Forum PCLab.pl: Windows 7 upgrade - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 7 upgrade Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Info2012 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 07 Luty 2012 - 00:27

Witam chce kupic windows 7 upgrade professional ale nigdzie nie moge przeczytac na jakiej zasadzie to dziala?

Czy to sie istaluje jako czysta wersje windowsa ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 00:44

7 pro upgrade pasuje tylko na vistę business. I nie, nie instaluje się jako czysty windows, tylko jako upgrade istniejącego systemu.

Ten post był edytowany przez Miczi_82 dnia: 07 Luty 2012 - 00:45

#3 Użytkownik jest niedostępny   Info2012 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 00:52

Zobacz postMiczi_82, o 07 Luty 2012 - 00:44, napisał(a):

7 pro upgrade pasuje tylko na vistę business. I nie, nie instaluje się jako czysty windows, tylko jako upgrade istniejącego systemu.

A przejdzie cos takiego ze z orginalnego windows xp home zaistalowac ten upgrade ?

Ten post był edytowany przez Info2012 dnia: 07 Luty 2012 - 00:52

#4 Użytkownik jest dostępny   Thorns Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 08:16

wersji pro/busieness nie zainstalujesz jako upgrade na wersje home.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 09:22

Słyszałem, że bywają problemy z upgradem XP od razu do 7. MS opisuje procedurę upgrade'u XP do Visty i potem Visty do 7. Ale nie mówię, że to by nie zadziałało. Po prostu może coś nie wyjść.

Ale tak jak wyżej, upgrade'u możesz użyć tylko w odpowiednikach poszczególnych wersji, Home->Home, Business->Professional, Ultimate->Ultimate, nie ma dowolności.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Dermi Ikona

• Child of the wilderness
  • PipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 09:50

Zobacz postMiczi_82, o 07 Luty 2012 - 00:44, napisał(a):

Tak z ciekawości - jesteś pewien, czy sugerujesz się tym "Upgrade" w nazwie? Bo mi się kiedyś obiło o oczy, że Upgrade w nazwie dotyczy głównie licencji (w sensie, ze możesz legalnie używać Win7 Prof mając wcześniej licencję na Vistę Business), a nie metody instalacji - z nośnika dołączonego do licencji Upgrade miało się dać bez problemu wykonać czystą instalację na dysku, a nie aktualizację zainstalowanego systemu.

#7 Użytkownik jest dostępny   Thorns Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 10:09

Oczywiście ze się da, ale czysta instalacja z wersji upgrade jest niedozwolona, musi być instalowana na poprzedni system na który posiadamy licencje. Tak to równie dobrze można ściągnąć Windowsa z netu

#8 Użytkownik jest niedostępny   Dermi Ikona

• PipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 10:17

Zobacz postThorns, o 07 Luty 2012 - 10:09, napisał(a):

Oczywiście ze się da, ale czysta instalacja z wersji upgrade jest niedozwolona, musi być instalowana na poprzedni system na który posiadamy licencje. Tak to równie dobrze można ściągnąć Windowsa z netu

No właśnie o to pytam - czy w licencji Upgrade jest jednoznacznie stwierdzone, że system MUSI być instalowany na istniejący, czy Upgrade dotyczy tego, że mając już kupioną i zainstalowaną Vistę, możesz, korzystając z płyty Upgrade, zainstalować Win7 (w sposób dowolny) i będzie to uaktualnienie licencji Visty do licencji Siódemki. Po prostu nie miałem styczności z wersją Upgrade, a widziałem rozbieżne opinie, dlatego pytam.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 10:24

Tak, Upgrade musi być instalowany na istniejący system, na który posiadasz legalny klucz.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Andy. Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 12:19

Upgrade nie musi być instalowany na istniejący system - można wykonać czystą instalację. Przynajmniej w przypadku "Win7HP Uaktualnienie".

