Forum PCLab.pl: Zakaz sprzedaży gry? PEGI 18+ - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

• (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zakaz sprzedaży gry? PEGI 18+ Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Dawidek Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 06 Luty 2012 - 20:56

Dzień dobry.

Dzisiaj miałem nie miłą sytuację w sklepie Media Markt. Kasjerka która odmówiła mi sprzedaży gry gdyż stwierdziła że "18+" na pudełku od PEGI jest zakazem sprzedaży gry niepełnoletnim. Jak wygląda to ze strony prawnej? Jest taki zakaz? Nie wspominam już, że kasjerka była strasznie nie miła, wręcz żałośnie podeszła do tematu...odwróciła się plecami mówiąc 'nie mam ochoty z Panem rozmawiać".

Pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Ationx Ikona

• Perfekcjonista w każdym calu
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:00

Chyba 18+ samo znaczy o sobie..

#3 Użytkownik jest niedostępny   Dawidek Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:03

A PEGI nie jest informacją dla rodziców? Nigdy szczerze powiedziawszy nie widziałem zakazu sprzedaży gier. Równocześnie dobrze możemy na wszystko nakleić naklejkę '18+' i mówić że to zakaz. Ale nie jestem pewny, dlatego pytam.

#4 Użytkownik jest niedostępny   kamassss Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:04

Jak sie czasem czyta te bzdury o przemocy wśród młodzieży, która jest wynikiem brutalnych gier komputerowych, to dziwne, że dopiero teraz się tym zajęli. Każda firma chce uniknąć procesu i odszkodowań- była raz sprawa, że jakaś babka w USA procesowała się R*, bo jej wnuczek grając w GTA zobaczył gołą du...

#5 Użytkownik jest niedostępny   Ationx Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:05

Informacja dla rodziców to informacja aby takiej gry nie kupowali dzieciom poniżej 18 roku życia więc osoba niepełnoletnia tym bardziej nie kupi takiej gry, choć może tego się tak nie przestrzega wszędzie to widocznie tobie się trafilo :P

#6 Użytkownik jest niedostępny   Skyrim Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:06

Z tego co pamietam -to jest jedynie wskazówka, która NIE MA mocy prawnej.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Suchhyy Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:06

Takie Nasze Polskie prawo :)
Organizacja prawa nie współgra z prawem Europy Zachodniej... Jednym słowem CZAS na zmiany :)
To czy sprzedawca Ci sprzeda, czy nie - to jego gest.

#8 Użytkownik jest dostępny   rafano Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:07

poproś na piśmie o przyczynę odmowy sprzedaży

tym bardziej, że
"Kodeks Wykroczeń art. 135
Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru, podlega karze grzywny."

pozostaje pytanie czym jest uzasadniona przyczyna - pegi moim zdaniem nią nie jest

cała powyższa wypowiedź opiera się na moich przekonaniach także proponuję wybranie się na forum prawne

Ten post był edytowany przez rafano dnia: 06 Luty 2012 - 21:08

#9 Użytkownik jest niedostępny   Oskaliber Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:09

Niech nie sprzedają, a potem będą płakać, że pójdzie do domu i ściągnie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Dawidek Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:10

Ja byłem święcie przekonany że to tylko informacja, nie żaden zakaz. Nigdzie nie ma napisane że jest zakaz sprzedaży gier, ani na pudełku, ani gdzieś w sklepie, ani nigdzie. Szczerze powiedziawszy zacząłem się w wykłócać tylko dlatego że kasjerki podeszły strasznie lekceważąco, przez to że brakuje mi do osiemnastki ponad pół roku.(?)

#11 Użytkownik jest niedostępny   domin34 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:11

Ja jak miałem 13 lat to kupiłem Wiedźmina w empiku, dostałem go bez problemu, mimo, że 18+ był. Tak samo było z wieloma innymi grami.

Ten post był edytowany przez domin34 dnia: 06 Luty 2012 - 21:12

#12 Użytkownik jest niedostępny   Ationx Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:17

Może kasjerki bardzo dosłownie odebrały ten znaczek :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   hajapackage Ikona

• Kreatywny leniuch :E.
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:20

Zobacz postDawidek, o 06 Luty 2012 - 21:10, napisał(a):

Ja byłem święcie przekonany że to tylko informacja, nie żaden zakaz. Nigdzie nie ma napisane że jest zakaz sprzedaży gier, ani na pudełku, ani gdzieś w sklepie, ani nigdzie. Szczerze powiedziawszy zacząłem się w wykłócać tylko dlatego że kasjerki podeszły strasznie lekceważąco, przez to że brakuje mi do osiemnastki ponad pół roku.(?)

PEGI niema mocy prawnej. Skoro kasjerka zachowała w twojej ocenie niekompetencje i była niemiła, uniemożliwiając Ci zakup produktu, tym samym wpływając negatywnie na dochód sklepu powinieneś udać się do zarządu tego Media Markt i ten fakt zgłosić. Sklep może posługiwać się jednak własnym regulaminem. Więc wpierw poproś osobę kompetentną o wskazanie punktu w regulaminie sklepu, który zabrania nabyć Ci ten produkt.

