Forum PCLab.pl: Opinie na temat srzedających i kupujących - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Opinie na temat srzedających i kupujących Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   swist Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 06 Luty 2012 - 13:17

Witam, temat jak wiadomo jest rozlazły i mało czytelny, do tego jak już ktoś natrudzi się z wyszukiwarką, aby znaleźć interesującą opinię to ta przekierowuje do nieprawidłowej strony. Nie lepiej by tak nowe subforum z opiniami, gdzie każdy użytkownik będzie miał własny temat ze swoim nickiem a tam opinie o nim? Byłoby o wiele wygodniej i czytelniej, pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   govevil Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 23:42

Nic to nie da. Na labie jest od dawna problem ze wszystkim. A sprawami tego działu chyba się nikt nie interesuje.

#3 Użytkownik jest niedostępny   swist Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 01:20

Nie jestem na czasie, ale nie ma żadnego administratora, który mógłby się tym zająć? To dość ważny dział, warto by uczynić transakcje bezpieczniejszymi, wygodniejszymi i przyjemniejszymi :-)

#4 Użytkownik jest niedostępny   govevil Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 10:36

Musisz sam napisać do któregoś z nich. Nie wystarczy założyć temat. Natomiast wątpię by to coś poskutkowało.

#5 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy

Napisany 07 Luty 2012 - 11:22

Nie uczyni to transakcji bezpieczniejszymi. Jedynie używanie mózgu coś takiego może sprawić ;)
Sprawdziłem wyszukiwarkę w temacie na kilku nickach - wygląda na to, że działa, więc gdzie jest problem?
Subforum z tysiącami (prawdopodobnie) tematów dla każdego użytkownika? I to ma być łatwiejsze w użytkowaniu? :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   govevil Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 18:50

o tak, używanie mózgu to dobra podpowiedź. Mało kto o tym pamięta. :lol2:

#7 Użytkownik jest niedostępny   swist Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 22:18

Bezpieczniejsze - może za daleko pojechałem. Wygodniejsze? Na pewno. Wystarczy skorzystać z wyszukiwarki, szukać tylko w tematach po nicku i już mamy WSZYSTKO w temacie opinii o człowieku na forum. Aktywniejsi by mieli tematy na początku, okazyjni kupujący gdzieś na końcu, burdelu by nie było. Co mi nie działało? Żeby znaleźć opinię o sobie wszedłem na swój profil, przewertowałem posty (znajdź posty użytkownika), trafiłem na właściwy, kliknąłem i przekierowanie do niewłaściwej strony. Błąd, sprawdźcie sami, no ale to poza tematem. Tak czy inaczej to niewygodne, spróbujcie wyszukać informacje o mnie jako o sprzedającym to zobaczycie a mam tylko jedną opinię do tej pory. A tak wystarczy wyszukać nick zaznaczając dział i mamy wszystko od razu! No nie będzie lepiej? Lepiej już temat dla każdego w subforum niż opinie w jednym temacie. Straszny bałagan.

Ten post był edytowany przez swist dnia: 08 Luty 2012 - 22:20

#8 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona

Napisany 08 Luty 2012 - 23:36

:E
Wiesz, teraz masz jeden temat...w którym używając wyszukiwarki po nicku znajdujesz opinie na temat danego użytkownika...i chcesz to zastąpić subforum z potencjalnie gigantyczną ilością tematów, w których używając wyszukiwarki po nicku znajdujesz opinie na temat danego użytkownika. To gdzie jest to usprawnienie, bo się pogubiłem. :)

Żeby znaleźć opinię na temat jakiegoś użytkownika, zrób taki myk: wejdź w temat o opiniach, przewiń go do dołu, wpisz nicka obok przycisku...[Przeszukaj temat], obejrz wyniki.

#9 Użytkownik jest niedostępny   swist Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 23:59

Ale co za różnica czy ilość dotyczy tematów czy postów dla użytkowników? Żadna. Używając w mój sposób szukajki masz opinie po jednym kliknięciu, wszystkie naraz, coś jak Allegro, które nie bez powodu ma karty użytkowników i inne takie. Wpisanie nicka jak mówisz? To opinia o mnie jest postem którymś z kolei a to tylko jedna transakcja a i mało jestem aktywny na forum, co w przypadku innych? Wcale zmian nie trzeba wprowadzać tylko utworzyć forum, jak szanownej ekipie moderującej się nie chce przenosić tematów to nikt tego nie wymaga, temacik może sobie zostać, byleby tylko zrobić coś dla ludzi.

#10 Użytkownik jest niedostępny   junkiejew Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 00:09

to juz prosciej byloby po prostu komentarze do transakcji umieszczac w komentarzach na profilu danego uzytkownika...

...imo ten zwyczaj i tak by sie nie przyjal, ale negatywy zawsze warto zduplikowac tu i tu. ku przestrodze.

#11 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona

Napisany 09 Luty 2012 - 00:09

Jeżeli żadna...to po co zmieniać? Po co dokładać górę treści, jeżeli nie przyniesie to zmiany? Chyba mamy coś usprawniać, prawda?

Co do wyszukiwania - przyznam, że nie rozumiem, w czym jest problem. Masz temat przeznaczony do ocen kontrahentów. Wyszukujesz w nim po nickach ludzi - bo zazwyczaj jak się pojawi w poście nick, to jest połączony z opinią. Jak ktoś miał więcej ocen, to się częściej pojawia w wynikach wyszukiwania w tym temacie. Więc gdzie leży problem?

Komentarze na profilu są jeszcze bardziej niekontrolowane, niż komentarze we wiadomym wątku. Do tego, nie jest czytelne, czy komentarza wrzucił jednopostowiec z konta założonego w celu wrzucenia komentarza, czy ktoś będący na forum od lat.

