Forum PCLab.pl: Czar realizacji gwarancji na GPU - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czar realizacji gwarancji na GPU j.w Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   dragcio Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 09 Luty 2012 - 10:45

Witam kupiłem 16 stycznia kartę gigabyte 6770 od początku sprawiała problemy & artefakty oddana na gwarancję 23 stycznia dziś mija 14 dni roboczych od jej oddania i takie pytanie do ilu maksymalnie może się to przedłużać? Czy data 28 dni roboczych liczy się po oddaniu do sklepu w którym się kupowała na gwarancję czy od kiedy serwis ją otrzyma?

#2 Użytkownik jest niedostępny   v3n90m Ikona

• Saigo no getsuga tenshō
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 10:57

Poczytaj jak ma gwarant w swoim regulaminie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   dragcio Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 10:58

Softon.pl nie doczytałem się tego ile to dni może potrwać ;/ Jedynie co to pogadałem z panem tym na gadu gadu i przekazał mi że hurtownia wysłała do producenta nic więcej nie wie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   MarCichy Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 11:55

Ja niedawno reklamowałem zapsutego GTX'a 260 w Komputroniku. Czas realizacji zlecenia reklamacji/naprawy/wymiany wynosi 28 dni roboczych!!! Czyli jakieś 1,5 miesiąca.

#5 Użytkownik jest niedostępny   boban81 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 12:01

Generalnie na zwrot z gwarancji czeka się ok 21dni roboczych.
Większe firmy jak komputronik potrafią przedłużyć i to dość znacznie.
Ja sam generalnie nie czekałem dłużej niż 14dni roboczych. (BitComputer)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Firekage Ikona

• Debris Section - SLACK'ER
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 12:40

Zobacz postdragcio, o 09 Luty 2012 - 10:58, napisał(a):

Softon.pl nie doczytałem się tego ile to dni może potrwać ;/ Jedynie co to pogadałem z panem tym na gadu gadu i przekazał mi że hurtownia wysłała do producenta nic więcej nie wie.

Na rewersie powinieneś mieć stosowną informację o tym.

#7 Użytkownik jest niedostępny   dragcio Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 12:47

Wszystkie dokumenty przejrzałem i nie ma tam nic napisane o czasie reallizacji gwarancji ;/ Bardziej tutaj się chciałbym spytać czy to do ilu to może trwać Softon aż tak dużą firmą nie jest facet mi powiedział że odrazu jak beda ją mieli to wyślą i Ajć niestety całe ferie bez karty już.

Ten post był edytowany przez dragcio dnia: 09 Luty 2012 - 13:05

#8 Użytkownik jest niedostępny   fogpl Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 14:03

To, ze minelo 14 dni roboczych od przyjecia karty i nie bylo odpowiedzi ze strony sklepu jest rownoznaczne z tym, ze reklamacja MUSI byc rozpatrzona pozytywnie. W swietle prawa konsumenta brak odpowiedzi po 14 dniach roboczych = odpowiedz pozytywna. Teraz juz tylko musisz czekac na naprawe/wymiane karty do 21 dni roboczych. Po tym czasie, jezeli nie oddadza karty to juz musza Ci oddac pieniadze w wysokosci rownowartosci zakupu (chyba, ze bys jednak wolal karte).

Ten post był edytowany przez fogpl dnia: 09 Luty 2012 - 14:04

#9 Użytkownik jest niedostępny   dragcio Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 14:07

Uff a jeszcze jedno pytanie 14 dni roboczych się zaczynają liczyć od tego gdy im dam tą kartę do sklepu czy po jej przybyciu do serwisu/hurtownie nie mam pojęcia.

#10 Użytkownik jest niedostępny   dev14 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 14:24

logiczne ze po przyjeciu karty przez sklep , jak wysylasz na gware to masz kwitem potwierdzenie odbioru i od tego czasu , tyle ze regulamin gwarancji w wietle polskiego prawa jest tak absurdalnie zrobiony ze nawet jak by chcieli moga ci ja trzymac pol roku i nic nie poradzisz, do 14 dni roboczych ( czyli w praktyce 3 tygodnie bez 1 dnia) maja na odpowiedz co dalej z tym fantem , a potem to juz naprawa/serwis/wymiana/zwrot bo dobra i obciazenie ciebie kosztami sprawdzania + przesyłka/ew. zwrot kasy za karte

#11 Użytkownik jest niedostępny   skykris Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 16:23

Dlaczego nie wyslales karty do producetna? olej sklep bo tylko opoznia to cala wymiane. Przeciez sklep tego nie bedzie naprawiac a sam musi wyslac do produenta.

