mam problem - pewnie ktoś z was słyszał, że ta karta ma problemy z wentylatorami - były wersje, że podmianka BIOS-u, że trzeba ręcznie zmieniać. Problem niestety dotyka i moją grafikę. Może przedstawię całą sytuację :
Podczas spoczynku temperatury karty wynoszą ~36-37 stopni, gdy wentylatory są ustawione na auto. Niestety, wskazania z AMD VISION Engine Control Center oraz MSI Afterburner wskazują, że wentylator kręci się na ~46-48% swojej mocy. Nic w tym dziwnego by może nie było, gdyby nie fakt, że jest nieco głośno. Jest opcja ręcznej regulacji - gdy dam wiatraki na 30-33% szum jest zdecydowanie mniejszy, a temperatury nieznacznie wzrastają (39-41 stopni). Różnica w temperaturze jest niewielka, a w głośności - zdecydowanie zauważalna. Gdybym przymykał oko na liczbę kliknięć, by pracować na komputerze - machnąłbym na to ręką, jednak jako że ręczna regulacja po każdym uruchomieniu komputera jest dosyć męcząca, go więcej - wypadałoby kontrolować temperatury, bo oglądając w 1080p temperatura skacze do 45-48 stopni, więc w tym momencie wentylatory mogły by się nieco bardziej rozpędzić. Tak więc mam kilka pytań :
1. Czy jest możliwe naprawienie tej bolączki tak, aby niezależnie od odpalonego systemu karta sama sobie dawkowała poprawnie obroty? Do głowy przychodzi mi jedynie BIOS, na stronie Gigabyte nie widzę żadnego, jedynie program do flashowania, a modyfikowanych - nie powiem, boję się nieco używać. Widzę BIOS jedynie do wersji nie-po-OC, jednak u mnie siedzi wersja po OC - nie wiem, czy nie będzie problemów potem z gwarancją
2. Jaka jest optymalna temperatura dla GPU w IDLE, a ile w STRESSIE? Wiadomo, że chłodniejsza karta to dłuższa żywotność, więc miło by było wziąć to pod uwagę - IMO w IDLE temperatura 40 stopni jest OK, w STRESS nie mam pojęcia.
3. Jeżeli nie pomoże flashowanie, to IMO pozostaje tylko konfiguracja programu tak, aby sam regulował obroty zgodnie z temperaturą - teraz pytanie tylko, jaki program będzie do tego odpowiedni i jak mniej-więcej ustawić wentyle? Myślałem coś w te klimaty
do 40 - 30%
40-45% - 35%
45-50 - 40%
50-55 - 45%
55-60 - 60%
60+ - 70%
Jednak nie wiem, czy będą to bezpieczne zakresy.
Ma ktoś może jakieś rady, bo uszy odpadają...
Pozdrawiam!

Zaloguj się

ASUS OC School
Ostatnio dodane tematy
Nowe artykuły
Najnowsze pliki

Wróć do góry
Multi cytowanie