Tak czy siak - pamiętajcie, żeby nie przeceniać znaczenia komentarzy. Nie są łatwo weryfikowalne, poza tym ktoś może sobie 'nabić' kilka pozytywów, po czym nagle zacząć oszukiwać. Metody kontroli transakcji mamy na forum o wiele, wiele mniejsze, niż na np. Allegro - a tam przecież 'co chwilę' jest jakiś wałek.

Pamiętajcie o tym!

#12 Użytkownik jest niedostępny   swist Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 00:28

Różnica dla użytkowników żadna - tylko jeśli chodzi czy opinie są tematami czy postami, czyli, że zmiany nie wpłyną na nich negatywnie a jedynie usprawnią wyszukiwanie. Reszta jest znacząca według mnie.

Drugi akapit. No wyszukaj mnie w temacie... Moja opinia jest z tego co pamiętam siódma wśród wyszukanych tematów, reszta to posty zawierające w słowach mój nick, niepotrzebne zamieszanie i bezsensowne wyszukiwanie. A co jak ktoś ma jeszcze inny nick przewijający się w pospolitych słowach lub cokolwiek? Zresztą kliknij na opinię, gdzie Cię przekieruje? Możemy zapobiegać problemom.

O komentarzach nie wspomnę, bo one w temacie nie powinny mieć nic wspólnego. Mi to tam bez różnicy, bo ja z IPB mam trochę wspólnego, ale można pomóc innym użytkownikom i dodać topic, który zaprowadzi ich do miejsca docelowego - tematu o użytkowniku a nie wynikach wyszukiwania, które będzie musiał wertować. No i unikniemy problemów związanych ze samym skryptem, także w przyszłości przy ew. aktualizacjach.

#13 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona

Napisany 09 Luty 2012 - 00:43

Wśród wyszukanych tematów? Chodziło o wyszukiwanie jedynie w jednym temacie, dalej mnie nie rozumiesz.
Wykonałem operację wyszukiwania "w mój sposób" - pierwszy wynik to opinia na twój temat. Następne dwa są spowodowane tym, że Polacy nie potrafią pisać po polsku.

#14 Użytkownik jest niedostępny   swist Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 01:01

W temacie korzystając z szukajki w dolnym, lewym rogu? Na moje jest zupełnie inaczej, choć może popełniłem błąd gdzieś bo już późno :D Ale nawet wpisując Twój nick mam tylko tematy z działu sprzedam, Twoje ogłoszenia a mi zależy na opinii. Właśnie to jest różnica.

#15 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona

Napisany 09 Luty 2012 - 01:14

Po prostu przeczytaj jeszcze raz post #8 :)

#16 Użytkownik jest niedostępny   swist Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 01:20

Usprawnienie takie, że po jednym kliku masz wszystko na tacy, bez przedzierania się przez zbędne posty/tematy. Dla handlujących to wiele zmienia :-) Tymczasem lecę spać, dobrej nocy i przemyślcie to.

#17 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona

Napisany 09 Luty 2012 - 12:45

Rozpisz mi ten algorytm "jednego klika i wszystko na tacy"*, bo na razie to, wybacz, próbujesz (w moich oczach) zastąpić dotychczasowe rozwiązanie polegające na jednym temacie, utworzeniem na siłę bardzo dużego działu, który nie będzie rozwiązaniem bardziej ergonomicznym.

*moją wersję, polegającą na wejściu do wiadomego tematu, przewinięciu ekranu na dół, wpisaniu nicka i naciśnięciu jednego przycisku, już znasz.

#18 Użytkownik jest niedostępny   swist Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 14:01

Faktycznie popełniłem błąd :D Coś pokręciłem i dziale wyszukałem zamiast w forum.

Jednak to nie zmienia faktu, że mamy urywek opinii po wyszukaniu, kliknięcie na nią nie przekieruje do jej pełnej wersji bo coś nie działa :-)

Do tego przykładowo wyszukując w temacie użytkownika "romo" tylko połowa wyników wyszukiwania świadczy o opiniach, ze dwa nie wiadomo czy pozytywna czy nie a kliknąć i przejść do pełnej wypowiedzi nie możemy a reszta to trochę nie wiadomo skąd się wzięła.

No ale ok, nic na siłę.

#19 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona

Napisany 09 Luty 2012 - 23:15

Wszystko działa. Można kliknąć. Można podejrzeć. Temat jest na tyle zorganizowany, że jak się pojawiają nicki, to z opinią.
To, czy jest ona pozytywna, czy negatywna, możesz obejrzeć po kliknięciu na wypowiedź. Jakby były osobne wątki do każdego użytkownika, też nie byłoby widać, bez wejścia do wątku, czy opinie są negatywne, czy pozytywne.

No chyba, że zrobić po dwa wątki do każdego usera - jeden na pozytywy, drugi na negatywy...

Albo trzy, jeszcze na neutrale :E

#20 Użytkownik jest niedostępny   swist Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 01:36

U mnie nie działa po kliknięciu, no ale kogo to zainteresuje :-) Nawet jakby pomysł się przyjął to nikt by go nie wprowadził pewnie, patrząc na to, że nawet skrypt jest nieaktualizowany (PS zobaczcie jaka nowa wersja jest ładna i funkcjonalna)... Jest pewien powód, dlaczego różne fora decydują się na oddzielne tematy w wielu kwestiach, to właśnie wygoda, do tematu opinii pasuje jak najbardziej, no ale zawsze jest o to spór czy oddzielnie czy razem, a ja nie jestem tu po to, aby się spierać a i sam sobie poradzę więc moja rola w tym wątku jest zbędna :) W ogóle jakoś nikt inny się nie pofatygował o opinię w temacie, no ale mniejsza. Pozdrawiam i odpuszczam :)

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2