Forum PCLab.pl: Wymiana części w starym PC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana części w starym PC Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   mbor Ikona

• Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 08 Luty 2012 - 17:21

Witam,

Prosiłbym serdecznie o pomoc w dobraniu części.
Moje obecne parametry:

- AMD Athlon X2 Dual 4000+
- 7600 GT
- 1 GB RAM DDR2
- pł. główna: Asus M2N4-SLI
- zasilacz: MODECOM Feel III 500ATX

Jako, że budżet mam dość ograniczony a szybszy komputer jest mi potrzebny teraz do pracy, zdecydowałem, że procek i ew. zasilacz dokupię po upływie około pół miesiąca.
Znalazłem części, które myślę, że nadawałyby się do pracy i do grania (bo nie ukrywam, że do tego też go będę często używał :)):

- Płyta główna ASRock N68C-S UCC GeForce 7025 Socket AM2+
- Karta graficzna Vertex3D Radeon HD4850 1GB DDR5 PX 256BIT
- Pamięć Kingston HyperX 2x2GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series

Prosiłbym o pomoc - czy mój procek na pewno będzie współgrał z tą płytą?. Czy zasilacz to wszystko przez chociaż miesiąc uciągnie? I jak to jest gdy będę przenosił procek do drugiej płyty głównej? Mam teraz chłodzenie procka Pentagram HP-100, i czy to chłodzenie po zmianie płyty będzie pasować? I jak z pastą termoprzewodzącą? Czy będzie konieczność jej nakładania po zmianie? Obecna temperatura procka - ok. 33 stopnie.
No i finalne pytanie czy ten dobór produktów jest słuszny i wszystko będzie ze sobą współgrać?

Za jakąkolwiek pomoc bardzo dziękuję.

#2 Użytkownik jest niedostępny   2000Mini Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 19:29

Procesor z płytą będzie współgrać, ale z RAM-em nie. Twój Athlon nie ma kontrolera pamięci DDR3 :exclam:

#3 Użytkownik jest niedostępny   BuShMaN Ikona

• Uzależniony od Housa
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 19:49

Masz słabą płytę i zmieniasz na słabą płytę - bezsens. I jak kolega wyżej mówi - ten CPU nie będzie działał z tą płytą, jeśli będą używane DDR3.

#4 Użytkownik jest niedostępny   mbor Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 08 Luty 2012 - 23:47

Hmm, to nieźle bym wtopił przy takim zakupie. Jak rozpoznać jaki RAM procesor obsługuje? I jaką płytę główną w rozsądnej cenie polecicie? I czy nowsze procesory obsługują nadal DDR2? Czy już wszystkie DDR3?

#5 Użytkownik jest niedostępny   2000Mini Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 00:49

Procesory AM2/AM2+ obsługują tylko DDR2, procesory AM3 obsługują DDR2 i DDR3. Mówisz, że potrzebujesz komputera do pracy, po co w takim razie taka karta graficzna?

Ten ASRock N68C-S UCC jest w porządku, jeśli miałbyś korzystać ze zintegrowanej karty i niespecjalnie sprzęt podkręcać. W takim wypadku mógłbyś po prostu wziąć 4GB DDR3 i jakiś procesor do tego (Athlon II albo Phenom II) i używać tego zintegrowanego GF7025 albo zostawić stary 7600 GT.

Ten post był edytowany przez 2000Mini dnia: 09 Luty 2012 - 00:50

Strona 1 z 1