Forum PCLab.pl: Zasilacz w Laptopie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zasilacz w Laptopie

#1 Użytkownik jest niedostępny   Faza2707 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 06 Luty 2012 - 12:53

Siemka.
Przewaliłem różne fora i juz wiem jak obchodzić sie z Baterią i zasilaczem w Lap

Nurtuje mnie natomiast jedno pytanie, o którym nikt nie wspomniał słowa..
CZY, Jeżeli wył. komputer na noc lub na inny dłuższy czas to wypadałoby by odłączyć Zasilacz z sieci??
Czy jak jest non stoper podłączony to coś mu sie stanie??

Załączony plik  hi-power-zasilacz-do-laptopa-toshiba-satellite-l300.jpg (41.06K)
Ilość pobrań: 7

#2 Użytkownik jest dostępny   X-KOM.PL Ikona

• Satysfakcja Gwarantowana
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 10:50

Lepiej odłączyć zasilacz ponieważ podłączony do prądu nadal pracuje co powoduje jego zużycie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Faza2707 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 20:22

Dzieki wielkie za odp :) banalne pytanie ale to mój pierwszy laptop więc wiesz... :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Bekon Ikona

• Zapalony narciarz i od niedawna żeglarz
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 01:49

eeee? co to za bzdury? jak wyłączasz użytkowniku (mający podpisaną umowe na reklame na tym forum, co mi się bardzo nie podoba - w każdy wątku tego działu wciśnięty nos z reklamą swojej oferty) samochód to akumulator też odłączasz bo też się zużywa (chociaż ilości prądu pobieranego są dosłownie żadne)? a bliżej idąc - zasilacz komputera stacjonarnego tym tokiem także należałoby odłączać, zresztą wszystko co pracuje na innym napięciu niż 230V...

#5 Użytkownik jest niedostępny   Faza2707 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 19:38

Zobacz postBekon, o 10 Luty 2012 - 01:49, napisał(a):

eeee? co to za bzdury? jak wyłączasz użytkowniku (mający podpisaną umowe na reklame na tym forum, co mi się bardzo nie podoba - w każdy wątku tego działu wciśnięty nos z reklamą swojej oferty) samochód to akumulator też odłączasz bo też się zużywa (chociaż ilości prądu pobieranego są dosłownie żadne)? a bliżej idąc - zasilacz komputera stacjonarnego tym tokiem także należałoby odłączać, zresztą wszystko co pracuje na innym napięciu niż 230V...

Fakt. tez na to wpadłem w puźniejszym terminie. Poza tym zauwarzyłem, ze jak komp jest na chodzie to i zasilacz si grzeje. W przeciwnym wypadku jest zupełnie odwrotnie.
Dzieki.

#6 Użytkownik jest dostępny   X-KOM.PL Ikona

• Satysfakcja Gwarantowana
  • PipPipPipPip

Napisany 13 Luty 2012 - 15:07

Zobacz postBekon, o 10 Luty 2012 - 01:49, napisał(a):

Nieużywany akumulator/bateria również podlega zużyciu.
Nowe obecnie ładowarki sieciowe pobierają bez obciążenia tak małą ilość energii, iż nie są w stanie wyczuwalnie nagrzać się stąd wrażenie, że ładowarka nie pracuje. W przypadku skoku napięcia sieciowego podczas obciążonej ładowarki (podłączonej do laptopa) nie ma na nią żadnego wpływu, tak przy braku jej obciążenia może spowodować jej uszkodzenie. Z tego też powodu stosuje się w niektórych zasilaczach np. komputerowych wyłączniki, aby zasilacz/ładowarka bez obciążenia nie były bezpośrednio podłączone do prądu. Niemniej jednak bardzo rzadko zdarzają się takie przypadki, lecz tak jak już wspomnieliśmy lepiej odłączyć zasilacz od prądu.

Strona 1 z 1