Forum PCLab.pl: Jak przenieść nieprzydzielone miejsce z sda2 na sda1 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak przenieść nieprzydzielone miejsce z sda2 na sda1 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   MeeHau Ikona

• Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 09 Luty 2012 - 15:45

Przyszła pora na zmianę systemu. Wysłużony XP odszedł do lamusa i w związku z zakupem 4gb ramu przeszedłem na Wind 7 64. Pierwsza niespodzianka to ilość miejsca wymagana. Xp naturalnie nie był żarłoczny i 20 GB mu z nazwiązka starczała. Win7 od razu się niemal zapchał i nie zostawił nic miejsca na Office'a, kodeki, programy, etc. W związku z tym postanowiłem wykorzystać narzędzie wbudowane, uwolnić miejsce z partycji d i e, a potem przerzucić pustą przestrzeń i dołączyć ją do c. Nie udało się. Ruszyłem więc parted magic i mam problem, bo także jest to niemożliwe. Usunąłem partycję "c" i mam następujący podział: tam gdzie było sda1 jest wolne 20 gb nieprzydzielonego, które mogę zamienić w partycję podstawową i sformatować (opcja partycja rozszerzona oraz logiczna jest zaciemnione; podobnie jak rozszerzenie przesunięcie partycji także jest niemożliwe). Dalej leci dev/sda2 (rozrzeszona) która ma podział:
- nieprzydzielone (34 gb które chciałbym przerzucić do partycji "c" i mając 50 gb na system plus program mieć raczej spokój)
- dev/sda5 /dane/
- dev/sda6 /muzyka/
- nieprzydzielone (10 mb)

Da się jakoś połączyć niepdzydzielone dane i zainstalować system bez całkowitego formata dysku?
Nie, format dysku nie wchodzi w grę, bo nie mam jak zrobić backupu 400 gb danych z partycji d i e.

#2 Użytkownik jest niedostępny   edeks Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 16:10

Daj może obrazek z Mój link bo nie chce mi się tego czytać a tak to jest wszystko pokazane jak na dłoni.

Ed: czy nie masz aktualnie systemu , to pokaż o ile masz masz możliwość z parted megic obrazek jak to wygląda.

Ten post był edytowany przez edeks dnia: 09 Luty 2012 - 16:14

#3 Użytkownik jest niedostępny   MeeHau Ikona

• Małomówny
  • Pip

Napisany 09 Luty 2012 - 17:01

Zobacz postedeks, o 09 Luty 2012 - 16:10, napisał(a):

Daj może obrazek z Mój link bo nie chce mi się tego czytać a tak to jest wszystko pokazane jak na dłoni.

Ed: czy nie masz aktualnie systemu , to pokaż o ile masz masz możliwość z parted megic obrazek jak to wygląda.

Zacmienie jakies mialem. Trzeba bylo zmienic rozmiar partycji rozszerzonej; a nie, jak to robilem wczesniej, poszczegolnych dyskow. Przestrzen alokowana automatycznie przeskoczyla sama.

Strona 1 z 1