Forum PCLab.pl: Notebook do około 3200. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Notebook do około 3200. 1.Internet 2. Filmy,seriale 3. Gry - jedna gra Diablo III

#1 Użytkownik jest niedostępny   Flipek_PL Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 02 Luty 2012 - 22:41

Witam, jestem nowy na forum, wiec witam wszystkich. Chcialem sie was doradzic w sparwie kupna notebooka. Kaski mam okolo 3200. Co mnie interesuje, a co jest mniej wazne:

1. Matryca maksymalnie to 15,6 chce zeby byl w miare mobilny, a z wiekasza matryca to bedzie utrudnione. Moze byc nawet troche ciezszy, ale zeby nie byl wielki gabarytowo.
2. Bateria nie jest dla mnie wazna, moze byc przecietna bo notebook bedzie przewaznie podlaczony do zrodla pradu, albo gdzies w poblizu.
3. Jesli chodzi o glosnosc, kulture pracy to tez nie jest dla mnie priorytet, moze byc przecietnie, tylko zeby nie chuczal jak oszalal jak beda ogladal film, serial, jesli wlacze kilka aplikacji, albo jakas gre od czasu do czasu.
4. Temperatura - tak jak powyzej, moze byc przecietnie, albo goraco, tylko zeby nie wplywalo to na funkcjonowanie notebooka, co jest chyba oczywiste:-)

Na czym mi zalezy:

1. Zalezy mi zebym mogl pograc w Diablo III na tym netbooku, na srednich ustawieniach:-), jesli ta gra kiedykolwiek sie ukaze hehe, zainteresowani wiedza o co chodzi :-). Wiem ze tej gry jeszcze nie ma ale znane sa oficjalne wymagania co do bety:

MINIMALNE:

OS: Windows® XP/Windows Vista®/Windows® 7 (Latest Service Packs) with DirectX® 9.0c
Processor: Intel Pentium® D 2.8 GHz or AMD AthlonTM 64 X2 4400+
Video: NVIDIA® GeForce® 7800 GT or ATI Radeon™ X1950 Pro or better

REKOMENDOWANE:

OS: Windows Vista®/Windows® 7 (Latest Service Packs) | Processor: Intel® Core 2 Duo 2.4 GHz
or AMD AthlonTM 64 X2 5600+ 2.8 GHz | Memory: 2 GB RAM | Video: NVIDIA® GeForce® 260 or
ATI Radeon™ HD 4870 or better

Mam nadzieje ze pelna wersja gry bedzie miala takie a nie inne wymagania, Blizzard jest znany z tego ze jego gry nie maja jakichs niesamowitych wymagan i chodza dobrze rowniez na starszych komputerach. Tylko ja nigdy nie mialem zadnego laptopa, notebooka i nie wiem jak to jest u nich z wydajnoscia i nie potrafie sobie tego porownac ze stacjonarkami.

2. Chcialbym zeby byl solidnie wykonany, z dobrych materialow np. aluminium, zeby nic nie skrzypialo i sie nie uginalo przy nacisku. Za ta cene to pewnie jakis cudow nie bedzie, ale chcialbym cos najlepszego w tej cenie:-)

3. Wydajnosc - doradzcie mi prosze najlepsza konfiguracje w tej cenie nie znam sie na prockach i karta graf. w notebookach i nie potrafie ich porownywac. Uwazam ze za ta cene notebook nie bedzie sie godzine uruchamial i spowalnial np. po uruchomieniu przegladarki internetowej z kilkoma stronami i z wlaczonym filmem w tym samym czasie.

4. Nie chce czarnego i rozowego:-), netbooka bedzie tez uzywala moja zona i te kolory odpadaja, moze byc czerwony, blekitny, brazowy.

Mam trzech faworytow: http://allegro.pl/de...2074896462.html, http://allegro.pl/de...2093286416.html, http://allegro.pl/de...2093286777.html

Ktory z nich jest najwydajniejszy i ogolnie najlepszy? Czytalem tez na forum ze Dell oferuje malo korzystny stosunek ceny do wydajnosci?

