Forum PCLab.pl: Komputer do: gier( i nagrywania w nich), obróbki filmów (+ - 3000 zł?) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer do: gier( i nagrywania w nich), obróbki filmów (+ - 3000 zł?) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   grajek82 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 06 Luty 2012 - 02:22

Witam. Ostatnio zastanawiałem się nad kupnem komputera, ale stanąłem przed wieloma niejasnościami. Prosiłbym was- fachowców o pomoc w rozwianiu ich i doborze odpowiednich podzespołów do PC.

I Do czego chcę komputer?
Chcę go używać do grania w najnowsze tytuły na najwyższych detalach, uwzględniając przy tym możliwość nagrywania wszystkiego np. Frapsem. Chciałbym też na tym sprzęcie obrabiać filmy w 1080p.

II Jakie mam wątpliwości?
a) Mam na obecnym komputerze system Windows 7 Home premium 64 bit. Jest on na licencji OEM. Mam rozumieć że w przypadku kupna nowego komputera muszę kupić nowy system?
b) Czy system w wersji BOX będę mógł zainstalować legalnie na kolejny komputer jeśli np. bedę zmieniał na nowy? (oczywiście z poprzedniego go usuwając)
c) Podobno 2600k i 2500k w praktyce róźnią się w grach 0,5-1 klatką/s. Czy warto więc inwestować w droższy procesor?
d) Karta graficzna ostatnimi czasy to ciężki orzech do zgryzienia. AMD i nVidia wypuszczają coraz to lepsze karty, ale każda ma jakieś plusy/ minusy. Jaka byłaby odpowiednia? Podobno warto wstrzymać się narazie z kupnem bo wychodzą nowe Radeony i (dalej nie wiem, nie zagłębiałem się w temat).
e) Budżet. Najważniejsza kwestia. Myślałem o 3.000 zł, ale patrząc na ceny podzespołów które mi odpowiadają chyba będzie zagięty. Uwzględnie propozycje droższe niż to, ale napisałem 3.000 zł żeby łatwiej było wam się zorientować przy doborze części.

Z góry dziękuję za pomoc, i przepraszam jeśli będę upierdliwy. :)

Ten post był edytowany przez grajek82 dnia: 06 Luty 2012 - 02:31

#2 Użytkownik jest niedostępny   gulki81 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 03:28

odnośnie II.

a) TAK
b) TAK
c) 2600K ma 4 rdzenie z HT... czyli technologia imitującą 8 rdzeni (4rdzenie/8wątków) na pewno przydatne przy wszelkiego rodzaju zabawach z obróbką obrazu i skomplikowanych obliczeniach. Same gry w znikomym stopniu obsługuja na razie 4 rdzenie, a co dopiero 8 :)
d) przy Twoich wymaganiach mogą sie przydać Cudixy i PhisXy od nVidia, spójrz na ceny nowych Radosławów i sam sobie odpowiedz przy Twoim budzecie, czy warto na nie czekać ;)
e) na czym mniejszym wyświetlaczu będziesz grał tym mniej wydasz na zestaw komputerowy ;) Doprecyzuj, czy w tej kwocie ma się również zawierać mysz i klawiatura, a może jeszcze jakieś dodatkowe peryferia.

#3 Użytkownik jest niedostępny   bic44 Ikona

• .
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 09:04

Zawsze można tel aktywować (przypisywanie klucza akurat do mobo to bzdurny pomysł).
Poszukaj sobie zestawów w tej kwocie na z68+gtx560ti (na 570 już może nie starczyć), pełno tego w dziale.

mobo
i5 do wyboru
gpu do wyboru
kostki
dysk
dysk na magazyn
elektrownia
najtańsza puszka jeśli wygląd to nie problem.

Ten post był edytowany przez bic44 dnia: 06 Luty 2012 - 09:15

#4 Użytkownik jest niedostępny   iwanme Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 09:19

a) Mam na obecnym komputerze system Windows 7 Home premium 64 bit. Jest on na licencji OEM. Mam rozumieć że w przypadku kupna nowego komputera muszę kupić nowy system?

Tak.

Zawsze można tel aktywować (przypisywanie klucza akurat do mobo to bzdurny pomysł).

