Forum PCLab.pl: SilentiumPC Fera czy jednak Fortis? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SilentiumPC Fera czy jednak Fortis? Dla niezbyt wymagającego użytkownika Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   jbj Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 01 Luty 2012 - 19:36

Panowie mam "szybkie" pytanie. Krótko i zwięźle - SilentiumPC Fera za 90zł od ręki w sklepie niedaleko mnie czy lepiej dołozyć 59zł do Fortisa?
Niedawno kupiłem dysk ssd i w związku z tym postanowiłem z leksza wyciszyć sprzęt a przy tym zmniejszyć troszkę temperatury. Najgłośniejszym elementem w "budzie" jest obecnie boxowe chłodzenie z i5 2500k - a że komputer mam na biurku zaraz obok siebie po lewej stronie to jest to trochę natrętne. Nie dość, że głośne to jeszcze mimo otwartej obudowy temperatury w idlu ok 45stopni - w stresie ponad 60 (przy odpaleniu gier - podejrzewam, że jakbym zapiął takiego furmarka to byłoby spokojnie z 70 jak nie więcej). Jak na razie procka nie kręciłem bo nie było potrzeby ( w sumie to nawet nie wiem czy będę kręcił - chciałem kupić wersję bez "k", ale w czasie zakupu była ona tańsza tylko o 39zł, więc "k" wydał się lepszym wyborem choćby ze względu na ewentualną odsprzedaż :) ). W przyszłości gdybym jednak zdecydował się na oc, to i tak bedzie to podejrzewam zabieg raczej z ciekawości - a więc pewnie do 4ghz. Od chłodzenia nie wymagam więc cudów i raczej wolałbym nie przeznaczać na nie dużej ilości funduszy. Chcę tylko, żeby było w idlu cichsze od intelowskiego boxa - pod obciążeniem i tak czesto używam słuchawek, choć pewnie nawet pod nim będzie ciszej niż na boxie :). Na miejscu u siebie mam wspomnianą ferę za 90zł, natomiast fortisa w owym sklepie mogą mi sprowadzić za 149zł (raczej nie opłaca mi się zamawiać go z Allegro lub ze sklepu wysyłkowego bo z kosztami przesyłki wyjdzie niewiele taniej, a tutaj mam wszystko na miejscu). Pytanie - czy uwzględniając moje potrzeby/oczekiwania warto dokładać te 59zł do fortisa? Czy moze lepiej dołożyć za to do budy jakieś wentylatory? Obecnie mam z przodu wentylator seryjnie montowany w cm430, a z tyłu wyciągający powietrze 12cm Zephyr. Myślę czy nie dołożyć na górze 2szt, które będą wdmuchiwać powietrze.
Od 2 dni przeglądam różnej maści testy i opinie o chłodzeniu cpu i czym bardziej czytam, tym większy mam mętlik :). W czasie zbierania informacji małem różne wahania - od chęci zakupu najtańszego spartana, po wzięcie czegoś nawet za 200-250zł. W końcu jednak stwierdziłem, że raczej nie potrzebuję tak drogiego chłodzenia, skoro nie pałam do oc :).
Co byście zatem mi poradzili?

Ten post był edytowany przez jbj dnia: 01 Luty 2012 - 19:41

#2 Użytkownik jest niedostępny   yojo2 Ikona

• ~y
  • PipPipPipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 19:49

59zł na pewno nie ma co dopłacać do Fortisa, bo wtedy wychodzi jakaś totalnie oderwana od rzeczywistości cena ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   mbuchcik Ikona

• Our Fortress Is Burning...
  • PipPipPipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 19:55

Nie opłaca się dokładać 60 zł. Ogólnie Fortis ostatnio stracił na opłacalności przez podwyżki