Ten post był edytowany przez Flipek_PL dnia: 02 Luty 2012 - 22:54

#2 Użytkownik jest niedostępny   Starh Ikona

• kawaii
  • PipPipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 01:18

http://sklep.sferis....dvdsm-w7hp.html bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o cena/wydajność na ten moment. Możesz też poszukać dv6-6150ew z i5, trochę gorszą matrycą, 4bg ramu, ale posiadającym BLR - ok. 2800zł

#3 Użytkownik jest niedostępny   micoud Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 09:15

Ja bym zaproponował Ci coś takiego http://www.skapiec.p...17/comp/3247537
lub
http://www.skapiec.p...17/comp/3178174
lub
http://www.skapiec.p...17/comp/3095635 opinie

#4 Użytkownik jest niedostępny   X-KOM.PL Ikona

• Satysfakcja Gwarantowana
  • PipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 11:53

Jeżeli szukasz solidnego notebooka to polecamy następujące konfiguracje:

ASUS N55SF-SX346V i5-2430M/4GB/640/DVD-RW/7HP64
ASUS X53SV-SX891V-8 i7-2670QM/8GB/750/DVD-RW/7HP64
Dell XPS L502x i5-2430M/4GB/500/DVD-RW 1080p
Toshiba P750-13F i7-2670QM/4GB/640/DVD-RW/7HP64

#5 Użytkownik jest niedostępny   Starh Ikona

• kawaii
  • PipPipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 15:33

Zobacz postmicoud, o 03 Luty 2012 - 09:15, napisał(a):

Ta... polecasz mu Lenovo z wykastrowaną grafą (jak polecać coś z gt555 to albo xps 17 albo asu n55sf).... dwa polecasz msi, który się dławi pod obciążeniem, a jego jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia, poza tym do przyszłościowych gier się nie nadaje - szczególnie D3. Jedynie asus na +

X-komp podał fajny model dela, który ma super super matrycę - czy to do gier, czy filmów i komfortu opcowania z lapkiem. Zastanów się nad trzema modelami: Dell l502/ASUS N55SF/HP DV6-6B66EW/DV6-6150EW.

Pozdro

Ten post był edytowany przez Starh dnia: 03 Luty 2012 - 15:56

#6 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 Ikona

• 5`nizza
  • PipPipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 21:04

Zobacz postStarh, o 03 Luty 2012 - 01:18, napisał(a):

http://sklep.sferis....dvdsm-w7hp.html bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o cena/wydajność na ten moment. Możesz też poszukać dv6-6150ew z i5, trochę gorszą matrycą, 4bg ramu, ale posiadającym BLR - ok. 2800zł

Jak myślisz, czemy w branży nawywamy je Pawulonami?

Zobacz postX-KOM.PL, o 03 Luty 2012 - 11:53, napisał(a):

Jeżeli szukasz solidnego notebooka to polecamy następujące konfiguracje:

ASUS N55SF-SX346V i5-2430M/4GB/640/DVD-RW/7HP64
ASUS X53SV-SX891V-8 i7-2670QM/8GB/750/DVD-RW/7HP64
Dell XPS L502x i5-2430M/4GB/500/DVD-RW 1080p
Toshiba P750-13F i7-2670QM/4GB/640/DVD-RW/7HP64

aaaa. Zapomniałem. Asus.

Ale wyposażenie dobre, na jego korzyść przemawia klawiatura numeryczna, której brak dellowi.
Uzupełnijcie opisy (nazwy) notebooków o układy graficzne bo wprowadzają w błąd. Wszystkie w/w mają GT540 (pierwszy 555) a w Waszym oznaczeniu tego nie widać. I są często pomijane. Gdzie ten Wasz marketing?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Starh Ikona

• kawaii
  • PipPipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 21:19

Zobacz postPetru23, o 03 Luty 2012 - 21:04, napisał(a):

Jak myślisz, czemy w branży nawywamy je Pawulonami?

