Forum PCLab.pl: jak podłączyć głośniki 5.1 do LG LW5500 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

jak podłączyć głośniki 5.1 do LG LW5500 głośniki: 3x jack... telewizor: wyjście słuchawkowe

#1 Użytkownik jest niedostępny   gav3l007 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 07 Luty 2012 - 14:41

Cześć hopaki!
Powiedzcie mi proszę jak podłączyć mój wspaniały zestaw 5.1 z użyciem takich kabelków (ten rozgałęziony na ziel./żół./czar. jacki wyłaniający się z lewej strony kadru to oczywiście główny kabel, ten od głośników)
Dodaj obrazek

do Pudła Trubadurów z takimi oto dziurami:
Dodaj obrazek

Próbowałem załączyć bez tych dodatkowych przejściówek do gniazda słuchawkowego, niestety w takim wypadku mogłem załączyć albo głośniki boczne, albo tylne, albo jeden środkowy.
Czy istnieje w ogóle mozliwość podłączenia tych głośników do mojego wspaniałego Pudła Trubadurów?

Pozdrawiam

@ Znalazłem jeszcze coś takiego:
Dodaj obrazek
Można gdzieś zakupić taki wynalazek? Działałby w ogóle? :)

Ten post był edytowany przez gav3l007 dnia: 11 Luty 2012 - 14:23

#2 Użytkownik jest niedostępny   benek Ikona

• _ó?o______ó?o_ó?o__ó?o___
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 21:03

Jaki masz model tych Inspire'ów, bo w 5700 w module sterującym masz wejścia cyfrowe elektryczne i optyczne. W TV masz wyjście optyczne i wtedy droga prosta - dosłownie bo w kablach optycznych ułożenie przewodu też ma znaczenie.

PS.
A ten schemat to po prostu stereo powielone na 3 parach głośników (satelity, tylne, centralny + sub) O ile w 1 i 2 parze ma to sens, to podzielenie kanałów Lewy/Prawy na głośniki Centralny/Sub może dać dziwne efekty. :hmm:

Ten post był edytowany przez benek dnia: 07 Luty 2012 - 21:11

#3 Użytkownik jest niedostępny   gav3l007 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 23:25

Dzięki za odpowiedź
Nie posiadam inspire'ów, ten schemat jest niemój, znalazłem go na jakimś forum :)
Mam jakieś archaiczne creativy 5.1... jedyne co można z nimi zrobić to regulować bass i podłączyć coś pod ten potrójny jack... nie ma w subwooferze żadnych dziur oprócz tych na poszczególne głośniki
Nie mam raczej ochoty kupować nowych głośników, bo okablowanie tych co mam teraz jest rozłożone w dość skomplikowany i trwały sposób... czy widzicie jakiś sposób jak mam to podłączyć do TV? :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   benek Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 16:06

Jedyna możliwość jak masz same analogowe wejścia w głośnikach, to tak jak na rysunku. Żeby nie pierdzielić się z toną przejściówek najlepszy byłby zakup splittera audio z 1 wejściem (sygnał dajesz ze słuchawkowego w TV) i 3 wyjściami (tu podłączasz te końcówki od głośników) Niestety w naszym kraju to jakoś ciężko dostępne.

Tu był podobny problem Pamiętaj, to nie może być przełącznik ani selektor.

Niestety proste rozwiązania estradowe jak np Monacor SPS-40S nie dla Ciebie, bo to pomiędzy wzmaka a głośniki wpinasz, a nie jak tu pomiędzy źródło, a "wzmacniacze".

Jakby udało Ci się coś zmajstrować samemu, to na parę głośników sub./centr. najlepiej byłoby przerobić to wyjście na mono - nie miałbyś podziału lewy/prawy na sub./centr. tylko powielony dźwięk w obydwu głośnikach.

#5 Użytkownik jest niedostępny   gav3l007 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 11:36

Chyba znalazłem rozwiązanie :)
LE9 ROZGAŁĘŹNIK 2x jack>3x jack(1x mono, 2x stereo)
+ zwykły rozdzielacz 1x jack > 2x jack

jeszcze dla pewności się zapytam: czy jeśli zwykły rozdzielacz wsadzę do wyjścia słuchawkowego i do tego podepnę ten rozgałęźnik "2x jack>3x jack(1x mono, 2x stereo)" to nie będzie kłopotów z tym jeśli kabelek od centralnego głośnika wsadzę w mono, a od bocznych i tylnych w stereo?

pozdrawiam

Ten post był edytowany przez gav3l007 dnia: 11 Luty 2012 - 11:37

#6 Użytkownik jest niedostępny   benek Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 11:56

1. zmień nazwę tematu zgodnie z regulaminem bo Ci mod wywali do kosza

2. ten kabel to badziew - to są tak na prawdę 2 kable połączone - 1 to przedłużacz mono - mono, 2 to rozdzielacz stereo - 2x stereo

3. jak już chcesz robić na rozgałęziaczach to musisz kupić 2 komplety 1x jack stereo - 2x jack stereo i połączyć to kaskadowo.

#7 Użytkownik jest niedostępny   gav3l007 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 13:53

A czy w ten sposób nie dostanę dwukanałowego sygnału również na centralny głośnik?

Ten post był edytowany przez gav3l007 dnia: 11 Luty 2012 - 14:23

#8 Użytkownik jest niedostępny   benek Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 14:46

Widzisz tak na prawdę odpowiedź znajduje się na ... płytce drukowanej "wzmacniacza" (pewnie w subie siedzi). Bo może tam masz obwód, który robi sygnał mono, a do tego może są jakieś proste zwrotnice, które na suba dają niskie tony (wycina środek i górę) a na centralny dają średnicę i górę (wycina dół). :hmm:
Bo raczej karta Creative (w domyśle z taką maiły współpracować te głośniki) na wyjściu sub./centr. ma zwykłe stereo. :hmm:

Możesz sam zrobić test - jak masz jakieś źródło stereo, na którym możesz ustawiać, żeby grał tylko lewy lub tylko prawy kanał i do którego możesz podłączyć wtyk od suba/centralnego to sprawdź. Jak masz to powielenie kanałów robione przez "wzmacniacz" w głośnikach, to przełączanie lewy - prawy nie powinno robić różnicy i powinny grać cały czas oba głośniki (sub./centr.)

Strona 1 z 1