Forum PCLab.pl: Czy to są objawy uszkodzonego procesora? (Athlon 64 3200+) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy to są objawy uszkodzonego procesora? (Athlon 64 3200+) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Cicero Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 08 Luty 2012 - 07:49

Witam

Po powrocie w dniu wczorajszym z pracy żona poinformowała mnie, że komputer nie działa. Przy próbie włączenia usłyszała przeciągły "pisk" (który rozbrzmiewał dopóki nie odcięła zasilania), a obraz się zatrzymał. Próbowałem włączyć komputer - idzie rozruch z zasilacza - wstaje płyta, uruchamiają się wentylatorki w budzie oraz na procesorze, ale nic ponadto. Żadnego dźwięku (charakterystycznego pojedynczego piknięcia po włączeniu komputera), żadnego alarmu nic. Co ciekawe, w momencie w którym komputer jest wyłączony, ale podpięty do prądu (tak że jest zasilanie na płycie głównej) pali mi się lampka "num lock" na klawiaturze ;)
Postanowiłem wyeliminować kartę graficzną jako przyczynę (ponieważ nie włączył się alarm) - wyjąłem ją z płyty i włączyłem komputer - nic się nie zmieniło, objawy dokładnie jak wcześniej. Dysk na pewno nie padł, bo nawet nie ma szans rozruchu. Na pamięć też mi to nie wygląda. Stawiałbym na procesor lub zasilacz (nieco wyje po włączeniu, ale może jakiś kłak został wciągnięty przez wiatrak). Może mądrzejsi ode mnie mają inne zdanie?

Specyfikacja sprzętu:

Płyta: Gigabyte GA-K8N Ultra-SLI
Procesor: AMD Athlon™ 64 Processor 3200+
Pamięć: Patriot DDR400 2048MB RAM
HD: Western Digital 200 GB
Karta graf.: Gigabyte NVIDIA GeForce 9600 Series GPU
Karta dźwiękowa: Creative X-Fi Xtreme Gamer
System: Windows XP Home Dodatek Service Pack 3
Zasilacz: Chieftec 450 W (kupowany w zeszłym roku)

EDIT: Uzupełniłem rodzaj zasilacza, poprawiłem tytuł - czy taki odpowiada Moderatorowi?

Ten post był edytowany przez Cicero dnia: 08 Luty 2012 - 18:34

#2 Użytkownik jest niedostępny   malyperelka Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 08:11

No tak , a w specyfikacji nie podałeś zasilacza , nie dalej jak wczoraj miałem podobny problem , i okazało się że z winy zasilacza (jakiś kundel 350W) padła płyta główna , reszta sprawna ..
Stawiam na zasilacz i proponuję modły do najwyższego o sprawną płytę Głów...

#3 Użytkownik jest niedostępny   Angelw0w Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 08:30

Moja koleżanka miała podobny problem. Winą-dysk twardy

#4 Użytkownik jest niedostępny   dominik_21 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 08:59

zasilacz albo plyta...trzeba sprawdzic bo wrozyc z reki przez telefon sie nie da :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca Ikona

• Wykształciuch z III RP
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy

Napisany 08 Luty 2012 - 14:51

Regulamin, tytułowanie wątków! Proszę użyć pełnej edycji 1. postu (edytuj / użyj pełnego edytora) i doprecyzować tytuł albo wątek poleci do śmietnika
Proszę się nie dopisywać dopóki autor nie poprawi tytułu

#6 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 20:11

wyciągasz wszystko łącznie z baterią.Potem wkładasz baterię i odpalasz kompa - powinna płyta zapiszczeć...ewentualnie wsadź jeszcze procek.Procek raczej nie padł - to mocne sztuki były
dysk napewno nie bo nawet zdechły pozwoli na uruchomienie ekranu POST

#7 Użytkownik jest niedostępny   Cicero Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 20:48

Posłucham Twojej rady i spróbuję z baterią. Niedługo pożyczę od siostry zasilacz, by wyeliminować tę przyczynę.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Cicero Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 12 Luty 2012 - 22:59

Sprobowalem wyjecia i ponownego wlozenia baterii - nic to nie dalo. Z procesorem czy bez dalej to samo. Przelozylem dzisiaj zasilacz od siostry (na 100% sprawny) - nic to nie dalo. Wyglada na to, ze uszkodzona jest plyta... moze ktos ma inny pomysl?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Sapphire9550 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 13 Luty 2012 - 08:09

Miałem kiedyś dość podobny przypadek, tyle że ja miałem ręczne ustawienia BIOSu dotyczące podkręcenia proca i pamięci, a głośniczka nie miałem podłączonego, więc nie wiem czy piszczał. ;) Ale było to z Athlonem 64 3000+ i płytą Gigabyte K8NS Pro i już też myślałem, że coś padło, ale n-ta próba odpalenia po resetach BIOSu, przekładaniu pamięci (jak pamiętam, miałem 2 x 1 GB, a porty były 3) się powiodła, dlatego też sugeruję dalej gmerać - płyta, którą wspomniałem, miała czasem fochy typu "nie wstanę i już". :)

Strona 1 z 1