Forum PCLab.pl: Gigabyte HD6850 - za mocno suszy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gigabyte HD6850 - za mocno suszy Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   chrupPL Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 08 Luty 2012 - 12:39

Witam,

mam problem - pewnie ktoś z was słyszał, że ta karta ma problemy z wentylatorami - były wersje, że podmianka BIOS-u, że trzeba ręcznie zmieniać. Problem niestety dotyka i moją grafikę. Może przedstawię całą sytuację :

Podczas spoczynku temperatury karty wynoszą ~36-37 stopni, gdy wentylatory są ustawione na auto. Niestety, wskazania z AMD VISION Engine Control Center oraz MSI Afterburner wskazują, że wentylator kręci się na ~46-48% swojej mocy. Nic w tym dziwnego by może nie było, gdyby nie fakt, że jest nieco głośno. Jest opcja ręcznej regulacji - gdy dam wiatraki na 30-33% szum jest zdecydowanie mniejszy, a temperatury nieznacznie wzrastają (39-41 stopni). Różnica w temperaturze jest niewielka, a w głośności - zdecydowanie zauważalna. Gdybym przymykał oko na liczbę kliknięć, by pracować na komputerze - machnąłbym na to ręką, jednak jako że ręczna regulacja po każdym uruchomieniu komputera jest dosyć męcząca, go więcej - wypadałoby kontrolować temperatury, bo oglądając w 1080p temperatura skacze do 45-48 stopni, więc w tym momencie wentylatory mogły by się nieco bardziej rozpędzić. Tak więc mam kilka pytań :
1. Czy jest możliwe naprawienie tej bolączki tak, aby niezależnie od odpalonego systemu karta sama sobie dawkowała poprawnie obroty? Do głowy przychodzi mi jedynie BIOS, na stronie Gigabyte nie widzę żadnego, jedynie program do flashowania, a modyfikowanych - nie powiem, boję się nieco używać. Widzę BIOS jedynie do wersji nie-po-OC, jednak u mnie siedzi wersja po OC - nie wiem, czy nie będzie problemów potem z gwarancją :D
2. Jaka jest optymalna temperatura dla GPU w IDLE, a ile w STRESSIE? Wiadomo, że chłodniejsza karta to dłuższa żywotność, więc miło by było wziąć to pod uwagę - IMO w IDLE temperatura 40 stopni jest OK, w STRESS nie mam pojęcia.
3. Jeżeli nie pomoże flashowanie, to IMO pozostaje tylko konfiguracja programu tak, aby sam regulował obroty zgodnie z temperaturą - teraz pytanie tylko, jaki program będzie do tego odpowiedni i jak mniej-więcej ustawić wentyle? Myślałem coś w te klimaty

do 40 - 30%
40-45% - 35%
45-50 - 40%
50-55 - 45%
55-60 - 60%
60+ - 70%

Jednak nie wiem, czy będą to bezpieczne zakresy.

Ma ktoś może jakieś rady, bo uszy odpadają...

Pozdrawiam!

#2 Użytkownik jest niedostępny   gret Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 19:19

46-48% wentylatorow to jest normalne, wersje z zwalonym biosem krecily na 70%
pozostaje Ci tylko jakis program do ustawienia tego wszystkiego, ja bym dal w idle 30% a w stresie 50-60% i temperaturki bedziesz mial ponizej 60C

#3 Użytkownik jest niedostępny   chrupPL Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 19:52

Dobra, a czym to sprytnie wyregulować? Jakiś program do tworzenia profili dla wentylatorów, który byłby lekki i nie obciążał Windowsa?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sancho Panda Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 19:54

Zobacz za pomocą narzedzia od MSI Afterburner,tam można sobie pozmieniać ustawienia.