Człowieku, HP wypuścił świetną serie Dv6... praktycznie wszyscy, na wielu forach je zachwalają. Do tego współczynnik ceny do wydajności jest najlepszy w takim przedziale cenowym! Fakt nie są zbyt ciche, ale delle XPS 15/17 też są głośne oraz się grzeją. Do tego dochodzi gwarancja na 36 miesięcy! To nie są te stare "pawulony" które psuły się na potęgę, tą serią HP odzyskało szacunek w oczach użytkowników, zresztą co tu się dziwić. Porządny sprzęt w dobrej cenie + długa gwarancja. Każdy sprzęt się może popsuć nie ważne czy jest od Sony/Della/Hp/Asusa. Znajomy ostatnio kupił Asusa N55SF, po tygodniu padła płyta główna. Po prostu sprzęt elektroniczny czasem zawodzi, taka natura rzeczy martwych... Jeżeli on by chciał kupić lapka ze starej serii pavilionów to na 100% bym Cię poparł, ale te modele naprawdę zyskały w oczach użytkowników i wielu wielu z nich jest bardzo zadowolonych z zakupu. Zresztą wystarczy przejrzeć fora.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 Ikona

• 5`nizza
  • PipPipPipPipPip

Napisany 03 Luty 2012 - 23:14

dv6 powiadasz... no to wezmę jednego na testy, zobaczymy. Bo jak do tej pory to Pawulony to porażka

#9 Użytkownik jest niedostępny   Flipek_PL Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 04 Luty 2012 - 00:04

Dziekuje wszystkim za tak duzy odzew i przepraszam rowniez ze tak pozno odpisuje, ale obecnie musze pracowac duzo po godzinach i przez okolo 7 dni bede w domu dopiero okolo godz. 23ciej. To tak gwoli wyjasnienia:-).

Musze sie przyznac ze jakos jestem przekonany do notebookow firmy Dell chociaz sie za bardzo nie znam, mam monitor tej firmy - ULTRASHARP U3011 i jestem z niego zadowolony.
Starh, widze ze ty rowniez masz zaufanie do tej firmy i czesto polecasz ich notbooki, ale obejrze tez HP o ktorym piszesz, stosunek ceny do wydajnosci jest tez bardzo wazny( nie ktore firmy przesadzaja z marzami:-)). Napisze jeszcze raz, nie obchodzi mnie za bardzo bateria, temperatura, glosnosc rowniez przeboleje moze byc przecietna tylko zeby nie wyl jak odkurzacz, pojemnosc dysku rowniez nie jest dla mnie za bardzo wazna 500GB w zupelnosci wystarczy.
Wazna jest dla mnie: matryca nie wieksza niz 15,9 wydajnosc jak najlepsza w tej cenie, wykonanie: aluminium, szczotkowane aluminium, dobre spasowanie elementow, zeby sie nic nie uginalo i nie skrzypialo pod naporem. I rzeczy wazne dla mojej zony: kolor, podswietlana klawiatura, czytnik lini papilarnych i tym podobne bajerki.
Nie wiem czy to zbyt wiele zmieni, ale jestem w stanie jeszcze dorzucic 1000zł, jesli ten tysiac rzeczywiscie cos zmieni - da zauwazalny przyrost mocy, albo notebook bedzie mial lepszej jakosci wykonanie.
Zastanawiam sie nad tym modelem za 3200zl: http://allegro.pl/de...2081112511.html
albo tym modelem drozszym o okolo 4000zl: http://allegro.pl/de...2080584339.html
i jeszcze taki model: http://allegro.pl/de...2074502802.html - to moj faworyt z tych trzech.

Co o nich sadzicie?
Czy miedzy tymi dwoma modelami jest roznica rzeczywiscie odczuwalna podczas uzytkowania , czy sa inne modele Della lepsze w tych cenach i czy wystepuja te notebooki w innych kolorach niz czarny:-)
I jeszcze jedno takie pytanko, lubie matryce FullHD lub z wyzsza rozdzielczoscia, ale czy karty graficzne w tych notebookach, za okolo 4000zl sa w stanie uruchamiac gry w ich natywnych rozdzielczosciach np. Diablo III. Wiem ze w innych rozdzielczosciach niz natywna widac wyraznie pogorszenie jakosci obrazu, jak np. w monitorze ktory mam, obnizenie rozdzielczosci z 2560x1600 na mniejsza, jest wyraznie widoczne.

Musze juz leciec do wyrka, ale bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi sprobuje odpisac jutro rano przed praca. Na wszystko za malo czasu :-(.

