Forum PCLab.pl: Monitor a oczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Monitor a oczy

#1 Użytkownik jest niedostępny   papa730 Ikona

• Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 06 Luty 2012 - 21:01

Witam, jaki polecacie monitor który byłby łagodny dla oczu, czy jest w ogóle taki który dzięki jakiejś funkcji ma mniejszy wpływ na oczy ? Cena do 500 złotych ale jeżeli będzie trzeba to te 100-150 złotych można ewentualnie dołożyć. Pozdrawiam ;)

#2 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:08

Funkcji "łagodnych dla oczu" nie ma. Wszystko rozchodzi się głównie o zmniejszenie jasności monitora tak, żeby nie męczył wzroku, oraz odpowiednie oświetlenie w pomieszczeniu i odległość od ekranu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   papa730 Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 06 Luty 2012 - 21:54

ok rozumiem, w takim razie jaki monitor byś polecał, do 21 cali ? Nie wiem za bardzo jaką firmę wybrać, czy LG, Benq czy Samsunga. Monitor do wszystkiego, ale przede wszystkim do filmów i gier.

#4 Użytkownik jest niedostępny   dominont Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 22:09

Ja jakieś 2 miesiące temu kupowałem monitor. Pytałem się na forum, obszukiwałem sklepy i wreszcie powziąłem słuszną decyzję o zakupie tego monitorka. Jestem bardzo zadowolony. Ma 21.5', 2ms, 5mln kontrastu dynamicznego, niby podświetlanie LED, Full HD i jest ogólnie super. Czego chcieć więcej :) Do grania jest bardzo fajny (w sumie do wszystkiego ;)). Na dodatek zobacz ile pobiera prądu... 23W i właśnie masz możliwość oszczędności energii na 50% mocy, 75% mocy, 100% mocy, co idzie nie tylko za mniejszym poborem prądu, ale też ściemnia się obraz i nie razi w oczy. Kupiłem w Agito i dostałem go bez żadnej ryski ani bez żadnego martwego piksela. Bardzo polecam :)

Ten post był edytowany przez dominont dnia: 06 Luty 2012 - 22:10

#5 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy

Napisany 06 Luty 2012 - 22:27

Zużycie energii, czas reakcji, czy kontrast dynamiczny (totalna bzdura) są dla oczu nieważne.
Ważna jest za to:
- jasność ekranu - która nie powinna być za duża, a zazwyczaj jest w typowych monitorach na bardzo wysokim poziomie,
- kontrast pomiędzy ekranem a jego otoczeniem w nocy/wieczorem - lepiej, żeby monitor nie był bardzo wyróżniającą się plamą światła na czarnym tle,
- ostrość obrazu - ale to współczesne LCD zapewniają bezproblemowo,
- pochodna jasności, czyli kontrast - wbrew pozorom, nie może osiągać kosmicznych wartości (nie liczę bzdurnego kontrastu dynamicznego, którego boostery lepiej wyłączyć w menu).

Do tego dochodzą takie aspekty, jak właściwa postawa/odległość od monitora, odpoczynek itd.

#6 Użytkownik jest niedostępny   dominont Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 06 Luty 2012 - 23:58

Zobacz postjagular, o 06 Luty 2012 - 22:27, napisał(a):

Zużycie energii, czas reakcji, czy kontrast dynamiczny (totalna bzdura) są dla oczu nieważne.

No pewnie. Ja wymieniłem co takiego ma ten monitor. Co dobre dla oczu to te oszczędzanie energii, bo mniej prądu i o 25 lub 50 % mniej jasności (w 50% oszczędzania, spokojnie można wieczorkiem bez światła).

#7 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona

Napisany 07 Luty 2012 - 10:48

Oszczędzanie energii nie zmienia fizycznych możliwości monitora. To samo można osiągnąć samemu sobie przestawiając opcje.

#8 Użytkownik jest niedostępny   armt Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 10:54

Zobacz postmarcin_kg, o 06 Luty 2012 - 21:08, napisał(a):

Funkcji "łagodnych dla oczu" nie ma.
Nieprawda.

