Forum PCLab.pl: S8500 Wave I vs. SE XPERIA Neo V - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

S8500 Wave I vs. SE XPERIA Neo V Bada vs. Android - który wybrać. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   paweell28 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 02 Luty 2012 - 16:00

Witajcie! :D

Przymierzam się do zakupu pierwszego smartfona w cenie max 700zł.
Na dzień dzisiejszy "moje przygody" z dotykowcami systemowymi ograniczają się do Pley'owego dna, siostry muła HTC Wildfire, który blado wygląda nawet przy moim trzyletnim SE W910i, Wave'a I znajomego i Galaxy S kolegi.
Opinie jak zauważyłem na temat smartfonów są często skrajne i zależą od upodobań.
Jedno co wiem/widziałem z własnego doświadczenia, to pisanie sms'ów, ekran, wygoda obsługi - tutaj Galaxy S i Wave I trzymają poziom.

Moje wymagania są takie:
- telefon ma być przyzwoicie wykonany;
- multimedialny (muzyka moją pasją), filmy drugorzędna sprawa;
- ekran (latem w niektórych nic nie widać niby);
- wygodne pisanie sms'ów;
- bateria;
- sensowny aparat;
- działać PŁYNNIE i mieć przyzwoity głośnik.

W tej cenie chyba tylko te dwa spełniają tyle o ile moje wymagania. Co wybrać i dlaczego?
Jedna prośba: jeśli zaproponujecie Androida, powiedzcie dlaczego wg Was lepszy - zasada "wszyscy mają mambę mam i ja" mnie nie przekonuje, Proszę o logiczne argumenty za i przeciw.

P.S. Czy można odtwarzać na którymś z tych telefonów pliki FLAC ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   patmil18 Ikona

• Lucky Luke
  • PipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 16:06

Xperia neo V, a dlaczego ? bo jest dobrze wykonana, szybka, niedroga i ma androida, który to cały czas się rozwija, ma coraz więcej aplikacji i gier, nie to co bada. jeszcze w androidzie fajną sprawą jest android market:
łączysz się z wi-fi coby nie tracić kasy na koncie, wchodzisz w android market i ściągasz co popadnie :P
na androida znajdziesz praktycznie wszystko ;)
pliki flac ? można jak ściągniesz odtwarzacz do takich plików :D

Ten post był edytowany przez patmil18 dnia: 02 Luty 2012 - 16:08

#3 Użytkownik jest niedostępny   bialy93 Ikona

• CO JA PACZE
  • PipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 16:11

Android jest lepszy ponieważ ma dużo większe wsparcie od "Bada", poza tym masz multum aplikacji na niego. S8500 Wave I sobie odpuść bo ma mały wyświetlacz 3.3", jeśli już to S8530 Wave II ma 3.7". Ja na Twoim miejscu bym dołożył 100 zł i polował na używanego Samsung Galaxy S plus

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sebasmax89 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 16:13

Zobacz postpaweell28, o 02 Luty 2012 - 16:00, napisał(a):

P.S. Czy można odtwarzać na którymś z tych telefonów pliki FLAC ?

Wave wspiera domyślnie pliki FLAC. Jak jest w przypadku Neo V nie mam pojęcia, ale jeśli nikt się nie zjawi z odpowiedzią to w niedzielę moge dać odpowiedź ;)

Co do reszty - jeśli nie interesuje Cie mnogość aplikacji na androida oraz możliwość większej personalizacji niż w przypadku bady (choć w wersji 2 trochę się zmieniło w tej sprawie) to S8500 jest bardzo dobrym wyborem. Na korzyść przemawia również znakomita bateria i zarządzanie energią dzięki czemu Wave jest jednym z najlepiej "trzymających" smartfonów (przynajmniej w badzie w wersji 1.2 bo w 2.0 niestety jest gorzej) . Jak jest w przypadku Neo V możesz przeczytać w odpowiednich serwisach gsm ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   kanon7 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 17:17

Krótko i na temat - Neo V: Android i jakość (chociaż Wave I też nie jest zły wykonany) Neo V wygrywa. I pewna aktualizacja do ICS 4.0

Ja na Twoim miejscu bym dołożył 100 zł i polował na używanego Samsung Galaxy S plus

Albo Galaxy S bez plus'a - chociaż osobiście galaxy S lub neo V zostałbym przy neo V.

Ten post był edytowany przez kanon7 dnia: 02 Luty 2012 - 17:18

#6 Użytkownik jest niedostępny   paweell28 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 17:19

Dzięki za sugestie. :)
Niektóre rzeczy mi wyjaśniliście.
Używanych telefonów (raczej) nie biorę w ogóle pod uwagę - tego typu zabawki podobno delikatne, a jak ktoś przysłowiowo "rzucał o ścianę" i będzie mi się to ustrojstwo wieszać?
Zawsze miałem nowe słuchawki i niech tak już zostanie, takie zboczenie :)
Skoro ów SE jak mówi Patmil18 połyka flaki skłaniam się powoli ku niemu.
Tylko ekran - podobno Samsungowe Amoledy są fenomenalne w porównaniu z tańszymi wynalazkami - jak tutaj sprawa się ma?
Nie ma tragedii?

#7 Użytkownik jest niedostępny   kanon7 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 17:38

Tylko ekran - podobno Samsungowe Amoledy są fenomenalne w porównaniu z tańszymi wynalazkami - jak tutaj sprawa się ma?
Nie ma tragedii?

Tutaj bym powiedział że jeden woli Opla, drugi Ford'a. Ja kupiłem przed wczoraj Xperie Arc a zastanawiałem się nad Galaxy S plus i jedynym "magnesem" myślałem że będzie Amoled, a w rzeczywistości bardziej podoba mi się LCD z Arc, niż Amoled w Galaxy S plus. PS. Za chwile ktoś mnie wyśmieje że podoba mi się bardziej LCD Arc'a niż Amoled Galaxy S plus :E
Tutaj masz to samo, jednemu może się spodobać amoled, drugiemu lcd sony - najlepiej jak byś zobaczył na żywo oba, ale myślę że oba Ci się spodobają ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Szop_samuraj Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 18:02

nvm

Ten post był edytowany przez Szop_samuraj dnia: 02 Luty 2012 - 18:03

#9 Użytkownik jest niedostępny   patmil18 Ikona

• Lucky Luke
  • PipPipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 18:08

Akurat mam arca s, a neo v ma taki sam ekran tylko, że mniejszy.
Jakość ekranu jest po prostu fenomenalna, zero pikselozy, kolory bardzo żywe ;)
wg. mnie Neo V gniecie Wave I

#10 Użytkownik jest niedostępny   tasak Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 18:25

Zobacz postkanon7, o 02 Luty 2012 - 17:38, napisał(a):

Tutaj bym powiedział że jeden woli Opla, drugi Ford'a. Ja kupiłem przed wczoraj Xperie Arc a zastanawiałem się nad Galaxy S plus i jedynym "magnesem" myślałem że będzie Amoled, a w rzeczywistości bardziej podoba mi się LCD z Arc, niż Amoled w Galaxy S plus. PS. Za chwile ktoś mnie wyśmieje że podoba mi się bardziej LCD Arc'a niż Amoled Galaxy S plus :E
Tutaj masz to samo, jednemu może się spodobać amoled, drugiemu lcd sony - najlepiej jak byś zobaczył na żywo oba, ale myślę że oba Ci się spodobają ;)

dobrze powiedziane ja osobiście mam SE X10i i Samsung Galaxy Note i ekrany technologicznie są inne to muszę powiedzieć że obydwa ekrany są bardzo dobre z tym że Amoled ma jaskrawsze kolory i trochę podbite co nie każdemu może sięs podobać w moich odczuciach ekrany mają swoje plusy jak i minusy i jak by Note miał ekran jak w X10i wcale bym się nie załamał, a te zdjęcia prównania ekranów to zbyt wiele nie pomagają jak nie zobaczysz telefonu w swojej ręce i nie popatrzysz w ekran to ciężko powiedzieć co jest lepsze.

moim zdaniem bierz Neo V nie będziesz narzekał na ekran bo jak powiedziałem wszystko ma plusy i minusy i Amoled też najlepszy nie jest

#11 Użytkownik jest niedostępny   paweell28 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 02 Luty 2012 - 20:18

Co do samochodów - wolę Renault :cool:
Suma summarum przekonaliście mnie do SE, wydaje się być znośną propozycją, bebechy też ma przyzwoite :)
Jedyny minus to ze 100zł droższy na aukcjach, ale jak to mówią - tanie mięso psy jedzą.
Mam nadzieję, że się nie zawiodę.
P.S. Z muzyką u niego nie ma problemów, (odtwarzacz itp) oraz głośnik zewnętrzny, daje radę, czy "charczy"?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Korek01 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 02:45

Który z tych telefonów dłużej pociągnie na baterii?

#13 Użytkownik jest niedostępny   kanon7 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 09:42

Który z tych telefonów dłużej pociągnie na baterii?

Oba telefony mają taką samą pojemność baterii 1500 mAh, różnią się tylko wykonaniem Li-Po / Li ion. A że Neo V ma większy wyświetlacz (3.7 vs. 3.3 cala) to obstawiam że troszkę dłużej wytrzyma Wave.

P.S. Z muzyką u niego nie ma problemów, (odtwarzacz itp) oraz głośnik zewnętrzny, daje radę, czy "charczy"?

