Forum PCLab.pl: HD5850 kreski na ekranie podczas obciążenia - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

HD5850 kreski na ekranie podczas obciążenia Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   artur918273 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 02 Luty 2012 - 20:34

Mam pewien problem z moją HD5850 otóż gdy zostawiam wentylator aby korzystał z PWM czyli żeby sam dobierał sobie obroty wentylatora to gdy gram w jakąś grę to po pewnym czasie (jak się rozgrzeje) wywala mi takie pionowe kreski na cały ekran przeważnie zielono-czarne lub biało-czarne. Jak ustawie aby wentylator kręcił się z 80% prędkości to się już nie pojawia. Czy może to być że coś wentylator albo jakieś czujniki nawalają i źle dobiera obroty? Czy może jakaś karta uwalona? jak ustawie na 80% to wszystko działa ok na niższych nie chciało mi się testować :P OCCT około 30min i żadnych kresek itp,3d mark 06 przechodzi, tylko w niektórych grach mi to robi

Ten post był edytowany przez artur918273 dnia: 02 Luty 2012 - 20:45

#2 Użytkownik jest niedostępny   Gofer796 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 01:34

moze ustaw recznie progi temperatur od ktorych maja wjechac okreslone obroty. Moze tu cos jest zwalone.
nie wchodzi link. w takim razie szukaj np programu SpeedFan

Jeśli problem jest w błędnyc hwskazaniach czujnika temperatury to nie pomorze.

Karta na gwarancji jeszcze?

Ten post był edytowany przez Gofer796 dnia: 03 Luty 2012 - 01:36

#3 Użytkownik jest niedostępny   viader Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 11:20

Hej,
miałem kiedyś podobny problem. Oddałem kartę na gwarancję i niby coś tam naprawili, ale problem znow zaczął sie pojawiać. Moja karta była bardzo bliko dosyć sporego radiatora DARK ROCK PRO - dosłownie może z 0,5 cm było pomiędzy nią a chłodzeniem procka...po zamontowaniu karty znow problem zaczął się pojawiać. Moim zdaniem przegrzewały się moduły pamięci na karcie graficznej. Zresztą gdzieś kiedyś wyczytałem, że takie pionowe pasy to właśnie wina pamięci..To tylko moje spostrzeżenia.

#4 Użytkownik jest niedostępny   artur918273 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 19:35

Tak ma jeszcze gwarancję ale jest ona z angielskiego sklepu :( do 23 lutego. Na razie ustawiłem ręczne sterowanie w panelu ATI na 60% obrotów i wszystko śmiga jak powinno dodatkowo wymieniłem wczoraj pastę, tamta stara była jakaś strasznie twarda nie wiem czy taka powinna być ale wyglądało jak bym jako pierwszy zdejmował chłodzenie od nowości tej karty a ma już prawie 2 lata. Na razie jedyne co miałem pod ręko to silikonówka ale nałożyłem ją i ku mojemu zdziwieniu temperatura i tak spadła o 3-4 spodnie choć to jest najgorsza pasta. Na razie problem mnie nie dotyka więc narazie tak bede działał a nie za długo zamierzam kupić blok wodny i mieć z głowy to wszystko. Myślę że z miesiąc jeszcze wytrzymam bo wtedy bede miał gdzieś dopiero kaske na blok i dodatkową chłodnice.

#5 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2012 - 11:54

obciąż Furmarkiem i sprawdzaj temperatury - zobaczysz przy jakiej wysypie ci artefakty i wtedy staraj się utrzymawać niższą temperaturę karty

ps.gwarę możesz załatwic jeśli sklep ma formularze zgłoszeniowe - takie zgłoszenie to jest termin zgłoszenia na gwarę bez fizycznej obecności sprzetu wiec zawsze masz czas na wysyłkę

#6 Użytkownik jest niedostępny   Gofer796 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 04 Luty 2012 - 13:16

w tym programie co Ci podałem mozesz progi ustawiac od ktorych wiatrak zwieksza obroty. Np ustawiasz 3 progi - pierwszy 25% (szybkości maksymalnej wiatraka) gdy temperatura nie przekracza powiedzmy 35 stopni, drugi powiedzmy 50% temperatura do powiedzmy 45 stopni (załącza sie od 36 stopni - od stopnia wyzej niz poprzedni próg), trzeci 80% gdy temperatura przekroczy np 60 stopni. To taki przykład, temperatury od ktorych wiatrak bedzie sie kresil szybciej i z jaka szybkoscai, ustawiasz jak chesz. Mozesz kilka progów zrobić.

Ten post był edytowany przez Gofer796 dnia: 04 Luty 2012 - 13:18

#7 Użytkownik jest niedostępny   artur918273 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 05 Luty 2012 - 17:26

A można jakiś poradnik jak to zrobić? I czy to zostanie w karcie czy tylko w moim komputerze?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Spokxik Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Luty 2012 - 17:35

Przy wymagających grach programem daj wiekszy nawiew wiatraka, jest to software wiec karta nie pamieta ustawien.

Ten post był edytowany przez Spokxik dnia: 05 Luty 2012 - 17:53

#9 Użytkownik jest niedostępny   artur918273 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 14:59

Znalazłem rozwiązanie. Karta była w biosie ustawiona na 900/1200mhz zmieniłem na 760/1050 czyli standardowe taktowania tej karty i wszystko działa :E kolega mi pomógł to dziś zauważyć :D karta już smiga jak powinna

#10 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 18:55

czyli to była wersja OC?wiesz to nie jest wyjście bo powinna działac na tym co ma zaprogramowane

no chyba że nie dbasz o jej regularne czyszczenie a i z tego co widze nie pokusiłes sie nawet o sprawdzenie furmarkiem i temperatur za pomocą gpu-z

Strona 1 z 1