Forum PCLab.pl: Seagate zamiast Samsunga F3 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Seagate zamiast Samsunga F3 Wymiana gwarancyjna Proline Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Matt8907 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 06 Luty 2012 - 19:03

Witam,
jakiś czas temu pisałem o tym, że jeden z moich Samsungów HD502HJ F3 uległ awarii, oddałem go na gwarancję i dzisiaj zadzwonił do mnie facet z Proline, że dysk został wymieniony na nowy.
Oczywiście dysk już odebrałem ale.... Na miejscu okazało się, że zamiast Samsunga HD502HJ F3 500GB 16mb Sata II czeka na mnie Seagate ST3500413AS 500GB 16mb Sata III, dokładnie taki.. Oczywiście poinformowano mnie, że Seagate kupił Samsunga (co już wiedziałem od dawna) i teraz wymieniają Samsungi na Seagate. Oczywiście wszystko gra, dostałem dysk na Sata III i do tego wydłużyli mi gwarancję o rok, także z 1,5roku zrobiło się 2,5 roku. Poczytałem trochę opinii i powiem, że jestem zadowolony ale czy aby mam z czego się cieszyć? Czy mimo tego F3 nie był lepszy? (jednego Samsunga jeszcze mam, także dużo nie straciłem)
Dysk chce obecnie przeznaczyć na system (za niedługo wymienię płytę, która będzie mieć Sata III więc jest to mi na rękę), chciałem go też sprzedać i kupić SSD OCZ Vertex Plus ale chyba nie warto, że względu na to, że ten SSD to padaka.

Więc jak według was mam postąpić? Wrócić z dyskiem i żądać wymiany (na Samsunga F3), czy olać to?

Z tym 1/3 sata II bez przesady, marketing robi swoje ale nie w takim stopniu.

Ten post był edytowany przez Matt8907 dnia: 06 Luty 2012 - 19:26

#2 Użytkownik jest dostępny   SDH Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 19:10

Wymiany na co? Po pierwsze już go odebrałeś, po drugie musieliby Ci dać F3 ze swoich zapasów, a potem tego Seagate komuś wcisnąć - nie pójdą na to. F3 pewnie był szybszy, ale nic nie zrobisz. Czemu Ci na rękę, że ma SATA III skoro on nawet 1/3 standardu II nie wykorzysta? :E Co ja radze? Sprzedać za ~300, dołożyć 100 zł i kupić SSD Crucial M3 lub Samsung 830.

#3 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:34

Przy wymianie idzie gwarancja od nowa bo masz nowy produkt z pełną gwarancją(nie wiem tylko jak wygląda sprawa gdy mielismy 5 a nowy wymieniony ma 3 lata)

ps.wolałbym samsunga ale niestety - co gorsza nie ma wiekszości informacji które były w faq samsunga - teraz wszystko na stronie seagate - szkoda

#4 Użytkownik jest niedostępny   Matt8907 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:39

Czyli co ten Seagate to jakaś totalna lipa czy co? Mam jeszcze 1 F3 także nie martwię się o to, chodzi mi czy jest warty zostawienia sobie? SSD kupię ale może nie teraz, może w wakacje. Z resztą jak mam się pozbyć 500Gb na rzecz 60Gb to za bardzo nie chce, jak padnie mi dysk to wtedy zostanę z 1 ssd 60gb bez możliwości skopiowania czegokolwiek z braku miejsca, z drugiej strony aż tak mocno nie zależy mi na szybszym wczytywaniu systemu, a na wolno wczytujące się poziomy/tekstury w grach nie narzekam.

Ten post był edytowany przez Matt8907 dnia: 06 Luty 2012 - 21:42

#5 Użytkownik jest niedostępny   airborne82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:48

Zobacz postZIB2000, o 06 Luty 2012 - 21:34, napisał(a):

Przy wymianie idzie gwarancja od nowa bo masz nowy produkt z pełną gwarancją(nie wiem tylko jak wygląda sprawa gdy mielismy 5 a nowy wymieniony ma 3 lata)

Nie zawsze tak jest .
Swego czasu spalił mi się kiedyś procesor Pentium D 820 a ze miał jeszcze chyba pół roku gwarancji to poszedł na gwarancje no a wtedy już nie produkowali ich ani tym bardziej już nie sprzedawali to dali mi inny model pasujący do danej płyty ( PDC e5200 ) no ale gwarancji było tyle ile miał popsuty model , czyli nie przedłużona .
Możliwe ze to poprostu zależy od sklepu

Zobacz postMatt8907, o 06 Luty 2012 - 21:39, napisał(a):

Czyli co ten Seagate to jakaś totalna lipa czy co? Mam jeszcze 1 F3 także nie martwię się o to, chodzi mi czy jest warty zostawienia sobie?

