Forum PCLab.pl: Nie codzienny problem. Spadek FPS w nie wszystkich grach. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nie codzienny problem. Spadek FPS w nie wszystkich grach. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   razorken Ikona

• Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 08 Luty 2012 - 22:54

Witam otóż mam taki problem że w grach (nie wszystkich) spadają mi fpsy w grze przy dobrych/słabych detalach. Nawet jeżeli jest to starsza gra. A nie kiedy nowsza idzie wyśmienicie.
Moja historia zaczeła się tak że kupiłem 1,5 roku temu nowy komputer. Z wgranym przez sklep komputerowym Windows 7 + sterowniki itd.
No nie było zastrzeżeń gry typu Cod wszystkie części no min FPS to 85 przy wyłączonej synchronizacji. Jakieś pół roku temu robiłem format. Wgrałem XP, wraz ze sterownikami itd. Pierwszy problem ukazał się przy wyłączaniu synchronizacji pionowej. Otóż nawet przy włączonej gry miały powyżej 60 fps. I tu tkwi chyba problem bo nie jest to we wszystkich grach i FPS spadają mi tylko w tych grach które nie mają tego limitu 60 FPS. Przykładem mówiąc Cod 6 gdy popatrzę w dość nie ruchome miejsce no to jest to 90 FPS. Ale gdy popatrzę w coś ruchomego odrazu spada do 23. Tak samo w starszych np Cod 4 lub Cod 2. Przykład to FIFA kolejny. w FIFIE 07 fpsy wyskakiwały powyżej 60 na włączonej synchronizacji a np FIFA 11 na włączonej ma stałe 60 FPS i chodzi mi płynie. Nowsza wersja chodzi lepiej niż starsza. No naprawde nie wiem co jest grane. Przecierz wcześniej te gry szły mi bez problemu i synchronizacja działała jak powinna. XPka to chyba nie problem bo mam 2 dyski. Na jednym XP na drugim Win 7. I tam właśnie jest ten sam problem. Sprzętowo to napewno nic źle nie jest bo wszystkie gry szły by mi źle. Proszę o pomoc.

Nie wiem czy to będzie w czymś potrzebne ale Mój sprzęt to:
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTS 250.
Procesor Intel® Core i5 CPU 760 4x2.80Ghz
Pamięć 4 GB RAM DDR3

Z góry dziękuje!!

#2 Użytkownik jest niedostępny   Push-up3k Ikona

• Dio R.I.P 16.05.2010 \m/
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 23:04

Sprawdź czy jakaś aplikacja nvidii czasem ci nie spowalnia wymuszając filtrowanie, aa, jakość tekstur. Możesz pokombinować z starczymmi sterownikami albo ściągnąć jakieś specjalne np.: Omega. Ogólnie to zanim przerzucą ci temat do właściwego działu to życzę tego byś nie musiał formatować dysku.

Ten post był edytowany przez Push-up3k dnia: 08 Luty 2012 - 23:07

#3 Użytkownik jest niedostępny   razorken Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 08 Luty 2012 - 23:13

No przepraszam nie wiedziałem do jakiego działu to dać. Nietypowy problem. Ale dziwne że wcześniej na starym komputerze nic nie kombinowałem. I było dobrze i także gdy kupiłem ten nowy też było dobrze bez kombinowania. A teraz na Win 7 i XP samo coś się przestawiło. Wiem napewno że ten problem tkwi w jakimś ustawieniu w systemie. Ale trudno mi stwierdzić jaki to problem.

#4 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 18:31

Śmierdzi składakiem z allegro : Podaj dokładny model i moc zasilacza .

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 09 Luty 2012 - 18:31

#5 Użytkownik jest niedostępny   razorken Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 09 Luty 2012 - 19:54

Jak pisałem w pierwszym temacie kupiłem komputer w Sklepie Komputerowym. Części był tam składane. I jak też było w pierwszym temacie wszystko szło dobrze dopiero po reinstalowaniu systemu tak się stało więc nie wiem w czym twój problem.
Mój zasilacz to Qoltec SilentLine 425W.
DMI (płyta główna): producent Gigabyte Technology Co., Ltd.
DMI (płyta główna): nazwa H55M-D2H
Wiekszych parametrów nie mogę dodać gdyż gdy włączam program EVEREST wyskakuje mi BlueScreen. To napewno nie problem sprzętowy bo od początku źle by mi wszystko szło.

Ten post był edytowany przez razorken dnia: 09 Luty 2012 - 20:05

#6 Użytkownik jest niedostępny   FighterFX Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 20:11

Próbowałeś różnych wersji sterowników?
Możliwe też, że zasilacz coś szwankuje. 16A na 12V (i to raczej niepewnej konstrukcji) do takiego zestawu to śmiech na sali.

#7 Użytkownik jest niedostępny   razorken Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 09 Luty 2012 - 20:27

A powiem wam że kiedyś wyszedł mi komunikat NVIDII pare razy że karta graficzna dostaje za mało mocy i będzie pracować na najniższych poziomach. Na dzień dzisiejszy już ten komunikat nie wyskakuje, przypuszczałem że była to wina może źle podpiętej wtyczki ale to nic pewnego. Ale to czemu nie na wszystkich grach źle idzie. Ale to wina zasilacza że przy włączonej synchronizacji w 80% grach mam powyżej 60 FPS? I to właśnie w nich tylko zamula mi. Tam gdzie jest stałe 60 (czyli tak jak ma być) nic się nie dzieje gra chodzi na najwyższych wymaganiach tak jak ma iść.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Xava2011 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 21:40

Odpal Furmarka + LinX, 3DMark11 lub bardzo wymagającą grę na najwyższych ustawieniach (BF3 wykryje każdą niestabilność ale lepiej pobrać darmową wersję 3DMarka niż kupować grę) to się upewnisz czy to nie zasilacz. Możliwe, że wyłączyłeś te powiadomienie i już nie pokazuje.

Możliwe, że spadki masz gdy grafika chodzi na 100% bo nie ma limitu FPS a tam gdzie jest max 60 to grafika może działać zaledwie na kilku % zamiast 100%

Ten post był edytowany przez Xava2011 dnia: 09 Luty 2012 - 21:51

#9 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 22:00

Tak myślałem - zasilator do wymiany .

Ale najpierw zrób testy jak napisał Xava2011

Jeśli to nie w tym problem,to obstawiam zasilacz,dość słaby elektrycznie i z nim właśnie moga być problemy .

#10 Użytkownik jest niedostępny   razorken Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 10 Luty 2012 - 13:06

Okey zaraz to sprawdzę... Bardzo możliwe że to zasilacz przed reinstalką nie grałem już w te lepsze gry... A nawet w "Tibii" gdy grałem przy dużej ilości graczy na ekranie FPSy mi spadały :). Ale to czemu on wcześniej działał bez zarzutów ??

Ps. 3DMark11 odpali się mi na XP???

Możliwe, że spadki masz gdy grafika chodzi na 100% bo nie ma limitu FPS a tam gdzie jest max 60 to grafika może działać zaledwie na kilku % zamiast 100%

Ale wcześniej gdy miałem wyłączoną Synchronizacje Pionową te same gry nie przekraczały 60 FPSów. I tak powinno być. Cod 6 działa mi poprawnie tylko jak mam wyłączone wszystkie detale to w tedy są FPSy 80. Wcześniej miałem nawet 110 na maks detalach. A gdy była włączona synchronizacja było 60.

Ten post był edytowany przez razorken dnia: 10 Luty 2012 - 13:10

Strona 1 z 1