Forum PCLab.pl: I7-920 + THERMALTAKE CONTAC 29 zbyt wysokie temp !? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I7-920 + THERMALTAKE CONTAC 29 zbyt wysokie temp !? Zbyt wysokie temp 60C w idle

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kolus7 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 09 Luty 2012 - 16:14

Witam!
Tydzień temu postanowiłem zrobić przesiadkę na i7-920 bloomfield C0/C1 oraz płyte asusa P6T SE. Procesor postanowiłem chłodzić THERMALTAKE CONTAC 29 który zdobył tak świetne recenzje w testach PCLAB. Procesor przesmarowałem pastą THERMAL GREASE TG-2. Po uruchomieniu komputera i w normalnej pracy w idle mam w BIOSIE temp CPU 46C - 52C Natomiast EVEREST pokazuje mi temp Procesor 46C Proc rdzeń 1 - 58C, Proc rdzeń 2 - 56C, Proc rdzeń 3 - 60C,
Proc rdzeń 4 - 58C. Czy te temp są normalne w tej konfiguracji? Co może powodować takie temp? Liczę na pomoc

Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Shatar Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 16:34

C1E i EIST są aktywne? Jaką posiadasz obudowę i ile masz w niej wentylatorów?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Raideri Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 16:45

Trochę ciepło,ale 920 trochę się grzeją.
Jak nie kręcony to za ciepławo.
Konfig podobny,P6T SE,920@3.8 CM Cosmos S ,Noctua U12P,pasta Arctic MX2, ok 23 C w pokoju temperatury w idle 38 C w stresie dochodzą do 70 C.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Kolus7 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 08:31

Panowie dziękuje za zainteresowanie sie tematem. Obudowa to COOLER MASTER DOMINATOR ADVANCED II i aktywne wentylatory to 2 w górnej ściance i 1 w tylnej pracują na okrętke. W biosie zakładka CPU Configuration >>> ADVACED mam prawie wszystko powłanczane czyli C1E opcji (EIST nie znalazłem). Jedynie co jest DISABLE to opcja INTEL® C-STATE TECH. Początkowo temp miałem jeszcze wyższe natychmiast dokręciłem mocniej CONTAC 29 do płyty. Wydaje mi się że dobrze dolega do Procka i nie chcialem po prostu zbyt mocno dokręcac. Ewentualnie jak nic nie pomoże spróbuje tej opcji jeszcze ... Pozdro

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kolus7 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 08:44

Włączyłem tą opcje INTEL® C-STATE TECH jednak nic to nie zmieniło....:( temp pocka w BIOSIE po 5min użytkowania W idle 52C

#6 Użytkownik jest niedostępny   Raideri Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 18:13

Coś kręcone ?
Napięcie podnoszone ?
Na moim 920 ihs był dosyć krzywy,po polerce temperatura spadła o jakieś 5c,ale nie w tym rzecz.
Zdemontuj chłodzenie,przesmaruj na nowo i zobacz czy coś się zmieni.
Masz jakiś czujnik w budzie ?
Może jednak przepływ powietrza za mały,ja mam w środku praktycznie pokojową,jak wyłącze wentyle (obudowy) temperatura drastycznie wzrasta.

#7 Użytkownik jest niedostępny   fogpl Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 18:34

Jak na powietrze nie sa najgorsze te temp, ale troche za wysokie. Sprawdz core tempem i podaj jakie masz temperatury pod obciazeniem. Ja na i7-920@4,2ghz na wodzie mam w idle 42-44C, stress max 64-65C.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Kolus7 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 19:43

Przy otwartej obudowie Core temp pokazuje 49C, 46C, 48C, 44C. Niestety nie mam czujnieków podłączonych w obudowie:( Co jest dla mnie zadziwające jak Gram w MW3 to po kazdej Misji wchodze do Windy i sprawdzam temp w EVEREST ULTIMATE i te temp praktycznie nie wiele wzrastają. Żaden rdzeń nie przekracza 60C, być moze obciązenie jest zbyt małe. Jutro pożycze klucz 4 lub 6 i spróbuje po prostu dokręcić mocniej to chlodzenie oczywiście bez przesadyi napisze czy coś pomogło:)

Sprzedawca przy zakupie sprzętu poinformował mnie że ten model procka podobno ma sie dobrze kręcić na 4GHZ i że to jakaś wersja SLBCH (Intel Core i7 i7-920) Czy wiecie moze co to oznacza i czy to moze mieć wpływ na te temp?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Shatar Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 20:18

Użyj RealTempa lub CoreTemp i tam będziesz miał podaną temperaturę, gdy wychodzisz z gry wynik będzie nieprawdziwy. Masz rewizję C0, a najlepiej kręci się D0;. i7 są znane z wysokich temp. po OC w stresie, ale w spoczynku, że tak się grzeją to nie wiedziałem.

#10 Gość_Hunter18_*

• Grupa: Goście

Napisany 10 Luty 2012 - 20:27

mam taki sam procesor w wersji D0 i te same chłodzenie , w stresie GTA4 max 71C , w idle spadnie do 34C , włączony tryb turbo 3,6Ghz w idle spada do 2,0Ghz , funkcje C6 itd włączone

#11 Użytkownik jest niedostępny   fogpl Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 23:06

Zobacz postShatar, o 10 Luty 2012 - 20:18, napisał(a):

Użyj RealTempa lub CoreTemp i tam będziesz miał podaną temperaturę, gdy wychodzisz z gry wynik będzie nieprawdziwy. Masz rewizję C0, a najlepiej kręci się D0;. i7 są znane z wysokich temp. po OC w stresie, ale w spoczynku, że tak się grzeją to nie wiedziałem.