Ten post był edytowany przez Flipek_PL dnia: 04 Luty 2012 - 00:29

#10 Użytkownik jest niedostępny   Starh Ikona

• kawaii
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2012 - 00:43

Zobacz postFlipek_PL, o 04 Luty 2012 - 00:04, napisał(a):

Dziekuje wszystkim za tak duzy odzew i przepraszam rowniez ze tak pozno odpisuje, ale obecnie musze pracowac duzo po godzinach i przez okolo 7 dni bede w domu dopiero okolo godz. 23ciej. To tak gwoli wyjasnienia:-).

Musze sie przyznac ze jakos jestem przekonany do notebookow firmy Dell chociaz sie za bardzo nie znam, mam monitor tej firmy - ULTRASHARP U3011 i jestem z niego zadowolony.
Starh, widze ze ty rowniez masz zaufanie do tej firmy i czesto polecasz ich notbooki, ale obejrze tez HP o ktorym piszesz, stosunek ceny do wydajnosci jest tez bardzo wazny( nie ktore firmy przesadzaja z marzami:-)). Napisze jeszcze raz, nie obchodzi mnie za bardzo bateria, temperatura, glosnosc rowniez przeboleje moze byc przecietna tylko zeby nie wyl jak odkurzacz, pojemnosc dysku rowniez nie jest dla mnie za bardzo wazna 500GB w zupelnosci wystarczy.
Wazna jest dla mnie: matryca nie wieksza niz 15,9 wydajnosc jak najlepsza w tej cenie, wykonanie: aluminium, szczotkowane aluminium, dobre spasowanie elementow, zeby sie nic nie uginalo i nie skrzypialo pod naporem. I rzeczy wazne dla mojej zony: kolor, podswietlana klawiatura, czytnik lini papilarnych i tym podobne bajerki.
Nie wiem czy to zbyt wiele zmieni, ale jestem w stanie jeszcze dorzucic 1000zł, jesli ten tysiac rzeczywiscie cos zmieni - da zauwazalny przyrost mocy, albo notebook bedzie mial lepszej jakosci wykonanie.
Zastanawiam sie nad tym modelem za 3200zl: http://allegro.pl/de...2081112511.html
albo tym modelem drozszym o okolo 4000zl: http://allegro.pl/de...2080584339.html

Co o nich sadzicie?
Czy miedzy tymi dwoma modelami jest roznica rzeczywiscie odczuwalna podczas uzytkowania , czy sa inne modele Della lepsze w tych cenach i czy wystepuja te notebooki w innych kolorach niz czarny:-)
I jeszcze jedno takie pytanko, lubie matryce FullHD lub z wyzsza rozdzielczoscia, ale czy karty graficzne w tych notebookach, za okolo 4000zl sa w stanie uruchamiac gry w ich natywnych rozdzielczosciach np. Diablo III. Wiem ze w innych rozdzielczosciach niz natywna widac wyraznie pogorszenie jakosci obrazu, jak np. w monitorze ktory mam, obnizenie rozdzielczosci z 2560x1600 na mniejsza jest wyraznie widoczne.