Zobacz postpapa730, o 06 Luty 2012 - 21:01, napisał(a):

czy jest w ogóle taki który dzięki jakiejś funkcji ma mniejszy wpływ na oczy ?
Jeden z producentów wyprodukował model monitora z taką funkcją.
Tym monitorem jest Philips 220X1SW [link] (1680x1050; 0,282mm) posiada on technologie Lightframe „która zmniejsza zmęczenie wzroku poprzez otoczenie ramki monitora niebieskim światłem stymulującym zmysł wzroku w celu lepszej koncentracji i zapewnienia ogólnego poczucia komfortu”.

Wygląda to tak:
Dodaj obrazek źródło: http://a.yfrog.com/i...imagen015ip.jpg
Oczywiście siłę podświetlenia ramki da się regulować i je wyłączyć.

Monitor kosztuje obecnie 795zł (cena wysoka pewnie dlatego że „się kończy”; 18 stycznia br. kosztował 620zł).

Ten post był edytowany przez armt dnia: 07 Luty 2012 - 13:23

#9 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona

Napisany 07 Luty 2012 - 11:02

No nie...powinni Philipsa pozwać za wprowadzanie na rynek takich bzdur...

#10 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 14:29

Philips od dawna nie liczy się na tym rynku, dlatego wymyśla tego typu bzdurne ficzery, żeby przyciągnąć klientów.

#11 Użytkownik jest niedostępny   W202 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 14:46

Zdrowe dla oczu jest co pół godzinki popatrzeć za monitor (jeśli nie jest przy ścianie) lub popatrzeć za okno. Chodzi o to żeby oko patrzyło blisko/daleko a nie tylko blisko.
Poza tym wieczorem to tylko przy lampce...

#12 Użytkownik jest niedostępny   armt Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 18:44

Zobacz postjagular, o 07 Luty 2012 - 11:02, napisał(a):

No nie...powinni Philipsa pozwać za wprowadzanie na rynek takich bzdur...

Zobacz postmarcin_kg, o 07 Luty 2012 - 14:29, napisał(a):

Philips od dawna nie liczy się na tym rynku, dlatego wymyśla tego typu bzdurne ficzery, żeby przyciągnąć klientów.

Nie przesadzajmy – może to nie jest codzienny monitor, ale warto o takiej konstrukcji wspomnieć, jeżeli mowa o funkcjach zmniejszających wpływ na oczy.

Zobacz postW202, o 07 Luty 2012 - 14:46, napisał(a):

Zdrowe dla oczu jest co pół godzinki popatrzeć za monitor (jeśli nie jest przy ścianie) lub popatrzeć za okno. Chodzi o to żeby oko patrzyło blisko/daleko a nie tylko blisko.
Poza tym wieczorem to tylko przy lampce...

Są darmowe programy (np. Workrave [link]), które przypominaj o robieniu tych przerw.

#13 Użytkownik jest niedostępny   marcin_kg Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 19:20

Zobacz postarmt, o 07 Luty 2012 - 18:44, napisał(a):

Nie przesadzajmy – może to nie jest codzienny monitor, ale warto o takiej konstrukcji wspomnieć, jeżeli mowa o funkcjach zmniejszających wpływ na oczy.

Pod warunkiem, że to w ogóle działa, a pewnie jest tylko chwytem marketingowym dla naiwnych.

#14 Użytkownik jest niedostępny   armt Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 19:36

Zobacz postmarcin_kg, o 07 Luty 2012 - 19:20, napisał(a):

Pod warunkiem, że to w ogóle działa, a pewnie jest tylko chwytem marketingowym dla naiwnych.

Nie testowałem tego – wiec mi trudno coś powiedzieć (może 15-20% mniej zmęczenia oczu – na tyle bym liczył). Pewne jest, że istnieje coś takiego jak leczenie światłem [link] i kolorem [link].

