Forum PCLab.pl: Sony KDL-40EX720 a DLNA i MKV - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Sony KDL-40EX720 a DLNA i MKV Pare pytań: DLNA, MKV, Napisy etc. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 07 Luty 2012 - 15:03

Witam...

Z tego co wiem, oficjalnie Sony nie wspiera formatu MKV...

Jednakże, ponoć działa przez DLNA.

Nigdzie nie doszukałem się informacji na temat DLNA ani nic z tych rzeczy. I mam takie pytanie. Jak to działa? Widzi dysk z komputera, czy też jest po prostu "przesyłany" obraz jak z użyciem HDMI? Może ktoś opisać to, zrobić recenzje, czy coś?

Druga kwestia, może ktoś pokazać, jak się to prezentuje, opisać swoje odczucia czy cuś :P

#2 Użytkownik jest niedostępny   Laba Ikona

• W124 fan
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 16:35

http://www.youtube.c...h?v=J7rn7S2Wl3A
Nie czyta napisów?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 07 Luty 2012 - 16:53

Nie chodzi o to, że nie czyta, ale ma problemy z czcionkami i ludzie sie skarza ze je słabo widać (za cienkie czy cos :P)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 17:50

Może mi ktoś polecić jakiś program do odtwarzania z kompa poprzez DLNA na telewizorze?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Laba Ikona

• W124 fan
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 17:54

Windows 7

#6 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 18:50

Mam Windows 7... ale przeciez Windows Media Player nie obsługuje ani mkv, ani napisów (chyba :P) wiec coś w ten deseń jak KMPlayer albo VLC>?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Laba Ikona

• W124 fan
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 20:36

W7 robi za serwer a telewizor służy za odtwarzacz. Na tym polega DLNA.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 23:46

No tak... ale ponoć da się jakoś steamować film... nie da się jakoś zrobić by przesyłać mirror np. pulpitu?

Czy pozostaje mi kabel HDMI?

Btw. GF 560 Ti przesyłają dzwięk przez HDMI czy to domena radeonów?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Frytejr0 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 07:23

Radeony to i przez DVI przesyłają dzwięk :D

Mirroru nie zrobisz pulpitu. Tak pozostaje HDMI, albo na przyszlosc omijanie produktów sony ;) - oni od wieków odkad pamietam są albo anty piraccy albo nakłaniają do własnych technologii..

Sprobuj stworzyc sobie serwer na kompie jakims programem do tego odpowiednim. Mezzmo chyba tez nie wspiera napisów, ale moze allshare samsunga odpali..

#10 Użytkownik jest niedostępny   qniak Ikona

• alkoholik ;)
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 12:47

DLNA, allshare itp to jedno wielkie dziadostwo i tyle. To samo mamy wpinając pena do usb w Tv i nie ma problemu wtedy z przesyłem napisów. Inna sprawa że tylko samsungi radzą sobie jako tako z filmami z sieci. Ale obecnie to nie problem bo blu-ray samsunga kupimy i za 250zł( przy takich cenach już nie widzę sensu kupna dvd) i mamy usb i czyta dokładnie to samo co TV tej marki no chyba że ktoś nie potrzebuje żadnego odtwarzacza płyt przy TV, ale to też nie problem, bo netbooki są już tak popularne że nie jest to rzadkość, ewentualnie laptop ważne byle posiadał HDMI, wtedy mamy nawet możliwość dostosowania wyglądu i dowolnej wielkości napisów czego nie umożliwia nawet tv za 4k. Są także odtwarzacze sieciowe, czy hybrydy odtwarzacza sieciowego z dvd a nawet smartfony, ale tu uwaga należy unikać tych z mhl zamiast hdmi, bo przez mhl nie idzie przesyłać napisów jeśli apka tego nie wspiera a puki co żadna nie wspiera.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Frytejr0 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 14:53

Jakie dziadostwo ? wlasnie tak tworza sie mity na forach internetowych... allshare jest duzo wygodniejsze od pena - po pierwsze ogranicza Cie tylko i wylacznie pojemnosc dysku a nie pena. Po drugie nie tracisz czasu na wrzucanie na pena plików z dysku.... po trzecie rzadnych problemow z napisami nie ma - dziala to tak samo jak USB, tyle ze np u mnie przez wifi i wogole dzieki temu zapomnialem wogole gdzie mi peny leża.

A ze sony nie radzi sobie z napisami to problem sony a nie allshare - allshare jest samsunga i tutaj jest wszystko ok :]

#12 Użytkownik jest niedostępny   qniak Ikona

• alkoholik ;)
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 15:17

Jest Ok, jeśli posiadamy tylko urządzania samsunga, ale i tak daleko temu do zapewnienia minimum komfortu, po pierwsze samsung nadal upiera się tylko przy 3 wielkościach czcionek i to które specjalnie się nie różnią, po drugie o zmianie położenia czy koloru napisów możemy sobie zapomnieć. Na netbooku czy laptopie to nie problem a i smartfony nawet te ze średniej półki za 2 lata osiągną taki poziom wsparcia do odtwarzania przez hdmi, że żaden TV im nie dorówna możliwościami. Jeśli mamy wybierać miedzy pierdołami typu All share a porządną matrycą lepiej wybrać to drugie, tv kupuje się na lata telefon zmienia się średnio co 18mc. I z tego co ja zrozumiałem autor ma już ex720 który jest bardzo dobrym TV i miałby zmieniać na jakiegoś samsunga gdzie coraz więcej kiepskich matryc? No chyba że ktoś ogląda jeden film na miesiąc i nie opłaca mu się/ nie zamierza inwestować w jakikolwiek dodatkowy sprzęt, a tv jeszcze nie nabył to może zainteresować się samsungiem.Największy komfort i tak zapewnia netbook podpięty przez hdmi. To że sony jest strasznie kiepskie pod względem supportu dla filmów z sieci nie znaczy ze na innych TV jest jakoś super, bo nie jest, jest przeciętnie dla kinomaniaka i tak za ubogo jeśli chodzi o możliwości.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Frytejr0 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 16:32

A no fakt jak ktos potrzebuje rózowych napisów to jest problem ;) zawsze zastanawialem sie po co na niektorych serialach sa zółte.. teraz juz wiem ;)

Wiadomo ze jesli autor kupil juz sony to nie bedzie lecial po samsunga. Chodzilo mi raczej o to ze jesli wybieral takie TV to powinien sie liczyc z tym co ten tv odtwarza, a nie probowac na sile zmieniac parametrów.