Czy ja wiem czy taki zły jest ??
Też mam 2 Seagate u siebie , jeden to model 7200.10 a drugi to 7200.11 i fakt są wolniejsze od F3 bo taki też mam , ale szybszy Seagate 7200.11 aż tak bardzo nie odbiega szybkością , no a ty masz jescze szybszy model 7200.11 .
Zawsze też możesz zrobić testy w HD Tune i zobaczyc ile Seagate traci do F3

#6 Użytkownik jest niedostępny   VP11 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 09:06

Zobacz postairborne82, o 06 Luty 2012 - 21:48, napisał(a):

Nie zawsze tak jest .
Swego czasu spalił mi się kiedyś procesor Pentium D 820 a ze miał jeszcze chyba pół roku gwarancji to poszedł na gwarancje no a wtedy już nie produkowali ich ani tym bardziej już nie sprzedawali to dali mi inny model pasujący do danej płyty ( PDC e5200 ) no ale gwarancji było tyle ile miał popsuty model , czyli nie przedłużona .
Możliwe ze to poprostu zależy od sklepu

Wlasnie taka sytuacja byla w ProLine. Tez mi dysk padl. Nie wiem czy problem z ta seria, czy go dobilem w kieszeni.
Dwa raza wymieniali, i za kazdym razem nie zmieniana byla piecioletnia gwarancja.

Zobacz postairborne82, o 06 Luty 2012 - 21:48, napisał(a):

Czy ja wiem czy taki zły jest ??
Też mam 2 Seagate u siebie , jeden to model 7200.10 a drugi to 7200.11 i fakt są wolniejsze od F3 bo taki też mam , ale szybszy Seagate 7200.11 aż tak bardzo nie odbiega szybkością , no a ty masz jescze szybszy model 7200.11 .
Zawsze też możesz zrobić testy w HD Tune i zobaczyc ile Seagate traci do F3

Ale mi dziwi ze wymienili na inny. Powinni w tym momencie jak udowodnisz ze dysk jest gorszy od posiadanego zamienic na dowolny inny o parametrach nie gorszych od zepsutego. Nawet kosztem ze ten dysk bedzie mial 750MB.

Tu widze sa ludzi pracuja w sklepach, niech wypowiedza sie jak musi byc. Czy czasem sprzedawca nie wcisnal G. a sobie czy kumplowi dal lepszy dysk.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Matt8907 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 09:36

Nie no pokazał mi druczek wymiany, taki którego nie dostałem (mam inny). Dysk oczywiście przyszedł z centrali, także w sklepie nie mieli za bardzo na to wpływu (chyba), osobiście raczej mi to nie przeszkadza, ważne żeby był bezproblemowy, bezawaryjny. Jednak dalej nie wiem czy to była uczciwa wymiana. W sumie chyba to lepsze niż zwrot 130zł, które zapłaciłem w maju 2010r.

Dysku jeszcze nie otworzyłem, leży i czeka na rozwój sytuacji.

Ten post był edytowany przez Matt8907 dnia: 07 Luty 2012 - 09:39

#8 Użytkownik jest dostępny   SDH Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 13:17

Jeśli przyda Ci się ta pojemność to wkładaj go do obudowy i już. Nie ma co robić problemów, bo z Seagate nie wygrasz, oni zrobili wszystko zgodnie ze swoimi zasadami i z tym co ustalili z Samsungiem. Natomiast jeśli obecne 500GB w F3 jest wystarczające to go sprzedaj, bo dyski są w cenie i coś sobie za to kup, np. SSD.

#9 Użytkownik jest niedostępny   ficias Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 16:58

Ja bym chyba wolał Samsunga F3, ale na magazyn to w sumie bez różnicy. Plusem tego rozwiązania jest przedłużenie gwarancji o rok więc nie jest źle ;)

Swoją drogą, szkoda że Samsungi odchodzą, szczególnie HD502HJ. Na szczęście mam ich jeszcze kilka, ale gorzej jakby posypały mi się ze 2, bo nie będę miał czym uzupełnić macierzy skoro Seagate wymienia je na swoje dyski, a nie na takie same modele, po prostu kicha :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 19:43

@airborne to zostałeś wydymany i tyle w temacie - nowy sprzęt = nowa gwarancja - ZAWSZE (tylko naprawiony leci ze starej minus czas jaki upłynął od zdania na gware do odbioru)
W znaku nie miałem z tym problemów a padło kilka dysków i jedna nagrywarka - liteon która była wymieniana ze 4 razy(przez 6 lat) :D az mi się znudziło

VP11 tez taki bubel?proline oszukuje ludzi?
Masz rację wymieniany sprzęt musi być nie gorszy od poprzednika - chyba że sie na to zgodzisz.Jak nie maja nic do zaoferowania to zwrot kasy(w przypadku dysków to teraz żadne wyjście)

Ten post był edytowany przez ZIB2000 dnia: 07 Luty 2012 - 19:44

Strona 1 z 1