#15 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona

Napisany 07 Luty 2012 - 22:48

Heheh, to teraz przeliczamy procenty zmniejszenia zmęczenia oczu? :E
To zwykłe badziewie prowadzące do rozkojarzenia i zmęczenia oczu przyciąganiem wzroku do jasnej ramki obrazu. Przez to, że jest niebieskie, prowadzi do zaburzenia postrzegania koloru - nie bez powodu w zastosowaniach graficznych unika się jakichkolwiek barw w otoczeniu obrabianego materiału.

Po prostu - jest o wiele taniej wrzucić kilka diodek w ramkę (której już przy okazji nie trzeba odchudzać - kolejny zysk), niż wrzucić w monitor hardware pozwalające na zejście z jasnością (przy zachowaniu czytelności obrazu) ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   2000Mini Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 06:45

Zbyt małe czcionki też nie są specjalnie zdrowe dla oczu, więc warto poszukać monitora z większą plamką.

#17 Użytkownik jest niedostępny   fakeeus Ikona

• for gamers ®
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 10:25

Gdy na monitorze jest za dużo pikseli i obraz nie jest ostry, to wtedy też się oczy męczą.
Ludzie, jak chcecie tak chronić te oczy, to trzeba odejść od komputera, innego wyjścia nie widzę. NA tym świecie nie ma już nic "zdrowego".

#18 Użytkownik jest niedostępny   armt Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 10:52

Zobacz postjagular, o 07 Luty 2012 - 22:48, napisał(a):

Heheh, to teraz przeliczamy procenty zmniejszenia zmęczenia oczu? :E
Chodziło mi raczej, że nie liczyłbym na dużą różnice (0,2raza a nie 2razy).

To zwykłe badziewie prowadzące do rozkojarzenia i zmęczenia oczu przyciąganiem wzroku do jasnej ramki obrazu. Przez to, że jest niebieskie, prowadzi do zaburzenia postrzegania koloru - nie bez powodu w zastosowaniach graficznych unika się jakichkolwiek barw w otoczeniu obrabianego materiału.
Może masz racje przy grafice i filmach mogłoby przeszkadzać, ale przy internet i office może by pomagało.

Po prostu - jest o wiele taniej wrzucić kilka diodek w ramkę (której już przy okazji nie trzeba odchudzać - kolejny zysk), niż wrzucić w monitor hardware pozwalające na zejście z jasnością (przy zachowaniu czytelności obrazu) ;)
Tutaj z tobą się nie zgodzę – tworzenie specjalnej ramki dla jednego modelu monitora nie jest zbyt ekonomiczne. Jest to raczej próba stworzenia taniego monitora (bez drogiego hardware), który będzie mniej męczył oczy.

Zobacz post2000Mini, o 09 Luty 2012 - 06:45, napisał(a):

Zbyt małe czcionki też nie są specjalnie zdrowe dla oczu, więc warto poszukać monitora z większą plamką.
Wielkość plamki wpływa na odległość siedzenia od monitora (oko-ekran) – jeżeli plamka jest duża to siadasz dalej, jak jest mała - siadasz bliżej.

Ten post był edytowany przez armt dnia: 09 Luty 2012 - 11:07

#19 Użytkownik jest niedostępny   jagular Ikona

• artystom wolno więcej
  • Ikona

Napisany 09 Luty 2012 - 12:41

Nie liczyłbym na żadną różnicę.

Tworzenie ramki do monitora nie jest ekonomiczne? Hmm, myślę że ta 'technologia' jest warta w procesie seryjnej produkcji pewnie jakieś <10€ :) Popatrz na ceny porządnych monitorów, porównaj z ceną tego Philipsa - dobry monitor jest wart kilka razy więcej.

#20 Użytkownik jest niedostępny   HΛЯPΛGŌN Ikona

• The Essence of Sound
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 12:46

Te podświetlane ramki Philipsa to jakaś bzdura. Jeszcze to światło z tyłu telewizorów to okey, ale nie świecąca ramka.
Co do koloru ramki, lepiej coś szarego niż czarnego.

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2