posiadam komputer w obudowie Enlight EN-7237, procesor INTEL C2D E8400 3,0Ghz oraz ASUS RADEON HD4870 dokładnie
ten model.
W obudowie zamontowane są 2 dodatkowe wentylatory 80mm, jeden na froncie obudowy pod panelem zasysający powietrze, drugi na tylnej ścianie wydmuchujący. Na procesorze cooler Boxowy Intela wersja z "niższym" radiatorem - ten po lewej.
Karta ma zamontowany oryginalny system chłodzenia taki jak na zdjęciu z powyższego linka.Ostatnio rozebrałem ją i dokładnie przeczyściłem z kurzu wymieniając także pastę na rdzeniu.
W czasie pracy pod Win7 karta ma około 61-64 stopnie, w grach temperatura podnosi się do około 80 stopni.Dodatkowo w obudowie mam zdemontowane 2 z 4 zaślepek na napędy 5,25" na panelu.
Teraz o co mi chodzi,chciałbym obniżyć temperaturę wewnątrz obudowy, nie wiem czy dobrze myślę ale powinno to zaowocować obniżeniem temperatury karty, co doprowadzi do tego że wiatraki na karcie będą mniej "szaleć" z obrotami.
Nie chciałbym zmieniać oryginalnego systemu chłodzenia na karcie bo (z tego co się zorientowałem) jest to stosunkowo drogi interes.
Chciałbym prosić o podpowiedź jak to osiągnąć, czy po przez wymianę coolera na prcocku na jakiś bardziej wydajny (procesor nie jest podkręcony)?- jeśli tak to poprosiłbym o propozycję jakiegoś coolera Czy np. zamontować dodatkowy wentylator na spodzie obudowy żeby dmuchał na kartę grafiki?
I jeszcze jedno pytanie do was, jak uważacie który z modeli przepływu powietrza na poniższych obrazkach jest wg. was lepszy?
Model 1

Model 2

Model 3

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Zaloguj się

ASUS OC School
Ostatnio dodane tematy
Nowe artykuły
Najnowsze pliki

Wróć do góry
Multi cytowanie