Ten post był edytowany przez Sancho Panda dnia: 08 Luty 2012 - 19:54

#5 Użytkownik jest niedostępny   VikLin Ikona

• Eddy, ja kocham kurczaki !! :)
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 21:00

Ustawienia wentylatorków można również regulować za pomocą sterowników od ATI, tyle że możesz dać albo na Defaultowe, albo ustawić prędkość rzeczywistą

#6 Użytkownik jest niedostępny   chrupPL Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 21:13

OK, ale zarówno w MSI Afterburnerze jak i w panelu ATI widzę tylko możliwość ustawienia wentylatorów na daną chwilę, a nie regulację w zależności od temperatury. Gdzieś to jest ukryte, czy po prostu nie ma i muszę szukać innego narzędzia?

#7 Użytkownik jest niedostępny   zdyl Ikona

• FPS Fan
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 21:16

W MSI Afterburner można tworzyć profile oraz krzywą temperatur na której ustawiasz prędkość wentylatorów przy danej temperaturze. Poszukaj dokładnie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   VikLin Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 21:23

hmm jak pamiętam na stronie producenta jest oprogramowanie do tworzenia profili, lecz ja sam nigdy tego nie robiłem więc w tej kwestii nie będę w stanie nic wytłumaczyć

#9 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 23:12

boze jak ludzie nic nie ogarniają...więcej techniki mniej rozumu

błąd z wiatrakami o ile pamietam tyczył sie tylko gigabyte windforce i to pierwszych wersji (nie OC)

jak odpalisz msi afterburner to na prawym boku okna fan speed masz USER DEFINE - wchodzisz, zatwierdzasz komunikat OK i w nowo otwartym oknie wybierasz FAN

resztę zostawiam inwencji twórczej i burzy mózgów

Ten post był edytowany przez ZIB2000 dnia: 08 Luty 2012 - 23:13

#10 Użytkownik jest niedostępny   VikLin Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 23:49

Zobacz postZIB2000, o 09 Luty 2012 - 00:12, napisał(a):

boze jak ludzie nic nie ogarniają...więcej techniki mniej rozumu

błąd z wiatrakami o ile pamietam tyczył sie tylko gigabyte windforce i to pierwszych wersji (nie OC)

jak odpalisz msi afterburner to na prawym boku okna fan speed masz USER DEFINE - wchodzisz, zatwierdzasz komunikat OK i w nowo otwartym oknie wybierasz FAN

resztę zostawiam inwencji twórczej i burzy mózgów

Skoro kolega miał problemy z temperatura, więc rzeczą oczywistą było że ma jedną z tych wadliwych wersji, i nie było potrzebne wytłumaczenie, jaka karta ma tą wadę a jaka nie, w tej kwestii wiem że problem rozwiązuje jedynie flashowanie biosu, na stronie producenta jest nawet odpowiednia wersja, zero filozofii, i nie było potrzebne takie wymądrzanie się przez ciebie, rzeczą następną zaś było ustawianie profilu do wiatraków, lecz nigdy tego nie robiłem za pomocą wyżej wymienionego programu, ani jakiegokolwiek innego

#11 Użytkownik jest niedostępny   chrupPL Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 08:41

Z temperaturą problemów nie miałem, bo były OK, tylko z prędkością obrotową wentylatorów, gdzie obroty były mocno przesadzone do potrzeby. Skoro flashowanie BIOS-u może pomóc, to gdzie go znaleźć, ale dla wersji po OC, bo widzę jedynie dla tej zwykłej, która miała wadę z tymi 70%.

#12 Użytkownik jest niedostępny   VikLin Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 15:53

Zobacz postchrupPL, o 09 Luty 2012 - 09:41, napisał(a):

Z temperaturą problemów nie miałem, bo były OK, tylko z prędkością obrotową wentylatorów, gdzie obroty były mocno przesadzone do potrzeby. Skoro flashowanie BIOS-u może pomóc, to gdzie go znaleźć, ale dla wersji po OC, bo widzę jedynie dla tej zwykłej, która miała wadę z tymi 70%.

Ale te oc sam robiłeś czy jak kupowałeś chyba ze sklepu to wersja z gotowym oc ??

#13 Użytkownik jest niedostępny   chrupPL Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 17:57

Wersja po OC, GV-R685OC-1GD

#14 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 18:28

VikLin chciałeś zabłysnąć a się zbłaźniłeś - czytaj uważnie na przyszłość.