Grzeja, grzeja. Moj D0 ma w idle 42-44C na wc przy 4,2ghz, oczywiscie wszystkie C1E, EIST itd. wylaczone, HT wlaczone.

Zainstaluj OCCT i zobacz do ilu sie rozgrzeje powiedzmy w 15 minut.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Kolus7 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 23:31

Zaraz zainstaluje OCCT 4.1 i sprawdze ale w koncu ta opcja C1E ma być włączona czy wyłączona bo już nie wiem???? Tak samo włączyłem funkcje C6. To dobrze?

#13 Gość_Hunter18_*

Napisany 10 Luty 2012 - 23:32

niezła masz sztukę mój robi max 3,5Ghz (3,6ghz w trybie Turbo) , rewizja D0

#14 Użytkownik jest niedostępny   Shatar Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 23:36

Czasem przy OC te funkcję mogą powodować niestabilność, ale Ty masz stockowe taktowanie, więc możesz je zostawić aktywne. Niższe napięcie = niższa temperatura, niższe taktowanie = niższa temperatura.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kolus7 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 23:48

Po uruchomieniu OCCT 4.1 po 8 sekundach pisze że mam temperature over VALUE czyli łapie temp pewnie 100C ...:( Jestem załamany, mogłem zostać na i5-750 i płycie MSI P55-65GD GAMING SERIES nie było problemu ...:(

Napisany Dzisiaj, 23:32

co to znaczy niezła sztuka ...? bo narazie to mam niezły problem nie sztuke ...:(

W zakładkach związanych z napięciem mam wszystko ustawione na AUTO. Jedynie co mieniłem to ustawienia pamięci. Mam 3x2GB OCZ TITANIUM i ustawilem na 7-8-8-24 oraz ustawiłem Ai overclock tuner na X.M.P bo moje pamięci podobno to obsugują choć i tak wystakueje pod spodem extrem memory profile disable.

Jeszcze mam pytanko do użytkownika "Hunter18" czy jest Pan zadowolony z tego chłodzenia? Czy dokręcił Pan śruby na max czy tak tylko bo nie goniło?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Shatar Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 23:50

Nakładałeś na nowo pastę? Timingi ręcznie zmieniałeś?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Kolus7 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 00:07

Paste nakładałem na nowo całą powierzchnie cieniutko jedyni ciut grubiej ziatenko na środku procka ... Timingi ręcznie ustawiłem tak zgadza sie i częstotliwość pracy pamięci na DDR3-1600MHZ.
DRAM CAS# Latency 7
DRAM RAS# to CAS DELAY 8
DRAM RAS$ PRE Time 8
DRAM RAS$ ACT Time 24
DRAM FREQUENCY DDR3-1600MHZ
Mimo iż mam mnostwo innych ustawien pamięci
DRAM TIMING MODE AUTO ale moge dać 1N lub 2N

#18 Użytkownik jest niedostępny   fogpl Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 00:08

Zobacz postKolus7, o 10 Luty 2012 - 23:48, napisał(a):

W zakładkach związanych z napięciem mam wszystko ustawione na AUTO. Jedynie co mieniłem to ustawienia pamięci.

Ustaw wszystkie napiecia recznie na sztywno, bo moze Ci tez za duze dawac na auto i stad wysokie temp.

Zobacz postHunter18, o 10 Luty 2012 - 23:32, napisał(a):

Moj robi ponad 4,4ghz. Az mi sie wierzyc nie chce, ze Twoj D0 tak slabo idzie. Powalczylbym na Twoim miejscu o wiecej.

Ten post był edytowany przez fogpl dnia: 11 Luty 2012 - 00:10

#19 Użytkownik jest niedostępny   Kolus7 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 00:39

A czy może mi Pan podać jakie te wartości powinny być na sztywno?

Z tego co wyczytałem w BIOSIE V-CPU AUTO podaje mi 1.243.
Jutro mam zamiar ustawić wartości:
CPU VOLTAGE - 1.2
QPI/DRAM VOLTAGE - 1.2
IOH VOLTAGE - 1.2
ICH VOLTAGE - 1.2
DRAM BUS VOLTAGE - 1.65
Prosiłbym aby ktoś zweryfikował moje wartości

#20 Gość_Hunter18_*

Napisany 11 Luty 2012 - 07:53

Zobacz postfogpl, o 11 Luty 2012 - 00:08, napisał(a):

Ustaw wszystkie napiecia recznie na sztywno, bo moze Ci tez za duze dawac na auto i stad wysokie temp.

Moj robi ponad 4,4ghz. Az mi sie wierzyc nie chce, ze Twoj D0 tak slabo idzie. Powalczylbym na Twoim miejscu o wiecej.

walczyłem , zwiększałem napięcie itd , jednak temperatury też za bardzo rosną a tych 80 w full stresie wole nie przekraczać

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2