Według mnie nie opłaca się aktualnie kupować laptopa powyżej 3600zł.
Jeżeli chodzi o ten model Della czyli XPS L502 to opłaca się dopłacić do tego modelu Xkom (można kupić za 3200 ale bez systemu W7) ze względu na jego fantastyczną matrycę full HD B+RGLED, która jest po prostu świetna. Według mnie nie opłaca się dopłacać do wersji i7 i 8gb ramu ponieważ karta jaką jest gt540 nie wykorzysta takiego potencjału.Tu film jak ten laptop się sprawuję w BF3 w trybie dla pojedynczego gracza. Ten model będzie świetny do oglądania różnego rodzaju filmów, ponieważ odwzorowanie kolorów wyświetlanych przez tę matrycę jest jednym z lepszych o ile nie najlepszym w laptopach.
Większy model della - 17 calowy Mój link posiada znacznie lepszą kartę graficzną, także matrycę Full HD, jednakże jest to już zwykła matryca Ledowa nie wykonana w systemie B+RGLED . Porównanie można zobaczyć na yt, różnice widać gołym okiem.
Powiem tak obniżenie rozdzielczości w grach to normalny zabieg przy matrycach Full HD (ówczesne lapki nie uciągną topowych tytułów w takich rozdziałkach), w modelu 15 calowym nie ukaże tak znaczącej różnicy, jak w przypadku 17. Dlatego porównując te dwa modele, wybrałbym XPS L502 właśnie z matrycą FULL HD + B+RGLED, po prostu jest tańszy i posiada lepszą matrycę.
Co do HP, to na pewno jest on sporo wydajniejszy od obu wymienionych wyżej modeli (BF3 i nadchodzące D3 medium-high spokojnie będą śmigać), jednakże nie posiada tak dobrej matrycy jak w przypadku modelu XPS L502. Z drugiej jednak strony jest to tańszy sprzęt, który grzeje się i chodzi tak samo głośno jak oba Delle. Także wybór pozostawiam tobie. Dell posiada świetny serwis, HP udziela 36 miesięcznej gwarancji na modele DV6, widać więc że firma stara się pozyskać klientów na dłużej. Nie wiem co jeszcze napisać :D Sam musisz dokonać wyboru, czy opłaca się dopłacić do dużo lepszej matrycy Della, kosztem sporego spadku wydajności względem HP.

Ten post był edytowany przez Starh dnia: 04 Luty 2012 - 00:47

#11 Użytkownik jest niedostępny   Bekon Ikona

• Zapalony narciarz i od niedawna żeglarz
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2012 - 12:59

Ja to chyba ślepy jestem, bo na żywo przed zakupem porównywałem tą s-rgb w 15'stce, i obecna w 17 i za cholere nie widziałem różnicy, poza tym że to 15 a to 17 :D podobnie jak za grosz w takim GTA 4 nie widzę różnicy między 1920x1080 a 1600x900 ;) ale to może ze mną coś nietak. Natomiast na pulpicie po przełączeniu z FH na 1600x900 jest kolosalna różnica..

#12 Użytkownik jest niedostępny   Flipek_PL Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 05 Luty 2012 - 23:44

[quote name='Starh' date='04 Luty 2012 - 00:43' timestamp='1328312630' post='10200378']
Według mnie nie opłaca się aktualnie kupować laptopa powyżej 3600zł.
Jeżeli chodzi o ten model Della czyli XPS L502 to opłaca się dopłacić do tego modelu Xkom (można kupić za 3200 ale bez systemu W7) ze względu na jego fantastyczną matrycę full HD B+RGLED, która jest po prostu świetna. Według mnie nie opłaca się dopłacać do wersji i7 i 8gb ramu ponieważ karta jaką jest gt540 nie wykorzysta takiego potencjału.Tu film jak ten laptop się sprawuję w BF3 w trybie dla pojedynczego gracza. Ten model będzie świetny do oglądania różnego rodzaju filmów, ponieważ odwzorowanie kolorów wyświetlanych przez tę matrycę jest jednym z lepszych o ile nie najlepszym w laptopach.
Większy model della - 17 calowy Mój link posiada znacznie lepszą kartę graficzną, także matrycę Full HD, jednakże jest to już zwykła matryca Ledowa nie wykonana w systemie B+RGLED . Porównanie można zobaczyć na yt, różnice widać gołym okiem.
Powiem tak obniżenie rozdzielczości w grach to normalny zabieg przy matrycach Full HD (ówczesne lapki nie uciągną topowych tytułów w takich rozdziałkach), w modelu 15 calowym nie ukaże tak znaczącej różnicy, jak w przypadku 17. Dlatego porównując te dwa modele, wybrałbym XPS L502 właśnie z matrycą FULL HD + B+RGLED, po prostu jest tańszy i posiada lepszą matrycę.
Co do HP, to na pewno jest on sporo wydajniejszy od obu wymienionych wyżej modeli (BF3 i nadchodzące D3 medium-high spokojnie będą śmigać), jednakże nie posiada tak dobrej matrycy jak w przypadku modelu XPS L502. Z drugiej jednak strony jest to tańszy sprzęt, który grzeje się i chodzi tak samo głośno jak oba Delle. Także wybór pozostawiam tobie. Dell posiada świetny serwis, HP udziela 36 miesięcznej gwarancji na modele DV6, widać więc że firma stara się pozyskać klientów na dłużej. Nie wiem co jeszcze napisać :D Sam musisz dokonać wyboru, czy opłaca się dopłacić do dużo lepszej matrycy Della, kosztem sporego spadku wydajności względem HP.

