Forum PCLab.pl: Restarty komputera/zawieszanie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Uwaga! Uwaga! Lubisz gry w klimatach fantasy? Zmierz się z tysiącami graczy, zagraj za darmo w grę Fragoria!

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Restarty komputera/zawieszanie

#1 Użytkownik jest niedostępny   HaZeR Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 09 Luty 2012 - 18:29

Witam. Tak jak w temacie. Od jakiegoś czasu mam spory problem, którego jeszcze nie rozwiązałem. Otóż gdy uruchomię komputer to chodzi normalnie z parę godzin (nie raz potrafi się zrestartować chwilę po załadowaniu windowsa), ale po tych paru godzinach następuję zacinka lub restart komputera. Komputer sprawdzany na dwóch zasilaczach. Jeden markowy Fortron 350W, drugi szajs (który na pewno działa) jakiś Megabajt.. Na obydwu zasilaczach te same problemy. Myślę, że problem tkwi w pamięci RAM dlatego dałem tutaj ten temat. Oczywiście sprawdzałem na 3 pamięciach, które mają po 512mb. Na dwóch Goodramach i jednym Kingstonie. Na wszystkich to samo. Niestety drugie gniazdo jest uszkodzone, dlatego działam na jednym. Napisałem, że problem może twkić w ramach, ale nie w tym sensie, że pamięć uderzona czy coś tylko myślę, że to może być przez złe napięcie ramów? Nie znam się na tym, wyczytałem na innym forum. Jak myślicie czy to może być przez złe ramu? BIOS restartowany wielokrotnie. Proszę o pomoc, jeżeli nie RAM to co szlak mógł trafić? Fortron w poprzednim komputerze działał jak należy. Oprócz tych restartów to przed chwilą zawiesił mi się komputer. Zrestartowałem go. Po restarcie podczas ładowania windowsa wystąpił szybki bluescreen. Oczywiście po uruchomieniu ponownym bluescreen już nie wystąpił, ale po załadowaniu windy, kiedy wyświetlił się napis "Zapraszamy" komputer się zrestartował. Wtedy ponowiłem tę próbę jednak bez skutku, nadal to samo. Znowu zrestartowałem, wciśnołem na klawiaturze klawisz F8 i wybrałem "Ostatnia znana dobra konfiguracja" o dziwo windows się załadował, ale po załadowaniu gdy przeszedłem w przeglądarke komputer zaczął szaleć, tzn. pojawiał się na 0.5sekundy czarny ekran, potem normalnie, za chwilę znowu czarny ekran i normalnie i tak w kółko. Zrestartowałem komputer i narazie jest OK jednak coś czuję, że zaraz znowu wystąpi zwiecha lub restart.

Konfig kompa:
Płyta Główna - Kobian kob KT266a FDSX
Procesor - AMD Athlon 2400+ 2.0GHz
RAM - 512mb Kingston DDR1
Karta Graficzna - Geforce 7300GT 128mb Zalman
Zasilacz: Fortron 350W
System operacyjny - Windows XP SP2

Błagam, pomóżcie, liczę na waszą pomoc:)
Ps. Kondensatory na płycie głównej wyglądają dobrze, nie są wypukłe ani rozlane. Rozkręcałem zasilacz i tam także kondensatory wyglądają dobrze.

Temperatury:
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez HaZeR dnia: 09 Luty 2012 - 18:35

#2 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 20:09

Mozliwe, że to ramy. ustaw manualnie opóźnienia i napięcie. na AUTO może źle dobierać.
Masz najnowszy bios?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Sajmon8 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 20:33

Ja także stawiałbym na pamięci miałem podobną sytuację na starym pcecie.
Siedziałem sobie chwile (jakieś 30-40 min różnie to czasowo bywało) i nagle znikąd restartował mi się komputer albo kursor stawał w miejscu i wszystko jakby zastygało nic się nie dało zrobić i pomagał tylko restart.

Ten post był edytowany przez Sajmon8 dnia: 09 Luty 2012 - 20:35

#4 Użytkownik jest niedostępny   ZIB2000 Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 20:36

dobra memtest zrobiony?
log systemu sprawdzony?
test obciążenia i pomiar temperatur co by wykluczyc przegrzewanie i slaby zasilacz zrobiony?

#5 Użytkownik jest niedostępny   HaZeR Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 20:42

Jak przestawić te opoznienie? Przestawiłem coś w BIOSie opcję z 133 coś tam na spd czy jakoś tak, innych opcji tam nie widzę podobnej do tej co podałeś. Jeżeli chodzi o memtest to jeszcze nie zrobiłem, zapuszczę na noc (możecie podać link i jaką wersję pobrać tak abym mógł, np. z jakiegoś narzędzia usb odpalić? np. mp3?). Co do logu systemu.. Jak to sprawdzic? Test obciazenia nie zrobiony, ale tutaj z miejsca moge wykluczyc procesor, wyminilem na inny i to samo. Co do zasilaczy to testowałem na dwóch.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sad_MadMan Ikona

• Master of left leg shoot
  • PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 21:41

Użyj memtesta.

#7 Użytkownik jest niedostępny   HaZeR Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 21:45

Tak jak powiedziałem memtesta użyję pózniej gdy pójdę coś oglądać/spać. Znalazłem ciekawy temat, możecie go przejrzeć? A mianowicie chodzi mi o ostatni post w tym temacie:
http://www.elektroda...opic663099.html
Może faktycznie mam ustawione zworkę napięcia ram? Tylko nie wiem jak to poprawnie ustawić.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sad_MadMan Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 21:47

A ile kostek masz wsadzonych jednocześnie ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   HaZeR Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 21:48

Teraz działam na jednej kości ram 512mb goodram.
PS. Ci chodzi o ile mam kości ram wsadzone czy o co? Czy o te zworki? Bo już nie rozumiem;p

Ten post był edytowany przez HaZeR dnia: 09 Luty 2012 - 21:49

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sad_MadMan Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 21:51

Inaczej się spytam - gdy masz włożoną wyłącznie jedną kość w pierwszy slot to komputer Ci się zawiesza/resetuje ?

Ten post był edytowany przez Sad_MadMan dnia: 09 Luty 2012 - 21:51

#11 Użytkownik jest niedostępny   HaZeR Ikona

• Orator
  • PipPipPipPip

Napisany 09 Luty 2012 - 21:53

No więc tak. Mam włożone jedną kość ram w pierwszy slot to komputer mi się restartuje. Jeżeli wsadzę w drugie gniazdo to też się restartuję, mało tego tamten drugi slot jest uszkodzony, raz wykrywa ram, raz nie. W tym pierwszym slocie próbowałem na trzech różnych ramach - nadal to samo. Czyli co może faktycznie spróbować z tą zworką?
Tylko właśnei w tym problem, że nie wiem jak ustawić tę zworkę, nie wiem czy w ogóle tam jest zworka założona, jeszcze nie patrzałem. Co do instrukcji płyty to mam taką, ale niestety jest cała po angielsku, a ja zbytnio tego nie przetłumaczę na nasz język. Link do opisu płyty:
http://www.mercury-p..._FDSX_(2.0).pdf

Ten post był edytowany przez HaZeR dnia: 09 Luty 2012 - 21:55

#12 Użytkownik jest niedostępny   KajtekF1 Ikona

• "Silnik czołgu jest taką samą bronią jak działo główne"
  • PipPipPipPipPip

Napisany 10 Luty 2012 - 15:59

system operacyjny - Windows XP SP2

Zaktualizuj system i przeskanuj komputer aby wykluczyć wirusy itp.,dysk twardy jest ok?

Strona 1 z 1