Forum PCLab.pl: Niewielkie urządzenie wielofunkcyjne - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Niewielkie urządzenie wielofunkcyjne ...tanie w eksploatacji w przedziale cenowym 400-500 zł

#1 Użytkownik jest niedostępny   falconepl Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 08 Luty 2012 - 13:12

Przymierzam się do zakupu urządzenia wielofunkcyjnego (drukarka + skaner), które spełniałoby poniższe wymagania:

• niewielki rozmiar
  • drukarka tania w eksploatacji
  • możliwość druku dwustronnego
  • skanowanie w rozsądnej jakości
  • podajnik papieru z przodu urządzenia
  • bez szaleństw cenowych (koszt zakupu w granicach 400-500 zł)
  • Wi-Fi (opcjonalnie)

Pisząc niewielki rozmiar mam na myśli urządzenie pokroju HP Photosmart C4280 [specyfikacja na stronie HP] [wymiary].

Co się dodatkowo tyczy powyższego... Hewlett-Packard opróżnia portfel błyskawicznie, gdy tylko pojawia się kwestia zakupu nowego tuszu, także raczej nie biorę ich urządzeń pod uwagę.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Spokxik Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 13:27

EPSON. Zamienniki tuszy (sam używam) nie są najdroższe.

#3 Użytkownik jest niedostępny   falconepl Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 14:11

Zobacz postSpokxik, o 08 Luty 2012 - 13:27, napisał(a):

EPSON. Zamienniki tuszy (sam używam) nie są najdroższe.

Niestety, ten EPSON odpada. Papier uzupełnia się w nim z tyłu, a jak już zaznaczyłem, taki wariant zupełnie mi nie odpowiada. Urządzenie domyślnie będzie się znajdowało na półce przylegającej do ściany, na której nie ma zbyt wiele miejsca.

Ten post był edytowany przez falconepl dnia: 08 Luty 2012 - 14:13

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sancho Panda Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 21:28

Zobacz tu masz porównanie,nieco tańszych urządzeń wielofunkcyjnych http://www.komputers...iat2012-big.pdf

#5 Użytkownik jest niedostępny   jbj Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 18:22

Zobacz postfalconepl, o 08 Luty 2012 - 13:12, napisał(a):

Przymierzam się do zakupu urządzenia wielofunkcyjnego (drukarka + skaner), które spełniałoby poniższe wymagania:

• niewielki rozmiar
  • drukarka tania w eksploatacji
  • możliwość druku dwustronnego
  • skanowanie w rozsądnej jakości
  • podajnik papieru z przodu urządzenia
  • bez szaleństw cenowych (koszt zakupu w granicach 400-500 zł)
  • Wi-Fi (opcjonalnie)

Pisząc niewielki rozmiar mam na myśli urządzenie pokroju HP Photosmart C4280 [specyfikacja na stronie HP] [wymiary].

Co się dodatkowo tyczy powyższego... Hewlett-Packard opróżnia portfel błyskawicznie, gdy tylko pojawia się kwestia zakupu nowego tuszu, także raczej nie biorę ich urządzeń pod uwagę.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

A nie lepiej wybrać jednak jakąś laserówkę? Drukuje tylko w czarnym kolorze ale za to koszta ekploatacji masz bardzo niskie. Sam posiadam obecnie Lexmarka x340 i byłbym z niego całkiem zadowolony gdyby nie fakt, że do ustrojstwa nie mam poprawnie działających sterowników pod win7, a co za tym idzie stała mi się zupełnie zbędna. Szkoda bo koszta druku są bardzo niskie - toner na ok 6 tyś stron kosztował mnie z przesyłką 109zł...
Ze względu na powyższe sam właśnie kupuję nowy "kombajn" i bedzie to na bank laserowy. Myślę nad jakimś Samsugiem - o zakupie zdecyduje oczywiście dostępność zamienników tonera i jego koszty :). Przed wspomnianym Lexmarkiem miałem zawsze same drukarki atramentowe (zwykłe i kombajny) ale nie żałuję zmiany. Chyba, ze ktoś potrzebuje kolorowe wydruki, tylko sęk w tym jak często to nam jest potrzebne? Chyba nie drukujemy tam zdjęć, które można łatwo i tanio wydrukować "profesjonalnie" w punkcie foto :). W atramentówkach denerwowało mnie uzupełnianie tuszu - albo kupujemy cały kartridż, który zwykle jest mało opłacalny, albo bawimy się strzykawkami (używałem w większości do HP i Canona). Do tego jeśli ktoś chce drukować prace, jakieś materiały do nauki etc to laserówka moim zdaniem jest najlepsza opcją - przynajmniej pod względem kosztów utrzymania. No chyba, ze jednak kolor jest z jakichś względów priorytetem, to wtedy oczywiscie pozostaje tylko atramentówka - laserówki w kolorze są zbyt drogie w zakupie i eksploatacji.

Ten post był edytowany przez jbj dnia: 09 Luty 2012 - 18:25

#6 Użytkownik jest niedostępny   falconepl Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 10:07

Zobacz postSancho Panda, o 08 Luty 2012 - 21:28, napisał(a):

Zobacz tu masz porównanie,nieco tańszych urządzeń wielofunkcyjnych http://www.komputers...iat2012-big.pdf

Dzięki. Zupełnie zapomniałem, że na stronie "Komputer Świat" mogą mieć jakiś całkiem aktualny test.

Zobacz postjbj, o 09 Luty 2012 - 18:22, napisał(a):

A nie lepiej wybrać jednak jakąś laserówkę? (...)

Coraz poważniej zaczynam się zastanawiać nad laserówką. Tak jak napisałeś, w kolorze drukuje się sporadycznie, jeśli w ogóle. Gdy naprawdę jest potrzeba, zawsze można się udać do jakiegoś punktu wydruku. A koszta faktycznie mniejsze i do tego brak problemów z pełnymi a przeterminowanymi tuszami.

Póki co jestem w trakcie przeglądania testów urządzeń wielofunkcyjnych z drukarką laserową właśnie. Jakby ktoś natrafił na jakieś godne uwagi, byłbym wdzięczny, gdyby się tu nimi podzielił. ;)

Strona 1 z 1