Witam, przepraszam ze tak rzadko odpisuje w swoim wlasnym temacie, ale na prawde nie mam innej mozliwosci(praca).

Starh, na prawde wielkie dzieki za pomoc, juz bylem praktycznie zdecydowany na tego Della XPS L502, szukalem tylko jeszcze takiego modelu tylko, ze z dyskiem SSD i wtedy trafilem na tego notbooka MSI, ktory mi sie bardzo spodobal: http://allegro.pl/ms...2095611788.html
Co moglbys powiedziec o tym modelu? Czytalem jego test na notebookcheck i wypadl tam bardzo dobrze. Nie znam sie na kartach graficznych w notebookach, ale zakladam ze ta jest o wiele wydajniejsza niz w tym Dellu, wyglad jest troche, jak to autor testu okreslil zbyt nachalny i efekciarski, ale mi sie podoba, w miare dobre dopasowanie elementow. Matryca Full HD na pewno gorsza niz w Dellu, ale tez podobno nie jest zla, mozna zamontowac drugi dysk (czy to moze byc dysk SSD?). Czy tem HP, o ktorym pisales wyzej jest wydajniejszy od tego MSI?

Ten post był edytowany przez Flipek_PL dnia: 05 Luty 2012 - 23:45

#13 Użytkownik jest niedostępny   Starh Ikona

• kawaii
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 00:23

Zobacz postFlipek_PL, o 05 Luty 2012 - 23:44, napisał(a):

Starh, na prawde wielkie dzieki za pomoc, juz bylem praktycznie zdecydowany na tego Della XPS L502, szukalem tylko jeszcze takiego modelu tylko, ze z dyskiem SSD i wtedy trafilem na tego notbooka MSI, ktory mi sie bardzo spodobal: http://allegro.pl/ms...2095611788.html
Co moglbys powiedziec o tym modelu? Czytalem jego test na notebookcheck i wypadl tam bardzo dobrze. Nie znam sie na kartach graficznych w notebookach, ale zakladam ze ta jest o wiele wydajniejsza niz w tym Dellu, wyglad jest troche, jak to autor testu okreslil zbyt nachalny i efekciarski, ale mi sie podoba, w miare dobre dopasowanie elementow. Matryca Full HD na pewno gorsza niz w Dellu, ale tez podobno nie jest zla, mozna zamontowac drugi dysk (czy to moze byc dysk SSD?). Czy tem HP, o ktorym pisales wyzej jest wydajniejszy od tego MSI?

Heh praca no każdemu czas ogranicza, ja mam to szczęście, że mogę studiować + pracować nad projektami w domu :D
Co do tego MSI to trochę mnie zaskoczyłeś bo cena ostro przewyższa pierwszą kwotę, oraz nie posiada Windowsa 7. Co do samego wyglądu laptopa, to każdy ma swoje gusta, matryca hmm Full HD w 15 calowym lapku to fajna rzecz, szczególnie do oglądania filmów. W grach i tak będziesz obniżać rozdzielczość. Co do dysku to jeżeli jest na niego miejsce, to tak może być to oczywiście SSD. Ten model od MSI to jeden z lepszych lapków dla graczy, więc tego od HP biję o klasę pod względem wydajności. Jednocześnie MSI jest większy i cięższy.
Ranking mobilnych kart graficznych - gtx 560 jest na 37 miejscu, a radeon 6770m na 69,

#14 Użytkownik jest niedostępny   Flipek_PL Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 00:38

Zobacz postStarh, o 06 Luty 2012 - 00:23, napisał(a):

