Forum PCLab.pl: Static DHCP List - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Static DHCP List

#1 Użytkownik jest niedostępny   Aqual Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 08 Luty 2012 - 23:45

Witajcie
mam pytanko, a więc dzisiaj wszedłem sobie przez roota na stronę mojego routera by sprawdzić czy ktoś czasami nie ominął moich zabezpieczeń i nie kradnie mi neta :D
Router jaki posiadam to D-link. Na początku zauważyłem od razu nowy nagłówek w informacjach "Static DHCP List" i po niżej 2 osoby których nie znam (asiulka-lap i makowscy-pc), ich numery ip, mac oraz Enabled ustawione na YES.
Nie wiem co to oznacza? czyżby ktoś podłączył się do Wifi?
Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   stabilo Ikona

• Pirate Bay User
  • PipPipPipPipPip

Napisany 08 Luty 2012 - 23:55

Jeśli dobrze zrozumiałem to co napisałeś na liście klientów DHCP pojawiły się 2 urządzenia których adresów MAC i nazw nie znasz.

http://www.pcmag.com...deshow_viewer/0,3253,l%253D215154%2526a%253D215157%2526po%253D1,00.asp?p=n

Dalej wiesz co robić ? Zmieniasz hasło na takie które będzie miało 25 znaków - małe i duże litery, cyfry, znaki specjalne.

WPA2 minimum.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Aqual Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 17:53

Źle zrozumiałeś, Wszedłem na strone routera i na liście klientów DHCP pojawiły się 2 urządzenia których adresy MAC, nazwy i ip znam :D
Mam pytanko, co to oznacza? ci klienci DHCP? to znaczy, że ktoś podłączył mi się do sieci i łączy mi się z internetem? czy w takim wypadku mogę np. wejść mu na komputer? tzn, zobaczyć np. co ma na komputerze, skopiować coś, usunąć? (Tylko w celach edukacyjnych :D nie mam zamiaru tego robić)

Ps. link nie działa

Ten post był edytowany przez Aqual dnia: 09 Luty 2012 - 18:43

#4 Użytkownik jest niedostępny   stabilo Ikona

• Pirate Bay User
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 22:06

I tak i nie. Jeśli jest izolacja Klienta - w zasadzie możesz sobie korzystać z dobrodziejstwa usług udostępnionych przez urządzenie - nie zobaczysz nikogo w sieci.
W praktyce można znacznie więcej. Twój komputer może słuchać ruchu w obrębie sieci LAN wyłapując istotne informacje.
Jeśli znasz adresy MAC i nazwy komputerów temat przestaje mieć sens.

Poczytaj o DHCP.

Odpowiadając na pytanie -> tak, urządzenie otrzymało konfiguracje i korzysta z połączenia.

Strona 1 z 1