4 64 kosztował 450, teraz najtaniej nowy w sklepie za 380 zł.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Ricky7 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 12:31

IMO ceny teraz będą spadać... Najgorszy moment to był pod koniec tego roku, i5-2500k za 909zł... Jeśli cena ropy nadal będzie rosnąć, będą dalsze powodzie to ceny będą wyższe, niestety.

#10 Użytkownik jest niedostępny   graby0 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 12:37

Jak na razie to od 3 tygodni ceny lekko tanieją.

#11 Użytkownik jest niedostępny   fajny Rafałek Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 12:39

Kurs dolara, Panie, kurs dolara.

#12 Użytkownik jest niedostępny   darks86 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 13:47

Tylko, że ceny spadają często z dnia na dzień. Jeśli wydaje się komuś, że dostawy z innych krajów zasuwają codziennie do sklepiku pana Zdzisia, to radzę jeszcze raz przemyśleć sprawę ;) To po prostu reakcja rynku na spadek cen u niektórych podmiotów. Tutaj zgadzam się z kwestią spadku kursu dolara - ktoś zaciągnął tańszą dostawę i taniej sprzedaje. Ale reszta tak naprawdę po prostu zbija wysadzone w kosmos marże. Zresztą widać to po cenach danego podzespołu w różnych sklepach - widywałem absurdy, gdzie procesor typu Athlon X4 631 kosztował od 290 do 640 zł.

Najpierw było ciśnięcie z cenami w górę, teraz idzie w dół. Oby znów nie pojawił się jakiś pretekst do walnięcia "uzasadnionej" podwyżki, bo czekam na spadek cen AMD APU ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Ricky7 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 17:55

Najbardziej mnie śmieszy to, że ceny dysków tak poszalały. Niby zalało tylko fabryki WD, a podrożały również Samsungi... A podobno ceny zagranicą są normalne, tylko w Polsce takie cyrki... Ceny za WD są jakie są - nie dziwi mnie to w ogóle. Ale jeśli jakieś modele od WD są tańsze od Samsunga, to ja nie mam pytań...

Taaak wiem, jakieś tam Eco, Green czy coś od WD są do bani, no ale sam fakt.

#14 Użytkownik jest niedostępny   mjalowsko Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 19:10

Zobacz postRicky7, o 02 Luty 2012 - 17:55, napisał(a):

Najbardziej mnie śmieszy to, że ceny dysków tak poszalały. Niby zalało tylko fabryki WD, a podrożały również Samsungi... A podobno ceny zagranicą są normalne, tylko w Polsce takie cyrki...

Mylisz się, obecnie przymierzam się do kupna nowego komputera, mieszkam w Holandii, za 1Tb samsunga f3 trzeba zapłacić około 110 euro, czyli z tego co wiem to podobnie jak w PL.
Pozdrawiam.

#15 Użytkownik jest niedostępny   tical0 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 23:15

hehe a mi sie udalo na poczatku tego tygodnia kupic WD Caviar Blue 500GB WD5000AAKX za 162,10 zł na denikomp.pl, czyli po cenie przedpowodziowej

#16 Użytkownik jest niedostępny   W202 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 23:28

Zobacz postHam3r, o 01 Luty 2012 - 20:20, napisał(a):

Proszę zobaczyć na ceny CPU: niedawno i5-2500K kosztował 899 na morele, teraz 833.

Ceny na morele zmieniają się codziennie. Jestem w trakcie zakupu kompa i jak kolega pisze i5 mi staniała :D mobo też mi staniało prawie 50zł,
a dysk podrożał o 4zł :E zasilacz też lekko w dół, ale ram od jakiegoś miesiąca lekko w górę i chyba monitor też mi zdrożał "letko"

#17 Użytkownik jest niedostępny   Luki3213 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 23:22

dzięki a mam pytanie czy warto czekać do marca z zakupem karty graficznej , procesora i ram ?

#18 Użytkownik jest niedostępny   piteriou Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 23:24

nie wiem czy jest sens bo moze zaplacisz pare złotych mniej niz teraz :D

#19 Użytkownik jest niedostępny   b00n Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 23:33

Zobacz postHam3r, o 01 Luty 2012 - 20:20, napisał(a):

Nie zdziwię się, jeżeli euro będzie po 3.5 czy nawet 3 zł.

Hehe, może od razu po 1zł ? Jakieś przesłanki za tym twoim "Nie zdziwię się" czy tak sobie palnąłeś po prostu głupotę ? Kursu nigdy nie da się przewidzieć. Nawet śmieszni analitycy co chwila zmieniają prognozy, które i tak okazują się być błędne - zupełnie, jakby prognozowali na chybił trafił. Równie dobrze euro może być za chwilę po 5zł. Wtedy też nie zapomnij się nie zdziwić.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Scorpions.B Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 23:47

W tym kraju nigdy. Zawsze czy to nowe, czy starsze części będą drogie, podobnie jak paliwo, żywność, muzyka, filmy, gry. Chcesz żyć na poziomie, radzę Ci wyjedź z tego kraju, najlepiej niech wszyscy wyjadą, zostanie tylko Tusk ze swoją świtą, wtedy będzie mógł robić co tylko sobie wymarzy, chociaż praktycznie i teraz wszystko jest mu wolne. W tym kraju robi się coraz większe szambo i nie pomoże, zmiana rządu, bo jeśli odejdą świnie, to przyjdą małpy i tak dalej, my potrzebujemy rewolucji. Dziwię się, że jeszcze nie ma w tym kraju porządnych zamieszek, anarchii, przecież Polacy potrafią walczyć o swoje, już nie jednokrotnie pokazywaliśmy to w historii, obecnie przynosimy wsyd naszym przodkom.

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2