CO do dałego notebooka - od lipca uzywam samsunga i allshare - od tego czasu tylko 1 ogladnalem film na kompie (bo na tv ogladala zona cos..) kazdy korzysta widac z roznych funkcji roznie. Np znam sporo ludzi co to na smarttach ogladaja picassa - a ja dostaje białej gorączki jak mam wogole wlaczyc przegladarke bo to dziala jakby nie moglo i nie chcialo :]

A co do matrycy - ja tam trafilem na orginał samsungowski :) w seriach D7xxx i D8xxx sa tylko samsungowskie - tylko w nizszych modelach jest loteria bo i sa tansze..

#14 Użytkownik jest niedostępny   Darkeners Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 17:28

Generalnie rzecz biorąc, temat wziął się stąd, że ponoć przez DLNA da się to zrobić.

Ktoś powinien wymyślić jakiś odpowiedni program :D

Zastanawiałem się nad samsungami, ale modele w podobnej cenie miały (moim zdaniem) znacznie gorszy obraz. Liczyłem się z tym, że może to nie działać.

Jak nie uda mi się poprzez DLNA, to po prostu podciągne kabel HDMI, tylko to wymagałoby otworów w ścianie :P

#15 Użytkownik jest niedostępny   qniak Ikona

• alkoholik ;)
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 17:53

Nie da się tego zrobić bo DLNA to nie jest standard przesyłu obrazu jak myśli wielu ludzi, tylko standard udostępniania plików, działa to tak samo jak przeglądanie dysku innego kompa w domu gdy go udostępnimy w sieci domowej, całym dekodowaniem zajmuje się TV, są oczywiście triki polegające na kompresji w locie materiału i nakładaniu napisów ale kto by chciał na takim Tv oglądać materiał przeskalowany do SD? I tez jak już pisałem allshare i otwieranie wielu formatów ma każdy blu-ray samsunga nawet te tanie.
Co do różowych napisów to nie wiedziałem jeszcze takich, ale żółte są jak najbardziej ok znacznie czytelniejsze niż białe, ale nie tylko o kolor chodzi ale o dowolna czcionkę zwłaszcza rozmiar gdzie przeważnie jest mikroskopijna i trzeba siedzieć 2m od ekranu no w wypadku 40 cali to może tak do 3 m ogląda się to komfortowo a potem tylko meczą oczy ( dlatego w kinie są dużo większe napisy niż byłby konieczne, aby każdy mógł je komfortowo przeczytać), brak zmiany ich położenia tez jest denerwujący,zwłaszcza oglądając coś z czarnymi pasami ( czyli 99% filmów) gdzie jeden wiersz jest na pasie a drugi na obrazie, na kompie przesuwamy obraz do góry a napisy na dół i jest ok, tv nawet najdroższy nie daje takich możliwości, na materiale 16:9 jest lepiej ale wtedy nachodzą nam się napisy wyświetlane z tymi na obrazie ( czyli seriale gdzie często obsada itp jest wyświetlana prze pierwsze minuty.)Warto się rozejrzeć za jakimś odtwarzaczem nawet bez napędu jeśli poważnie myślisz o oglądaniu filmów na tv, obecnie wychodzą uradzenia z androidem na pokładzie, ale nie wypowiem się o nic bo żadnego nie miałem okazji testować.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Laba Ikona

• W124 fan
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 19:38

Tyle że w ex'sach siedzą matryce od Samsunga. A na marginesie, nie wyobrażam już sobie TV bez DLNA i internetu.

#17 Użytkownik jest niedostępny   qniak Ikona

• alkoholik ;)
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 20:31

Zobacz postLaba, o 10 Luty 2012 - 19:38, napisał(a):

Tyle że w ex'sach siedzą matryce od Samsunga.

Siedziały ale w modelach z 2010, w zeszłym było to już AUO i samsung, w tym roku sony zupełnie zrezygnowało z matryc samsunga. Sam samsung do serii 6 i nizszych rzadko kiedy daje S-pva przeważnie matryce od AUO lub o zgrozo CMO i nie ma możliwości sprawdzania matrycy bez rozkręcania tv, w Sonym jeszcze się da dość prosto poprzez kombinacje przycisków na pilocie a potem wygooglownie kodu matrycy.
Internet , DLNA i inne możemy łatwo uzyskać z zewnętrznego urządzania jak choćby blu-ray, natomiast matrycy nie zmienimy także głównym kryterium przy wyborze tv powinna być jakość obrazu a nie dodatkowe wyposażenie w stylu właśnie wsparcia dla pirackich filmów :P A internet tv w sonym działa świetnie także nie można narzekać tylko, odtwarzanie filmów z pena/dysku/dlna kuleje.

Ten post był edytowany przez qniak dnia: 10 Luty 2012 - 20:37

#18 Użytkownik jest niedostępny   Frytejr0 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 12 Luty 2012 - 18:11

W samsungu tez mozesz wejsc w serwisowe menu i wiesz jaka jest matryca. przynajmniej D6.

Strona 1 z 1