Heh praca no każdemu czas ogranicza, ja mam to szczęście, że mogę studiować + pracować nad projektami w domu :D
Co do tego MSI to trochę mnie zaskoczyłeś bo cena ostro przewyższa pierwszą kwotę, oraz nie posiada Windowsa 7. Co do samego wyglądu laptopa, to każdy ma swoje gusta, matryca hmm Full HD w 15 calowym lapku to fajna rzecz, szczególnie do oglądania filmów. W grach i tak będziesz obniżać rozdzielczość. Co do dysku to jeżeli jest na niego miejsce, to tak może być to oczywiście SSD. Ten model od MSI to jeden z lepszych lapków dla graczy, więc tego od HP biję o klasę pod względem wydajności. Jednocześnie MSI jest większy i cięższy.
Ranking mobilnych kart graficznych - gtx 560 jest na 37 miejscu, a radeon 6770m na 69,

Jeszcze takie pytanko bo sie nie znam - dyski SSD musza chodzic na sata III. Czy to ma jakies znaczenie? Jak notebook ma sata II to dysk SSD nie bedzie dzialal? Nie za duzo wiem o tych dyskach SSD oprocz tego ze sa szybkie:-) Nie masz moze informacji czy ten notebook ma podswietlana klawiature i czy matryca jest blyszczaca czy matowa? Bo roznie pisza.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Benyr Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 09:21

Zobacz postFlipek_PL, o 06 Luty 2012 - 00:38, napisał(a):

Jeszcze takie pytanko bo sie nie znam - dyski SSD musza chodzic na sata III. Czy to ma jakies znaczenie? Jak notebook ma sata II to dysk SSD nie bedzie dzialal? Nie za duzo wiem o tych dyskach SSD oprocz tego ze sa szybkie:-) Nie masz moze informacji czy ten notebook ma podswietlana klawiature i czy matryca jest blyszczaca czy matowa? Bo roznie pisza.

W tym konkretnym linku, jest model z matyowa matryca. Brak podswietlania klawiatury.
Wersja SATA jest obojetna, dyski sata III sa wstecz kompatybilne i na odwrot. Ten MSI posiada SATAIII.

BTW Jesli juz tyle dorzuciles, to warto wziasc wersje MSI GT683DX z GTX570m, ktory da Ci spory skok wydajnosciowy (+spore OC)
MSI GT683DX z GTX 570m

Wyslano z :
ACER ICONIA TAB A500

#16 Użytkownik jest niedostępny   michan Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 15:11

Proponuję MSI X460DX mocny jeśli chodzi o wydajność, będzie wytrzymały więc posłuży długo(posiada wstawki z alu), pracuje na baterii do 8h (książkowe) realne jakie uzyskałem to 7:53h

#17 Użytkownik jest niedostępny   X-KOM.PL Ikona

• Satysfakcja Gwarantowana
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 09:43

Konfiguracje od firmy MSI z serii GT683DX są bezkonkurencyjne w podanym przedziale cenowym. Notebooki posiadają rewelacyjne podzespoły oraz jakość wykonania nie odstaje od innych producentów.
Jedynie jakość zastosowanej matrycy matowej w porównaniu do B+RGLED może budzić pewne obawy, lecz na pewno rekompensują to parametry modelu GT683DX.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Flipek_PL Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 12 Luty 2012 - 12:03

Zobacz postX-KOM.PL, o 10 Luty 2012 - 09:43, napisał(a):

Konfiguracje od firmy MSI z serii GT683DX są bezkonkurencyjne w podanym przedziale cenowym. Notebooki posiadają rewelacyjne podzespoły oraz jakość wykonania nie odstaje od innych producentów.
Jedynie jakość zastosowanej matrycy matowej w porównaniu do B+RGLED może budzić pewne obawy, lecz na pewno rekompensują to parametry modelu GT683DX.

Czy moglbys mi jeszcze wytlumaczyc jak to jest z tymi matrycami, bo wystepuja rozne opisy.
Czy notebooki GT 683 wystepuja zawsze z matowa matryca, czy sa tez z blyszczaca, interesuja mnie modele 15.6 FullHD.
Tak samo z modelem GT 683DX. I ktora matryca jest lepsza?