Charczeć na pewno nie charczy, ale wszystko zależy jak ustawisz dźwięk w opcjach odtwarzacza, eqalizer etc. Bo dużo osób instaluje np. PowerAmp'a i ustawia eqalizer na opcje "loud" to wtedy telefon gra głośniej, ale traci na jakości. Wszystko kwestia ustawienia.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Baronik Ikona

• 1955-2011
  • PipPipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 10:24

Zobacz postkanon7, o 03 Luty 2012 - 09:42, napisał(a):

Oba telefony mają taką samą pojemność baterii 1500 mAh, różnią się tylko wykonaniem Li-Po / Li ion. A że Neo V ma większy wyświetlacz (3.7 vs. 3.3 cala) to obstawiam że troszkę dłużej wytrzyma Wave.

Charczeć na pewno nie charczy, ale wszystko zależy jak ustawisz dźwięk w opcjach odtwarzacza, eqalizer etc. Bo dużo osób instaluje np. PowerAmp'a i ustawia eqalizer na opcje "loud" to wtedy telefon gra głośniej, ale traci na jakości. Wszystko kwestia ustawienia.

Nie ma co porównywać - Wave I przy normalnym użytkowaniu wytrzymuje 2-3 ni, przy delikatniejszym do 5 dni, co jest wartością prawie nieosiągalną dla "androidowców". Tak więc Wave wytrzyma moim zdaniem około dwukrotnie dłużej przy takim smaym użytkowaniu niż neo.
Muzykę też Wave zagra lepiej, słyszalnie lepiej - to świetny telefon pod tym względem.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Mroczny Nelu Ikona

• Kroganin satanista :E
  • PipPipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 10:46

Zobacz postkanon7, o 03 Luty 2012 - 09:42, napisał(a):

NA korzyść długości działania dla Wave'a przemawia też AMOLED.

I jedna rzecz mnie zastanawia -jakim cudem SE ma gnieść WAve'a pod względem wykonania, skoro Fale są wg mnie najlepiej wykonanymi telefonami?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Baronik Ikona

• 1955-2011
  • PipPipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 11:00

Co do wykonania Wave'ów - wczoraj bawiłem się u kumpla Wave'em 33 (S8600) - kurde, dlaczego mój SGS2 wygląda przy nim tak biednie? Czemu Samsung potrafi zrobić świetnie wykonany telefon, z dobrych materiałów w segmencie middle-end, a do flagowych modeli daje plastik-fantastik? Naprawdę Wave 3 jest super, zwarty, szczotkowane aluminium z tyłu, fajnie się wysuwa elektronika jak z futerału. i Chodzi super-plynnie w porównaniu do bada 2.0 na Wave I.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Sebasmax89 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 11:01

Neo V też nie jest źle wykonany... ale wiadomo - nie ma co porównywać ALU z plastikiem choćby nie wiem jakiej jakości nie był. Największą przewagą Neo V nad S8500 jest dostępność aplikacji oraz większy ekran (nie dla wszystkich bo dzięki temu sam telefon jest większy co nie każdemu odpowiada), który przydaje się choćby do przeglądania internetu. Jakość muzyki też moim zdaniem na korzyść wave`a - mam porównanie właśnie z Neo V, choć głośnik z drugiej strony lepszy wydaje się być w SE.

Zobacz postBaronik, o 03 Luty 2012 - 11:00, napisał(a):

Co do wykonania Wave'ów - wczoraj bawiłem się u kumpla Wave'em 33 (S8600) - kurde, dlaczego mój SGS2 wygląda przy nim tak biednie? Czemu Samsung potrafi zrobić świetnie wykonany telefon, z dobrych materiałów w segmencie middle-end, a do flagowych modeli daje plastik-fantastik? Naprawdę Wave 3 jest super, zwarty, szczotkowane aluminium z tyłu, fajnie się wysuwa elektronika jak z futerału. i Chodzi super-plynnie w porównaniu do bada 2.0 na Wave I.

Wave 3 ma inną wersje bady 2 niż pierwsze fale. Stąd różnica w działaniu.

Ten post był edytowany przez Sebasmax89 dnia: 03 Luty 2012 - 11:03

#18 Użytkownik jest niedostępny   Mich486 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 11:09

Wave bo nie ma androida. Bada fajniejsza jest.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Mroczny Nelu Ikona

• Kroganin satanista :E
  • PipPipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 18:25

Na razie Bada 2.0 na wave I i II to wersje Beta rzucone w Polsce i na Węgrzech, żeby ludzie przestali na Samsunga naciskać :E Co nie zmienia faktu, że Samsung jaja sobie robi z ociąganiem się z Bad 2.0 na 723, S8500 i S8530

Ten post był edytowany przez Mroczny Nelu dnia: 03 Luty 2012 - 23:19

#20 Użytkownik jest niedostępny   Jochnka Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 22:44

Ja też sobie myślę nad Neo V ale od operatora. O ile nie wyrwę używki Samsunga za 500zł z roczną gwarancją i w idealnym stanie.
A w Neo V lakier się nie zdziera :question: Chodzi mi oczywiście o noszenie w kieszeni bez niczego.

Ten post był edytowany przez Jochnka dnia: 03 Luty 2012 - 23:02

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2