Forum PCLab.pl: Jaki mikrofon do 140 zł ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Jaki mikrofon do 140 zł ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   spide123 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 04 Luty 2012 - 22:22

// Przeczytaj, rozszerz opis i popraw nazwę tematu według schematu.
Pozostałych forumowiczów uprzejmie proszę o niepomaganie, dopóki powyższe nie wejdzie w życie. Nie zastosowanie się skutkuje trafieniem wątku do śmietnika, a czasem % dla autora.
- nietopyrz

Cześć wszystkim. Poszukuje mikrofonu do komputera do 140-150 zł który dobrze poradzi sobie z nagrywaniem głosu do filmów na youtube. Pomożecie ?

Ten post był edytowany przez nietopyrz dnia: 05 Luty 2012 - 16:16

#2 Użytkownik jest niedostępny   Xaro Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 04 Luty 2012 - 23:13

LOGITECH DESKTOP MICROPHONE USB ew możesz dozbierać drugie tyle i kupić pojemnościowy

#3 Użytkownik jest niedostępny   spide123 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 04 Luty 2012 - 23:53

Ile trzeba zapłacić za pojemnościówke ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 05 Luty 2012 - 00:03

shure sm58 z dobrą kartą - dynamik więc phantomu nie potrzeba

do czego chcesz to podłączyć?

#5 Użytkownik jest niedostępny   spide123 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 05 Luty 2012 - 00:35

Do laptopa bo nie mam wejścia na zewnętrzny mikrofon w kamerze i chce nagrywać kamerą i później ten dźwięk z mikrofonu dodać do filmu, ale właśnie chce żeby on był wyraźny i czysty bo mój Philips Esee niestety nie ma tak dobrego mikrofonu. A co sądzicie o tym mikrofonie: Link ??

Ten post był edytowany przez spide123 dnia: 05 Luty 2012 - 00:36

#6 Użytkownik jest niedostępny   spide123 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 08:33

Odpowie ktoś ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 14:01

sądzę że guzik ci wyjdzie z tego ponieważ nie masz pojęcia o zasadach łączenia dźwięku z obrazem - zacznij od przeczytania wielu informacji na temat częstotliwości próbkowania jak i taktowania materiałów AV
inaczej skończy ci sie rozjechaniem AV spadkiem jakości albo innymi zjawiskami

#8 Użytkownik jest niedostępny   spide123 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 15:40

A skąd ty wiesz o czym ja mam pojęcie ? Akurat o montowaniu filmów mam bardzo duże pojęcie. Ja prosiłem o pomoc w wyborze mikrofonu, a nie o komentarze co umiem a co nie...ale jak widzę na tym forum nikt mi nie pomoże...niby takie super forum a całkowicie do dupy !!!!!!!!!!

Ten post był edytowany przez spide123 dnia: 07 Luty 2012 - 15:40

#9 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 16:42

montowanie filmów a podłożenie poprawnego pliku audio pod obraz to dwie różne rzeczy - wiesz co to synchronizacja i częstotliwość?wiesz że to musi sie zgrywać co nie zawsze sie udaje mając dźwięk nagrywany z kiepskiego źródła?
Forum jest dobre tylko tobie myslec sie nie chce

Podłączysz mikrofon pod co?pod integrę?równie dobrze możesz podłączyć słuchawki i przez nie nagrywać - jakość niewiele gorsza od większości mikrofoników komputerowych(sprawdź sam)

tak ten sinn od biedy może być ale nie licz na porzadną jakość - takiej w cenie poniżej 500 nie uświadczysz(bo musiałbyś jeszcze kupić kartę dźwiekową)

#10 Użytkownik jest niedostępny   spide123 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 19:50

Wiem doskonale co to znaczy podłożyć dźwięk po obraz, wiem też że jak się źle podłoży to będzie głos za szybko albo za późno, no sory ale to proste jak budowa cepa.

