Los obdarował mnie kontem w PKO BP z kartą debetową VISA (nie Electron!), która teoretycznie powinna mi dawać możliwość płacenia przez Internet. I zazwyczaj tak faktycznie jest, nie miałem większych problemów z płaceniem nią, poza kilkoma niezbyt wygodnymi przypadkami.
Chociażby taki iTunes - początki były nawet dobre, ale iTunes nigdy nie ściągnął środków od razu, zazwyczaj przy jakimś kolejnym zakupie (np. za 2-3 tygodnie) informował mnie, że nie był w stanie zrealizować płatności i prosił o wprowadzenie danych - co robiłem do znudzenia i zawsze było ok. Jednak nigdy nie działało to z automatu. Ostatnio jednak pogniewał się na mnie całkowicie, odrzucając kartę od razu. Więc z iTunes mogę się na jakiś czas pożegnać.
PayPal nigdy nie był w stanie zweryfikować karty. Co prawda PP to nie jest "must have" ale to pokazuje, że karta jest co najmniej marudna.
I ostatnie próby, które mnie zmusiły do pewnych działań - zakup na Amazonie, karta jest odrzucana, bez względu na to, jak bym nie kombinował (imię/nazwisko z lub bez polskich znaków, przeróżne adresy billingowe). Nie chce i już.
Nie trudno znaleźć historie podobne do mojej, ta debetówka pomimo teoretycznej możliwości płacenia przez Internet jest dość nieprzewidywalna. Szukam więc rozwiązania bardziej pewnego. Po przeanalizowaniu kilku ofert, pozostały na placu boju głównie mBank i ING Bank Śląski.
Czy ktoś posiada konto w którymś z tych banków i może potwierdzić, czy debetówka mBanku lub ING działa w 100% jako sposób płatności (w szczególności w wymienionych powyżej - iTunes/Amazon a w perspektywie również innych popularnych zjadaczy pieniędzy - np. Android Market)? Ewentualnie jeszcze krok dalej - czy e-karty tych banków będą działały równie skutecznie? W przyszłości mógłbym zrezygnować z debetówek na rzecz wirtualnych odpowiedników, jeśli byłyby równie skuteczne.
Ten post był edytowany przez Fazid dnia: 06 Luty 2012 - 16:56

Zaloguj się

ASUS OC School
Ostatnio dodane tematy
Nowe artykuły
Najnowsze pliki

Wróć do góry
Multi cytowanie