Mam kurcze dylemat, czy wziasc GT 683 z dyskiem SSD 64GB na system? Czy to przyspieszy start calego systemu, czy wplynie na lepsze dzialanie gier i ogolne funkcjonowanie noteboooka? Czy moze wziasc GT 683DX z normalnym dyskiem. Chcialbym zeby nadchodzace Diablo III i obecne gry dzialaly na medium.
Z tego co sie naczytalem to do GTX 560M wystarczy i5 z 4GB ramu, bo wiecej ta karta i tak nie wykorzysta, a do ogladania filmow SD i HD i do przegladania netu to w zupelnosci wystarczy.

Ten post był edytowany przez Flipek_PL dnia: 12 Luty 2012 - 12:05

#19 Użytkownik jest niedostępny   Flipek_PL Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 13 Luty 2012 - 11:54

Bylbym wdzieczny jesli ktos majacy doswiadczenie w obcowaniu z notebookami odpowiedzialby na postawione przeze mnie wyzej pytania.

#20 Użytkownik jest niedostępny   szymonkrzak Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 13 Luty 2012 - 20:39

Kolego , ostanio szukałem laptopa do ~3k i najlepszą ofertą okazał się :

http://www.sferis.pl...m-dvd-w7hp.html (reklama jego jest na stronie pclab.pl)

i ten konkretnie model jest inny ponieważ ma 2xusb 3.0 , jest to jakaś ''nowsza'' wersja y570
ten model ma z zalet : przyzwoity poziom emitowanego hałasu, nvidia optimus z wygodnym przełącznikiem, dobre głośniki,750gb hdd, karta GT555 ( dobre osiągi w grach ) no i to ,że jest to laptop jeszcze mobilny ( wczoraj w pociagu widzialem nawet dziewczyne ktora sobie na nim oglądała filmy ), ma duży czas pracy na baterii w trybie oszczędzania

kolorystyka jego jest dość nietypowa , ale dla mnie to nie problem ( nie wiem jak dla Ciebie )

uważam też ,że nie warto nastawiać się na ram 4gb a 8gb różnica jest , ale dobre 4gb ramu ddr3 można na prawdę tanio kupić na allegro (widziałem ddr3 1333 kingston czy coś takiego w super promocji 2gb za 46zł, a standardowo za te 2gb trzeba już trochę pieniązków wyłożyć ) , a jego montaż ( o ile może obejść się bez utraty gwarancji ) nie wymaga super umiejętności

i5 spokojnie starczy na tę konfigurację, a jezeli masz troche kasy i chciałbys cos wiecej to na allegro za 3299 jest ver tego lenowo 750gb + 32gb SSD

Myślę , że jakość wykonania jest dobra - sami się reklamują 'legendarna jakość ' , a wszystkie produkty z którymi miałem doczynienia były ok.

Znalazłem to , wbrew pozorom ( i numerom ) ver. ddr3 jest szybsza od ver ddr.5
http://www.anandtech...e-summer-2011/3

Nie wiem jak ma się sprawa z matrycą bo nie jestem super fanatykiem ultra jakości matryc

Co do innych ofert
ASUS N55SF-SX346V i5-2430M/4GB/640/DVD-RW/7HP64 - okrojona karta graficzna ( ktora jest tylko ulepszoną gt540 ), i srednio wygodna klawiatura ( to wszystko zaczerpnięte z notebookcheck.pl )

Dell XPS L502x i5-2430M/4GB/500/DVD-RW 1080p - wg. mnie na takiej matrycy 1080p po co komu? i gt540 , jak mozna miec gt 555 w tej cenie :)

MSI tej serii co tam była podana dolega throating

I tak wszyscy polecają ograniczeniem się z i7, teraz nie wykorzysta sie jego mocy a ciepło itd itp

to takie moje owoce poszukiwan ostatnich czasów , jezeli nie spieszy Ci się bardzo to poczekaj - weszła serja geForce-ów gt6XXX , są to odgrzewane 1:1 modele gt5XXX , min. gt635 to gt555 inaczej nazwany ale być może producenci wypuszczą coś nowego z tymi kartami i wybór będzie większy ?
Mozesz tez poczekac do kwietnia na IVY bridge ktore ma byc o wiele wydajniejsze. No ja z wyborem poczekam do następnego Wrzesnia :)

Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez szymonkrzak dnia: 13 Luty 2012 - 23:34

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2