#4 Użytkownik jest niedostępny   Skiner91 Ikona

• STOP! - forumowym napinaczom
  • PipPipPipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 20:28

skoro nie pałasz do OC to Fera starczy a portfel nie ucierpi :) ja mam i5 750 @ 3,5GHz 1,22V i temp w full stresie OCCT oscylują w granicach 60stopni ( wentyle to SPC Sigma EVO na 850RPM + Sharkoon Silent cos tam na 650RPM )

Ten post był edytowany przez Skiner91 dnia: 01 Luty 2012 - 20:29

#5 Użytkownik jest niedostępny   jbj Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 21:32

Dzięki chłopaki za podpowiedzi :). Prawdopodobnie tak zrobię i wezmę ferę. Już będac w sklepie myślałem czy nie brać, jednak zastanawiałem się, czy nie zrobię błędu - czasem lepiej dopłacić i mieć spokój. Boję się trochę o wytrzymałość tych "pushpinów" - fortis jednak jest solidniej mocowany (a akurat nie muszę wykręcać mobo, ponieważ mam dostęp w obudowie). Jednak skoro 3 ludzi mówi mi pod rząd to co właściwie chyba chciałem usłyszeć to biorę bardziej budżetowe rozwiązanie - powinno być i tak o niebo lepiej niż na boxie :).

#6 Użytkownik jest niedostępny   Skiner91 Ikona

• STOP! - forumowym napinaczom
  • PipPipPipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 22:04

u mnie na boxie na stocku po paru minutach było ponad 80 stopni po czym test się zakańczał :E SPC Fera dosyć ogarnia temperatury :) co do pushpinów to faktycznie badziewie odwalili.. ja usztywniłem je podkładkami antywibracyjnymi od wentylatora

#7 Użytkownik jest niedostępny   Mike.Skywalker Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 22:09

Wyciszysz box to usłyszysz wentyle o ile masz je na 12V puszczone, mnie ten z Elite 430 (rozumiem że taką budę masz) wkurzał i wyleciał a Zefirek na 9V leci.
Po zamontowaniu Fery w pionie raczej nie wciśniesz na górę wentyli bo miejsca braknie, za wiele go nie ma.

#8 Użytkownik jest niedostępny   jbj Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 22:39

Zobacz postMike.Skywalker, o 01 Luty 2012 - 22:09, napisał(a):

Wyciszysz box to usłyszysz wentyle o ile masz je na 12V puszczone, mnie ten z Elite 430 (rozumiem że taką budę masz) wkurzał i wyleciał a Zefirek na 9V leci.
Po zamontowaniu Fery w pionie raczej nie wciśniesz na górę wentyli bo miejsca braknie, za wiele go nie ma.

Na razie mi ten wentyl nie przeszkadza - bo i tak zagłusza go ten z cpu :). Po zmianie chłodzenia zobaczę czy wymienić.
Tu mnie zagiąłeś z tymi wentylami na górze - nie pomyślałem, że mogą nie wejść przez radiator. A zastanawiałem się nad SilentiumPC Sigma Evo po 25zł od sztuki. W sumie może kupię jedną sztukę i jeśli nie wejdzie na górę to podmienię ją z zephyrem z tyłu.

#9 Użytkownik jest niedostępny   mbuchcik Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 01 Luty 2012 - 22:50

Sigma się średnio sprawuje w poziomie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Mike.Skywalker Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 01:04

Na górę jeśli ma być względnie cicho i w przyzwoitej wydajności to myślę że UCTB12.

A co do wymiarów chłodzenie to najlepiej wziąć linijkę i pomierzyć, zdjąć cooler z procka i się pobawić.
W Elitce wentylatory na górze "nachodzą" już na płytę główną, ciężko mi powiedzieć w jakiej odległości od górnej krawędzi mobo masz socket, nad płytą nie jest wiele przestrzeni do górnej ścianki budy więc najlepiej pomierzyć.

#11 Użytkownik jest dostępny   Cooling_PL Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 11:24

Zobacz postmbuchcik, o 01 Luty 2012 - 22:50, napisał(a):

Sigma się średnio sprawuje w poziomie.

