Chciałbym podzielić się z wami pewnym problemem który nie daje mi spokoju.
Kupiłem sobie nowego Radeona 6950 od Asusa Direct CU II. Odrazu zmodowałem go do 6970 co zakonczylo sie sukcesem.
Wszystko byłoby wporządku gdyby nie to że karta przy temperaturze okolo 65st powoduje zgasniecie ekranu czyli:
Ekran podczas gry gaśnie i komputer albo postuje po krótkim spinie wentylatorów (jesli karta ma ochote wstać) albo następuje krótki spin i komputer nie postuje. Wtedy odciecie zasilania, minuta przerwy i komputer startuje.
Poczatkowo myślałem że to wina źle zmodowanej karty jednak nie w tym był problem. Karta z oryginalnym biosem (bios switch 2) po rozgrzaniu do okolic tej temperatury, daje ten sam rezultat.
Zanim napiszę do jakich wniosków doszedłem, napiszę co mam za kompa:
Phenom II 955 @4.1Ghz/1.55v (Scythe Mugen II) - od lat stabilny
Asus M4A79 Deluxe
Patriot 2x2GB + Geil 2x1GB -> 4-4-4-12 przy 2.1v
Modecom Carbon 620W -> Nie zwiódł przy 2x4850 HIS IceQ4
AeroCool AeroEngine-Plus -> na prawde dobrze wietrzona
WD Caviar Blue 500GB + DVD RW LG
Asus Radeon 6950@6970 Direct CU II 890/1375 + ASUS OC Gear
Na pierwszy rzut oka każdy z was zobaczy: omg Modecom. Tak tak zgadzam sie, ale chcialem spróbować i do dziś się nie zawiodłem. Mimo że faktycznie może to byc wina zasilacza nie wykluczam innej możliwości. Postaram sie przejrzyscie napisać co zrobiłem:
Testy obciazenia procka:
- Idle 33st, stres 55st
MemTest 86
- Zero błedów
Temperatura zasilacza
- jest ledwo letni przy BF3
I teraz najwazniejszy test, karta graficzna. Testowałem ją w Battlefield 3 (multi) przy logowaniu parametrów z gpu-z (0.5.8) i sprawdzałem po zgonie, jakie byly odczyty.
1. Przy biosie 6970 (890/1375) i automatycznym wentylatorze: karta padła 3krotnie w okolicach temperatury 65
2. Przy biosie 6950 (810/1250) tez 3 razy padła przy 65st
3. Postanowilem puscic zasilanie do karty z dwoch lini. 6pinowka i 8pinowka poszly z roznych lini i niestety nic to nie dało
4. Odłączenie OC Geara (tonacy brzytwy sie chwyta) tez nic nie dało
5. Jako że obroty przy auto dla 65stopni to tylko 15% obrotow wentyla, podkrecilem je recznie do 50%, wtedy karta nie wygrzała sie chocby do 60stopni i mogłem grac ile wlezie. Obnizajac obroty do 10% zabilem karte w jakies 2-3 minuty.
6. Pomyślałem ze możliwe ze BF3 jest wyjatkowy dla karty wiec uzylem MSI Kombustora. Przy "GPU burn it" i ustawieniu "DX10" Karta wygrzala sie do tych 65 i padła. Zrozumiałem że rozchodzi się o temperatury.
Mój przyjaciel ma dokładnie tą sama karte, kupiona w tym samym sklepie tydzień po mnie. Z tym ze jego karta potrafi wygrzac sie do 78st bez zadnych problemów. Dodatkowo mamy wgrany dokładnie ten sam bios do zmodowania. Dlatego po serii tych testów moje podejrzenia oddalały się od Carbona.
Zrobiłem jeszcze jeden test na mniejszej maszynie:
Athlon 64 3000+
Gigabyte GA-MA790FX-DS5
GoodRAM 2x1GB 5-5-5-15
Modecom Carbon 530W
no i moja karta.
Testując w kombustorze. Padła w tych samych okolicznościach przy biosie 6970 i 6950. Tutaj też pojawi się zarzut że mam w nim zasilacz Modecom, możliwe że sluszne, kto wie.
Więcej moich przemyśleń wypisywac nie bedę bo nie chce zakrzywiać waszego spojrzenia na tą sprawe. Jednak brakuje mi już pomysłów na rozwiazanie tej sprawy.
Ten post był edytowany przez chazy_chez dnia: 06 Luty 2012 - 01:24

Zaloguj się

ASUS OC School
Ostatnio dodane tematy
Nowe artykuły
Najnowsze pliki

Wróć do góry
Multi cytowanie