To zwykle działa, ale używanie takiego systemu jest niezgodne z licencją. Nie bardzo się to różni od użytkowania pirata ściągniętego z sieci.

b) Czy system w wersji BOX będę mógł zainstalować legalnie na kolejny komputer jeśli np. bedę zmieniał na nowy? (oczywiście z poprzedniego go usuwając)

Tak. Będziesz mógł go także legalnie sprzedać.
Tak po prawdzie według nowej licencji OEM MS (Od Windows 7) to właściwie nie da się kupić licencji OEM jako osoba prywatna i używać legalnie jeśli nie jest się system builderem. BOX to jedyne wyjście dla uczciwych poza MSDNAA

Jaka byłaby odpowiednia? Podobno warto wstrzymać się narazie z kupnem bo wychodzą nowe Radeony i (dalej nie wiem, nie zagłębiałem się w temat).

Zależy od kasy jaką chcesz na to przeznaczyć. Do gry w FHD w wysokich detalach rozsądne minimum to GTX560Ti i HD6950 (Choć słabsze 6850/70 też dają radę), GTX570/HD6970 już zapewnią Ci komfort, HD7950/GTX580 pociągnią wszystko, a HD7970 to już lans na dzielni :P

Myślę, że zestaw typu:
Asus P8Z68-V PRO/GEN3 » Opis 724,00
Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX » Opis 829,00
Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance LP » Opis 189,00
Seagate Barracuda ST500DM002 (3.5'', 500GB, SATA/600) » Opis 308,00
Asus Radeon HD 6950 DirectCU II 2GB DDR5 PCI-E BOX » Opis 1102,00
SilentiumPC Brutus 410 Pure czarna » Opis 135,00
XFX Core 550W 80+ SLI PSU » Opis 334,00
Wartość produktów: 3621,00 zł
z Agito.pl

Byłby wystarczający. Płyta na Z68 bo jak się chcesz bawić w Video to QuickSync się może przydać, GPU by się przydało lepsze, ale to już wyższa cena. Przydałoby się też lepsze chłodzenie np. SPC Fortis, Contac29, Zalman Performa.

Ten post był edytowany przez iwanme dnia: 06 Luty 2012 - 09:22

#5 Użytkownik jest niedostępny   2000Mini Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 11:38

Można też zadzwonić do M$, powiedzeć że zepsuła się płyta główa i że chciałoby się aktywować system na nowej płycie ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   gulki81 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 12:05

Już nie kombinujcie Panowie z tym systemem ;) Obojętnie jak go aktywuje, będzie to system nielegalny w świetle polskiego prawa i tyle, aby nie utracić legalności systemu zainstalowanego już na komputerze, jego podzespoły można wymienić jedynie w czasie trwania gwarancji na nie.
Do niedawna jeszcze było tak... w sprzedaży (bez komputera i innych dodatków sprzętowych) jest dostępna wersja OEM System Builder Windows 7. W rozumieniu Licencji Producenta Systemów OEM Microsoft, wydrukowanej na takim pudełku, użytkownik końcowy, który samodzielnie montuje własny komputer PC, przemontowuje swój komputer lub instaluje oprogramowanie, może zakupić oprogramowanie OEM niezależnie od sprzętu. Potem bodaj wyrzucili z Licencji zapis o użytkowniku końcowym i wprowadzili zasady obowiązujące w USA, czyli użytkownik końcowy może zaopatrzyć się co najwyżej w wersję BOX danego systemu.

Ale zawsze możecie poprosić o interpretację tych zapisów pracowników M$ :)

@iwanme co Ty mu płytę za ponad 700zł wciskasz... :E Weź, że się ogarnij kolego. Tam jeszcze cena systemu operacyjnego musi dojść.

Odnośnie I:

Ode mnie masz kolego coś takiego http://www.morele.ne...ry/info/SQnKiz/ w razie gdybyś dodatkowy 1000zł zorganizował :E Możesz oczywiście zrezygnować z blu ray'a na rzecz dvd-rw i dać słabszą grafikę, wówczas również zasilacz możesz brać niższych lotów (choć na siłę to i pewnie Aerocool E80 600w by starczył do tego GTX'a). Ten AsRock wystarczy, jeżeli nie zależy Ci na usb3 na przednim panelu, a jeżeli wymagasz takich gadżetów to już trzeba będzie zmienić płytę (w sumie to na tańszego nawet Gigabytea Z68 :D) i obudowę na conajmniej Brutus'a 430. Wybierając słabszą grafę możesz też np. pokusić sie o dysk ssd.

