Forum PCLab.pl: Kamerka w Acer 3690 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Kamerka w Acer 3690

#1 Użytkownik jest niedostępny   zanefoX Ikona

• Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 04 Luty 2012 - 03:50

Witam wszystkich forumowiczów! Mam pewien problem z kamerką w Acerku 3690. Komputer posiadam od nowości już 6 lat, spisuje się dobrze ale... no właśnie! Rozmawiałem sobie przez skype oczywiście z włączoną kamerką i nie wiem co mnie tknęło przestawiłem ją w dół ( jest obrotowa o 225 stopni, robilem to już wiele razy i nic się nie działo) i nagle wyskoczył mi komunikat: wystąpił problem z urządzeniem usb ( widocznie wbudowana kamerka wykrywana w systemie przez USB a nie PCI) i kamerka zgasła... i teraz czy zgasła na wieki czy jeszcze coś z tego będzie.. usunąłem sterowniki zainstalowałem jeszcze raz, niestety nic to nie wniosło. Wcześniej przy bootowaniu systemu (posiadam XP 32bit) zielona dioda obok kamerki się zapalała na chwilkę po czym gasła (czyli system wczytywał ją ) a teraz ciemność. Co mogłem uszkodzić? Jak sprawdzić czy kamerka "nie żyje". No i jeszcze jak rozkręcić żeby wymienić? (w najgorszym wypadku)
Bardzo proszę o pomoc potrzebuję kamerki a ta była naprawdę dobra !! Dziękuję z góry !

#2 Użytkownik jest niedostępny   Think Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2012 - 10:19

Pewnie ukręciłeś przewody, najlepiej będzie jak rozkręcisz ekran i kamerkę. Same przewody od kamerki sprawdź, żyła po żyle, miernikiem nastawionym na np. diodę.

#3 Użytkownik jest niedostępny   zanefoX Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 04 Luty 2012 - 14:02

Dzięki za odpowiedź ... ale posiadasz może jakiś schemat od czego zacząć ? muszę ściągać całą matrycę? Szukałem u wujka google'a podobnych tematów ale niestety nic pokrewnego nie znalazłem.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Think Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2012 - 14:40

Trochę pracy Cię czeka ;) Tu instrukcja serwisowa.

#5 Użytkownik jest niedostępny   zanefoX Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 04 Luty 2012 - 19:20

Think dziękuję Ci za pomoc, rozkręciłem wszystko i potwierdziła się Twoja teza ... ukręciłem kabel !! Widzę tutaj jeden ukręcony (czerwony) reszta chyba w porządku i co teraz??

Ten post był edytowany przez zanefoX dnia: 04 Luty 2012 - 19:21

#6 Użytkownik jest niedostępny   Think Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 04 Luty 2012 - 19:54

Spróbuj naprawić/zlutować a jak nie da rady to poszukaj nowej na allegro lub ebay-u. W ostateczności możesz napisać do Acer-a z zapytaniem o nową wiązkę ale to będzie najdroższe rozwiązanie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   zanefoX Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 04 Luty 2012 - 20:01

jestem w posiadaniu takiej małej lutownicy więc postaram się to zlutować zobaczymy czy to coś pomoże o wyniku tej operacji poinformuję Cię na forum, oczywiście jeszcze raz dziękuję za pomoc naprawdę pisałem na innych forach ale mnie "olali". Ale intryguje mnie jedna rzecz jak to się mogło stać że go ukręciłem, przecież kable były owinięte w taką taśmę, obracałem ją nie raz, no ale w sumie co się dziwić sprzęt niespełna 7 lat....

#8 Użytkownik jest niedostępny   zanefoX Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 05 Luty 2012 - 14:42

Think ... kable polutowane ... komputer poskładany. Włączyłem, odpaliłem program Acer OrbiCam i tu ZONK !! Działa kamerka :D
Sprawdziłem na skype rozmawiałem ale coś jest chyba jeszcze nie tak kamerka co jakiś czas się resetuje dioda obok niej się wyłącza i włącza i na jakiś czas jest spokój. Ogólnie z wyniku operacji jestem zadowolony ale da się coś zrobić z tym restartowaniem podczas rozmowy ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Think Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 05 Luty 2012 - 16:28

Najlepiej gdybyś sprawdził każdy przewód z osobna miernikiem bo kabelek może wyglądać ok ale będzie przerwany i "stykał" tylko w określonym położeniu. Ja zawsze wyjmuję taśmę/wiązkę, naprężam w "trzeciej ręce" i wtedy sprawdzam. Upewnij się też, że gniazdo podłączeniowe w kamerce i na płycie jest ok i czy nie ma luźnych/odlutowanych pinów.

#10 Użytkownik jest niedostępny   zanefoX Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 07 Luty 2012 - 01:02

think posprawdzałem wszystko skręciłem jeszcze raz .. mam już dość szczerze :)
ale uffff przy kolejnej próbie jest wszystko ok kamerka śmiga jak szalona
dzieki za pomoc można zamknąć.

Strona 1 z 1