Forum PCLab.pl: Jak obniżyć temperaturę karty i jednocześnie zredukować hałas? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak obniżyć temperaturę karty i jednocześnie zredukować hałas? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   fidel23 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 09 Luty 2012 - 11:03

Witam wszystkich,

posiadam komputer w obudowie Enlight EN-7237, procesor INTEL C2D E8400 3,0Ghz oraz ASUS RADEON HD4870 dokładnie
ten model.
W obudowie zamontowane są 2 dodatkowe wentylatory 80mm, jeden na froncie obudowy pod panelem zasysający powietrze, drugi na tylnej ścianie wydmuchujący. Na procesorze cooler Boxowy Intela wersja z "niższym" radiatorem - ten po lewej.
Karta ma zamontowany oryginalny system chłodzenia taki jak na zdjęciu z powyższego linka.Ostatnio rozebrałem ją i dokładnie przeczyściłem z kurzu wymieniając także pastę na rdzeniu.

W czasie pracy pod Win7 karta ma około 61-64 stopnie, w grach temperatura podnosi się do około 80 stopni.Dodatkowo w obudowie mam zdemontowane 2 z 4 zaślepek na napędy 5,25" na panelu.

Teraz o co mi chodzi,chciałbym obniżyć temperaturę wewnątrz obudowy, nie wiem czy dobrze myślę ale powinno to zaowocować obniżeniem temperatury karty, co doprowadzi do tego że wiatraki na karcie będą mniej "szaleć" z obrotami.
Nie chciałbym zmieniać oryginalnego systemu chłodzenia na karcie bo (z tego co się zorientowałem) jest to stosunkowo drogi interes.
Chciałbym prosić o podpowiedź jak to osiągnąć, czy po przez wymianę coolera na prcocku na jakiś bardziej wydajny (procesor nie jest podkręcony)?- jeśli tak to poprosiłbym o propozycję jakiegoś coolera Czy np. zamontować dodatkowy wentylator na spodzie obudowy żeby dmuchał na kartę grafiki?

I jeszcze jedno pytanie do was, jak uważacie który z modeli przepływu powietrza na poniższych obrazkach jest wg. was lepszy?
Model 1
Dodaj obrazek

Model 2
Dodaj obrazek

Model 3
Dodaj obrazek

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

#2 Użytkownik jest niedostępny   kepa416 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 11:06

Przeanalizuj to :

Link

#3 Użytkownik jest niedostępny   nick0000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 11:10

co do obiegu powietrza to 1 lub 3 bo w wariancie 2 CPU ma mniejsze szanse na chłodniejsze powietrze.
A w sprawie karty to jeśli obieg powietrza nie da radykalnego spadku temp. to rozebrać, wymienić pastę i ew. termopady.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Komandos85 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 11:16

Wymień cooler na grafice na jakiegoś pasywnego i zamontuj wentylatory tak jak masz w ostatnim wariancie w poście powyżej. Jeśli nie chcesz zmieniać coolera to weź tylko zamontuj wiatraczki i zmień paste jak mówił kolega wyżej.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Cooling_PL Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 15:57

@ UP
Radeon HD4870 pasywnie? Powodzenia ;) Tutaj minimum to Accelero S1 + jeden wentylator 120 mm :)

Ten post był edytowany przez Cooling_PL dnia: 09 Luty 2012 - 15:57

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sad_MadMan Ikona

• Master of left leg shoot
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 22:21

Powiem tak - inwestycja w cooler jest inwestycją na lata. Może Ci się wydawać dziwne ale warto wydać te 200zł (lub więcej) na cooler na CPU oraz jakieś ciekawe rozwiązanie na GPU. Inwestycja jednorazowa a niejeden sprzęt jest w stanie obsłużyć.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Bajt Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 22:49

Zobacz postkepa416, o 09 Luty 2012 - 11:06, napisał(a):

Przeanalizuj to :

Link

Ciekawe czym kolo chłodził pomieszczenie :E , swoją droga ten sprzęt w ogóle w takich tempach nie powinien działać... :Up_to_s: i skąd wziął skafander dla "astronauty" :hmm:

273 K ==> 0*C
0 K ==> -273*C

#8 Użytkownik jest niedostępny   RayvenPL Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 00:28

Przerób sobie otwory na wentyle i zamontuj 120mm zamiast osiemdziesiątek. Poziom hałasu spadnie spoooro. Wystarczy ładnie rozmierzyć i wiertło 4,5mm + pilnik iglak do wykończenia ;)

Strona 1 z 1