Ten post był edytowany przez gulki81 dnia: 06 Luty 2012 - 15:08

#7 Użytkownik jest niedostępny   2000Mini Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 12:57

Akurat z tym zepsuciem się płyty głównej to akurat prawda. W sytuacji, gdy naprawdę zepsuje się płyta, a jest to stara konstrukcja już nieprodukowana, to naturalne jest, że trzeba kupić nową, a do nowej też nowy procesor, pamieć, itp. Nie ma nic nielegalnego w takim działaniu.

Oczywiście dotyczy to tylko przypadku, gdy faktycznie płyta się zepsuła, a nie "zepsuła" ;)

Ten post był edytowany przez 2000Mini dnia: 06 Luty 2012 - 12:57

#8 Użytkownik jest niedostępny   gulki81 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 13:24

@2000Mini wg. moich informacji bez utraty licencji M$ umożliwia wymianę podzespołów jedynie w okresie gwarancji. Takie przynajmniej było oficjalne stanowisko M$, a nieoficjalnie podejście mogą mieć różne ;) Raz to przejdzie innym razem będzie kłopot.

#9 Użytkownik jest niedostępny   grajek82 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 15:13

Dobra. Windows będzie kupowany.
@ EDIT: TOTALNE MAKSIMUM TO 4000,00 zł
Teraz reszta. (Mam kompa wartego mniej więcej 750zł?) - Dlatego naginam budżet bo coś się zwróci.
Znalazłem takie porównanie
Dodaj obrazek
580 - 1700 zł
570 - 1200 zł
Warto kupować tą droższą?

Chciałbym żebyśmy może doszli do 1 zestawu i wybrali do niego jak najodpowiedniejsze części, bo jeśli każdy daje swój zestaw to ciężko mi to ogarnąć.

Może ja coś dam na początek żeby łatwiej się nam myślało? Powiedzmy. (jak coś to będziemy zmieniać podzespoły jeśli coś mądrzejeszego wymyślimy.

RAM::- Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance LP //// 189,00 zł
MOBO:-
GPU::- ATI Radeon HD6970 - 1200,00 zł
Chłodzenie dodatkowe::-
CPU::- Intel Core i5 2500k - 829,00 zł
PSU::-
CASE:-
HDD::-

Ten post był edytowany przez grajek82 dnia: 06 Luty 2012 - 15:43

#10 Użytkownik jest niedostępny   bic44 Ikona

• .
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 15:18

Ale masz podane 2 zestawy, a właściwie jeden i drugi taki sam okrojony, więc gdzie się gubisz?
A high endowe grafiki nigdy opłacalne nie są, no ale jeśli są fundusze, to czemu nie, z tym, że pisałeś o ograniczonym do 3000 budżecie, więc albo dołożysz, albo nie zaszalejesz (gtx570-590).

#11 Użytkownik jest niedostępny   _orgin Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 15:19

a ja na twoim miejscu brałbym i7 2600k. dlaczego? bo chcesz się bawić w obróbkę filmów. a w takim wypadku komp nie będzie się męczył jak dzika świnia i wszystko poleci szybciej. nie mówie ze i5 2500k będzie słabe, bo będzie rewelacyjne, ale 4 rdzenie i 8 wątków u 2600k przemawia jednak na jego korzyść, tym bardziej, że obróbka filmów mocno obciąża procesor. róznica miedzy i5 a i7 to 300 złotych, więc musisz nagiąć budżet lub dopasować reszte bys sie zmiescił finansowo (np. kupując tańsze GPU)

#12 Użytkownik jest niedostępny   gulki81 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 15:50

@grajek82 zaproponowałem Ci zestaw w moim poście poprzednim -> http://www.morele.ne...ry/info/SQnKiz/ zrezygnuj po prostu z blu ray'a i styknie wtedy na system, zamkniesz się w kwocie 4000zł. Jak Ci ktoś zaproponuje zestaw z 2600K i systemem to i ja z checią taki zestaw zamówię dla siebie ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   bic44 Ikona

• .
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 16:00

p67, bez ssd w tym budżecie, z tymi priorytetami?

e: Daruj chłopie, nie rób śmietnika.