Wiekszosc firm ma w Polsce swoje przedstawicielstwo a jak nie to napewno w europie gdzies. Ja kila lat temu wyslalem uszkodzana karte ait 4870x2 (na gwarancji) nie pytali sie o zadne kwity tylko o numer seryjny. Support center zatwierdzili mi numer RMA i podali adres do wyslania karty w mojim przypadku na Wegry, karta poszal a nowa byla po niecalych 2 tyg

Bardzo podobnie mialem w przypadku 2 dyskow Maxtora, taka sama procedura. Osobiscie je zawiozlem do producenta gdyz okazalo sie ze fabryka Maxtora byla w miesice niedaleko Dublina, Nowe dyski przyszly po tygodniu. Wszystko prosto ladnie. Trzeba tylko zaczac od wyslania emaila do Support Center danego producenta i gotowe.

Taka procedura napewno przyspieszy wymiane lub naprawe

pozdrawiam

#12 Użytkownik jest niedostępny   Firekage Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 16:39

Zobacz postskykris, o 09 Luty 2012 - 16:23, napisał(a):

Dlaczego nie wyslales karty do producetna? olej sklep bo tylko opoznia to cala wymiane. Przeciez sklep tego nie bedzie naprawiac a sam musi wyslac do produenta.

Wiekszosc firm ma w Polsce swoje przedstawicielstwo a jak nie to napewno w europie gdzies. Ja kila lat temu wyslalem uszkodzana karte ait 4870x2 (na gwarancji) nie pytali sie o zadne kwity tylko o numer seryjny. Support center zatwierdzili mi numer RMA i podali adres do wyslania karty w mojim przypadku na Wegry, karta poszal a nowa byla po niecalych 2 tyg

Bardzo podobnie mialem w przypadku 2 dyskow Maxtora, taka sama procedura. Osobiscie je zawiozlem do producenta gdyz okazalo sie ze fabryka Maxtora byla w miesice niedaleko Dublina, Nowe dyski przyszly po tygodniu. Wszystko prosto ladnie. Trzeba tylko zaczac od wyslania emaila do Support Center danego producenta i gotowe.

Taka procedura napewno przyspieszy wymiane lub naprawe

pozdrawiam

Przyjacielu, podajes zwyjątki od reguł. Karty graficzne i płyty główne w przeciwieństwie do dysków, nie podlegają RMA, które może zostać przyjęte przez serwis bezpośrednio od klienta. Mało tego, TY jako klient nie masz de facto gwarancji producenta, a niezgodność towaru z umową, gwarancję - jako taką - może mieć co najwyżej jakiś pośrednik bowiem TY nie kupiłeś fizycznie tego towaru od firmy - producenta...zabawne, ale prawdziwe. W drodze wyjątku firma może się zgodzić na to by jakiś klient odesłał bezpośrednio. Zresztą, nie widziałem nawet na oczy gwarancji - papierowej - na płytę czy grafikę mimo faktu kupowania w boxach.

#13 Użytkownik jest niedostępny   skykris Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 16:51

Nie wiem co masz przez to na mysli ze nie karty graficzne i plyty nie podlegaja RMA?. Ostatnio skladalem nowy komputer i w kilku pudelka byly zalaczone informacje aby jak by cos nie dzialo nie odnosci do sklepu tylko wyslac do producenta.
Ja opisalem sytuacje na swojim przykladzie karty Sapphire ATI.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Firekage Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 16:58

Zobacz postskykris, o 09 Luty 2012 - 16:51, napisał(a):

Nie wiem co masz przez to na mysli ze nie karty graficzne i plyty nie podlegaja RMA?. Ostatnio skladalem nowy komputer i w kilku pudelka byly zalaczone informacje aby jak by cos nie dzialo nie odnosci do sklepu tylko wyslac do producenta.
Ja opisalem sytuacje na swojim przykladzie karty Sapphire ATI.

Podlegają rma przy zachowaniu odpowiedniej drogi serwisowej, pomijam wyjątki: sklep-dystrybutor-hurtownia-autoryzowany serwis producenta.

#15 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 18:40

fogpl ale to się tyczy rękojmi/niezgodności towaru z umową....karta na gwarancji może leżeć i pół roku..tego nie regulują o ile wiem żadne przepisy prócz ewentualnej notatki na karcie gwarancyjnej

i pamiętajcie mamy dwie drogi - niezgodność z umową i gwarancja - ta pierwsza jest o tyle lepsza że po tych 14 dniach roboczych MY decydujemy co chcemy - naprawa, wymiana na nowy albo zwrot kasy
w przypadku drugim naprawa albo wymiana na nowy(zwrot kasy bodajże dopiero po 3 czy 4 naprawach/wymianach) zależnie od producenta a czas?czas tu nie ma żadnego znaczenia hehehe(szkoda że tego wszystkiego bardziej nie doprecyzowano)

skykris - dobre firmy tak robią a i sklepy na tym zyskują w przypadku na przykład kradzieży(bo producent/dystrybutor dokładnie wie co komu o jakim numerze zostało sprzedane) - jest to tez bardzo wygodna sprawa w przypadku wymiany wadliwych egzemplarzy

Firekage dobrze prawi - dodam jeszcze od siebie że jako osoba fizyczna mamy DWA LATA na niezgodność towaru z umowa więc roczną gwarancję możemy osikać dla zabawy

Strona 1 z 1