Nowsza rewizja Sigmy EVO jest już troszkę lepsza więc nie powinno być najgorzej ;) Aczkolwiek wiadomo, nie zalecałbym pracy przy maksymalnej prędkości a raczej tak w okolicy 1000 obr./min. :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Shade Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 12:21

Zainteresuj sie jeszcze Thermaltake Contac 29 . Dobra cena, dobra wydajnosci, cichy.
Brat ostatnio kupowal kompa wlasnie na procku i2500K i zamontowal tego Thermaltake'a .
Jak chcesz to moge ci wieczorem podac jakie ma temperatury w idle i stresie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   jbj Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 12:44

Zobacz postShade, o 02 Luty 2012 - 12:21, napisał(a):

Zainteresuj sie jeszcze Thermaltake Contac 29 . Dobra cena, dobra wydajnosci, cichy.
Brat ostatnio kupowal kompa wlasnie na procku i2500K i zamontowal tego Thermaltake'a .
Jak chcesz to moge ci wieczorem podac jakie ma temperatury w idle i stresie.

Zmieniał moż ena nim wentylator? Początkowo równiez brałem te chłodzenie pod uwagę, ale w sieci jest sporo unformacji, iż pod obciążeniem ten cooler to suszarka. Jak pisałem, teoretycznie nie przeszkadza mi hałas pod obciążeniem - ale jeśli wiadomo, ze zawsze lepiej jeśli jest on mniejszy :).

#14 Użytkownik jest niedostępny   bic44 Ikona

• .
  • PipPipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 13:04

Od ręki za 90 to weź tą ferę, wentyl sobie ustawisz wg uznania.
Chyba, że jesteś gotów dołożyć oraz allegro się nie boisz,
wtedy poszukaj shadow rock od bqt albo ta40 (tylko tego wieżowego) od enermaxa.

#15 Użytkownik jest dostępny   Cooling_PL Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 13:21

Zobacz postShade, o 02 Luty 2012 - 12:21, napisał(a):

Cichy to on jest jak jego fabryczny wentylator pracuje na max. 1200 obr. a wiadomo, że jest znacznie szybszy i głośniejszy ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   zwolas Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 02 Luty 2012 - 17:22

Chciałeś dopłacić do fortisa, to już lepiej dołóż do tego.

http://www.proline.pl/?p=TR VENOMOUS X

Podobne pieniądze, ale za to jaka wydajność

#17 Użytkownik jest niedostępny   mbuchcik Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 17:43

Tylko tutaj trzeba jeszcze jakiś porządny wentyl czyli realny koszt przekracza 200 zł.

#18 Użytkownik jest niedostępny   zwolas Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 02 Luty 2012 - 18:13

Zgadza się, ale nie warto?

#19 Użytkownik jest niedostępny   bic44 Ikona

• .
  • PipPipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 18:27

Ale tak samo można w kontekście wc spytać,
chłopak wyszedł od 90zł, więc to już spore przebicie ceny ;)
e: No dobra, sam sporo droższe propozycje też podawałem :E

Ten post był edytowany przez bic44 dnia: 02 Luty 2012 - 18:28

#20 Użytkownik jest niedostępny   zwolas Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 02 Luty 2012 - 20:34

Pytał się czy warto dołożyć 59 zł do fortisa. Moim zdaniem nie warto. Bo między fortisem a vonomousem jest 20zł (dobra + wentyl 40 zł różnicy), ale wydajność jest o niebo lepsza. Sam Miałem miesięcznego contac 29 i jak zobaczyłem tę cenę to od razu kupiłem. Do 100 zł fera jak najbardziej. Jeżeli ma się więcej pieniędzy to jest naprawdę więcej coolerów w tym przedziale cenowym i lepszych od fortisa.

Ten post był edytowany przez zwolas dnia: 02 Luty 2012 - 20:36

• (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3