#11 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 12:46

Mówimy o kwestii licencji. Inaczej po co rozróżnienie na pełną wersję systemu i upgrade??

#12 Użytkownik jest niedostępny   Andy. Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 13:04

Rozróżnienie polega na tym, że w przypadku uaktualnienia musimy posiadać fizycznie starszą wersję systemu żeby całość była legalna. Wtedy można zainstalować uaktualnienie nawet na czystym systemie - jakieś dwa lata temu specjalnie dzwoniłem w tym celu do MS żeby to potwierdzić.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 13:07

Hmm, dobrze wiedzieć.

#14 Użytkownik jest dostępny   Thorns Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 13:33

Zobacz postAndy., o 07 Luty 2012 - 13:04, napisał(a):

Rozróżnienie polega na tym, że w przypadku uaktualnienia musimy posiadać fizycznie starszą wersję systemu żeby całość była legalna. Wtedy można zainstalować uaktualnienie nawet na czystym systemie - jakieś dwa lata temu specjalnie dzwoniłem w tym celu do MS żeby to potwierdzić.

Swoje teorie wyssane z palca proszę popierać faktami, bo inaczej wprowadzasz w błąd:

Link 1

Link 2 Blog MS

#15 Użytkownik jest niedostępny   Miczi_82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 13:42

Jeszcze lepiej wiedzieć :P

#16 Użytkownik jest niedostępny   Dermi Ikona

• PipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 13:57

Zobacz postThorns, o 07 Luty 2012 - 13:33, napisał(a):

Swoje teorie wyssane z palca proszę popierać faktami, bo inaczej wprowadzasz w błąd:

Link 1

Link 2 Blog MS

Z drugiego linka, który podałeś:

For you, since you have the previous version FULL Windows license and qualify for the Windows 7 Upgrade, you have the rights to do a “clean” install.

Innymi słowy, jeżeli masz kupioną licencję na produkt, który kwalifikuje się do upgrade'u, możesz wykonać czystą instalację, a nie jesteś zobowiązany do robienia aktualizacji zainstalowanego systemu. Cały post na blogu Microsoftu ma na celu wyjaśnienie, ze możesz kupić licencję "Upgrade" i jesteś legalny tylko wtedy, jeśli masz już kupioną licencję na wcześniejszy produkt Microsoftu, który można aktualizować zgodnie z kupioną licencją "upgrade". Jeśli natomiast nie masz licencji na Windowsa np. Vistę, to kupno licencji Win7 Upgrade nic nie daje, bo nadal masz nielegalny system.
Dla mnie z wypowiedzi Andy'ego wynika w domyśle, że ma się już kupioną licencję (a nie Windowsa ściągniętego z netu) i wtedy można legalnie i zgodnie z licencją Upgrade zainstalować system "na czysto", co zresztą potwierdza przytoczony przez Ciebie blog MS.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Andy. Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 14:41

Dermi, dokładnie o to mi chodziło i tak tez mi to wytłumaczyli w MS kiedy dzwoniłem. Thorns natomiast cytuje bloga, którego albo nie czytał albo może nie do końca zrozumiał ... i to jest dopiero wprowadzanie w błąd.

#18 Użytkownik jest niedostępny   pavel332 Ikona

• Raczej rzadki bywalec...
  • PipPipPipPipPip

Napisany 01 Marzec 2012 - 22:47

A ja mam jeszcze pytanie odnośnie kompatybilności wersji... Bo czytam czytam w necie i nie potrafie wywnioskować jak to jest.

Chodzi mi o to że znajomy ma na PC XPka 32bit Profesional (legal oczywiście) a na lapku Viste 32bit Home(chyba). Czy w takim przypadku kupienie WIndows 7 Home 64bit Upgrade BOX będzie legalne i działające na obu stanowiskach? czy te 32bit i 64bit nie będą przeszkodą? Oraz czy prawdopodobna różnica Home/Profesional nie bedzie przeszkodą?

Strona 1 z 1