W mojej ocenie kasjerka wykazała się tylko i wyłącznie arogancją, i działała na niekorzyść sklepu. Niczym jakiś moher walczący o swoje przekonania :E. Powiem więcej. Na miejscu twoim, czy twoich rodziców narobiłbym tam syfu.

Ten post był edytowany przez hajapackage dnia: 06 Luty 2012 - 21:21

#14 Użytkownik jest niedostępny   Petlik Ikona

• technikus teleinformatikus
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:21

Sprzedawczyni nie miała prawa zabronić Ci kupić tej gry.
W przypadku artykułów od lat 18 widnieje artykuł, który zabrania kupowania oraz spożywania przez osoby niepełnoletnie. W przypadku PEGI, nie ma zakazu zakupu, ani w zasadzie też spożywania - jest to czysto informacyjne źródło, które nie odnosi się do przepisów prawnych. Poza tym nie zawsze kupujemy coś dla siebie ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   Myst Ikona

• In Lust We Trust
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:24

Jeez po prostu idz do innego sklepu, w koncu jest wolny rynek i masz wybor.Albo kup online i tyle.

#16 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:25

Ja bym na Twoim miejscu poprosił kogoś dorosłego o zapłacenie za tę grę. Po prostu poprosiłbym kogoś, kto akurat też stał do tej kasy i dał mu tę grę i pieniądze żeby zapłacił w kasie za Ciebie. Ty byś z uśmiechem na twarzy jeszcze raz podziękował przy kasjerce tej osobie, która skasowała grę za Ciebie za pomoc, a kasjerce pewnie by ciśnienie skoczyło ze złości, że jej się nie udało na złość Ci zrobić. :E

A co do PEGI i innych oznaczeń wiekowych na grach, to w Polsce jest to tylko i wyłącznie informacja, lub wskazówka dla rodziców i nie ma to u nas żadnej podstawy prawnej.

Ten post był edytowany przez ShadowMan dnia: 06 Luty 2012 - 21:27

#17 Użytkownik jest niedostępny   Witax Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:27

to kup gre w sklepie Internetowym i po problemie :thumbup:

#18 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:30

Zobacz postWitax, o 06 Luty 2012 - 21:27, napisał(a):

A po cholerę ma płacić za wysyłkę i jeszcze czekać aż kurier mu tę grę przywiezie jak np. ma Mediamarkt rzut beretem od domu i może mieć grę od ręki w kilka minut? :hmm: :P

#19 Użytkownik jest niedostępny   60Dogg Ikona

• Psychopathic Records
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:31

Zobacz postWitax, o 06 Luty 2012 - 21:27, napisał(a):

lub w sklepie obok

poczekajmy na wypowiedź gordona

#20 Użytkownik jest niedostępny   Dawidek Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:32

Sprawa wyglądała tak ze podszedłem normalnie do kasy, podałem grę. Pani od razu odłożyła 'pod kasę' grę i stwierdziła że gra jest od 18 roku życia. Zareagowałem tak: :E Powiedziałem że jest to informacja dla rodziców i że system PEGI jest dobrowolny. Pani powtórzyła kwestie że jest zakaz, po czym odwróciła się do mnie plecami z tekstem 'nie mam ochoty z Panem rozmawiać.' Gdy poprosiłem o rozmowę z przełożonym, jej kolor twarzy z bladego stał się bordowy. Powiedziała abym kierował się do informacji, więc tak też zrobiłem. Przedstawiłem sytuację, lecz ta Pani także była święcie przekonana że to jest zakaz. Poprosiłem aby weszła na stronę pegi.info gdyż tam jest opisane dokładnie co to jest PEGI. Odparła że nie posiada tutaj internetu. :lol2: Po czym zawołała koleżankę i zapytała czy ta gra jest od 18 roku życia. Koleżanka "Dorotka" przytaknęła. Ponownie zacząłem wyjaśniać że to jest informacja, a nie zakaz. Jedna z nich zaczęła gdzieś wydzwaniać, druga zaczęła mi przyznawać rację i zaczęła mówić że chyba powinni wywiesić kartki że jest taki zakaz. Dostałem słuchawkę telefoniczną i zacząłem rozmawiać z jakimś facetem który na każde pytanie odpowiadał "nie wiem". Po chwili przyszedł ten Pan i ponownie byłem zmuszony (:E) do wymówienia regułki że nie jest to zakaz, a informacja. Pan już nie odpowiedział "nie wiem" lecz przekazał mi że kierownik jest jutro od godziny 9.00. Wszystko wskazuje na to że to ja miałem rację i chyba się przejdę jutro do nich. :)

Ten post był edytowany przez Dawidek dnia: 06 Luty 2012 - 21:34

• (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »