Forum PCLab.pl: Najlepszy zestaw programow do optymalizacji komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Najlepszy zestaw programow do optymalizacji komputera pomozcie ulozyc zestaw Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Digger44 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 09 Luty 2012 - 16:33

Witam poszukuję tak jak w temacie programów do optymalizacji mojego PC. Komputer mocno przymula podczas uruchamiania mimo wyłączenia wielu niepotrzebnych programów dysk byl defragmentowany rejestr czyszczony ccleanerem nie mam pomyslu co jeszcze bym mogl zrobic format odpada. Dlatego proszę was o jakieś rady i podawanie w tym temacie programów który najlepiej oczyszczą zoptymalizują i przyspieszą mój komputer.

#2 Użytkownik jest niedostępny   SDH Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 16:47

Dorzuć pamięci RAM i w 99% pomaga. Nie znamy konfiguracji, więc o czym tu pisać. Nikt o zdrowych zmysłach nie poleci softu typu "Przyśpiesz komputer o milionpięćsetstodziewięćset procent!"

#3 Użytkownik jest niedostępny   Digger44 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 16:54

Zobacz postSDH, o 09 Luty 2012 - 16:47, napisał(a):

Dorzuć pamięci RAM i w 99% pomaga. Nie znamy konfiguracji, więc o czym tu pisać. Nikt o zdrowych zmysłach nie poleci softu typu "Przyśpiesz komputer o milionpięćsetstodziewięćset procent!"

Nie chodzi o to zeby go niewiadomo jak przyspieszyc tylko szukam jakichs dobrych programow do dobrej optymalizacji defragmentacji czyszczenia rejestru moze ma ktos cos sprawdzonego i moze polecic
a ramu mam 4 GB i nie dorzuce wiecej bo nie mam gdzie go wsadzic

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sasilton Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 23:05

ccleaner

#5 Użytkownik jest niedostępny   airborne82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 23:10

Zobacz postSasilton, o 09 Luty 2012 - 23:05, napisał(a):

ccleaner

Zobacz postDigger44, o 09 Luty 2012 - 16:33, napisał(a):

rejestr czyszczony ccleanerem nie mam pomyslu co jeszcze bym mogl zrobic

Do autora .
Zrób screena z uruchomionymi procesami , widocznie masz tego za dużo i stąd tak muli

Ten post był edytowany przez airborne82 dnia: 09 Luty 2012 - 23:11

#6 Użytkownik jest niedostępny   VikLin Ikona

• Eddy, ja kocham kurczaki !! :)
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 03:12

do rejestru najlepszy jest Eusing Free Registry Cleaner, poza tym zrobiłeś co było możliwe mniej więcej, więc może lepiej było by sprawdzić czy kolega na dysku nie ma żadnego syfu ?? Do tego polecam Malwarebytes Anti-Malware, poza tym kolega podał by dokładną konfigurację, wtedy będę wiedział na czym stoję, i napiszę co jak :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Digger44 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 16:34

Screen z procesami:
Dodaj obrazek
Konfiguracja kompa:
Ram: 4GB DDr2
Procek AMD Phenom 9550 Quad Core procesor 2.2GhZ
Karta grafiki: Ati Radeon 3850 512MB
DYSK 600GB
Windows 7 Ultimate

#8 Użytkownik jest niedostępny   airborne82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 17:02

Pokaż WSZYSTKIE procesy bo dałeś tylko garstke , ale już widze niezły bajzel

#9 Użytkownik jest niedostępny   Digger44 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 18:08

wszystkie procesy
Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   VikLin Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 18:17

pokaż screena z włączonym "Pokaż procesy wszystkich użytkowników"

#11 Użytkownik jest niedostępny   Digger44 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 20:38

Prosze bardzo:
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Digger44 dnia: 10 Luty 2012 - 20:39

#12 Użytkownik jest niedostępny   VikLin Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 22:27

Między innymi to są te programy http://zapodaj.net/9...d2d970.png.html, żeby powyłączać te i inne programy należy:
Start > Uruchom > wpisać msconfig i enter > przejść do zakładki uruchamianie i odznaczyć najlepiej wszystkie procesy poza antywirusem.
Następnie możesz przejść do okienka Usługi i zaznacz "Ukryj wszystkie usługi firmy Microsoft" i też po odznaczaj wszystko poza antywirusem, jeżeli czegoś nie będziesz pewien to zrób screena, i wrzuć do tematu wtedy pomogę dalej :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   airborne82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 22:42

Jak widać po screenach to jest niezły bałagan .
65 uruchomionych procesów to sporo .
Jak się uda to ich ilość zmaleje nawet o połowe ( w tym akurat VikLin doskonale poprowadzi )

Pytanie do niego .
Ile system Win 7 ma uruchomionych procesów gdy jest optymalnie ustawiony ?
Zamyka się spokojnie w licznie poniżej 40 procesów ??

#14 Użytkownik jest niedostępny   AloneInTheDark Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 22:56

Chyba ktoś zapomniał zapytać jaki dysk siedzi w blaszaku bo to też ważne :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   VikLin Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 00:41

Zobacz postairborne82, o 10 Luty 2012 - 23:42, napisał(a):

Pytanie do niego .
Ile system Win 7 ma uruchomionych procesów gdy jest optymalnie ustawiony ?
Zamyka się spokojnie w licznie poniżej 40 procesów ??

Kolega ma na myśli świeżo postawiony system czy czy przezemnie skonfigurowany ?? jak ten mój to uruchamia się 40-42 procesy, przy czym teraz pisze mi że używa bez przeglądarki 1.05 GB ram, gdybym chciał osiągnął bym lepszy wynik, lecz niektóre gry instalują programy które tworzą swoje procesy i w momencie gdy je wyłącze to nie dam rad zagrać, Jak np Battlefield 3 czy Dead Rising 2. Skomponowałem też spis procesów które mogę wyłączyć ale po prostu, nie mam kompletnie chęci w tą zabawe, ale jak kiedyś miałem go w 100% skonfigurowanego jak chciałem, to zużywał mi niewiele więcej ram jak xp, w granicach do 750 - 890 mb ram, a procesów było w granicach 28-31. Kiedyś się troche bawiłem w dosyć extremalne optymalizowanie systemu, tzn nie tworzyłem swoich instalek windowsa, lecz wyłączałem niepotrzebne usługi.

Zobacz postAloneInTheDark, o 10 Luty 2012 - 23:56, napisał(a):

Chyba ktoś zapomniał zapytać jaki dysk siedzi w blaszaku bo to też ważne :)

Mój dysk szybki raczej nie jest, w dodatku to żaden SSD tylko HDD

Ten post był edytowany przez VikLin dnia: 11 Luty 2012 - 00:42

#16 Użytkownik jest niedostępny   airborne82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 00:49

Zobacz postVikLin, o 11 Luty 2012 - 00:41, napisał(a):

Kolega ma na myśli świeżo postawiony system czy czy przezemnie skonfigurowany ??

Taki skonfigurowany bo to jest wtedy optymalny .
Chodzi tak właśnie do gier bo działał dobrze a nie zaśmiecał swoimi niepotrzebnymi usługami .

Po świeży system też jest zawalony kilkoma zbędnymi usługami .

Ja na XP jeszcze siedze ( tak z wygody , chęci i z tego ze narazie nie mam potrzeby by wgrywać Win 7 bo jeszcze nie gram w BF3 , więc nie mam ochoty wgrywac specjalnie Win7 )
I udało mi się go w miare dobrze zoptymalizować , tak że jest też ok 40 procesów no i trochu zbędnych usług , ale jeszcze będę kombinował bo mam kilka stron do przejrzenia .

Teraz wracając do tematu Win 7 to tym bardziej uprzedza ta odpowiedż że system autora dość mocna zasyfiony usługami i to ostro .

Zobacz postVikLin, o 11 Luty 2012 - 00:41, napisał(a):

Mój dysk szybki raczej nie jest, w dodatku to żaden SSD tylko HDD

Przedmówcy chodziło chyba o dysk autora , może to tak przez niego mu muli .

#17 Użytkownik jest niedostępny   s0d Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 11:28

Zobacz postairborne82, o 11 Luty 2012 - 00:49, napisał(a):

Taki skonfigurowany bo to jest wtedy optymalny .
Chodzi tak właśnie do gier bo działał dobrze a nie zaśmiecał swoimi niepotrzebnymi usługami .

Po świeży system też jest zawalony kilkoma zbędnymi usługami .

Ja na XP jeszcze siedze ( tak z wygody , chęci i z tego ze narazie nie mam potrzeby by wgrywać Win 7 bo jeszcze nie gram w BF3 , więc nie mam ochoty wgrywac specjalnie Win7 )
I udało mi się go w miare dobrze zoptymalizować , tak że jest też ok 40 procesów no i trochu zbędnych usług , ale jeszcze będę kombinował bo mam kilka stron do przejrzenia .

Teraz wracając do tematu Win 7 to tym bardziej uprzedza ta odpowiedż że system autora dość mocna zasyfiony usługami i to ostro .

[sarkazm]
Taki takim tokiem myśłenia zaraz poradzisz mu żeby w ogóle nie instalował programów w systemie, przecież one zaśmiecają dysk(i być możę jeszcze fragmentują pliki!!), robi syf i burdel w rejestrze systemu, ola boga ma odpaloną jakąś usługę w procesach.

Autorze nie możęsz miećwięcej jak 40 procesów bo kolega co na oczy nie widział win7 tak twierdzi. [/sarkazm]

I pisząc już poważnie to zrób jak ktoś już tutaj napisał start->uruchom -> wpisz: msconfig, zakładka Uruchamianie i wywal programy których nie używasz lub nie muszą byćzawsze uruchomione (np punkbuster (w procesach PnkBstr)), potem możesz przejrzeć zakładkę Usługi bo i tam pewnie coś zbędnego się znajdzie.

Poza tym możesz pobawićsie w defragmentowanie dysku, chociaż ja osobiście nie widzę dużych różnic po tym zabiegu bo mamduży ruch plików na dysku (dużo ściągam, kopiuje, kasuje i tak w koło).

Czy używasz jakieś zapory systemu, antywirusy, skanery itp. ? często to one są źródłem przymulania kompa.

Widzę że masz kartę od ATI a w procesach siedzi coś od sterów nVidii ;) chyba warto odinstalować stare sterowniki, przy okazji możesz przejrzeć Odinstaluj programy i wywalić to czego nie używasz.

ps. jak wyczytasz jakieś "super" porady np żeby wyłączać plik stronicowania("bo masz dużo ramu" jak to piszą poradniki) NIE RÓB tego bo po prostu to totalna bzdura która może się zakończyć crashami systemu.

#18 Użytkownik jest niedostępny   VikLin Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 12:02

Zobacz postairborne82, o 11 Luty 2012 - 01:49, napisał(a):

Tak ale wątpię w to żeby autor miał dużo wolniejszy dysk niż ja

Zobacz posts0d, o 11 Luty 2012 - 12:28, napisał(a):

Poza tym możesz pobawićsie w defragmentowanie dysku, chociaż ja osobiście nie widzę dużych różnic po tym zabiegu bo mamduży ruch plików na dysku (dużo ściągam, kopiuje, kasuje i tak w koło).

Ja osobiście defragmentuje jedynie partycję systemową, a partycje na której mam pliki też mi się nie opłaca ponieważ u mnie jest identycznie jak u kolegi, mimo to iż defragmentuje jedynie partycję systemową to wydajność jest odczuwalna i to bardzo, szczególne jak postawie od nowa system i wszystko ustawie na 100% jak chce, to jednak defragmentacja dużo pomaga.

Do autora tematu:
Do defragmentacji dysku polecam darmowego Defraggler.
Żeby też choć trochę uwydajnić system możesz też:
Mój komputer > Właściwości > Zaawansowane ustawienia systemu > Zaawansowane i poniżej masz wydajność i wybierasz zakładkę efekty wizualne i odznaczasz to co jest nie potrzebne.
Mój komputer > Właściwości > Zaawansowane ustawienia systemu > Zaawansowane i poniżej Uruchamianie i odzyskiwanie > Ustawienia, w czas wyświetlania listy systemów operacyjnych dajna 0, niżej odznacz Automatycznie uruchom ponownie, a w Zapisywanie informacji o debugowaniu najlepiej dać na brak bądź mały rzut pamięci i zaznaczasz ok.

Ten post był edytowany przez VikLin dnia: 11 Luty 2012 - 12:50

#19 Użytkownik jest niedostępny   airborne82 Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 11 Luty 2012 - 13:46

Zobacz posts0d, o 11 Luty 2012 - 11:28, napisał(a):

[sarkazm]
Taki takim tokiem myśłenia zaraz poradzisz mu żeby w ogóle nie instalował programów w systemie, przecież one zaśmiecają dysk(i być możę jeszcze fragmentują pliki!!), robi syf i burdel w rejestrze systemu, ola boga ma odpaloną jakąś usługę w procesach.

Autorze nie możęsz miećwięcej jak 40 procesów bo kolega co na oczy nie widział win7 tak twierdzi. [/sarkazm]

I pisząc już poważnie to zrób jak ktoś już tutaj napisał start->uruchom -> wpisz: msconfig, zakładka Uruchamianie i wywal programy których nie używasz lub nie muszą byćzawsze uruchomione (np punkbuster (w procesach PnkBstr)), potem możesz przejrzeć zakładkę Usługi bo i tam pewnie coś zbędnego się znajdzie.

Najpierw się nabijasz a potem sam mówisz żeby powyłączać zbędne usługi i programy .
1. Nie zabraniam mu instalować programów , tylko nie muszą koniecznie się one uruchamiać w procesach przy starcie systemu .
Owszem nie mam teraz Win 7 co nie znaczy ze nie widziałem go na oczy .
Dobrze wiem że niektóre systemy mają włączone takie usługi które normalnemu użytkownikowi za nic nie są potrzebne .
I jest tak samo w przypadku XP jak i w Win 7 - kolega VikLin jest tu znakomitym przykładem ile może mieć dobrze zoptymalizowany system uruchomionych procesów - 65 a 42 to jednak różnica .
O usługach mam kilka materiałów i jest tam opisane do czego konkretna usługa jest i co daje włączenie a co wyłączenie więc chyba skądś wiem no nie ??
Ale oki jak jesteś większym mądralą i uważasz się za mędrca to powymieniaj mu te usługi do wyłączenia .
To potem jak może odpisze sarkastycznym tonem jak coś żle napiszesz :Up_to_s:

Ten post był edytowany przez airborne82 dnia: 11 Luty 2012 - 13:49

#20 Użytkownik jest niedostępny   Digger44 Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 13 Luty 2012 - 20:47

A co myslicie o programie TuneUp 2012 ?

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2