Ten post był edytowany przez bic44 dnia: 06 Luty 2012 - 16:41

#14 Użytkownik jest niedostępny   gulki81 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 16:38

bicuś zrezygnuj na 3 miesiące z odżywek i dorzuć koledze z 400zł na ssd :E inaczej to już jedynie na software'rze przyoszczędzić może i zamieniając 650w na 550w od XFX'a.

#15 Użytkownik jest niedostępny   grajek82 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 23:13

http://youtu.be/-KbMkS8TMso Tu jest taki podobny komp, i spadają mu klatki do 34 nawet w bf3 1920x1080 wymaksowne ustawienia.
Ten zestaw który podałeś gulki raczej się nada. Brałbyś go takim jakim jest czy coś jeszcze zmienił? Nie ma w tej cenie karty czegoś lepszego? Radeon jakiś?

Ten post był edytowany przez grajek82 dnia: 06 Luty 2012 - 23:16

#16 Użytkownik jest niedostępny   gulki81 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 00:16

Od 1300zł masz Radosława 6970, czyli kartę porównywalną z tą...a tu dysponujesz dodatkowo cudofiziXami. Możesz zejść do tego zasilacza http://www.morele.ne...0s-xxb9-379507/ jeżeli nie potrzebujesz zasiłki, która pociągnełaby bardziej prądożerną kartę w przyszłości i możesz wziąć dvd-rw http://www.morele.ne...7280s-0b-413871 zamiast tego blu-ray'a od Lite-On'a, a za zaoszczędzoną kasę zamówić jakiś dysk ssd na system, chociażby 60GB http://www.morele.ne...064d-eu-427809/ system się będzie dużo szybciej bootował i ogólnie szybciej działał.

Tego 2500K prawdopodobnie podkręcisz w okolice 4,5-5Ghz, a on tam miał go na stockowym zegarze... i nie ma uja na Mariolę, na ten czas :) Jeżeli tylko nie zamarzy Ci się gra na jakichś 50 czy 60 calach.

#17 Użytkownik jest niedostępny   grajek82 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 00:38

Napęd w sumie mam. Taki: hl-dt-st dvd-ram gsa-h55l - nada się?
Zasilacz niech zostanie taki jaki jest.
Stockowe chłodzenie w 2500k pozwoli na taki oc?

I dodatkowe pytanie: Co sądzicie o takim rozwiązaniu: SSD na PCIE
http://allegro.pl/dy...2083425145.html

Ten post był edytowany przez grajek82 dnia: 07 Luty 2012 - 01:09

#18 Użytkownik jest niedostępny   gulki81 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 12:38

O ile sobie dobrze przypominam to ta nagrywarka jest na szeroką taśmę, a płyta głowna, którą Ci zaproponowałem już takiego wejścia nie posiada, możesz do niej podpiąć jedynie urządzenia pod sata i jedną stację dyskietek ;)

Ten dysk jest pod pci x4, którego ta płyta również nie posiada :red: i jest to pierwsza wersja tego dysku, potem jeszcze wyszły ver. 2 i 3 zauważalnie szybsze.

W zestawie przeze mnie zaproponowanym masz chłodzenie procesora SilentiumPC Fortis, które powinno pozwolić na podkręcenie procesora powyżej 4.5 Ghz.

#19 Użytkownik jest niedostępny   grajek82 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 22:33

Ok, teraz widze. A ten SSD dużo daje? Nie wiem czy warto kupować jak ma 60 GB to mało.

#20 Użytkownik jest niedostępny   gulki81 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 22:41

...bo tych dysków przy dzisiejszych ich cenach używa się jedynie na system operacyjny, czyli te 60 GB powinno starczyć, a resztę jak filmy, zdjęcia, muzykę trzyma się na zwykłym HDD. Ogólnie dysk wtedy nie zamula jak się wiele rzeczy na systemie robi, możesz otworzyć masę programów i nadal masz pełen komfort pracy na nich. Trochę szybciej się też system bootuje i zamyka. Jeżeli się nie zmusza dysku do wytężonej pracy to ja bym się z jego zakupem jeszcze wstrzymał np., ale jak ktoś sobie na taki wydatek może pozwolić to na pewno warto dla swojego komfortu.

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2