Forum PCLab.pl: Czy płyta główna ogranicza KArtę Graficzną ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy płyta główna ogranicza KArtę Graficzną ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Onanizer55 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 06 Luty 2012 - 01:07

Witam mam pytanie odnośnie płyty głównej czy ona może mi ograniczać Kartę graficzną?
Płyta główna ASRock G31M-Vs2
karta graficzna Palit Ati Radeon HD4850 512mb ddr3
Zasilacz Chieftev 450w
Procesor Intel core 2duo e8400 3,00ghz
w grach jak np Battlefield 3 fps ok min 25fps i czy ta płyta główna właśnie może ograniczać tą karte czy też poprostu karta graficzna jest bardzo słaba i nie wyrabia ?
z góry dziękuję i pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   SDH Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 01:12

Nie płyta jest tu problemem, ani nawet karta graficzna. Battlefield 3 to taka gra, która dostaje ogromnego kopa na więcej niż dwóch rdzeniach, a grafika nie musi być wybitna. Zatem najlepiej wyszedłbyś na kupnie dobrego procesora, ale masz słabą płytę jeśli mowa np o Q6600. Także jedyne rozwiązanie to kupno nowego procesora, płyty i pamięci lub zmniejszenie rozdzielczości/detali licząc na więcej jak 30 FPS.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Flik Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 06:14

Jeżeli pytasz ogólnie o płytę główną, to możnaby mówić o ograniczeniu, jeśli miałaby ona gniazdo PCI Express pracujące z prędkością x4,lub X8.
Tego Asrocka to nie dotyczy, gdyż ma on pełne PCI Express x16.
Tutaj faktycznie ogranicza raczej procesor. Spróbuj go podkręcić, jeżeli się da, ale jednak najlepiej byłoby się zaopatrzyć w jakiegoś czterordzeniowca.
Możesz też obniżyć jakość detali graficznych,lub rozdzielczość gry, ale nie wiem,czy znacząco wpłynie to na komfort grania.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Onanizer55 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 15:16

detale najmniejsze rozdzialka 1024x768 na 19 monitorze nie napisałem jeszcze ramu ale tutaj wszystko jest raczej ok
2x2gb GoodRam 800mhz CL6
Wiec najrozsądniejsze wyjście z tej sytuacji to wymiana procesora na najlepiej q6600 ?
komputer wiadomo jest już stary ale nie jestem jakimś mocno wymagającym graczem poprostu chce na tych detalach co gram zwiększyć te fps z 25 np do ok 30+ no bo 25 no to juz scina ale to tylko na takich mapach jak Sekwana Czy też na zewnątrz Operacja Metro :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   SDH Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 16:18

To bardzo dziwne, że jest nie grywalnie z low detalami i w tak niskiej rozdzielczości. Wprawdzie rdzenie to BF lubi, ale żeby tak źle było na C2D? Sprawdź w trakcie gry obciążenie procesora w Menadżerze i obciążenie oraz zegary karty graficznej w CPU-Z.

Co do procesora to można polować na Q6600, ale nawet w rewizji G0 płyta nie będzie miała łatwo, a i taktowanie niskie. Osobiście myślałbym raczej nad zmianą platformy, bo wyrzucisz 300 zł na używanego quada, a prawdopodobnie i tak skończy się na tym, że kupisz LGA1155 lub AM3.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Onanizer55 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 18:37

W trakcie gry użycie procesora wynosi 100%
a karty graficznej screen:
http://imageshack.us...94/jjjjzwi.jpg/

Dodam że min fps 25 jest na 2 mapach Operacja Metro i Przeprawa przez Sekwanę na innych 30 35 40 50 i czasem mam nagły spadek fps i wraca do normy

Czytałem też że być może mogę mieć włączoną zintegrowaną kartę graficzną jeżeli mogła by być włączona to jest taka opcja że odgrywa się to na wydajnośći komputera?

Choć chce zakupic Płyte główną
http://allegro.pl/gi...2089898483.html
i właśnie tego q6600 na ddr3 to powinno fps podnieśc i te 4 rdzenie dać kopa w tej grze gdybym miał duże fundusze to nie męczył bym się na tym sprzęcie ale niestety koszty nie pozwalają na takie modernizacje czekam na propozycje co zrobić w tym kierunku pozdrawiam.

PS:
Oczywiście gram na Battlefield 3 multiplayer i 64 osoby i wtedy wlasnie jak jest dużo wybuchów strzelanin i ogolnie dużo się dzieje to właśnie spada do 25 fps przeważnie na dworze na mapach ak podałem Operacja Metro, Przeprawa przez Sekwanę

Czytałem iż moja karta graficzna i mój procesor nie ograniczają się i w miare wszystko pasuję ale zapomniałem dopiasć ze z 1,5roku temu karta graficzna uległa zwarciu dostała się woda na nią i nie wyświetlała obrazu ale wysuszyłem ją i przecziscilem spirytusem i wszystko było jak należy. Więc czy jest taka możliwość że ta karta mogła stracic przez taki incydent na wydajnośći ?

Ten post był edytowany przez Onanizer55 dnia: 07 Luty 2012 - 16:19

#7 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 22:39

nie

ale proca multi w tej grze żre bo musi przeliczyc taka ilośc graczy

#8 Użytkownik jest niedostępny   Onanizer55 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 21:31

A jeżeli zaopatrzyłbym się w quada np q6600 to jego moc na seryjnych ustawieniach będzie pełna na tej płycie czy może być coś nie stabilnie ? i czy tak jak napisał kolega nie będzie miała łatwo ? a jeżeli nie da rady to jaką byście polecali płytę pod ten procek? nie planował bym żadnego podkręcania zostawiłbym ustawienai fabrycznie tylko żeby byłstabilny i swoje seryjne możliwości dawał w grach tyle ile może na tych ustawieniach.
Patrzyłem Asusa p5q ale to za drogie płyty i są one pod mocne oc a za takie pieniądze i dołozyć jeszcze troszkę można już miec asrocka p67.
Jakies propozycje ?

Ten post był edytowany przez Onanizer55 dnia: 09 Luty 2012 - 22:27

#9 Użytkownik jest niedostępny   Profesor Schmidt Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 16:25

Myślę że zamiast pakować się z zakupem w starocia na LGA775 (G41+Q6600), lepiej byś zrobił inwestując w najtańszą LGA1155 ASRock na H61 + Pentium G620. Według Passmarka Q6600 ma wydajność 2966 pkt a G620 2479 pkt. Lepiej chyba mieć te 2500 w dwóch rdzeniach, niż 3000 w czterech. Zyskujesz nowoczesną architekturę za bardzo przyzwoite pieniądze. Dodatkowo w przypadku przypływu gotówki masz możliwość wymiany taniego G620 na i3 lub i5 Sandy Bridge, a z LGA775 już nic sensownego w przyszłości nie ukręcisz.

Ten post był edytowany przez Profesor Schmidt dnia: 10 Luty 2012 - 16:27

Strona 1 z 1