Forum PCLab.pl: Błagam o pomoc z internetem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Błagam o pomoc z internetem

#1 Użytkownik jest niedostępny   Banita&Animata Ikona

• Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 08 Luty 2012 - 18:15

Witam Jestem Nowy na forum - rejestrowałem się głównie bo szukam pomocy. :thumbup:
Jest taka sprawa.Mieszkam na wiosce-zadupie koło Sulechowa konkretnie Głogusz.I jest tu problem z internetem.Niedaleko mojej wioski jest inna- Kije gdzie jest nawet dobry net z neostrady 2MB.No i sprawa polega na tym że kable z neostrady tam się kończą i dalej nie idą - znaczy nie sięgają mojej wioski - jest oddalona o 3km.Tak powiedzieli mi ci z neostrady.Szukałem więc innego neta ale nawet blueconnect z ery jest słaby bo łączy tylko jakimś słabym sygnałem(nie da rady lepszym) i jak ściągam coś to szybkość jest 18kb/s -Masakra.Filmy 5 minutowe na youtubie bufforują mi po 1 godz i mam 350 pingu tak więc można powiedzieć że nie mam internetu bo internetem bym tego nie nazwał.No i zwracam się z pytaniem do was drodzy rodacy co mogę jeszcze zrobić że mieć lepszy net.Myślałem nawet żeby ten kabel pociągnąć (na mój koszt) z Kij do Głogusza ale nie wiem do kogo z tym mam się zwrócić- czy do neostrady czy gdzie ? Albo złożyć jakiś wniosek żeby pociągneli - nie wiem do gminy?? Błagam pomóżcie bo mi już ręce opadają... :(

#2 Użytkownik jest niedostępny   Mikrowirus Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 18:21

A co z dostawcami radiowymi? Pytałeś się? Szukałeś? Instalowanie kabla na swój koszt to trochę droga inwestycja. :hmm:

#3 Użytkownik jest niedostępny   mieciu11 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 18:25

Teoretycznie jesteś na mapie zasięgu internetu mobilnego, ale nigdy nie wiadomo. Po za tym nie jest to najtańsze rozwiązanie. Popytaj wśród znajomych czego oni używają, z czegoś muszą :P

#4 Użytkownik jest niedostępny   Banita&Animata Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 08 Luty 2012 - 18:25

W sumie nikt w tej wiosce nie ma neta tylko ja ten blueconnect słaby więc nie ma żadnej radiówki ;(. Na ale ile dokładnie kosztuje założenie tego kabla? jak dużo to może bym pogadał z sołtysem na ten temat z prośbą o dofinansowanie itd.

A w ogóle ja mógł bym założyć neta radiowego ( i o co w ogóle tym chodzi?) ??

Ten post był edytowany przez Banita&Animata dnia: 08 Luty 2012 - 18:27

#5 Użytkownik jest niedostępny   scorpius3 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 18:29

A może weź na próbę iPlus'a?
wg mapki zasięgu powinieneś mieć przyzwoity sygnał - myślę, że warto spróbować
Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   Banita&Animata Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 08 Luty 2012 - 18:34

na 100% żaden net bezprzewodowy nie będzie śmigał bo jeśli chodzi o zasięg w tel. to tylko era ma dobry (co z tego jak net i tak słaby) a kumpel miał kiedyś nata z orange i plusa to łaził z lapkiem i szukał zasięgu po całej chacie i tylko przy oknie jakiś tam zasięg miał ale i tak nawet słabszy od mojego tak więc to nie wypali.
A i jeszcze ten w Kijach jest wieża co daje zasięg z ery dlatego jest jakiś tam zasięg ale z tego co wiem bo byłem w erze nie jest jeszcze włączona z tym lepszym zasięgiem bo jakieś tam prace trwają i podobno dopiero za 3 lata może być.

Ten post był edytowany przez Banita&Animata dnia: 08 Luty 2012 - 18:37

#7 Użytkownik jest niedostępny   Mikrowirus Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 19:29

Zobacz postBanita&Animata, o 08 Luty 2012 - 18:34, napisał(a):

A i jeszcze ten w Kijach jest wieża co daje zasięg z ery dlatego jest jakiś tam zasięg ale z tego co wiem bo byłem w erze nie jest jeszcze włączona z tym lepszym zasięgiem bo jakieś tam prace trwają i podobno dopiero za 3 lata może być.

Jednym słowem. Przesrane. :E

Pozostaje internet satelitarny dodatkowo. Tylko nie wiem jak z cenami.

#8 Użytkownik jest niedostępny   basu Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 22:19

Czasem czuję się jakbym mieszkał na jakimś zakaukaziu :hmm: Może zapytaj się tpsy ile osób chętnych potrzebnych byłoby, aby podciągnęli do was łącze.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Michu. Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 02:21

Wg mapek zasięgu zarówno Plus, Play, jak i Cyfrowy Polsat mają zasięg HSPA+ na zewnątrz budynku (zapewne nadajnik Aero2), więc może rozwiązaniem byłby montaż dobrej anteny na dachu domu, dla zmniejszenia zakłuceń? Jeżeli by to wypaliło, to miałbyś nawet szanse na bezpłatny net od aero2.

Strona 1 z 1