Napisałem wyraźnie że zwalony bios miały tylko pierwsze wersje i to nie OC.
Kolega gret napisał czym się te wadliwe serie charakteryzowały.

Ty oczywiście musiałeś się czepić nie wnosząc nic do tematu w dodatku piszesz o narzędziu do tworzenia profili a takowego nie ma ani msi(profile tworzy się w afterburnerze) a tym bardziej gigabyte który tak naprawdę nie ma nic prócz nic nie wartych narzędzi do obsługi biosu(bo gigabyte praktycznie nie udostępnia biosów chyba że jest jakaś straszna wada)

Jedyna rzecz w tym wątku jest oczywista - nie masz pojęcia o czym w ogóle piszesz.

Chrup pozostaje ci jedynie MSI afterburner - wszystko w tej karcie jest ok ale fakt wiatraczki ciut za głośne(ale ich jakość jest poprostu słaba)
Też mnie to drażni i wszystko załatwiłem własnym profilem jednak jak gra mocno obciąży kartę to sporego szumu nie unikniesz i to juz po kilku minutach grania - jedynie w idle jest to pożyteczne
Nie jestem pewien czy dałoby sie to załatwic modyfikacja biosu bo w poprzedniej 4850 zmiany nie działały (tu słyszałem że jest podobnie)

#15 Użytkownik jest niedostępny   chrupPL Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 19:26

OK zrobiłem to w Afterburnerze - dodatkowa ikonka i dodatkowy program w autostarcie, ale nic na to widzę nie poradzę, chyba że zagłębię się w tą edycję BIOS-u.

#16 Użytkownik jest niedostępny   VikLin Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 19:29

Zobacz postZIB2000, o 09 Luty 2012 - 19:28, napisał(a):

VikLin chciałeś zabłysnąć a się zbłaźniłeś - czytaj uważnie na przyszłość.

Napisałem wyraźnie że zwalony bios miały tylko pierwsze wersje i to nie OC.
Kolega gret napisał czym się te wadliwe serie charakteryzowały.

Ty oczywiście musiałeś się czepić nie wnosząc nic do tematu w dodatku piszesz o narzędziu do tworzenia profili a takowego nie ma ani msi(profile tworzy się w afterburnerze) a tym bardziej gigabyte który tak naprawdę nie ma nic prócz nic nie wartych narzędzi do obsługi biosu(bo gigabyte praktycznie nie udostępnia biosów chyba że jest jakaś straszna wada)

Jedyna rzecz w tym wątku jest oczywista - nie masz pojęcia o czym w ogóle piszesz.

Chrup pozostaje ci jedynie MSI afterburner - wszystko w tej karcie jest ok ale fakt wiatraczki ciut za głośne(ale ich jakość jest poprostu słaba)
Też mnie to drażni i wszystko załatwiłem własnym profilem jednak jak gra mocno obciąży kartę to sporego szumu nie unikniesz i to juz po kilku minutach grania - jedynie w idle jest to pożyteczne
Nie jestem pewien czy dałoby sie to załatwic modyfikacja biosu bo w poprzedniej 4850 zmiany nie działały (tu słyszałem że jest podobnie)

W jaki sposób według ciebie chciałem niby zabłysnąć ?? Nawet nie miałem na celu by jak to piszesz "zabłysnąć"
Ale mniejsza o to, na stronie producenta tej karty jest BIOS ale jak kolega wyżej pisał do wersji bez oc, i jeżeli kolega nie ma ju karty na gwarancji, bądź zwyczajnie o to nie dbasz są strony z innymi BIOSAMI, wystarczy że wybierzesz pasujący do twoich ustawień z oc, i problem wiatraków powinien być wyeliminowany, jak chcesz możesz iść z tym problemem do serwisu lecz prawdopodobnie odpowiedzą ci "że to uroda kary" bądź coś w tym rodzaju by cie spławić

Ten post był edytowany przez VikLin dnia: 09 Luty 2012 - 19:33

Strona 1 z 1