I to że poniżej 500 zł nie będę miał dobrego jakości mikrofonu to też nieprawda !!!
Test mikrofonu za 70 zł !!!
Za 70 zł jaka jest jakość, to jaka super jakość będzie tego za 200 zł LINK

Ten post był edytowany przez spide123 dnia: 07 Luty 2012 - 20:03

#11 Użytkownik jest niedostępny   Mark97 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 20:14

Ja mam mikrofon za 20zł i słychać mnie lepiej niż tego gościa na filmiku, oczywiście wszystko podpięte pod Audigy 2 Gold. O taki- http://allegro.pl/mi...2095267755.html

Ten post był edytowany przez Mark97 dnia: 07 Luty 2012 - 20:15

#12 Użytkownik jest niedostępny   benek Ikona

• _ó?o______ó?o_ó?o__ó?o___
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 20:28

Zobacz postspide123, o 07 Luty 2012 - 19:50, napisał(a):

Sorry, ale jeżeli to ma być mikrofon pojemnościowy, który trzeba trzymać 2 cm od dzioba, żeby cokolwiek zbierał, to nie wiem w który miejscu on jest pojemnościowy. :hmm: Jak w pracy położę moje pojemnościówki krawatowe (lavalier) od AudioTechnica na stole, to zbierają z 50 cm lepiej, niż ten zalinkowany. I to jakieś niższe modele (mogę podać jutro dokładnie) bo z przetargu - wiadomo cena się liczy. :thumbdown:

#13 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 23:14

Zobacz postspide123, o 07 Luty 2012 - 19:50, napisał(a):

Wiem doskonale co to znaczy podłożyć dźwięk po obraz, wiem też że jak się źle podłoży to będzie głos za szybko albo za późno, no sory ale to proste jak budowa cepa.

I to że poniżej 500 zł nie będę miał dobrego jakości mikrofonu to też nieprawda !!!
Test mikrofonu za 70 zł !!!
Za 70 zł jaka jest jakość, to jaka super jakość będzie tego za 200 zł LINK

jaja sobie robisz?to ma być jakość?a ten basowy szum w tle?a może niewyraźne sepleniące zgłoski?i seplenienie podbijane przez kikrofon?

Chyba nigdy nie słyszałeś dobrego mikrofonu

tak ja ci wystarczy to ok ALE NIE MÓW O JAKOŚCI bo takowej brak - to oferuje kazdy syf i każdy mikrofon komputerowy...ba nawet na słuchawce jestem w stanie wyciągnąc wyższą jakość
zapomniałes o preampie bo to połowa sukcesu

napisałem - jak cudów sie nie spodziewasz bierz tego sinn - i tak bedzie lepszy niż syf vivanco z marnej karty(no ale ty wiesz lepiej po testach na youtube)

ps.nie chodziło mi o samo podłożenie dźwięku ale problemy z czestotliwością...widać sporo musisz sie jeszcze nauczyć

benek to że zbierają z 50cm to luz - ale niech mucha usiądzie obok :D - nagranie do poprawki hehehe
pamiętam jak mi chrabąszcz odpalił sesje bo dotknął tłumika w mikserze czułego na dotyk

ps. to badziewie to zwykły dynamik - słuchawka w obudowie mikrofonu

kolega znawca filmowiec oczywiście pominął najważnieszą kwestię - to ma być mikrofon KIERUNKOWY czy DOOKÓLNY - bardzo ważny szczegół
jak kierunkowy to przede wszystkim długi kabel co wyklucza użycie z nędzą wbudowaną w laptopa ze wzgledu na zakłócenia
dookólny z kolei zbierze wszystko i niekoniecznie to co bedzie filmowane

Ten post był edytowany przez ZIB2000 dnia: 07 Luty 2012 - 23:18

#14 Użytkownik jest niedostępny   spide123 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 13:30

Ja nie chce niewiadomo jak super jakości mikrofon, tylko w kamerze mam mikrofon który ma za dużą redukcje szumów i ma słabe tony niskie. Jakość dźwięku nie musi być jak profesjonalne mikrofony mają po pare tysięcy, mi chodzi tylko o to żeby mój głos był taki jaki mam a nie jakiś inny.

Ten post był edytowany przez spide123 dnia: 08 Luty 2012 - 13:31

#15 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 21:26

kamera nie ma wejścia na mikrofon?to byłoby najlepsze wyjście - bas obciety we wbudowanym być musi bo trzymasz ją w ręku a sam ten fakt spowodowałby dźwiękową masakrę

kwestia czy karta da radę dobrego dynamika pociągnąć (powinna) ewentualnie możesz poszukać jakiegoś taniego preampu(poprawi to znacznie jakośc bo preamp podłączasz pod wejscie liniowe karty a nie pod nędzne wejście mikrofonowe)

mikrofony:

Jakość ok ale brzmienie średnie

Shure - brzmienie w porządeczku

Shure klasyk - naprawdę porządne brzmienie w tej cenie

do tego preamp na przykład taki (w razie co mikrofon pojemnościowy też da rade obsłużyć)

Mój link

albo jakiś tani mikserek (w okolicach ceny mikrofonu)

Strona 1 z 1